Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Chiar n-ai cunoscut pe nimeni bolnav de covid? Schimbați placa!

Izoleta covid

Foto: Guliver Getty Images

Ca să-i poată convinge că greșesc, Isus le vorbea oamenilor în pilde. Unii au avut urechi de auzit. Majoritatea, însă, nu. Atunci, Isus a trecut de la vorbe la fapte: a preschimbat apa în vin, a înmulțit pâinea, a vindecat bolnavii fără leac, a înviat chiar morți. Oamenii au mirosit, au gustat, au pipăit și, pentru că au văzut toate acestea cu ochii lor, au dus vorbele faptelor sale mai departe. Unii au crezut. Majoritatea, însă, nu. Pentru că orice ar fi fost adevărat ajungea să se risipească tot ca o vorbă în mare de vânt. Așa că, Isus a făcut cel mai puternic lucru care ar fi putut să le învie oamenilor toate simțurile la un loc când ei nu vedeau cu ochii lor, nu puteau mirosi, nu putea gusta, nu puteau pipăi și nici nu aveau urechi să audă. Isus le-a deschis oamenilor inimile. Dar, pentru acest lucru, a fost nevoie de sacrificiul suprem.

Povestea lui este, probabil, una din cele mai puternice ale umanității, răsfrângându-se dincolo de marginile creștinătății. Și liber-cugetători dacă suntem, ea ne atinge. Este parabola desăvârșită a felului în care omul se poate salva. Fiindcă atunci când inima vibrează, toate celelalte simțuri se deschid.

Pandemia prin care trecem ne arată că, oricât ar fi evoluat omenirea, oricât de multe am putea auzi și vedea azi, mintea celor mai mulți nu se deschide când celelalte simțuri dorm. Amenințarea morții rămâne, astfel, ca și sursa cunoașterii ei, virtuală. Și-n timp ce moartea se plantează tot mai adânc în noi, oamenii cred tot mai puțin. Suntem în situația în care avem atât de multe cazuri și, totuși, foarte puține povești. Atât de multe cifre și atât de puțini oameni. Atât de multă teorie a suferinței și atât de puțină emoție, încât nu e de mirare că majoritatea nu cred. Fiindcă nu pot vibra.

Ca să trecem pandemia din abstract în concret avem nevoie, mai mult ca oricând, de paradigma salvării mesianice. Avem nevoie să cunoaștem poveștile celor care au trecut pe lângă moarte în intimitatea lor cea mai tulburătoare, în cele mai dure gesturi ale suferinței, mai grele și mai sfâșietoare, capabile să trezească în noi, precum cuiele bătute în carne și povara crucii, toate simțurile la un loc. Altminteri, când moartea se va așeza insidios în noi și vom simți că rămânem fără gust, fără miros sau fără suflare, oricât de mult ne-ar fi fost deschisă mintea, s-ar putea să fie deja prea târziu. Și niciun Isus să nu mai fie acolo pentru a ne salva. Atunci, vom fi exact ceea ce oamenii ignoră azi: simplu bilanț.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Așa cum am mai spus, și eu cunosc, la prima mână, pe cineva care a avut Covid. A stat patru săptămâni jumătate în spital, a avut nevoie de oxigen... O persoană de 50 de ani. Mi-a povstit ce coșmar a fost pentru ea boala, care nu i-a afectat doar plămânii. Am povestit celor care, ca d-na Cihodaru, îmi umpleau căsuța de mail și telefonul de toate aberațiile pe care deja le cunoașteți. Unii încercau să mă convingă că prietena mea se simțea rău din cauza tratamentelor, ceilalți nici nu mi-au mai răspuns la telefon. Dacă omul vrea să țină capul adânc băgat în nisip nu ai cum să-l salvezi cu forța. Și chiar nu înțeleg de ce e atâta tărăboi cu izolarea. Izolarea este o măsură pe care medicii infecționiști o iau la fiecare boală molipsitoare. Nu am auzit de vre-un bolnav de hepatită epidemică, de exemplu, care să ceară să plece din spital și să insiste se trateze acasă. Sau de poliomielită, sau orice boală contagioasă. Iar Covid e foarte contagios. Iar d-na Cihodaru pune semnul egal între embolia pulmonară (mama a murit de embolie pulmonară așa că sunt în temă) și Covid. A diagnosticat-o oare cineva cu Covid?
    • Like 0
  • Razvan G check icon
    Eu am un prieten care a trecut prin aceasta dramatica experienta. Deci cunosc in mod direct situatia. Doua saptamani cu simptome pana la internare, o luna in spital si alte doua saptamani de carantina dupa externare. Norocul, sa ii spunem asa, este ca are numai 34 de ani si a rezistat, la limita, unei complicatii care ii putea fi fatala.
    Oameni buni, virusul exista si este ucigas.
    Pentru cei care contesta vehement acest lucru - mergeti la un spital sa vedeti realitatea.
    • Like 0
  • antonia check icon
    guess what ? eu nici nu vreau sa cunosc !! sa stea la distanta virusu' ; /
    • Like 2
    • @ antonia
      Dumneata și încă 2 l-ați pus la punct. Pe virus.
      Jalnic!!!
      • Like 0
  • Buna tuturor, boala exista și nu e gripa. Eu pot confirma acest lucru fiindcă acum sunt pe patul de spital. Din păcate sunt aici și soțul și fiica mea. Fiecare dintre noi a avut alte simptome, mai mult sau mai puțin grave. Și clar in afara de febra nimic nu e comun cu gripa. A crede sau nu ca aceasta boala nu exista tine de forul interior al fiecăruia si nu ar fi corect sa impunem credinta noastră altora. Când nu cunoaștem tot adevarul NU trebuie sa ne dam cu părerea. Iar adevarul îl știm doar când ni se întâmpla și noua.
    • Like 1
  • Buna ziua .Cihodaru Catalina din Cluj va deranjează. Legat de acest atît de disputat Covid. Nu e Covid fraților doar ca fiecare tulpină de boala are cîte o denumire pompoasa .Aceasta tulpină se numeste Covid .Ce Vreau sa va spun eu vouă. După două embolii pulmonare am facut si eu doua pneumonii .Una diagnosticata la Spitalul Militar Cluj în luna februarie cînd inca nu se stia prea bine despre povestea Covid si o recadere in luna martie .Vreau sa va spun ca in februarie am stat o lună în casă cu tratament si in martie inca o luna in casa cu tratament .Nu e nimic complicat nu se moare fraților dacă mergi din timp la medic si începi să iei tratament Va spune Alina care a trecut prin doua embolii pulmonare complicate .Este un simplu virus gripal atît și nimic mai mult .Dar de aici si pina la legea prin care poti sa fii ridicat și internat cu forta în spital deja e prea mult .Se încalcă flagrant drepturile omului .Sa ti se ia copilul de linga tine si sa fie internat forțat într-o casă de copii sa ti se ia bunurile ? Asta doar o minte bolnavă poate sa gîndească asa ceva .Pe bune această lege e de noaptea minții. Sper sa nu se voteze .Si il rog pe primul ministru cînd mai vrea sa scoată asa ceva pe gura sa nu mai fie băut .Sa aiba grija la ce scoate pe gura , pentru ca e grav ce încearcă dînsul sa spuna .Adica ne încalcă drepturile .
    Cu Stima
    Cihodaru Catalina - Cluj
    • Like 2
    • @ Cihodaru Catalina
      cox check icon
      Pe lângă faptul că bateți câmpii cu grație, puteți explica cum vine treaba cu "să ți se confiște lucrurile"?
      • Like 8
    • @ Cihodaru Catalina
      Sa-mi incalce toate drepturile ,dar sa nu mi incalce Covid singurul drept de care depind celelalte,adica la VIATA.
      • Like 2
    • @ Cihodaru Catalina
      Delia MC Delia MC check icon
      A3? Citiți vă rog proiectul de lege. Apropo, amendamentul cu protejarea apropiaților a fost propus de Ana Birchall, deputat psd.
      Da, ați avut niște încercări grele, groozav că ați reușit să treceți peste.
      Văd că vă descurcați cu netul. Atunci descurcați-vă și cu worldometers, articole de specialitate. Vă mai dau un pont: google translate dacă materialele în limba română sunt insuficiente.
      • Like 4
    • @ Cihodaru Catalina
      antonia check icon
      Multumesc, am ras cu pofta.
      • Like 1
    • @ Cihodaru Catalina
      Multă dreptate aveţi! Să fi internat cu forţa, să ţi se ia bunurile! Uite, la unii li s-au uat minţile, dar ei nu s-au prins. Odioasă legea asta.
      • Like 0
  • O comparatie nelalocul ei, to say the least. A compara Divinul cu vulgarul. Astept ziua in care formatorii de opinie fie ei voluntari sau platiti vor trece la nivelul urmator, de la a bazaii la a vibra si vor prezenta o seama de caracteristici sau abilitati ale Sars Covid-19 pornind de la impactul initial pana la evolutia lui prezenta. Numai asa omul poate intelege si face diferenta trecand peste greseile si aberatiile asa zisei elite. Puneti mana si informati lumea corect daca vibrati si va pasa. Sa va dau si un punct de plecare>https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/07/why-covid-death-rate-down/613945/
    • Like 1
  • Eu unul n-am cunoscut personal "la primă mână" pe cineva bolnav de COVID. Sigur, știu pe care cineva care știe pe cineva care a avut, dar așa toți suntem la șase grade de separare de Kevin Bacon.
    Și e normal să fie așa. La un număr total de cazuri confirmate de 32.000 de cazuri, raportat la 18 milioane de locuitori, asta înseamnă un caz la aproximativ 550 de oameni. Dacă nu ești într-un focar, chiar mai puțin. Ei bine, cercul meu social din viața reală e mai mic de 500 de persoane, așa că nu mă mir.
    • Like 8
    • @ Nicu Buculei
      Delia MC Delia MC check icon
      Like.
      Excelent explicat.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult