Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cele mai noi modificări legate de calculul concediilor medicale

scaun rulant

(Foto: Guliver/Getty Images)

Condițiile în care este acordat concediul medical și modul în care sunt calculate indemnizațiile de concediu medical au suferit unele modificări. 

În Monitorul Oficial Partea I nr. 190 din 1 martie 2018 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 8/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății, ce are ca efect modificarea dreptului de a beneficia de concedii medicale și a calculului indemnizațiilor nete de concediu medical.

Modificare stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor privind concediile medicale

Regula de bază cu privire la stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor privind concediile medicale și indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, pentru maternitate și pentru îngrijirea copilului bolnav au fost stabilite prin Ordonanța de urgență nr. 99/2017 la 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. 

Prin OUG 8/2018 se face o derogare de la regulă pentru perioada ianuarie – iunie 2018, astfel încât pentru această perioadă stagiul minim va fi de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Modificare calcul contribuție de asigurări sociale pentru concedii medicale

Tot prin intermediul acestui act normativ s-a stabilit faptul că pentru indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii și pentru indemnizațiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, se va datora o contribuție de asigurări sociale ce reprezintă 25% din valoarea indemnizației, dar care nu poate fi mai mare decât nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, corespunzătoare numărului zilelor lucrătoare din concediul medical. Cuantumul contribuției de asigurări sociale datorate nu poate fi mai mare decât acest nivel menționat mai sus, doar pentru întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical inițiale acordate oricând în perioada 1 ianuarie 2018- 30 iunie 2018 inclusiv, precum și pe întreaga perioadă cuprinsă în certificatele de concediu medical acordate în continuarea concediilor medicale inițiale acordate oricând în perioada anterioară datei de 1 iulie 2018.

Pentru indemnizațiile pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav și pentru risc maternal, valoarea contribuției de asigurări sociale se calculează similar, însă perioada pentru care se acordă facilitatea este de până la 1 octombrie 2018. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din păcate, n-am înțeles nimic din termenii juridici (sau de ce natura or fi ei)...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult