Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Christosul PSD, Mărgelata și luarea peste mână a României

Cristian Tudor Popescu

●Nu știu dacă-l mai ascultă cineva pe Dragnea, în afară de subsemnatul. Păcat, pentru că se pierd ziceri-giuvaier, ca aceasta: „Ordonanța 13 a fost ideea lui Grindeanu și Ciolacu. Eu n-am putut să mă opun. Le-am spus că eu voi fi cel răstignit. Am aflat, ulterior, că Ordonanța era foarte folositoare pentru mulți”. Pentru mulți, dar pentru el, nu, căci Dragnea era Christosul PSD.

Ceva mai tare ar fi doar să se scoale Ceaușescu din mormânt și să ne spună că declararea timișorenilor ca huligani și plătiți de agenturili străine a fost ideea lui Dăscălescu și Bobu, el n-avea cum să-i contrazică.  

●De când moartea zburdă prin România, s-a ajuns la 80.000 de cetățeni vaccinați pe zi, în ciuda eforturilor unor vraci cu diplomă de medic și înalte mutre bisericești de a-i opri. Se vede, deci, cât de greșită a fost strategia de comunicare în campania de vaccinare. Dacă în loc de: „Vaccinați-vă! Fiți responsabili! Dați dovadă de simț civic! Aveți grijă de ceilalți!”, lozinca ar fi fost: „Vaccinați-vă, bă, că altfel crăpați!”, poate că acum n-aveam 600 de cadavre de nevaccinați pe zi. Sau poate că aveam, căci prostia românească calcă cu moartea pre moarte.

●Dan Barna atacă în forță recordul de tembelism guvenamental internațional, deținut de Mihai Tudose. Fostul premier Leafalaplic l-a trimis la Muzeul Satului pe prim-ministrul Japoniei, aflat în vizită oficială în România, că el avea treabă la partid. Candidat la posturile de vicepremier și ministru de Externe în guvernul-stafie Cioloș, Barna ne învață că: „Statele Unite și-au luat mâna formal de pe Estul Europei”. Asta, ca formulă de întâmpinare pentru șeful Pentagonului, Lloyd Austin, abia sosit la București în cadrul seriei de vizite în, ia uite, Estul Europei. Probabil că de aia generalul Austin n-a strâns mâna întinsă de ministrul Ciucă, preferând să-l apuce de antebraț. 

●Din iunie anul trecut au murit 61.000 de pensionari. Este cea mai mare mortalitate la vârsta a treia din ultimii 8 ani. Sociologii spun că din cauza pandemiei. Poate mai degrabă datorită pandemiei, deoarece astfel se conturează posibilitatea rezolvării unei probleme grele pentru toate guvernele: deficitul cronic al fondului de pensii.

●Superman, mai exact, fi-su, nu Cîțu, devine, în noua apariție din franciză, bisexual. Captain America, homosexual. Young Robin, din Batman, și el. Aflăm că nici Bond, James Bond nu se va lăsa mai prejos, o să apară curând într-o rochie senzațională. Bine, dar noi ce facem, îl ținem pe Mărgelatu așa cum l-a lăsat Florin Piersic, sau băgăm pe ecrane o Mărgelata? Un serial despre amorul torid dintre Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu n-ar fi frumos?

●V-am spus toate astea, stimați cititori, încercând să vă fac să zâmbiți, sau, măcar, să rânjiți. În vreme ce, în jurul nostru, e ce e.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult