Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bărbierul Neantului

O televiziune care demască și înfierează seară de seară „statul paralel”, a prezentat în miez de noapte un număr de scurte interviuri cu tineri sociali-democrați, participanți la congresul TSD pentru alegerea președintelui junilor pesediști. La eveniment n-au lipsit șefii de la grupa mare, Neacșu, Bădălău, Tudose și, firește, Bărbierul Neantului, domnul Dragnea. De ce îl numesc așa, o să vedeți.

De vorbit, a vorbit daddy Dragnea, care a ținut un discurs sfătos-mobilizator, filtrat prin mustață, ca un prim-secretar județean unei adunări de pionieri, aplaudat discret de premier și Bădălău, cu mânuțele în dreptul zonei dintre burtă și sex.

Am avut ocazia să vedem și cine l-a ascultat în sală. Întrebările reporterilor n-au fost chiar ucigătoare; de pildă: „PSD e un partid de stânga, sau de dreapta?”. Răspuns meditativ al unui tânăr tras la costum și cu muci în păr: „Păi, cred că de stânga, că de dreapta erau comuniștii, nu?”.

„Puteți să ne spuneți câteva elemente din programul președintelui, pe care l-ați votat?”. Duduița cu aspect de pitulice zburătăcită: „Nu, acum nu, chiar nu, chiar nu pot să vă spun”, pare o tânără ilegalistă care nu cedează interogatoriului comisarului de la Siguranță.

„Cum se numește președintele ales al TSD?”. Domnișoara aruncă o privire laterală, umed-bovină, și tace intens. Pare că numele îi stă pe buze, dar ceva o împiedică să-i dea drumul. Poate că Gabriel Petrea (știu cum îl cheamă, pentru că e un soi de pisic râzăreț și cu capul mare pe care l-a plimbat Dragnea de ceafă printre rânduri) o fi hărțuit-o sexual și fata era prea traumatizată ca să mărturisească.

„Ce vi s-a părut mai important în discursul domnului Dragnea?”. Un ochelarist însuflețit: „Că ne-a spus că partidu PSD e cel mai mare partid și care o să aibă grijă de noi”.

Și a mai fost o tesedistă, care a emis niște sunete: „Abî, adzî, mâpâ, tdî, că da, că e, da nu, vă rog să mă scuzați” și s-a prelins în peisaj.

De-a lungul anilor, am văzut multe la partidul ăsta, încă de la înființare. Știu ce-i putea pielea unui Iliescu sau Năstase, ce zăcea în Geoană sau în Ponta, ce-ar face Dragnea dacă România n-ar fi o țară din UE, ci din America de Sud, pe unde-i place să se ducă. Dar fiorul pe care mi l-a dat galeria de mlădițe 2017 ale marelui partid nu-l mai simțisem până acum.

Ne tot batem, unii dintre noi, cu PSD-ul pe teme de Soros, stat paralel, legile Justiției, multinaționale, românași versus Bruxel. Dar tinerii partidului, schimbul de mâine, viitorul de aur, m-au făcut să-mi dau seama că e acolo ceva mult mai periculos decât toate astea la un loc: Neantul. Nimicul. Nada. Neființa.

Ștafeta generațiilor înseamnă bășici de neant care se umflă, înlocuind bășici de neant găurite. Iată de ce dl Dragnea, pe care-l văd cu briciul în mână și prosopul pe braț, merită titlul de Bărbier al Neantului.

Cum se poate lupta cu neființele de partid, stimați Republicani, asta nu mai știu, poate știți dumneavoastră. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult