Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Declarația 600, în dezbatere publică. Viorica Dăncilă: Plățile se fac la venitul estimat pentru anul curent. Se va depune o singură declarație, nu șapte

taxe sector 4

Proiectul Declarației 600 a fost lansat joi în dezbatere publică. Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a anunțat joi în ședința de Guvern principalele prevederi ale proiectului, printre care depunerea unei singure declarații și calculul plăților CAS și CASS la venitul estimat pentru anul în curs, nu pentru veniturile din anul trecut.

„Contribuabilii depun o singură declaraţie în loc de şapte declaraţii. Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, şi nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, care vor putea conduce la posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului în funcţie de necesităţile proprii ale contribuabilului. Se acordă bonificaţie, adică se reduce suma de plată, pentru efectuarea plăţilor înainte de limită. Contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal, dacă vor depune declaraţia unică în spaţiu privat virtual. (...) Încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent. Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei, şi nu de la data efectuării plăţii, ca în prezent”, a precizat Viorica Dăncilă, potrivit News.ro.

Premierul a mai spus că persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute, 1.900 de lei, faţă de nivelul a 12 salarii, cât plătesc în prezent.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa fie pe venit realizat, nu estimat.
    La sfarsitul fiecarui trimestru, se depun declaratii ONLIINE cu venit realizat.
    Si se platesc.

    E foarte mare prostie estimarea venitului!!!
    • Like 0
  • Unde e pusă în dezbatere?
    • Like 0
  • Doamne da-le minte. In regula, pot declara venit estimativ 0? sau mai bine, 1 leu? Papusa asta cu capul sec chiar nu-si da seama ce prostii vrea sa faca? Coafeaza un porc, pune-i ruj pe buze si oja pe copite, tot o sa puta. Cum mama naibii sa platesti CAS si CASS pe ceva ce nici nu ai incasat? Sediile ANAF vor angaja vrajitoare si cititoare in bobi si zat de cafea, sa ajute contribuabilii sa estimeze mai precis , cat anume vor castiga in viitor? Nu stiu cat este de legala impozitarea unor venituri inexistente, dar poaaate realizabile in viitor, dar in mod cert asta deja este o revolutie fiscala. Sa impozitezi venituri neincasate, la asta nici americanii nu s-au gandit, si ei impoziteaza si musca in zbor. Deci, cel mai bine ar fi sa declare toata lumea 1 leu venit estimat, ca o forma de greva fiscala , desi nici macar nu se apropie de tampenia asta galactica .
    • Like 0
  • Bă, tovarăși! de unde scot cei fără venituri taxa de 1140 de lei pentru a fi asigurați?! pentru că nu sunt nici lamentabili politruci, nici nu au contracte cu mafia bugetului public. Consider că invenția politrucilor lu dracnea este o altă cârpeală fără temei.
    Vecinul meu, care vinde, fără firmă, haine vechi, fiind și beneficiarul unui ajutor social de 200 de lei, poate vira această sumă direct în contul lui Teodorovici, ori al Vioricăi de Teleorman? pentru că altfel îi cheltuiește, și nu mai are pentru plata asigurării de sănătate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult