Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Christosul PSD, Mărgelata și luarea peste mână a României

Cristian Tudor Popescu

●Nu știu dacă-l mai ascultă cineva pe Dragnea, în afară de subsemnatul. Păcat, pentru că se pierd ziceri-giuvaier, ca aceasta: „Ordonanța 13 a fost ideea lui Grindeanu și Ciolacu. Eu n-am putut să mă opun. Le-am spus că eu voi fi cel răstignit. Am aflat, ulterior, că Ordonanța era foarte folositoare pentru mulți”. Pentru mulți, dar pentru el, nu, căci Dragnea era Christosul PSD.

Ceva mai tare ar fi doar să se scoale Ceaușescu din mormânt și să ne spună că declararea timișorenilor ca huligani și plătiți de agenturili străine a fost ideea lui Dăscălescu și Bobu, el n-avea cum să-i contrazică.  

●De când moartea zburdă prin România, s-a ajuns la 80.000 de cetățeni vaccinați pe zi, în ciuda eforturilor unor vraci cu diplomă de medic și înalte mutre bisericești de a-i opri. Se vede, deci, cât de greșită a fost strategia de comunicare în campania de vaccinare. Dacă în loc de: „Vaccinați-vă! Fiți responsabili! Dați dovadă de simț civic! Aveți grijă de ceilalți!”, lozinca ar fi fost: „Vaccinați-vă, bă, că altfel crăpați!”, poate că acum n-aveam 600 de cadavre de nevaccinați pe zi. Sau poate că aveam, căci prostia românească calcă cu moartea pre moarte.

●Dan Barna atacă în forță recordul de tembelism guvenamental internațional, deținut de Mihai Tudose. Fostul premier Leafalaplic l-a trimis la Muzeul Satului pe prim-ministrul Japoniei, aflat în vizită oficială în România, că el avea treabă la partid. Candidat la posturile de vicepremier și ministru de Externe în guvernul-stafie Cioloș, Barna ne învață că: „Statele Unite și-au luat mâna formal de pe Estul Europei”. Asta, ca formulă de întâmpinare pentru șeful Pentagonului, Lloyd Austin, abia sosit la București în cadrul seriei de vizite în, ia uite, Estul Europei. Probabil că de aia generalul Austin n-a strâns mâna întinsă de ministrul Ciucă, preferând să-l apuce de antebraț. 

●Din iunie anul trecut au murit 61.000 de pensionari. Este cea mai mare mortalitate la vârsta a treia din ultimii 8 ani. Sociologii spun că din cauza pandemiei. Poate mai degrabă datorită pandemiei, deoarece astfel se conturează posibilitatea rezolvării unei probleme grele pentru toate guvernele: deficitul cronic al fondului de pensii.

●Superman, mai exact, fi-su, nu Cîțu, devine, în noua apariție din franciză, bisexual. Captain America, homosexual. Young Robin, din Batman, și el. Aflăm că nici Bond, James Bond nu se va lăsa mai prejos, o să apară curând într-o rochie senzațională. Bine, dar noi ce facem, îl ținem pe Mărgelatu așa cum l-a lăsat Florin Piersic, sau băgăm pe ecrane o Mărgelata? Un serial despre amorul torid dintre Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu n-ar fi frumos?

●V-am spus toate astea, stimați cititori, încercând să vă fac să zâmbiți, sau, măcar, să rânjiți. În vreme ce, în jurul nostru, e ce e.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult