Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Christosul PSD, Mărgelata și luarea peste mână a României

Cristian Tudor Popescu

●Nu știu dacă-l mai ascultă cineva pe Dragnea, în afară de subsemnatul. Păcat, pentru că se pierd ziceri-giuvaier, ca aceasta: „Ordonanța 13 a fost ideea lui Grindeanu și Ciolacu. Eu n-am putut să mă opun. Le-am spus că eu voi fi cel răstignit. Am aflat, ulterior, că Ordonanța era foarte folositoare pentru mulți”. Pentru mulți, dar pentru el, nu, căci Dragnea era Christosul PSD.

Ceva mai tare ar fi doar să se scoale Ceaușescu din mormânt și să ne spună că declararea timișorenilor ca huligani și plătiți de agenturili străine a fost ideea lui Dăscălescu și Bobu, el n-avea cum să-i contrazică.  

●De când moartea zburdă prin România, s-a ajuns la 80.000 de cetățeni vaccinați pe zi, în ciuda eforturilor unor vraci cu diplomă de medic și înalte mutre bisericești de a-i opri. Se vede, deci, cât de greșită a fost strategia de comunicare în campania de vaccinare. Dacă în loc de: „Vaccinați-vă! Fiți responsabili! Dați dovadă de simț civic! Aveți grijă de ceilalți!”, lozinca ar fi fost: „Vaccinați-vă, bă, că altfel crăpați!”, poate că acum n-aveam 600 de cadavre de nevaccinați pe zi. Sau poate că aveam, căci prostia românească calcă cu moartea pre moarte.

●Dan Barna atacă în forță recordul de tembelism guvenamental internațional, deținut de Mihai Tudose. Fostul premier Leafalaplic l-a trimis la Muzeul Satului pe prim-ministrul Japoniei, aflat în vizită oficială în România, că el avea treabă la partid. Candidat la posturile de vicepremier și ministru de Externe în guvernul-stafie Cioloș, Barna ne învață că: „Statele Unite și-au luat mâna formal de pe Estul Europei”. Asta, ca formulă de întâmpinare pentru șeful Pentagonului, Lloyd Austin, abia sosit la București în cadrul seriei de vizite în, ia uite, Estul Europei. Probabil că de aia generalul Austin n-a strâns mâna întinsă de ministrul Ciucă, preferând să-l apuce de antebraț. 

●Din iunie anul trecut au murit 61.000 de pensionari. Este cea mai mare mortalitate la vârsta a treia din ultimii 8 ani. Sociologii spun că din cauza pandemiei. Poate mai degrabă datorită pandemiei, deoarece astfel se conturează posibilitatea rezolvării unei probleme grele pentru toate guvernele: deficitul cronic al fondului de pensii.

●Superman, mai exact, fi-su, nu Cîțu, devine, în noua apariție din franciză, bisexual. Captain America, homosexual. Young Robin, din Batman, și el. Aflăm că nici Bond, James Bond nu se va lăsa mai prejos, o să apară curând într-o rochie senzațională. Bine, dar noi ce facem, îl ținem pe Mărgelatu așa cum l-a lăsat Florin Piersic, sau băgăm pe ecrane o Mărgelata? Un serial despre amorul torid dintre Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu n-ar fi frumos?

●V-am spus toate astea, stimați cititori, încercând să vă fac să zâmbiți, sau, măcar, să rânjiți. În vreme ce, în jurul nostru, e ce e.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult