Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

A cui e (tesco)vina?

Premierul Mihai Tudose

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

A ajuns drojdia țării la putere, se plânge de 48 de ore obrazul subțire al nației. Aveți ce (n)-ați votat, le-aș răspunde cinstitelor fețe, amintindu-le cum strâmbau din nas la alegeri.

A ajuns boasca Partidului la putere, dau ochii peste cap intelectualii șovăielnici din PSD. Aveți ce-ați aplaudat, le-aș aminti disidenților de ziua a șaptea, care primesc acum decontul lașității lor unanime.

Sic transit drojdia lumii... Trebuia să ajungem atât de jos ca să ne dăm seama unde suntem, filosofează o parte a publicului. Pentru ei, președintele este un maestru al combinațiilor, deoarece a lăsat PSD-ul să moară pe limba lui, să se umple de ridicol și de incompetență, după care el, Președintele cu P mare, să apară pe un cal alb, teuton, să extragă din mocirlă poporul cu p mic, în lumina unui nou mandat. Pe viața noastră, un astfel de experiment este în cel mai bun caz o mostră de cinism.

Adevărul e că nu se putea un Guvern mai bun pentru România în care trăim. El este copia fidelă a societății în care ne ducem zilele. Unii dintre noi mai visăm uneori să scăpăm. Însă cei mai mulți nici nu-și pun problema că ar putea exista viață în afara slinului în care mișunăm cu toții. Vreți, nu vreți, fără vină, ne-am născut în tescovină.

Ce ministru mai bun pentru pârloaga numită Educație decât Liviu Pop? Fabrici de diplome, doctorate cumpărate, plagiate pe bandă rulantă, analfabeți făcuți academicieni la școala SRI, cel mai mare procent al analfabetismului funcțional din toată Uniunea Europeană - pe cine ați fi vrut să pună Partidul să se ocupe de Educație când direcția de deșertificare intelectuală și morală a națiunii este bine definită de aproape 3 decenii? Apoi nu e Petre Daea, această statuie vie a ministrului-filosof, reprezentantul perfect al poporului abrutizat și vesel, care, în lipsă de un orizont apropiat, rezolvă conflicte mondiale și intergalactice pe marginea șanțului? Nu e Lia Olguța Vasilescu imaginea perfectă a tovarășei cu coc, înfipte și tupeiste, de la județeana de Partid? Nu e Rovana Plumb icoana omului nou, multilateral dezvoltat, competent în toate posturile, în toate ministerele, capabil să găsească soluții în probleme diverse, de la gaura din stratul de ozon, la atragerea de fonduri europene? Nu e baronul Țuțuianu, zis și spaima multinaționalelor, oglinda excepționalismului românesc, a lui „nu ne vindem țara”, a Sfinxului din Bucegi care comunică cu piramidele din Egipt? Iar cu domnul care a condus Libertatea și Cancanul, PSD-ul redefinește programul de guvernare la Ministerul Subculturii și Incultelor.

Monica Lovinescu povestea într-o carte cum, după venirea comuniștilor la putere, o familie cu origini sănătoase, repartizată în casa părinților ei din centrul Bucureștilor, tranșa porcul pe masa de lucru a marelui Eugen Lovinescu. Suntem din nou în plină revoluție culturală, în care periferia tranșează porcul pe masa Guvernului, iar „lumea bună” se întreabă - nevinovată - „cum e posibil așa ceva”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • i mi place cum scrie ,felicitari

  • Like 0
 • Astept si un articol depre: de ce nu este presa " a patra putere in stat" in Romania ? Voi jurnalistii faceti prea putin, am ajuns sa cred asta. Pai a ramas doar Rares Bogdan singurul cu forta pe tv ?! Daca il prinde o gripa ramane tv cu 0 jurnalisti puternici pe tv. TV conteaza si unii s-au grabit sa se dea doar pe net.
  • Like 0
 • Aș dori o favoare:puteți să-i întrebați pe noii miniștri cine a fost Monica Lovinescu?
  • Like 3
  • @ Tedy Tedyca
   Ar trebui sa dea, mai intai cate o dictare. Ar fi rasu-plansu .(Pana la Eugen Lovinescu e cale lunga).
   • Like 0
  • @ Tedy Tedyca
   Asta-i tare,Tedy,dar cum sa-i facem pe ziaristi sa le puna o intrebare atat de jenanta?
   • Like 0
 • Unul dintre comentatori protesta împotriva pozelor horror despre noul guvern...Din păcate, realitatea cred că este mai horror decât acele fotografii inofensive. Și, în plus, cine să se sperie? Cititorii Republica, cei care, îngroziți deja, se complac în auto-compătimire și jelanie, nu se mai sperie de nimic. Dacă s- ar fi speriat, ar fi ieșit mai mulți la vot.
  Cât despre ceilalți, născuți și crescuți în aburi de (tesco)vină (excelentă metaforă, genială, mă înclin), pe de o parte ei nu prea citesc Republica iar pe de altă parte refuză să creadă orice este contrar intereselor propriului stomac.
  Astea-s jocurile democrației. Au câștigat, buni-răi, incompetenți, bețivi și pițiponci/oance, lasă-i în p... mei să guverneze.
  Iar tu, între timp, educă. Împrăștie semințe. Și nu ca din amvon, cu superioritate, ci cu înțelegere față de oamenii care au probleme reale, cât timp continuă să susțină PSD. Și trage morala acestei guvernări. Ieși la vot.
  Că mă enervai...
  • Like 3
 • Lumea aia bună să nu se mai întrebe... să se indigneze patetic, steril și inutil.
  Să iasă în stradă, să protesteze. că, acum, nu mai există motivul tancurilor rusești, precum în anii 40-50. Sau n-ori fi aflat asta... sau nu le mai pasă?!
  • Like 1
 • Boc nu era bun..... tariceanu s-a lovit la cap după ce a bușit Harley-ul.(Nici ăla nu-l suporta... Dar nu poate divorta)....aproape îl regret pe ponta....oare are dreptate basescu cind se considera cel mai bun posibil primministru....Dacă mă uit la poza Dvs....nea nicu v. părea băutor de Red Bull!
  • Like 0
  • @ Coussinou
   Absolut!
   • Like 0
 • Fiti vesel, o sa fie si mai rau. Din cate stiu PSD-ul este inca in topul preferintelor romanilor. Profitati de ce se poate profita.
  Sper ca fabricile de hartie igienica sa sporeasca productia, vin vremuri de rahat.
  • Like 1
 • Acum doi ani am parasit tara, incercand o alta varianta existentiala dar si cu gandul sa dau un suport financiar mai puternic educatiei copiilor mei. Romania s-a schimbat in rau, poporul este mai informat si de aceea mai buimac, clasa politica a devenit in schimb mai rapace, mai lipsita de morala si cu un simt feroce al banilor facuti usor. Mi-e rusine cu o matre parte a conationalilor nostri, din tara si de pe-aiurea-n lume. Tutea cu afirmatia ,,am facut puscarie pt. o natie de prosti" imi revine obsesiv in memorie si nu stiu daca ne vom face bine vreodata. Istoria va pastra doar lungul nostru spre pierzanie. Quo vadis, Romanie?
  • Like 5
 • check icon
  Desigur,suntem din nou in plinã revolutie culturalã ,deoarece : "Romania te iubim,cã ca tine nu gãsim! "Abia astept anul 2018, in care primul ministru Dragnea ni se va bullshita ìn cap numai lapte si miere! Va fi mishto!- vorba ministrului pitziponc,care le"bate " pe toate pitzipoancele Olgutza,Firea,Tutuianu, nepoata-Pandele ,cetãteni turmentati si alte nimicuri aciuite prin guvern si parlament.
  • Like 2
 • Excelenta sinteza. Mulțumim.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult