Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cerșetorii de solidaritate

Dragnea - Tăriceanu - PF Daniel

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Taxa de solidaritate” este o partuză pesedistă în care cei violați sunt puținii români din clasa de mijloc. Solidaritate cu forța nu se poate. De ce să fim solidari cu L. Dragnea, L. O. Vasilescu, G. Firea, A. Țuțuianu și alții ca ei? Ce ne apropie? Ce ne unește? Am mers împreună la șprițuri? Am spart împreună vreo bancă sau vreun pilon de pensii? Am dat împreună la știuci cu clanul lui Mustață?

„Taxa de solidaritate” este un eufemism socialist pentru „japcă”. Este esența urii de clasă împotriva chiaburilor care câștigă ceva mai mult decât media, ură pe care o inoculează mulțimii - culmea - tocmai niște inși putred de bogați din japcă de stat. Înainte să ceară altora solidaritate, de ce nu duc poporul domnii de la Partid la raapepeseurile lor, la piscinele lor, pe plajele lor private, cu limuzinele lor, la mesele lor? S-a uitat cineva la parcul auto din fața Hotelului Rin, în noaptea în care pesediștii s-au strâns să schimbe Guvernul? Erau acolo bani cât să acopere întreținerea pe un an a tuturor pensionarilor din Berceni. Aia solidaritate, tată! De ce nu împart cu mulțimea rufoasă, într-un act de generoasă solidaritate, profiturile lor uriașe scoase în 30 de ani de contracte de vânzare-cumpărare cu România? 

„Taxa de solidaritate” este o cerșetorie grețoasă la care se dedau urmașii Pecereului, fie că aceștia se numesc T. Băsescu sau L. Dragnea. Din gura lor, cuvântul „solidaritate” sună vulgar, ca o înjurătură. Când l-am auzit prima dată acum 7 ani din gura lui Traian Băsescu, am avut reacția de mai jos:

Cerșetorul de solidaritate

Te ştiu de mult, mi te agăţi în fiecare zi de picioare, umil şi mieros ca un cerşetor. Întorc îngreţoşat capul şi te aud cum mă înjuri pe la spate de mamă. N-ai nevoie de banul meu, obrazul ăla gros îţi plesneşte de sănătate, dar aşa te-ai învăţat: să mă buzunăreşti, să mă fraiereşti, „să mă faci”. Pentru tine, am fost întotdeauna un prost bun de jefuit. Ai mei m-au învăţat să las de la mine, să învăţ, să las loc de bună ziua şi chiar să fiu căpos ca să răzbesc, dar nu mi-au zis nimic despre tupeu.

Tu, maestru al tuturor şmecheriilor, ai tupeu din plin. Ce altceva decât tupeul te împinge să cerşeşti azi „solidaritatea” mea? Spui că ţi-e greu, că trebuie să fim solidari în faţa crizei. Eu, solidar cu tine?! N-am nimic de-a face nici cu hoţia, nici cu prostia ta. Când tu te-ndopai, eu strângeam cureaua. Când tu petreceai la iarbă verde cu mici şi bere, eu strângeam gunoiul în urma ta. Când tu încingeai folcloristele de toate sărbătorile legale, eu făceam ore peste program. Când tu te uitai la filme porno pe o poală de bani la stat, eu băgam sâmbete şi duminici la privat ca disperatul. Ştiu că nu-nţelegi cum e cu privatul decât dacă are şi un Channel în coadă.

Acum descoperi că e criză şi-mi ceri sacrificii, făcându-mi paradă de austeritate. Economiseşti foile din imprimantă sau stingi un bec în cameră, ca să te vadă strada că şi tu te restrângi. Promiţi să-i miluieşti pe săraci cu leafa ta până la sfârşitul anului, ca să mă convingi că şi tu suferi. Ce-ţi lua să te gândeşti la „austeritate" anul trecut, când te spărgeai în chermeze electorale? Acum îmi vinzi chifla că faci reformă, când, de fapt, tu mă scobeşti în buzunar să-ţi achit nota de plată.

Cauţi să scoţi bani din piatră seacă, de la mame şi bătrâni, în loc să-i pui pe bogaţii tăi, înavuţiţi din contracte cu statul, să fie ei solidari cu tine. Un singur sfat îţi dau: să nu te atingi de pamperşii lui fi-miu. E spre binele tău, crede-mă!

Doar plăcerea de a mă umili este pe măsura tupeului tău monstruos. Mă umileşti la circa financiară, când mă plimbi pe la cinci ghişee ca să-mi iei banii, cu aceeaşi plăcere cu care mă umileşti în spital, când îmi arăţi buzunarul halatului sau când mă trimiţi să-mi aduc medicamentele de acasă.

Te-ai obişnuit să tac, să bag capul în pământ, să trec cu vederea, când mă claxonezi isteric pe trecerea de pietoni. Printr-o glumă nefericită a istoriei, m-ai luat în primire încă de la naştere. M-ai condamnat să fiu solidar cu tine, oricât de solitar aş fi vrut eu să fiu. Aş fi avut posibilitatea să fug, dar, din frică sau laşitate, am rămas, ca să mă faci tu mioritic în talk-show-uri şi în gazete.

Ai o mie de feţe, eşti peste tot, pe stradă şi la televizor. Nu ştiu cum să-ţi zic: ar fi prea puţin să te numesc Stat, prea mult să-ţi spun România. Eşti Fratele meu mai mare, manelistul. Ştiu că nu vei înţelege, dar din partea mea nu vei avea solidaritate, ci doar dispreţ.

(Text apărut în ziarul Gândul, 12 mai, 2010)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Au jefuit tara politicieni corupti din Romania.
    • Like 0
  • check icon
    A propos, azi am avut o revelație : http://mcscrib.blogspot.ro/2017/07/meteorologie-sau-politica.html
    • Like 0
  • Pe hârtie le da tractoristul la ăștia de/l cred , lapte și miere , in realitate le da degetul mijlociu .
    • Like 1
  • Sa dea Dumenezu sa ii pice clopotul ala mare in cap ! Urari de bine pt preafericit!!!
    • Like 1
  • check icon
    Nu-l cred pe dl Popescu pentru că e ziarist. Unul clasic.
    Pe de altă parte, stau prudent în fața discursurilor dominate de afecte.
    • Like 0
  • Paul check icon
    De ce nu se pune taxa de solidaritate pe avere? Sunt curios oare cât or plăti dragnea, tutuianu-putuianu și restul mafioților ciumați in astfel de condiții...
    • Like 2
  • "Taxa de solidaritate" este o idee nefericită. Un impozit progresiv...da. Există şi în SUA.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Anon check icon
      Nu ca nu ar exista si acolo disctutii in contradictoriu pe tema asta. Nu ca tot ce se face in alte tari ar merge neaparat si aici. Nu ca ar fi neaparat asta momentul potrivit sa ii imitam pe americani la capitolul impozit progresiv.
      • Like 1
    • @ Constantin
      Pai cum tovarășul costel , ieri aveai vise erotice pe aici , cu idolul matale tractoristul din Teleorman , președinte și premier in 2019 iar azi nu ești de acord cu el !!! Pai se poate tovarășul Costel ? Vezi ca te paste o excludere din partid dacă mai ai opinii din astea rebele .
      • Like 2
  • Despre ce solidaritate vorbim? Unde au descoperit cetatenii astia din Partid solidaritatea impusa, in fapt incolonare si "mars la Canal"! Solidaritatea este un drept si nu o obligatie, ea vine, in toate formele, inclusiv in cea materiala, din imbold interior, din vointa proprie. Vreti solidaritate? Produceti dedcuceri fiscale, creati stimulente morale prntru cei care, din initiativa proprie, doneaza unor cetateni sau unor institutii, inclusiv scoli, ceva care se constituie in "mai bine" pentru respectiva entitate. Ori voi de fapt vreti sa introduceti o taxa (care in fapt este o forma de cota de impozitare progresiva) pentru ca sa introduceti niste bani albi in malaxorul nesatul al oligarhiei de partid, vreti sa obtineti niste foloase necuvenite (luati de la unii, dati altora ca din partea voastra cu remarca "noi, si numai noi, avem grija de voi, astia sarmani - si, unii, puturosi, care sed si combat prin carciumi in timp ce ai de sunt in, sau aspira la ascensiunea catre clasa de mijloc fac in miez de vara zile lumina si sarbatori la munca, consumand cu folos curentul - deci dati-ne voturile pentru ca, iaca, le meritam! Donatiile sunt insa focusate pe obiectivele pe care donatorul le socoteste importante, in timp ce "taxa lor de solidaritate", colectata, se duce acolo unde Dragnea si ai lui socotesc ca le este de folos lor si nu contributorilor pe care nu-i intreaba, dar nici nu le spune nimeni de ce, cum, cat, unde, la cine se duc "rechizitiile" (va mai amintiti de povestea "aici sunt banii dumneavoastra?), cine si pe unde le ingroapa, in ce stadioane in panta, in ce sali de sport din cine stie ce catun, in ce balta de prins stiuca poposesc, cu panglici taiate la festivitati cu cohorte de habarnisti de partid si de stat alaturi de "tovarasul".
    Dati-ne va rog un ordin de marime al solidaritatii voastre, renuntati la orgoliile princiare, mai reduceti-va burtile (asta ar putea fi o prima dovada de solidaritate din partea voastra, mai taiati din calorii si din ce taiati, dati altora care au pieptul lipit de sira spinarii), mai mergeti prin piata (nu va mai trimiteti soferii sa va faca cumparaturile) ca sa vedeti cu ochii vostri saracimea.
    Noua, in tara asta a noastra, nu a voastra, ne trebuie programe pentru combaterea saraciei, ne trebuie oameni competenti si nu parasute de partid, care sa gandeasca si sa identifice solutii de alungare a saraciei, ne trebuie strategie; ce faceti voi este o mica furtuna iscata intr-un pahar cu apa combinata cu adica o frectie la un picior de lemn; aruncati o idee trasnita (copii au idei trasnite!), izvorata dintr-un brain storming desfasurat la un sprit de partid (cred ca-i spuneti team building) in noapte (eventual pe la 2300 ca-n schema cu OG 13) pe ceva fara de folos ca si numita frectie.
    Pnetru ca sa-l tineti pe Tariceanu aproape, nu spuneti ca abandonati cota unica, ca introduceti o impozitare progresiva si taxati suplimentar munca, performanta (doar cei ce muncesc din greu au salarii, binemeritate, dincolo de marja propusa de voi), incurajati nemunca, lenea, lipsa de performanta; parca in celebrul program de guvernare ati pastrat cota unica, sau nu m-am prins eu ca nu?
    Deci Tariceanu si ai lui, suporterii vostri, stiu despre ce se face vorbirea la team buildingul vostru si, mai ales, sustin asta? Ca sa-i taxam si pe ei.
    • Like 2
  • miti check icon
    Cei cu salarii mari deja ofera societatii suficient..contributiile la buget ptr acele sume sunt de asemenea mari si direct proportionale..si e meritul lor ca si determina angajatorul sa le plateasca salarii la acest nivel..de asemenea cheltuielile lor sunt direct proportionale cu salariile si aduc beneficii economice suplimentare..dar asta e teorie de economie de piata..dar daca esti comunist in gandire,infractor in fapta si tot ce poti intelege este o doctrina socialista primitiva..intervii si ii pedepsesti pe cei ce reusesc sa castige peste medie.. P.s cei care au palate in loc de case..construite din salarii de bugetar..ce taxa de solidaritate ar trebui sa plateasca? fiti comunisti pana la capat..sunt multi chiaburi in psd....ce ar trebui sa pateasca chiaburii dupa doctrina voastra, dragi tovarasi din psd?
    • Like 4
  • Asa e, aveti dreptate, dar se confirma inca o data ca e mai aproape camasa de corp. Am vazut (citit) de ieri pana azi tavalug de opinii despre taxa de solidaritate, despre al carei cuantum nu s-a spus nimic inca si care oricum atinge circa 4-5 mii de romani (foarte important insa, tocmai cei ce opineaza cu atata inversunare pe tema ei). Mult mai putin si oricum cu mai putina vehementa despre cateva masuri care vor afecta mult mai multi romani. L-am auzit pe Dragnea justificand impozitul pe cifra de afaceri prin faptul ca firmele straine, care au o cifra de afaceri de 580 milioane lei, platesc doar 1.5 miliarde impozit (el a spus de 9 mild. profit, dar am facut eu un calcul). Bag de seama ca vrea sa scoata cel putin 1%, adica circa 1 miliard de euro in plus de acolo. E discutabil daca firmele in cauza vor plati si nu-si vor cauta norocul prin alte zari de soare pline. Ce se va intampla cu salariatii lor (inclusiv unii dintre cei vizati de taxa de solidaritate sunt intre ei) nu prea intereseaza acum. La fel, faptul ca o parte insemnata a economiei, formata din afaceri, mici, subantreprenoriat sau lohn, vor fi terminati odata cu o noua majorare a salariului minim nu intereseaza la fel de mult ca "solidaritatea". Acestia, lohn-istii patriei, isi vor vedea marjele de profit oricum mici inca si mai reduse de cresterea salariului minim si in plus, dupa ce ca nu vor mai obtine nici cei 1-2% din cifra de afaceri va trebui sa plateasca tot profitul si inca ceva peste ca impozit pe cifra lor de afaceri. Ce va fi cu sutele lor de mii de angajati... vedem mai tarziu. Acum importanta e "solidaritatea" (adica taxa in cauza).
    Nu zic ca nu aveti dreptate si nici ca subiectul taxei in cauza nu trebuie dezbatut, remarc doar disproportia cu care este abordat acest subiect fata de altele cu impact mult mai mare dar care nu au darul sa sensibileze pe cei ce pot impune temele publice de dezbatere la fel de mult ca ceea ce-i afecteaza direct.
    • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      Deci PSD-ul asta nenorocit aduce de fapt doua napaste pe capul bietului popor salariat , vrea sa mareasca salariul minim la 2 000 de lei si sa impoziteze suplimentar - ca asta este taxa de solidaritate - persoanele care au peste 10 salarii minime ! Ce nenoriciti domnule , incredibil ! Mai bine era pe vremea lui Boc , atunci s-au taiat toate veniturile bugetare ! Eu unul regret acele vremuri tocmai pt ca ..nu sunt angajat la stat ! :)
      • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Aparent, trogloditii astia repetenti care fac "strategiile" ciumei PSD-iste n-au auzit de premisa de analiza teoretica numita "ceteris paribus". Ei nu pot pricepe in tartacutele lor necoapte ca economia e un sistem de "n" ecuatii cu "m" necunoscute unde "m" e semnificativ mai mare decat "n", si deci un sistem nedeterminat care, pentru o abordare dinamica (adica pentru alcatuirea unei strategii) trebuie studiat atribuind pe rand valori constante la "m-1" variabile si observand ce se intampla cu singura variabila lasat libera prin cele "n" ecuatii. Ei nu pricep ca, inainte de a "indraznii" o strategie, trebuie sa invarte morisca acestui sistem eliberand pe rand cate una din cele m necunoscute, apoi sa gseasca comportamente care pot duce la asocieri de cate doua, apoi trei necunoscte care par sa evolueze cumva coordonat.

      Ei, insa, doar ca Ivan cu prastia, sparg un geam, si se lauda cu reusita daca nimeni nu tipa. Iar daca numarul celor care tipa tinde sa creasca semnificativ, dau vina pe Ivan; si-l pregatesc pe Serghei pentru urmatoarea bota-n-balta. "Performanta" lor este aceea ca ei abuzeaza o metoda general acceptabila (trial and error) producand perpetuu doar erori. Iar aceasta se intampla pentru ca asa o cere programul de guvernare, biblia lui Dragnea pe care nu a prea citit-o nimeni. Daca cineva ar avea curiozitatea s-o citeasca, ar gasi acolo motivatia tuturor zvarcolirilor pe care le observam acum cand se cotrobaie dupa banuti prin toate cotloanele. Degeaba incercam sa-l invinuim pe Grindeanu, pe Dragnea, pe Olguta (curand pe Tudose); putreziciunea e in program, iar buba trebuie eradicata "in carti" odata cu lichidarea politica a tuturor idiotologilor populisti ai PSD-ului.


      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult