Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cele mai noi modificări legate de calculul concediilor medicale

scaun rulant

(Foto: Guliver/Getty Images)

Condițiile în care este acordat concediul medical și modul în care sunt calculate indemnizațiile de concediu medical au suferit unele modificări. 

În Monitorul Oficial Partea I nr. 190 din 1 martie 2018 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății, ce are ca efect modificarea dreptului de a beneficia de concedii medicale și a calculului indemnizațiilor nete de concediu medical.

Modificare stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor privind concediile medicale

Regula de bază cu privire la stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor privind concediile medicale și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, pentru maternitate și pentru îngrijirea copilului bolnav au fost stabilite prin Ordonanța de urgență nr. 99/2017 la 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. 

Prin OUG 8/2018 se face o derogare de la regulă pentru perioada ianuarie – iunie 2018, astfel încât pentru această perioadă stagiul minim va fi de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Modificare calcul contribuție de asigurări sociale pentru concedii medicale

Tot prin intermediul acestui act normativ s-a stabilit faptul că pentru indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii și pentru indemnizațiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, se va datora o contribuție de asigurări sociale ce reprezintă 25% din valoarea indemnizației, dar care nu poate fi mai mare decât nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzătoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical. Cuantumul contribuției de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decât acest nivel menționat mai sus, doar pentru întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical inițiale acordate oricând în perioada 1 ianuarie 2018- 30 iunie 2018 inclusiv, precum și pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical acordate în continuarea concediilor medicale inițiale acordate oricând în perioada anterioară datei de 1 iulie 2018.

Pentru indemnizațiile pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav și pentru risc maternal, valoarea contribuției de asigurări sociale se calculează similar, însă perioada pentru care se acordă facilitatea este de până la 1 octombrie 2018. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din păcate, n-am înțeles nimic din termenii juridici (sau de ce natura or fi ei)...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult