Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cele mai mari 500 de afaceri de familie reprezintă echivalentul celei de-a treia economii a lumii - studiu

bogat - foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

foto: Ichiro Ohara / AP / Profimedia

Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de USD, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții. Dacă ar fi comparate cu PIB-urile naționale, veniturile cumulate ale acestor companii ar fi echivalente cu a treia cea mai mare economie a lumii, devansate doar de SUA și China. Aceste constatări precum și alte concluzii au fost publicate în ediția 2025 a raportului Global EY 500 Family Business Index, realizat de EY și Universitatea din St. Gallen, un clasament bienal al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, în funcție de venituri.

Europa continuă să găzduiască aproape jumătate (47%) dintre companiile din clasament, în timp ce 29% se află în America de Nord, iar 18% își au sediul în Asia. În ceea ce privește sectoarele economice, comerțul cu amănuntul este cel mai bine reprezentat, conducând cu 20%. Al doilea sector ca mărime este cel al bunurilor de larg consum (19%), urmat de industria tehnologiilor de vârf (15%) și mobilitate (9%) pe locul al patrulea.

În pofida mediului de afaceri dificil din prezent, fuziunile și achizițiile (M&A) rămân un pilon central al strategiei de dezvoltare și de capital pentru acest tip de companii, în condițiile în care cele mai mari 500 de afaceri de familie sunt bine poziționate pentru a profita de oportunități. 47% dintre acestea au realizat una sau mai multe tranzacții în ultimii doi ani, iar, dintre cele făcute publice, 34% au implicat sume de peste 250 de milioane de USD.

Urmărirea valorii pe termen lung, agilitatea și abordarea inovatoare sunt elementele care conferă acestor companii un avantaj strategic și explică de ce 34% dintre ele au o istorie de peste 100 de ani, iar 85% desfășoară activități de mai bine de 50 de ani. La vârful acestui spectru se află o companie din Japonia care activează de peste 400 de ani, precum și două companii europene cu o istorie de peste 300 de ani.

Într-o lume marcată de schimbări rapide și incertitudini, afacerile de familie se remarcă prin reziliență și inovație. Angajamentul lor față de crearea de valoare pe termen lung nu doar că le susține succesul, ci contribuie semnificativ și la economia globală. Vedem deja multe afaceri de familie conduse de noile generații în România, care manifestă o preocupare pentru structuri de guvernanță moderne. Având în vedere adaptabilitatea lor remarcabilă și viziunea strategică, aceste întreprinderi vor continua să joace un rol esențial în asigurarea unei creșteri durabile pentru generațiile viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    preocupare pentru structuri de guvernanță - adică?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
sound-bars icon