Sursa foto: Facebook Asociatia Pro Infrastructura
„UMB, prea puțină marmeladă la atâta pâine”, susține Asociația Pro Infrastructura într-o postare pe Facebook, în care atrage atenția că cel mai mare constructor român de autostrăzi, UMB, nu a mai menținut ritmul lucrărilor pe multiplele șantiere de autostrăzi pe care le are, existând pericolul să nu respecte termenele asumate prin contracte și astfel să fie pierduți banii aferenți din PNRR.
„UMB are în tolbă 80% din autostrăzile finanțate prin PNRR, adică 341 km din totalul de aproape 430 km din program pe A8, A7, A3 și A1. Și riscă să iasă din termenele contractuale, să pună România în poziția ratării țintelor (și banilor) din PNRR, să-și păteze reputația greu construită în toți anii ăștia și, cel mai grav, să treacă peste limitele roșii auto-impuse și să-și omoare, la propriu, muncitorii”, avertizează Pro Infrastructura.
Datele CNAIR arată progrese ale lucrărilor de doar 1% sau 3% pe lună, pe unele șantiere de autostrăzi
„UMB este întins ca marmelada pe prea multe felii de pâine, 10 la număr doar pe AutostradaA7. Așa că a intrat în "Clubul 2% pe lună" alături de repetenții clasei, fapt evidențiat fără echivoc chiar de cifrele oficiale date de CNAIR, confirmând cele mai rele temeri ale noastre din 2022”, punctează Asociația Pro Infrastructura.
- „Pe cele 5 loturi ale A7 de la nord de Focșani, între Domnești și Pașcani, adică pe 137,7 km (54%) din totalul de 255,7 km contractați de UMB dintre Buzău și Pașcani, avansul fizic oficial raportat de CNAIR în noiembrie este cuprins între 1% (unu %) și 3% (trei %). Adică aproape nimic, la 6-7 luni de la emiterea ordinelor de începere lucrări în mai 2023. Iar termenul de execuție este de 30 luni la fiecare.
- Ați spune că se concentrează pe restul de 46% unde stau mai bine. Nu, nu stau. Focșani-Domnești este la 15% după 7-8 luni de la emiterea ordinului de începere (OIL), deci 2% pe lună, tot 30 luni execuție. Loturile 2 și 3 din Buzău-Focșani sunt la 23%, respectiv 25% după 9-10 luni de la OIL, adică 2,5% lunar. Aici este chiar mai sever contractul: 26 de luni execuție directă!
- Același ritm jalnic avem și pe loturile 1 și 4 din Buzău-Focșani care sunt la 23%, respectiv 27% după 11-12 luni de la OIL, deci vreo 2,2% avans fizic lunar, în medie. Acestea două sunt singurele tronsoane din cele 10 ale UMB de pe A7 care au termen de finalizare în 2024, mai precis în august. În condițiile date, imposibil de respectat”, se arată în postarea Pro Infrastructură.
„Pe 54% din A7 nu face mai nimic, iar pe restul de 46% gâfâie”
„Dacă aceste cifre de "progres" fizic erau făcute de orice alt antreprenor, îi vedeam la televizor pe ministrul Grindeanu și pe șeful CNAIR Pistol fluturând amenințător rezilierea contractelor. Dar statul este doar pentru unii mumă, pentru ceilalți e ciumă”, continuă aceeași sursă.
Pro Infrastructura amintește că aceasta a fost predicția referitoare la UMB făcută anul trecut și care acum a devenit realitate, pentru că „UMB nu și-a putut dubla capacitatea peste noapte: pe 54% din A7 nu face mai nimic, iar pe restul de 46% gâfâie”.
„Din ambiția stupidă de a face TOATĂ autostrada care-i trece prin fața sediului, s-a întins peste dublul capacității reale”
Nu doar la lucrările de pe Autostrada Moldovei are probleme constructorul, ci și pe alte șantiere.
„Ba chiar putem spune că am fost optimiști, fiindcă și alte șantiere suferă! Pe A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului nu mai au mobilizarea din trecut. Și mai ales Tronsonul 4 DEx12 Craiova-Pitești este foarte întârziat.
Într-adevăr, UMB încearcă să închidă cât mai repede din șantiere, vezi A0 Nord lotul 2 și DEx12 Slatina-Colonești, dar forța considerabilă a UMB este clar împrăștiată pe mult prea multe fronturi.
Să ne înțelegem: UMB este, de departe, cel mai puternic și mai muncitor antreprenor din infrastructura rutieră din țara noastră. Dar ar fi bine să recunoască spășit că, din ambiția stupidă de a face TOATĂ autostrada care-i trece prin fața sediului, s-a întins peste dublul capacității reale.
UMB are în tolbă 80% din autostrăzile finanțate prin PNRR, adică 341 km din totalul de aproape 430 km din program pe A8, A7, A3 și A1. Și riscă să iasă din termenele contractuale, să pună România în poziția ratării țintelor (și banilor) din PNRR, să-și păteze reputația greu construită în toți anii ăștia și, cel mai grav, să treacă peste limitele roșii auto-impuse și să-și omoare, la propriu, muncitorii”, se arată în postarea Pro Infrastructura.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Calculați câte ore pe luna muncește un angajat al lui
Verificați în piață care este comportamentul autorităților față de UMB în paralel cu oricare alt constructor.
Verificați în ce măsură instituțiile statului își fac treaba.
În șantierele sale nimeni nu are acces. , CNAIR , consultanta , presă etc.
Întreaga clasa politica și presă îi fac statuie fără ca cineva sa verifice modul de abordare a lucrărilor.
Nu există recepții făcute real niciodată, nicăieri pe lucrările lui.
Tot ce face statul este sa contribuie la creșterea unui monstru sub ochii noștri și presa le cântă în strună.
Toți cei care au o părere bună nu sunt oameni din sistem.
Cândva se va dovedi ce spun și nume grele din țară vor trebui sa răspundă pentru ce au făcut.
Câte ore muncește un angajat la UMB trebuie comparat cu cât câștigă acel angajat și cu gradul de satisfacție, detalii semnificative care mă-ndoiesc că au fost cercetate...
De ești de bună credință, încearcă să propui cum poate fi ajutat UMB să facă ce și-a propus și cum obligăm la mai multă transparență CNAIR în legătură cu recepțiile și verificările de parcurs; și RTE, și dirigenția, și ISC și câte alte instituții au răspunderi legale sau contractuale care ar trebui trezite, luate la întrebări...
Mă irită ce entuziaști suntem la demolat. Hai să obligăm acele „nume grele” să răspundă înainte de a suporta alte catastrofe.
Despre UMB știu, am mers pe drumuri REALE construite de ei!
Poate n-ar strica mai puțin băgat în seamă...
Sunt sigur că se găsesc lopeți destule și pentru "asociație", la o adică, de chibiți nu ducem lipsă!
De bine de rău UMB face treabă, nu stă pe margine la o sămânță și o postare...
De aici și până la o campanie împotriva singurei companii românești dintr-un domeniu prioritar pentru noi toți, mai ales venind din partea unor oengeuri cvasiinutile e cale lungă!