Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Charlie Ottley, producător BBC, și-a găsit paradisul la Șirnea. Când patriotismul înseamnă măiestria de a păstra vechea lume: „Casa asta e o comoară pentru viitoarele generații”

CharlieOttley

Foto Facebook

Charlie Ottley, realizatorul celebrelor documentare Wild Carpathia și Flavors of Romania, a devenit unul dintre cei mai asidui ambasadori neoficiali ai ţării noastre, alături de Prinţul Charles al Marii Britanii.

Fin cunoscător al tradițiilor românești, al gastronomiei locale, al zonelor turistice și al faunei, maestru al imaginilor, Charlie Ottley îi face pe români să redescopere frumusețea peisajelor și le deschide pofta de vizitat.

Serialele realizate împreună cu echipa sa, difuzate în Europa, Statele Unite și Orientul Mijlociu prezintă o Românie altfel decât cea cu care am fost obișnuiți, aducând imense avantaje turismului românesc.

„România poate fi noul paradis turistic mondial”, spune Ottley cu convingere.

Cultura, natura și ecoturismul sunt lucrurile care vor face din România o destinație unică în viitor, dacă vom păstra și promova resursele naturale și culturale, punctează cunoscutul realizator de televiziune. „O atât de bogată diversitate naturală și culturală reunită sub același steag este remarcabilă, este una dintre caracteristicile care fac România un colț deosebit al Europei”, adaugă el.

 „M-am îndrăgostit de România din ce în ce mai mult în fiecare an”

A ajuns în România în 2010, la propunerea unui prieten apropiat. Și-a dat seama că așa arăta Scoția cu 500 de ani în urmă, înainte să fie tăiați copacii și să fie distrusă biodiversitatea. Pe meleagurile noastre, globetrotter-ul britanic spune că a văzut ultimele păduri maiestuoase ale Europei. Și urși în sălbăticie: „Am zis, wow, este incredibil!”. Dar avertizează că situaţia s-ar putea schimba dramatic, dacă autorităţile şi oamenii de rând nu vor preţui natura spectaculoasă pe care o avem.

Țara noastră l-a inspirat, oamenii pe care i-a întâlnit au fost prietenoşi şi bucuroşi de ceea ce făcea, iar acesta a fost motivul pentru care a revenit şi a făcut seria Wild Carpathia, ducând munca sa la nivel de artă. „M-am îndrăgostit de România din ce în ce mai mult în fiecare an”, mărturisește. Wild Carpathia a avut audiență în peste 110 țări din lume și a fost tradusă în 11 limbi diferite. Producția a fost susținută de Alteţa Sa Prinţul Charles și Majestatea Sa Margareta a României.

„O atât de bogată diversitate naturală și culturală reunită sub același steag este remarcabilă”

Nu este doar un loc anume care îi place aici. Îi plac în aceeași măsură diferitele zone și culturi. „Sunt atât de multe locuri, nu pot să spun că îmi place mai mult unul anume. Peisajele sunt atât de diferite, contrastante, de la cele din Delta Dunării, până la pădurile, izvoarele, satele din Maramureș, Bucovina, Oltenia. Sunt tradiții și culturi diferite, acestea influențează arhitectura, gastronomia. O atât de bogată diversitate naturală și culturală reunită sub același steag este remarcabilă, este una dintre caracteristicile care fac România un colț deosebit al Europei. Există locuri uimitoare pe care am încercat să le scoatem în evidență în Flavors of Romania”, vede Charlie Ottley ceea ce face România să fie specială, din perspectiva turiștilor. Măiestria cu care pune în valoare imagini unice atrage mii de telespectatori și turiști.

Jurnalistul a străbătut pe motocicletă fiecare regiune a țării ca să surprindă și să descrie, în seria Flavors of Romania, peisaje naturale uimitoare, aspecte din viața oamenilor, tradițiile și gastronomia specifice locurilor pe unde a trecut, adevărate comori nedescoperite ale acestor tărâmuri.


Apel pentru zonele rurale: Nu mai dărâmați frumoasele case strămoșești, nu mai construiți în locul lor case de beton, pentru că alungați turiștii

Iar concluzia sa a fost una categorică: România poate deveni nr 1 între destinațiile ecoturistice.

„Cu investiții adecvate, sprijin de la guvern și educarea populației din zonele rurale, în ce privește conștientizarea importanței păstrării patrimonului, cred că România poate deveni nr 1 între destinațiile ecoturistice în Europa. Dar asta depinde de managementul sustenabil al pădurilor, depinde de capacitatea de a nu lăsa monumentele și clădirile de patrimoniu să se prăbușească, așa cum se întâmplă de exemplu la Băile Herculane, cu băile imperiale austriece, odinioară una dintre cele mai mari stațiuni din Europa de Est”, punctează realizatorul de televiziune.

„Oamenii din zonele rurale nu trebuie să mai dărâme frumoasele casele strămoșești și să construiască în locul lor case de beton, modificând astfel modul cum arată satele și pierzându-se integritatea arhitecturală”, crede Ottley.

În satele cu case din lemn din Maramureș au apărut atâtea pensiuni moderne, întregul peisaj s-a schimbat, casele de lemn aproape că nici nu se mai văd. Iar localnicii se miră acum că nu mai vin turiștii.

Jurnalistul britanic este de părere că în satele tradiționale noile construcții ar trebui să păstreze stilul arhitecturii deja existente, pentru a păstra comunitățile de o mare valoare culturală. Totodată, în agricultură este nevoie de tehnici non intensive, țăranii să nu folosească fertilizatori și pesticide peste tot pe sol, pentru a păstra prețioasa biodiversitate.

Exploatarea nerațională a pădurilor distruge fauna salbatică, duce la dispariția florei. În final se va ajunge, spune jurnalistul, ca țara să fie cum era estul Europei, din punct de vedere turistic, în urmă cu 10-20 de ani, și nu va mai avea potențial să fie cea mai mare destinație ecoturistică, acest potențial va fi distrus.

„Este nevoie să se asigure subvenții pentru a ajuta ca micii fermieri să poată face lucrurile acestea, și e nevoie de educarea lor cu privire la câștigul financiar pe care îl pot realiza din case de oaspeți, agroturism, organizarea de tururi ghidate”, a punctat Ottley. Jurnalistul britanic este ambasador al Via Transilvanica, traseul cu o lungime de peste 1.200 de km, destinat drumețiilor și, care străbate țara, de la Drobeta Turnu Severin până la Putna, „un veritabil Santiago de Compostela al României.”

„Pentru mine, a face aceste filme, ca jurnalist, este despre a încerca să surprind spiritul, esența acestor locuri. Dacă faci asta bine, oamenii reacționează la asta, și rezonează cu asta”, simte Ottley. 

Cum să evităm scenariul cu turiști „descălecând” din zeci de autobuze oprite în față la Bran, Peleș și în Viscri

Producătorul de televiziune consideră că regiunile istorice trebuie promovate în aceeași măsură, pentru că altfel ne vom trezi cu zeci de autocare doar în zonele cunoscute, precum Viscri și Castelul Peleș, și va interveni o saturație, care va alunga și turiștii.

„Sunt destinații pe care toată lumea le știe, precum Bran, Castelul Peleș, Viscri. Trebuie să ne asigurăm că turiștii vizitează întreaga țară, să găsească și să descopere locuri din România. Altfel, vom avea aglomerație în locuri ca Viscri, cu zeci de autobuze sosind zi de zi, și prea multă lume, va interveni o saturație. Iar asta nu va aduce mai mulți bani pentru comunitate. Regiunile istorice ale României trebuie promovate în egală măsură, dar e foarte mult de lucru. Asta e unul dintre punctele din Flavors of România”, a explicat el. Serialul documentar realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley poate fi vizionat şi pe Netflix, unde a ajuns spre finalul lunii septembrie, pe primul locul în topul celor mai vizionate producţii.

„Să aud aceste cuvinte mi-a produs o satisfacție deosebită”

Una dintre recentele sale satisfacții profesionale a fost să lucreze la clipul în care Prințul Charles a transmis un mesaj pentru încurajarea turismului local - „toată lumea a fost impresionată de cuvintele majestății sale” - , precum și la clipurile de promovare a orașului Brașov, special create pentru BBC World.

„Oamenii au venit și au spus mulțumesc pentru modul în care ai prezentat țara noastră, este inspirat, într-o lumină diferită. Să aud aceste cuvinte mi-a produs o satisfacție deosebită („make my year”). Sperăm să îi ajutăm pe oameni să învețe despre importanța conservării, protejării și promovării patrimoniului, toate aceste lucruri vor face România unică”, a declarat Charlie Ottley.

Performanța lui Ottley de a reda acest univers al românesc împletind informații despre arhitectură, geografie, culinar și tradiție- are la bază capacitatea rară de a observa detaliile relevante, voluptatea de a descoperi locuri și oameni noi, dar mai ales măiestria de a le așeza pe toate în imagini și povești.

Patru clipuri de prezentare a Brașovului, pe BBC World

Cele patru clipuri de prezentare a orașului Brașov vor rula timp de trei luni pe BBC World. Realizatorul britanic, care a mediat și relația dintre municipalitatea brașoveană și BBC, crede că perioada 1 august – 31 octombrie 2020, în care vor rulează spoturile pe BBC World, este una potrivită pentru sezonul viitor, deoarece aceasta este perioada când majoritatea turiștilor străini își programează concediile.

„Oamenii din toate țările din Europa, toată America de Nord și Orientul Mijlociu pot să vadă acum, în fiecare zi, un film despre o parte din liniștita Transilvanie, despre orașul și județul Brașov și făcând asta pot să se îndrăgostească de toată România. Documentarul arată că România este o țară bogată ca diversitate, are regiuni sălbatice frumoase, cu o mare biodiversitate. România este diferită de preconcepțiile care există, este un loc care are multe de oferit”, spune realizatorul britanic. „Multă lume își schimbă percepția despre țara, iar asta se întâmplă la nivel global, este minunat. Sunt foarte încântat să am oportunitatea de a contribui la acest lucru”, subliniază cunoscutul realizator de televiziune.

Cele patru clipuri de prezentare au fost create special pentru BBC, au o durată de câte 30 de secunde fiecare, cu o versiune în limba română și una în limba engleză. Spoturile prezintă detalii din Brașov și din zonele din jurul orașului, cu scopul de a crea imaginea unei zone în care peisajele, tradițiile, inovația, sălbăticia naturii, viața culturală, experiența culinară și activitățile moderne se împletesc într-o experiență unică. 

„Wild Danube”

Planuri sale profesionale pentru viitor cuprind o campanie despre deltă - Wild Danube. „Delta Dunării este una dintre marile bijuterii în turismul din România, este una dintre zone-cheie pe care România le are și pe care nicio altă țară din Europa nu o are. E cel mai întins teren umed din Europa, cu peste 3000 de km pătrați de lacuri, viața sălbatică, mlaștini”, spune jurnalistul. „Este un loc unic unde oameni din toată lumea vor veni, dacă aceasta va fi conservată și promovată”. Realizatorul ne-a dezvăluit că intenționează să filmeze Delta „în cea mai bună parte a anului pentru ceea ce înseamnă viața în deltă”. Va locui la pescari, va filma micile comunități din zonă. „Vrem să dăm un insigh din viața pescarilor. Vrem să arătăm frumusețea deltei, să arătăm de ce trebuie să o protejăm, să o păstrăm, să o promovăm. Acesta este următorul nostru proiect”, ne-a dezvăluit Ottley.

Foto Facebook Charlie Ottley

Casa de la Șirnea. „Trebuie să ne preocupăm să păstrăm tot ce e bun din trecut”

Jurnalistul britanic și-a cumpărat în acest an o casă cu arhitectură tradițională, în Șirnea, comuna Fundata, din Brașov, la poalele Parcului Național Piatra Craiului. Vrea să le arate oamenilor că o casă veche poate fi restaurată foarte bine, înăuntru să aibă tot confortul modern, dar cu păstrarea structurii. „Casele tradiționale reprezintă o parte esențială din patrimoniul României. Trebuie să ne preocupăm să păstrăm tot ce e bun din trecut”. Dacă ar fi restaurate clădirile de patrimoniu, precum Băile imperiale de la Băile Herculane, asta ar putea aduce în România milioane de euro în fiecare an, crede Ottley.

Foto Facebook Charlie Ottley

Despre casa cumpărată de el în Șirnea, spune că este mica lui contribuție la păstrarea patrimonului rural din România: „Casele tradiționale nu trebuie să fie demolate și înlocuite cu ceva modern și urât”.

Ottley, care este și scriitor, spune că îi place să fie în mijlocul naturii, la ţară, asta îl face să se simtă foarte inspirat şi îl ajută să gândească şi să scrie.

La Șirnea, jurnalistul britanic și-a propus să înființeze un centru de workshopuri, unde oamenii să vorbească despre conservare, restaurarea caselor tradiționale din zonele rurale. Oamenii să vină acolo să aprecieze frumusețea naturii într-un sat uimitor, să învețe cum să modernizeze clădirile vechi, în satul tradițional, într-un mod sensibil și fără să afecteze integritatea structurii tradiționale.

„Vom putea avea internet, încălzire în podea, digital TV, duș, baie apă, tot ce e nevoie, dar putem să facem asta fară să distrugem clădirea, care e o comoară pentru viitoarele generații”, descrie cu pasiune britanicul micul său paradis.

Charlie Ottley a fost distins cu Crucea Casei Regale din România, pentru Wild Carpathia şi a primit nenumărate premii de la instituţii şi organisme româneşti din domeniul turismului şi nu numai. Realizatorul TV a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Braşov.

Jacobs susține măiestria de 125 de ani. Iată o serie de povești ale celor care inspiră prin talent și perseverență. Îi veți cunoaște pe cei care și-au dus pasiunea la rang de artă, într-o campanie oferită cu sprijinul Jacobs. Află mai multe pe www.cafeajacobs.ro/jacobs125ani

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Romania mai are MULT de parcurs pana sa devina o adevarata tara turistica. Sa nu ne imbatam cu apa rece.
    • Like 0
  • Salutări!

    Era septembrie 1985 și, după două săptămâni de înghițit praf pe Șantierul Tineretului Canal Poarta Alba Midia Năvodari, am primit permisiune să mergem pe plaja Mării Negre, plaja din dreptul taberei șantierului. N-o să uit, niciodată, gesturile și bucuria unui coleg, născut într-un sat de munte, la vederea mării. Eram elevi în casa a XI-a, dădusem treapta, avusesem vacanță până pe 30 august, el vedea marea, pentru prima oară, la vârsta de 17 ani. Ochii și gesturile lui exprimau uimirea copilului când își dă seama că poate să se deplaseze altfel decât de-a bușilea.

    Cele bune,
    purice
    • Like 2
  • Uite asta are alta parere https://www.libertatea.ro/opinii/despre-serialul-flavours-of-romania-de-pe-netflix-cum-sa-faci-bani-si-faima-din-prostia-fudula-romaneasca-3153067
    • Like 3
    • @ Silviu Pop Sese
      Cosmin check icon
      Am făcut aceeași observație ceva mai devreme, dar comentariul a dispărut după un timp.
      Înțeleg că articolul este sponsorizat, exact cam ce zicea și Rogozanu, dar sper ca Republica să nu ajungă precum facebookul cenzurat al Gabrielei Firea.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult