Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cifrele din zona Euro surprind așteptările. Cum arată tabloul economic la o privire mai atentă

economia spaniei

Foto: Michael DeFreitas / robertharding / Profimedia

Economia zonei Euro a reușit să surprindă în sens pozitiv. Saltul de 0,3% din al doilea trimestru al anului față de primul trimestru, care depășește estimările, reprezintă o lansare în direcția bună, în raport cu recesiunea tehnică înregistrată în a doua jumătate a anului trecut.

În adâncime, însă, se observă diferențe preocupante. Rezultatul este propulsat de unele țări, în timp ce altele rămân vizibil în urmă. Față de anii de dinaintea pandemiei, motoarele s-au schimbat.

Germania se confruntă cu probleme ample pentru baza sa industrială, ceea ce continuă seria de performanțe sub media europeană. În trimestrul al doilea, economia sa a înregistrat o contracție de 0,1%.

Alte țări europene cu PIB-ul în scădere au fost Ungaria, Letonia și Suedia. În topul reușitelor se află Irlanda, cu un avans de 1,2%. Franța, a doua economie a comunității monetare, a obținut o performanță similară cu zona Euro.

Indicatorii PMI pentru Franța și Germania merg, însă, în direcții diferite: un vârf al ultimelor 3 luni pentru Franța, la 49,5 puncte, și un minim al ultimelor 4 luni pentru Germania. Deși cifrele pentru sectoarele industriale din ambele țări sunt în regiunea de contracție, industria germană trece prin clipele cele mai grele.

Comenzile au continuat să scadă, ducând la o estimare pesimistă pentru lunile următoare. Cel mai devreme în toamnă s-ar putea ieși din zona contracției pentru industrie, dar scenariul nu este deloc asigurat.

În perspectivă, industria germană suferă de pe urma unei „furtuni severe", care afectează atât capacitatea de producție, cât și cererea. Economia care reușea în trecut să ofere tracțiune întregului bloc comunitar se confruntă, pe de o parte, cu probleme structurale (precum lipsa forței de muncă, energia scumpă și o decuplare față de trendul global al digitalizării) și, pe de altă parte, cu o pierdere de cotă de piață pe segmentul auto și al echipamentelor industriale în favoarea Chinei.

Înaintea intrării în vigoare a noilor taxe vamale, producătorii chinezi au ajuns la o cotă de piață record de 11% în iunie, dublă față de acum 2 ani. Cifrele pentru economie ar fi fost și mai dure dacă nu s-ar fi observat un impuls pozitiv pentru servicii. Și acolo, însă, indicele PMI sectorial este în „încetinire”.

Rezultatul net al datelor din iulie furnizate de S&P Global și Hamburg Commercial Bank arată răcirea economiei ca rezultat al unui declin tot mai adânc al industriei, insuficient temperat de un sector al serviciilor în creștere mai lentă.

Pe de altă parte, imboldul dat de turism în sudul Europei ar putea să nu poată compensa întreaga presiune negativă din industrie. Într-un top al creșterii prețurilor de intrare în iunie la nivel european, turismul și activitățile recreative au ocupat primul loc, în timp ce scăderile cele mai accentuate au fost în domeniul auto.

„Echipa latină” stă mai bine decât Germania

Într-un sondaj al mediului de afaceri din Spania, dobânzi mai mici și o temperare a inflației sunt văzute drept esențiale pentru susținerea turismului, cu tensiunile din piața muncii și presiunile pe salarii văzute drept riscuri.

Totuși, în termeni relativi, „echipa latină” formată din Spania, Italia și Franța, este văzută mai bine decât Germania. Jocurile Olimpice alimentează economia franceză, setând-o pentru o revenire în a doua jumătate a anului, în ciuda unor scăderi așteptate în industrie.

Italia are cele mai optimiste perspective pentru crearea de noi locuri de muncă din ultimul an și pentru profit din ultimii aproape trei ani. În Spania, așteptările pentru activitate și profituri sunt, de asemenea, în creștere pentru următorul an.

Banca Centrală Europeană este setată să continue diminuarea ratei de dobândă în sesiunea din septembrie, în timp ce Fed are în plan o măsură similară. Moneda unică se află în retragere de 1,2% de la vârful de aproape 1,095 dolari atins în 17 iulie.

Datele privind inflația din Europa, ședința Fed și datele din SUA de vineri ar putea influența puternic cursul de schimb pe termen scurt, însă tabloul macroeconomic actual, dincolo de veștile bune despre PIB-ul zonei Euro, nu se opune unor tendințe de ajustare suplimentară a Euro în raport cu dolarul american.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Au reușit ecologiștii din parlamentul european să pună pe butuci nu doar industria auto care era printre puținele ramuri cu care se putea lăuda Europa ci și cea din alte domenii după care se mira că e recesiune. Vom vedea la anul cum stau lucrurile în Franța după ce trece olimpiada și efectele ei asupra economiei.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult
sound-bars icon