Foto: Bogdan Dănescu/ Inquam Photos
Corupția ucide și este un adevăr demonstrat deja de un insuportabil număr de exemple. Lacrimile înghețate ale Aurei Ion. Flăcările din Colectiv. Însă în cazul Alexandrei și al Luizei, ceva a întrecut corupția: lipsa de interes și de empatie a unor indivizi care se află în slujba legii și al căror principiu primordial ar trebui să fie apărarea semenilor.
Niște polițiști îi spun unei mame disperate, căreia i-a dispărut fata, că „o fi plecat cu Făt-Frumos”. Și trei luni nu fac nimic. Cam atât de serios stă treaba în instituția care ar trebui să aibă grijă de siguranța cetățeanului. Amenință un tată care crede că fata i-a fost răpită că va fi pus la plată dacă greșește. Oamenii sunt luați peste picior de indivizi în uniformă, care aruncă vorbe batjocoritoare cu grobianismul unui scuipător de semințe. Niște indivizi au abandonat două copile în mâinile unui criminal pentru că nu sunt profesioniști, dar, mai adânc și mai dureros, pentru că nu sunt umani. Fără un dram de empatie față de grija unui părinte care își caută copilul.
Ceva e putred în România și știți ce? Nu instituțiile, nu sistemul, nu legile. Omul. Omul e putred în România. Omul care populează instituțiile și sistemul, el este putreziciunea care a gonit aproape 10 milioane de români din țara asta și care a trezit scârba în atâția alții care încă nu au avut curajul să plece sau care încă mai speră că mai pot salva ceva. Dar, alături de acest om alienat din instituții, vina o purtăm și noi, cei care le-am lăsat drum liber tuturor nemernicilor care au ajuns să decidă pentru viața noastră.
Cum am ajuns atât de înstrăinați de noi înșine și de cei din jurul nostru? Gândiți-vă cum ies copiii din școală cu mintea îndesată de teorie, dar lipsiți de orice experiență practică și de întâlnirea cu lumea reală. Gândiți-vă cum reușesc toți incompetenții să ia locul copiilor buni. Gândiți-vă cum suntem învățați să greșim ca să supraviețuim în lumea lor. Cum tăcem când o secretară sau un funcționar ne vorbește urât, ca să luăm mai repede o hârtie de care avem nevoie. Cum băgăm plicul în buzunarul doctorului ca să se uite la bolnavii noștri. Cum greșim de atâtea ori și perpetuăm putreziciunea pentru că am ajuns să fim convinși că dacă ești corect și cinstit nu ai nicio șansă în această țară.
Nu mai greșiți, oameni buni. Și nu mai iertați.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
https://www.instagram.com/p/B0iYnGmHrX_/?utm_source=ig_web_copy_link
După care mi-am revenit şi-am realizat că animalul din noi bate educaţia.
Bărbaţii români au răspuns aproximativ la fel ca cei finlandeji, muuult mai educaţi şi mai puţin bigoţi, legat de motivele violului.
Am ales Finlanda fiindcă sunt vârful în materie de educaţie.
Foarte interesant, răspunsurile nu sunt invers proporţionale cu rata de analfabetism funcţional.
La comparaţie România, 50%- analfabetism funcţional şi Finlanda 5%- analfabetism funcţional.
http://ec.europa.eu/COMMFrontOffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/SPECIAL/surveyKy/2115,
Totuşi bărbaţii români răspund destul de asemănător celor din Finlanda, muuult mai educaţi şi mai ne-religioşi, deci pare că ţine de animalul din om, nu de educaţie, părerea mea.
După care am dat de ştirea asta, relativ la 112ul britanic şi reacţia lui la violenţa domestică:
https://stirileprotv.ro/divers/ucisa-dupa-ce-politia-i-a-ignorat-apelul-amendata-pentru-ca-pierde-timpul-agentilor.html?fbclid=IwAR0QrLqsVREhkgFqxq0ZiGMObmrHiI3ELNDSxT0a-RCnSRve-mV9h3UGXNE#ziarecom