Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

China a anunțat primul caz din lume de gripă aviară la om

bird flu - (Foto: STR / AFP / Profimedia)

Fotografia făcută pe 12 februarie 2017 arată un pacient cu gripă aviară H7N9, tratat într-un spital din Wuhan, provincia Hubei din China centrală. Foto: STR / AFP / Profimedia

China a raportat marţi primul caz din lume de gripă aviară cu tulpina H10N3 la om, o patologie care afectează de obicei păsările, însă autorităţile oferă asigurări că riscul unei epidemii este „extrem de mic”, notează AFP, citată de Agerpres.

Pacientul, în vârstă de 41 de ani, din oraşul Zhenjiang, a fost spitalizat pe 28 aprilie după ce a prezentat febră. O lună mai târziu, medicii au ajuns la concluzia că a fost infectat cu gripă aviară, a precizat Ministerul Sănătăţii.

„Riscul de răspândire la scară largă (la oameni) este extrem de scăzut”, a subliniat instituţia într-un comunicat, precizând că bolnavul ar putea fi externat în curând.

Autorităţile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul şi nu au descoperit nicio persoană infectată cu virusul până în acest moment. Nu a fost făcută nicio precizare cu privire la circumstanţele contaminării. 

Ministerul Sănătăţii a indicat că H10N3 nu avea „capacitatea de a infecta oamenii” şi este oricum „slab patogen” la păsări, altfel spus, puţin susceptibil să declanşeze boala.

Niciun alt caz de H10N3 la om nu a fost raportat altundeva în lume până în prezent, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez al Sănătății.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Bineinteles cat tot China. Nu stiu de ce, dar cam toate problemele epidemiologice incep din China sau natura a luat-o razna numai in China?!
  • Like 0
  • @ Nume
   Pai e regula probabilitatii. Daca un asteroid (sau satelit artificial) cade pe Terra, sunt sanse foarte mici ca acesta sa cada pe sol, cu atat mai putin sa loveasca o asezare populata, din simplul motiv ca aria acoperita cu apa, este mult mai mare, si probabilistic sunt mult mai multe sanse sa cada in apa. Similar, populatia Chinei reprezinta 18,5% din populatia globului. Sansele ca o pandemie sa isi aibe originea in China, sunt deci covarsitor mai mari decat din orice alta parte a globului. My 2 cents.
   • Like 0
 • Nu prea inteleg.... Ora exacta mai nou se ia din China, ba corona, ba aviara..... Oare ce se intampla? Serviciile planetare au murit? Au alte treburi?
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult