Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cele mai noi modificări ale Codului Muncii. La cât ajung sancțiunile pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru. Lista zilelor de sărbătoare legală

oameni la munca

(Foto: Guliver/Getty Images)

Codul Muncii a fost modificat recent, în ce privește munca nedeclarată. 

În Monitorul Oficial nr. 315 din 10 aprilie 2018 a fost publicată Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii ce a intrat în vigoare începând cu 13 aprilie 2018. Prin această lege s-au introdus:

Completări la definirea muncii nedeclarate, ea reprezentând:

 • primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
 • primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
 • primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat (de exemplu, angajatul este în concediu medical);
 • primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
 • Clarificări privind obligativitatea angajatorului de a păstra la locul de muncă copii ale contractulelor individuale de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc 

Locul de muncă reprezintă locul în care salariatul își desfășoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator, persoană fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanțe, agenții sau puncte de lucru care aparțin acestuia.

Copia contractului individual de muncă se păstrează la locul de muncă pe suport hârtie sau pe suport electronic, de către persoana desemnată de angajator în acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidențialitatea datelor cu caracter personal.

 • Completări privind obligația angajatorului de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă

Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.

În Legea nr. 88/2018 se menționează faptul că pentru salariații mobili și salariații care desfășoară muncă la domiciliu, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.

 • Completări privind amenzile în următoarele cazuri:

* primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei; (anterior nu era prevăzută valoarea cumulată maximă);

* primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidența a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei (anterior nu era prevăzută valoarea cumulată maximă);

* primirea la muncă a unui salariat în perioadă în care acesta are contractul individual de muncă suspendat se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei (anterior nu era prevăzută valoarea cumulată maximă);

* primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial se sancționează cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei (anterior nu era prevăzută valoarea cumulată maximă).

Pentru toate situațiile de mai sus se poate plăti jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, inspectorul de muncă făcând mențiunea despre această posibilitate în procesul verbal.

Cu excepția situației în care s-au primit la locul de muncă angajați cu timp parțial, în afara programului de lucru, pentru toate deficiențele menționate mai sus inspectorul de muncă va dispune sistarea activității la locul de muncă. Angajatorul își va putea relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale, după ce a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității și după prezentarea documentelor care dovedesc plata contribuțiilor sociale și a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pentru perioada în care a prestat activitate nedeclarată. Reluarea activității cu încălcarea dispozițiilor de mai sus constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

 • Clarificări privind acordarea zilelor libere pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale

Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Legii 53/2003 Codul muncii (republicată), sunt:

 • 1 și 2 ianuarie;
 • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
 • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui
 • prima și a doua zi de Paști
 • 1 mai;
 • 1 iunie;
 • prima și a doua zi de Rusalii
 • 15 august – Adormirea Maicii Domnului
 • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 
 • 1 decembrie;
 • 25 si 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun
 • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. 
 • Zilele libere pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual. 
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • florin check icon
  Oare vom ajunge si noi sa muncim doar 8 ore pe zi? Sau 40 de ore pe saptamana?
  Nu mai zic de biruri: 45% ia statul!! Se oftica unii ca Orban la unguri este de neclintit. Pai daca ei vor doar 33% din salariu cum sa nu-i voteze ungurimea? Noua ne trebuie unul suficient de barbat sa ia taurul de coarne. Adica ce atata promotie pentru straini cu 16% impozit, in occident se ia 30%!!! Apoi pune nene biruri tot 30% pe PFA si muncitori sa fie la toti egal. Si daca nici birurile astea nu le platesc pentru angajati inchidele firma!
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  O reglementare care ar fi benefica este legata de orele de noapte. In Finlanda Legea muncii spune ca intre ultima zi lucrata si prima ora a zilei urmatoare trebuie sa fie minim 13 ore de repaos, fara deranj gen mailuri, telefoane, situatii critice; aviz celor care lucreaza in mentenanta.
  • Like 0
 • E vorba de amenzi aberante pentru mediul de afaceri romanesc. O amenda de 20000 de lei pentru o firma mica este ruinatoare. Sigur, unii vor zice ca "asa-i trebuie daca foloseste munca la negru", dar realitate este ca netransmiterea in Revisal a contractului (echivalata in lege cu munca la negru si penalizata identic) poate fi urmarea unei simple greseli. Facuta de obicei de un angajat impotriva caruia firma nu se poate indrepta prea usor pentru a-si recupera paguba produsa. E evident ca trebuie luptat impotriva muncii la negru dar goana dupa bani la bugetul asigurarilor sociale (sa fim seriosi, nu actualii salariati sunt protejati, vor vedea ei la momentul potrivit ce si cat vor mai primi la pensie, ci promisiunile electorale ale guvernului sunt protejate mai ales) a dus la o reglementara aberanta. Disproportionata. In sfarsit, poate va avea efecte pozitive. Nu am o problema cu amenda si recalcularea tuturor contributiilor neachitate pentru muncitorii pentru care se dovedeste ca nu li s-a incheiat contract de munca si au muncit la negru, dar prevederea cu Revisalul care poate fi de multe ori o greseala sau o omisiune... mi se pare exagerata.
  O situatie ipotetica. Angajatul e primit la munca in 1 aprilie dar pentru ca persoana care trebuia sa-i inregistreze contractul in Revisal uita (sau pentru ca este luat curentul la firma in 31 martie, sau nu functiona internetul sau, ce sa vezi, nu avea internet acolo, la acel loc de munca si abia pe 1 a ajuns undeva unde exista net) inregistrarea se face in 1 aprilie. Vi se pare ca asta e munca la negru, nedeclarata? Ei bine, DA!, este, conform acestei reglementari. Aberant.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult