Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Certificate de vaccinare false. Poliția și Parchetul au descins la un centru de vaccinare din Sectorul 2: 168 de persoane sunt suspecte, se fac 5 percheziții domiciliare

punct de vaccinare

Foto: Inquam Photos / George Călin

Un număr de 168 de persoane sunt suspecte într-un dosar privind eliberarea de certificate de vaccinare false unor persoane care nu au fost vaccinate anticovid. Este vorba în principal de funcționari publici, potrivit Digi24, care aveau acces la sistemul informatic și introduceau datele unor persoane nevaccinate.

Primarul Radu Mihaiu a anunțat joi că centrul de vaccinare „Neghiniță”, de pe strada Viitorului, va fi închis temporar, după ce Parchetul, împreună cu Poliția, au descins azi pentru a ridica probe în cazul unor suspiciuni privind certificate de vaccinare false.

„Acest centru a ridicat o serie de suspiciuni privind certificate false. Am alertat imediat autoritățile abilitate, iar azi s-a confirmat că astfel de cazuri s-au repetat”, a spus primarul de la Sectorul 2.

Polițiștii de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în aplicare 5 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza Municipiului București, într-un dosar în care se fac cercetări privind săvârșirea de infracțiuni de fals informatic, potrivit unui comunicat de la Poliția Capitalei. Totodată, sunt puse în executare și 168 de mandate de aducere emise pe numele unor suspecți, precum și alte 10 pe numele unor martori, ce urmează a fi audiați.

„În luna august 2021, polițiști din cadrul Politiei Sectorului 2 - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au demarat cercetări cu privire la activitatea mai multor funcționari publici, detașați la un centru de vaccinare, din sectorul 2, care ar fi modificat, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate, rezultând astfel date ce nu ar corespunde adevărului, respectiv ar fi fost înlocuite datele persoanelor vaccinate impotriva Covid 19, cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea. În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, a anunțat Poliția Capitalei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult