Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A cui e (tesco)vina?

Premierul Mihai Tudose

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

A ajuns drojdia țării la putere, se plânge de 48 de ore obrazul subțire al nației. Aveți ce (n)-ați votat, le-aș răspunde cinstitelor fețe, amintindu-le cum strâmbau din nas la alegeri.

A ajuns boasca Partidului la putere, dau ochii peste cap intelectualii șovăielnici din PSD. Aveți ce-ați aplaudat, le-aș aminti disidenților de ziua a șaptea, care primesc acum decontul lașității lor unanime.

Sic transit drojdia lumii... Trebuia să ajungem atât de jos ca să ne dăm seama unde suntem, filosofează o parte a publicului. Pentru ei, președintele este un maestru al combinațiilor, deoarece a lăsat PSD-ul să moară pe limba lui, să se umple de ridicol și de incompetență, după care el, Președintele cu P mare, să apară pe un cal alb, teuton, să extragă din mocirlă poporul cu p mic, în lumina unui nou mandat. Pe viața noastră, un astfel de experiment este în cel mai bun caz o mostră de cinism.

Adevărul e că nu se putea un Guvern mai bun pentru România în care trăim. El este copia fidelă a societății în care ne ducem zilele. Unii dintre noi mai visăm uneori să scăpăm. Însă cei mai mulți nici nu-și pun problema că ar putea exista viață în afara slinului în care mișunăm cu toții. Vreți, nu vreți, fără vină, ne-am născut în tescovină.

Ce ministru mai bun pentru pârloaga numită Educație decât Liviu Pop? Fabrici de diplome, doctorate cumpărate, plagiate pe bandă rulantă, analfabeți făcuți academicieni la școala SRI, cel mai mare procent al analfabetismului funcțional din toată Uniunea Europeană - pe cine ați fi vrut să pună Partidul să se ocupe de Educație când direcția de deșertificare intelectuală și morală a națiunii este bine definită de aproape 3 decenii? Apoi nu e Petre Daea, această statuie vie a ministrului-filosof, reprezentantul perfect al poporului abrutizat și vesel, care, în lipsă de un orizont apropiat, rezolvă conflicte mondiale și intergalactice pe marginea șanțului? Nu e Lia Olguța Vasilescu imaginea perfectă a tovarășei cu coc, înfipte și tupeiste, de la județeana de Partid? Nu e Rovana Plumb icoana omului nou, multilateral dezvoltat, competent în toate posturile, în toate ministerele, capabil să găsească soluții în probleme diverse, de la gaura din stratul de ozon, la atragerea de fonduri europene? Nu e baronul Țuțuianu, zis și spaima multinaționalelor, oglinda excepționalismului românesc, a lui „nu ne vindem țara”, a Sfinxului din Bucegi care comunică cu piramidele din Egipt? Iar cu domnul care a condus Libertatea și Cancanul, PSD-ul redefinește programul de guvernare la Ministerul Subculturii și Incultelor.

Monica Lovinescu povestea într-o carte cum, după venirea comuniștilor la putere, o familie cu origini sănătoase, repartizată în casa părinților ei din centrul Bucureștilor, tranșa porcul pe masa de lucru a marelui Eugen Lovinescu. Suntem din nou în plină revoluție culturală, în care periferia tranșează porcul pe masa Guvernului, iar „lumea bună” se întreabă - nevinovată - „cum e posibil așa ceva”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • i mi place cum scrie ,felicitari

    • Like 0
  • Astept si un articol depre: de ce nu este presa " a patra putere in stat" in Romania ? Voi jurnalistii faceti prea putin, am ajuns sa cred asta. Pai a ramas doar Rares Bogdan singurul cu forta pe tv ?! Daca il prinde o gripa ramane tv cu 0 jurnalisti puternici pe tv. TV conteaza si unii s-au grabit sa se dea doar pe net.
    • Like 0
  • Aș dori o favoare:puteți să-i întrebați pe noii miniștri cine a fost Monica Lovinescu?
    • Like 3
    • @ Tedy Tedyca
      Ar trebui sa dea, mai intai cate o dictare. Ar fi rasu-plansu .(Pana la Eugen Lovinescu e cale lunga).
      • Like 0
    • @ Tedy Tedyca
      Asta-i tare,Tedy,dar cum sa-i facem pe ziaristi sa le puna o intrebare atat de jenanta?
      • Like 0
  • Unul dintre comentatori protesta împotriva pozelor horror despre noul guvern...Din păcate, realitatea cred că este mai horror decât acele fotografii inofensive. Și, în plus, cine să se sperie? Cititorii Republica, cei care, îngroziți deja, se complac în auto-compătimire și jelanie, nu se mai sperie de nimic. Dacă s- ar fi speriat, ar fi ieșit mai mulți la vot.
    Cât despre ceilalți, născuți și crescuți în aburi de (tesco)vină (excelentă metaforă, genială, mă înclin), pe de o parte ei nu prea citesc Republica iar pe de altă parte refuză să creadă orice este contrar intereselor propriului stomac.
    Astea-s jocurile democrației. Au câștigat, buni-răi, incompetenți, bețivi și pițiponci/oance, lasă-i în p... mei să guverneze.
    Iar tu, între timp, educă. Împrăștie semințe. Și nu ca din amvon, cu superioritate, ci cu înțelegere față de oamenii care au probleme reale, cât timp continuă să susțină PSD. Și trage morala acestei guvernări. Ieși la vot.
    Că mă enervai...
    • Like 3
  • Lumea aia bună să nu se mai întrebe... să se indigneze patetic, steril și inutil.
    Să iasă în stradă, să protesteze. că, acum, nu mai există motivul tancurilor rusești, precum în anii 40-50. Sau n-ori fi aflat asta... sau nu le mai pasă?!
    • Like 1
  • Boc nu era bun..... tariceanu s-a lovit la cap după ce a bușit Harley-ul.(Nici ăla nu-l suporta... Dar nu poate divorta)....aproape îl regret pe ponta....oare are dreptate basescu cind se considera cel mai bun posibil primministru....Dacă mă uit la poza Dvs....nea nicu v. părea băutor de Red Bull!
    • Like 0
    • @ Coussinou
      Absolut!
      • Like 0
  • check icon
    Fiti vesel, o sa fie si mai rau. Din cate stiu PSD-ul este inca in topul preferintelor romanilor. Profitati de ce se poate profita.
    Sper ca fabricile de hartie igienica sa sporeasca productia, vin vremuri de rahat.
    • Like 1
  • Acum doi ani am parasit tara, incercand o alta varianta existentiala dar si cu gandul sa dau un suport financiar mai puternic educatiei copiilor mei. Romania s-a schimbat in rau, poporul este mai informat si de aceea mai buimac, clasa politica a devenit in schimb mai rapace, mai lipsita de morala si cu un simt feroce al banilor facuti usor. Mi-e rusine cu o matre parte a conationalilor nostri, din tara si de pe-aiurea-n lume. Tutea cu afirmatia ,,am facut puscarie pt. o natie de prosti" imi revine obsesiv in memorie si nu stiu daca ne vom face bine vreodata. Istoria va pastra doar lungul nostru spre pierzanie. Quo vadis, Romanie?
    • Like 5
  • check icon
    Desigur,suntem din nou in plinã revolutie culturalã ,deoarece : "Romania te iubim,cã ca tine nu gãsim! "Abia astept anul 2018, in care primul ministru Dragnea ni se va bullshita ìn cap numai lapte si miere! Va fi mishto!- vorba ministrului pitziponc,care le"bate " pe toate pitzipoancele Olgutza,Firea,Tutuianu, nepoata-Pandele ,cetãteni turmentati si alte nimicuri aciuite prin guvern si parlament.
    • Like 2
  • Excelenta sinteza. Mulțumim.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult