Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cifrele care demontează mitul că „înainte era mai bine”. „În 30 de ani, puterea de cumpărare a românilor s-a dublat”

Oameni în mall

(Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Iordachi)

Pentru România, anii '90 au fost un deceniu pierdut, crede analistul economic Ionuț Dumitru, fostul șef al Consiliului Fiscal. 

„Din ‘90 până în 2000, România a pierdut foarte mult în termeni de activitate economică. Noi am început să simțim beneficiile economiei de piață de-abia din 2000. 

În anii ‘80, România avea un PIB pe cap de locuitor cam cu 30-40% peste Polonia. Astăzi, suntem cam cu 20% sub Polonia, Ce a făcut diferența au fost anii ‘90. Noi am scăzut cu 16%, Polonia a crescut cu 30%”, explică el.

Însă ideea că „înainte era mai bine” este greșită spune analistul economic. „Salariul net e astăzi cam 3.000 de lei, aproape de 3.000 de lei. În prețurile de astăzi, salariul era în 1990 de 1.500 de lei. Avem o dublare a salariului în termeni reali, o dublare a puterii de cumpărare în 30 de ani. E complet greșit și nevalidat de cifre să spui că înainte trăiam mai bine. Pe ce bază trăiam mai bine?”, a spus analistul economic în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată de Digi24 sâmbătă și duminică, de la ora 14:00. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Fara a fi gica contra subscriu la cele scrise de dl.Ovidiu Doru,trebuie vazuta relitatea din teren,adevarul gol golut, ca marea majoritate a celor ce muncesc acum au un salariu mai mic decat salariu mediu net de 3000 ron ,iar salariu meu in 1989 era de 2300 lei .Lumea a evoluat,cheltuielile casnice au crescut,in 1989 nu aveam masina,telefon mobil,televizor 4k,side by side,masina de spalat rufe cu uscator,masina de spalat vase,etc.Suna bine,boerie,dar si costuri suplimentare care ca si atunci in 1989 nu ajuta cu nimic ca aveam acel salariu.Traim de la un salariu la altul,da am pierdut startul in anii 90 din cauza unui tov. Iliescu care l-a ascultat pe tov.Barladeanu si tov.Brucan si nu a vandut tara agenturilor straine.restul e istorie.......
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nu trăiau deloc mai bine.
  Se întâmplă următoarele: când în viitor se întrevăd greutăți, probleme cu care NU suntem familiarizați (somaj, căutarea unui loc de muncă, etc) avem tendința să regretăm trecutul, care apare brusc mai frumos. Dificultățile trecute nu mai par atât de grele. Uităm cele rele iar cele bune ni se par prin comparație preponderente.
  Altfel cum să spui că era mai bine în țarc, alergat la cozi, mâncare pe cartelă ca în timp de război deși era pace, n-aveai voie să deschizi gura, etc, în timp ce turnătorii, nomenclaturiștii o duceau bine-mersi, la ei creșteau portocale, banane, în timp ce se băteau cu cărămida în piept predicand victoriile societății socialiste multilateral dezvoltate. Casă, masă, muncă se primea (cu masa un pic mai greu) dar cam ca și găinile din țarc ce primeau niste grăunțe acolo.
  Acum suntem liberi să ne facem viața cum vrem noi, nu cum au stabilit alții deja pentru noi.
  • Like 3
 • Dublarea salariului nu inseamna si dublarea puterii de cumparare. Ce preturi erau atunci si ce preturi sunt acum? Cati oameni munceau in tara atunci si cati mai sunt acum? In Romanistan tot timpul apar idioti ca Dumitru asta sa-si dea cu stangu-n dreptul si mereu se gasesc suficienti idioti sa-i promoveze si sa-i creada.
  • Like 1
 • Ah, încă ceva, majoritatea populației României nu plătește chirie sau credit pentru locuință, ca-n Vest, 'mnezeu să-i dea sănătate lui tovarășul Iliescu, că dacă ar plati sunt curios câți deontologi ar mai urla "o ducem bine, bo$$"...
  • Like 1
  • @ Ionelu Chelu
   tocmai asta i-a tinut in loc si nu i-a facut sa evolueze. Au ramas la stadiul de copil intretinut. Si au votat cum li s-a spus de catre marele partid.
   Acum au imbatranit iar casele cad pe ei.
   • Like 1
 • Ca fapt divers, România e una din țările cu cea mai mare polarizare socială din Europa, așa că mai ușor cu pianul "azi o ducem mai bine" pe scări. Ce înseamnă asta, pentru analfabeții funcționali? Înseamnă că UNII (puțini) o duc MULT mai bine, iar MAJORITATEA o duce mult mai prost. Capitaliștii zic că ăsta e un lucru bun... până le dă în cap pe stradă unul din ăia mulți căruia i-a ajuns cuțitul la os.
  ps : să vedeți ce bine o să fie când se vor întoarce căpșunarii boșorogi acasă definitiv, ocazie cu care va seca și izvorul remitențelor... abia aștept :)))))))
  pps : jos comunismul, bineînțeles... MAGA :)))))
  https://www.euronews.com/2018/04/26/which-countries-have-the-worst-income-inequality-in-europe-
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Explicatiile de ce unii spun ca "traiau mai bine" nu au probabil legatura cu economia, sau e tangentiala. Traiau mai bine ca nu-i dureau genunchii si salele, si nu luau pastile pentru hipertensiune.
  Ca acum 30 ani erau preocupati de gagici, acum de credite si de implanturi dentare.
  Si dpdv economic apar nevoi noi.... vrem telefoane mobile, televizoare schimbate odata la 5 ani si nu de doua ori intr-o viata, masini de 150CP si nu de 54, vrem in Austria si nu la Soveja, etc.
  • Like 4
  • @ Parerist
   Am un telefon mobil smart, dar din clasa entry level, mașină third hand model 2004 cu 400.000km si televizor vechi de 10 ani. Locuiesc cu chirie și n-o să-mi permit niciodată să dețin o locuință. În vacanță n-am mai fost de 3 ani. Ah, era să uit, trăiesc în Canada, nu în România.
   Deci despre ce vorbim?
   • Like 1
  • @ Ionelu Chelu
   Canada e o tara cu valorile bine puse in ordine unde individul este limitat in reusitele personale doar de capaciatea si competenta proprie....sa fie asta motivul pentru care suspinati dupa Romania trecuta?
   • Like 3
  • @ Ionelu Chelu
   Inseamna ca esti un prost in Canada. Ce dracu cauti acolo daca nu esti in stare sa-ti permiti o vacanta intr-o tara asa frumoasa cum e Canada. Impuscate.
   • Like 1
  • @ Ionelu Chelu
   Petru check icon
   Nu stiu daca ati observat dar autorul compara situatia din RO anilor 90 situatia din RO 2019. Daca in Canada traiti atat de rau (comparativ cu RO anilor 90) cred ca ar trebui sa luati in considerare intoarcerea in tara unde chiar daca nu va veti permite o locuinta poate reusiti sa schimbati masina si televizorul. Pentru RO articolul nu este foarte exagerat. Parerea majoritatii populatiei din RO este ca se traieste mai bine "decat inainte" dar ca se putea si mai bine cu un efort mai sustinut din partea celor care organizeaza viata economico-sociala in tara
   • Like 2
  • @ Ionelu Chelu
   ion check icon
   HAHAHA
   • Like 0
  • @ Ionelu Chelu
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu nu vă prea cred. Doar dacă aveți ca ideal telefonul mare și mașina tare (ori invers).
   Mașini vechi au mulți, așa numitele oldtimer, e un prestigiu azi să te afișezi cu una.
   Am avut și eu televizor vechi nu de 10 ani ci mult mai vechi. Dacă merge de ce să-l schimb? Când a dat semne clare de oboseală mi-am luat un smart. Am cheltuit mult mai mulți bani pe sănătate și la stomatolog și asta consider eu important.
   N-am avut niciodată Samsung seria S ori iPhone și nici nu-mi trebuie. Am doar un laptop excelent dar vai, nu se pune că nu-l vede nimeni.
   Concediu poate nu va trebuie des că sunteți acolo ca în. Aveți peisaje frumoase pe care oricine ar vrea odată să le vadă. Cunosc persoane care trăiesc în regiuni splendide și le ajunge, in concediu aproape nu merg iar săraci nu sunt.
   Depinde fiecare ce valori are: să fie mulțumit, să primească hrana care-i trebuie (a minții și sufletului) sau să afișeze o mașină ultimul model ori un telefon bengos. Ori să fie liber. Iar din aceste puncte de vedere e acum infinit mai bine, ești liber inclusiv să ai propria scară de valori.
   PS: în România înainte nu aveați nici asta. Dacă ar fi rămas RSR nu aveați internet ci intranet și probabil niste calculatoare Felix proaste ( îmi aduc aminte de prima combină muzicală, exorbitant de scumpă și care s-a defectat după 2-3 ani). Și mai presus de toate, n-ați fi putut pleca.
   • Like 0
  • @ Parerist
   Ha ha ha, ce-mi plac ăștia care-si dau cu părerea despre viața din Canada deși probabil habar n-au s-o identifice pe hartă. O să las un link aici, cu mențiunea ca eu personal am ZERO datorii, deci undeva în Canada există un canadian care are cel puțin $60.000 datorii in credite de nevoi personale... de datoriile imobiliare nici nu mai deschid discuția, nu are rost să-mi pierd timpul cu idioți.
   "the average non-mortgage consumer debt in Canada is about $30,000"
   https://www.google.com/amp/s/calgaryherald.com/news/local-news/albertans-personal-financial-outlook-falls-hardest-in-canada-report/amp

   Încă ceva, the average Canadian household owes $1.76 for every $1 of annual disposable income, iar eu pun bani deoparte la fiecare cec. Hai, geniilor, mai explicați-mi cum sunt eu un ratat... :)))))))))
   • Like 0
  • @ Delia MC
   @Delia MC
   De acord că singura chestie bună ce a rezultat în urma Revoluției a fost posibilitatea de a pleca din jegul ăla de țară. Și nu, nu sunt un nostalgic al RSR sau al comunismului, dimpotrivă. Dar mă amuză idioții care cred că dacă în România există internet de mare viteză, Glovo, Uber și zboruri ieftine spre Vest atunci se trăiește aproape ca-n Jermania...
   O să fie unii șocați, dar România este o țară mult mai capitalistă decât Canada. Cea mai bună dovadă e nivelul de inegalitate socială.
   Vă pup, dintr-o țară socialistă, cum România n-o să fie niciodată... :))))))
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult