(Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Iordachi)
Pentru România, anii '90 au fost un deceniu pierdut, crede analistul economic Ionuț Dumitru, fostul șef al Consiliului Fiscal.
„Din ‘90 până în 2000, România a pierdut foarte mult în termeni de activitate economică. Noi am început să simțim beneficiile economiei de piață de-abia din 2000.
În anii ‘80, România avea un PIB pe cap de locuitor cam cu 30-40% peste Polonia. Astăzi, suntem cam cu 20% sub Polonia, Ce a făcut diferența au fost anii ‘90. Noi am scăzut cu 16%, Polonia a crescut cu 30%”, explică el.
Însă ideea că „înainte era mai bine” este greșită spune analistul economic. „Salariul net e astăzi cam 3.000 de lei, aproape de 3.000 de lei. În prețurile de astăzi, salariul era în 1990 de 1.500 de lei. Avem o dublare a salariului în termeni reali, o dublare a puterii de cumpărare în 30 de ani. E complet greșit și nevalidat de cifre să spui că înainte trăiam mai bine. Pe ce bază trăiam mai bine?”, a spus analistul economic în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Emisiunea „În fața ta” e difuzată de Digi24 sâmbătă și duminică, de la ora 14:00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Se întâmplă următoarele: când în viitor se întrevăd greutăți, probleme cu care NU suntem familiarizați (somaj, căutarea unui loc de muncă, etc) avem tendința să regretăm trecutul, care apare brusc mai frumos. Dificultățile trecute nu mai par atât de grele. Uităm cele rele iar cele bune ni se par prin comparație preponderente.
Altfel cum să spui că era mai bine în țarc, alergat la cozi, mâncare pe cartelă ca în timp de război deși era pace, n-aveai voie să deschizi gura, etc, în timp ce turnătorii, nomenclaturiștii o duceau bine-mersi, la ei creșteau portocale, banane, în timp ce se băteau cu cărămida în piept predicand victoriile societății socialiste multilateral dezvoltate. Casă, masă, muncă se primea (cu masa un pic mai greu) dar cam ca și găinile din țarc ce primeau niste grăunțe acolo.
Acum suntem liberi să ne facem viața cum vrem noi, nu cum au stabilit alții deja pentru noi.
Acum au imbatranit iar casele cad pe ei.
ps : să vedeți ce bine o să fie când se vor întoarce căpșunarii boșorogi acasă definitiv, ocazie cu care va seca și izvorul remitențelor... abia aștept :)))))))
pps : jos comunismul, bineînțeles... MAGA :)))))
https://www.euronews.com/2018/04/26/which-countries-have-the-worst-income-inequality-in-europe-
Ca acum 30 ani erau preocupati de gagici, acum de credite si de implanturi dentare.
Si dpdv economic apar nevoi noi.... vrem telefoane mobile, televizoare schimbate odata la 5 ani si nu de doua ori intr-o viata, masini de 150CP si nu de 54, vrem in Austria si nu la Soveja, etc.
Deci despre ce vorbim?
Mașini vechi au mulți, așa numitele oldtimer, e un prestigiu azi să te afișezi cu una.
Am avut și eu televizor vechi nu de 10 ani ci mult mai vechi. Dacă merge de ce să-l schimb? Când a dat semne clare de oboseală mi-am luat un smart. Am cheltuit mult mai mulți bani pe sănătate și la stomatolog și asta consider eu important.
N-am avut niciodată Samsung seria S ori iPhone și nici nu-mi trebuie. Am doar un laptop excelent dar vai, nu se pune că nu-l vede nimeni.
Concediu poate nu va trebuie des că sunteți acolo ca în. Aveți peisaje frumoase pe care oricine ar vrea odată să le vadă. Cunosc persoane care trăiesc în regiuni splendide și le ajunge, in concediu aproape nu merg iar săraci nu sunt.
Depinde fiecare ce valori are: să fie mulțumit, să primească hrana care-i trebuie (a minții și sufletului) sau să afișeze o mașină ultimul model ori un telefon bengos. Ori să fie liber. Iar din aceste puncte de vedere e acum infinit mai bine, ești liber inclusiv să ai propria scară de valori.
PS: în România înainte nu aveați nici asta. Dacă ar fi rămas RSR nu aveați internet ci intranet și probabil niste calculatoare Felix proaste ( îmi aduc aminte de prima combină muzicală, exorbitant de scumpă și care s-a defectat după 2-3 ani). Și mai presus de toate, n-ați fi putut pleca.
"the average non-mortgage consumer debt in Canada is about $30,000"
https://www.google.com/amp/s/calgaryherald.com/news/local-news/albertans-personal-financial-outlook-falls-hardest-in-canada-report/amp
Încă ceva, the average Canadian household owes $1.76 for every $1 of annual disposable income, iar eu pun bani deoparte la fiecare cec. Hai, geniilor, mai explicați-mi cum sunt eu un ratat... :)))))))))
De acord că singura chestie bună ce a rezultat în urma Revoluției a fost posibilitatea de a pleca din jegul ăla de țară. Și nu, nu sunt un nostalgic al RSR sau al comunismului, dimpotrivă. Dar mă amuză idioții care cred că dacă în România există internet de mare viteză, Glovo, Uber și zboruri ieftine spre Vest atunci se trăiește aproape ca-n Jermania...
O să fie unii șocați, dar România este o țară mult mai capitalistă decât Canada. Cea mai bună dovadă e nivelul de inegalitate socială.
Vă pup, dintr-o țară socialistă, cum România n-o să fie niciodată... :))))))