Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Certificatul verde la serviciu a picat la Senat. Proiectul care prevede obligativitatea prezentării la locul de muncă a dovezii de imunizare merge la vot la Camera Deputaților

bugetar - Getty

Certificatul verde la locul de muncă nu a trecut miercuri de plenul Senatului. Proiectul legislativ prevede ca toți angajații de la stat și de la privat, acolo unde există mai mult de 50 de salariați simultan, să prezinte certificatul verde atunci când merg la serviciu. Proiectul, inițiat de PNL și UDM, și susținut de USR, a fost dezbătut miercuri în plenul Senatului. Legea are și excepții - nu se va aplica angajaților din instanțele de judecată. 

PSD și AUR nu susțin proiectul.

Proiectul prevede că angajații trebuie să ateste că sunt vaccinați sau că au trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi, după infectarea cu SARS-CoV-2. 

Cei care refuză vaccinarea trebuie să prezinte teste RT PCR pe care le vor cumpăra din fonduri proprii. Parlamentarii PSD susțin că testarea ar trebui să se facă pe banii angajatorilor. Salariații care fac dovada că au contraindicație medicală la vaccinarea anticovid vor primi teste din fondurile angajatorului, se arată în proiectul respins de senatori.

Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanele juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, prevede proiectul, potrivit News.ro. Dacă o persoană refuză să prezinte certificatul verde, contractul său de muncă este suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, fără plata salariului. După 30 de zile contractul de muncă poate fi desfăcut.

În plenul Senatului s-au înregistrat 67 de voturi „pentru”, 60 „împotrivă” și două abțineri. Pentru adoptare, proiectul avea nevoie de 69 de voturi de susținere. Proiectul de lege va fi supus la vot în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional, iar dacă va fi adoptat, va trebui promulgat de președintele Klaus Iohannis și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • M0sh0o check icon
    Mai spuneți-mi o dată fraza asta cu "certificatul verde a picat la senat dar merge totuși la deputații-decizionali si-apoi si la iohainis si la monitor". Dar cu mai puține cuvinte că nu-nțeleg. Dacă propunerea a picat in senat pentru că-i o aberație sau ceva, de ce-o mai trimiți la ăia care oricum decid? Si-atunci ce dreaku mai fac toți senatorii ăștia toată ziua? Le dau ălorlalți de lucru? Io zic să renunțăm la toți. Si să păstram doar Monitoru' ca ultim factor decizional, pentru că de fapt ăsta ne dă nouă legea.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult