Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bărbierul Neantului

O televiziune care demască și înfierează seară de seară „statul paralel”, a prezentat în miez de noapte un număr de scurte interviuri cu tineri sociali-democrați, participanți la congresul TSD pentru alegerea președintelui junilor pesediști. La eveniment n-au lipsit șefii de la grupa mare, Neacșu, Bădălău, Tudose și, firește, Bărbierul Neantului, domnul Dragnea. De ce îl numesc așa, o să vedeți.

De vorbit, a vorbit daddy Dragnea, care a ținut un discurs sfătos-mobilizator, filtrat prin mustață, ca un prim-secretar județean unei adunări de pionieri, aplaudat discret de premier și Bădălău, cu mânuțele în dreptul zonei dintre burtă și sex.

Am avut ocazia să vedem și cine l-a ascultat în sală. Întrebările reporterilor n-au fost chiar ucigătoare; de pildă: „PSD e un partid de stânga, sau de dreapta?”. Răspuns meditativ al unui tânăr tras la costum și cu muci în păr: „Păi, cred că de stânga, că de dreapta erau comuniștii, nu?”.

„Puteți să ne spuneți câteva elemente din programul președintelui, pe care l-ați votat?”. Duduița cu aspect de pitulice zburătăcită: „Nu, acum nu, chiar nu, chiar nu pot să vă spun”, pare o tânără ilegalistă care nu cedează interogatoriului comisarului de la Siguranță.

„Cum se numește președintele ales al TSD?”. Domnișoara aruncă o privire laterală, umed-bovină, și tace intens. Pare că numele îi stă pe buze, dar ceva o împiedică să-i dea drumul. Poate că Gabriel Petrea (știu cum îl cheamă, pentru că e un soi de pisic râzăreț și cu capul mare pe care l-a plimbat Dragnea de ceafă printre rânduri) o fi hărțuit-o sexual și fata era prea traumatizată ca să mărturisească.

„Ce vi s-a părut mai important în discursul domnului Dragnea?”. Un ochelarist însuflețit: „Că ne-a spus că partidu PSD e cel mai mare partid și care o să aibă grijă de noi”.

Și a mai fost o tesedistă, care a emis niște sunete: „Abî, adzî, mâpâ, tdî, că da, că e, da nu, vă rog să mă scuzați” și s-a prelins în peisaj.

De-a lungul anilor, am văzut multe la partidul ăsta, încă de la înființare. Știu ce-i putea pielea unui Iliescu sau Năstase, ce zăcea în Geoană sau în Ponta, ce-ar face Dragnea dacă România n-ar fi o țară din UE, ci din America de Sud, pe unde-i place să se ducă. Dar fiorul pe care mi l-a dat galeria de mlădițe 2017 ale marelui partid nu-l mai simțisem până acum.

Ne tot batem, unii dintre noi, cu PSD-ul pe teme de Soros, stat paralel, legile Justiției, multinaționale, românași versus Bruxel. Dar tinerii partidului, schimbul de mâine, viitorul de aur, m-au făcut să-mi dau seama că e acolo ceva mult mai periculos decât toate astea la un loc: Neantul. Nimicul. Nada. Neființa.

Ștafeta generațiilor înseamnă bășici de neant care se umflă, înlocuind bășici de neant găurite. Iată de ce dl Dragnea, pe care-l văd cu briciul în mână și prosopul pe braț, merită titlul de Bărbier al Neantului.

Cum se poate lupta cu neființele de partid, stimați Republicani, asta nu mai știu, poate știți dumneavoastră. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din păcate,domnule Cristian Tudor Popescu,situația este asemănătoare,dacă nu identică.și la celelalte partide politice din România.din cauza politizării funcțiilor de conducere din învățământul românesc. Cei care au norocul să se nască cu o minte sclipitoare și beneficiază și de grija părinților nu rămân în țară,în majoritatea lor pentru că vor fi apți să lucreze oriunde. Restul trec prin școală degeaba,își iau diplomele și sunt buni să facă politică în partidul lui Dragnea sau în altele. Nu cred că v-ați dori să trăiți sub conducerea țării de către ei, Vai și amar...Este tot ce a reușit să facă „mai bun” clasa politică din România de după 1989 : și-au creat condiții viitoare de jaf fără nicio opoziție și,deci,fără nicio teamă.
  • Like 1
 • Alena check icon
  Daca tinerii din PSD n-au cunostinta de programul partidului, ce sa mai spunem despre votanti lor?
  • Like 0
 • satanae check icon
  Dar admirati si aici:
  https://www.youtube.com/watch?v=Nh7qUTsTpKk
  Neantul este viitorul tarisoarei noastre, oricum s-ar numi partidul care ne va pastori destinele. Asta urmeaza: neantul, nimicu, nefiinta, nada. Asta am construit noi, in cei aproape treij`de ani de cind scaparam de comunism si sintem liberi sa ne croim destinul dupa cum ne duce capul. La atit ne-a dus.
  • Like 1
 • Exista un principiu in informatica: GIGO - Garbage in, garbage out. Gunoiul de astazi in PSD este consecinta alimentarii incontinuu cu gunoi in ultimii 27 de ani. Partidul a continuat sa selectioneze "cadre de nadejde" pe exact acelasi principiu mostenit de la partidul comunist, atat de genial reprodus de Caragiale in a sa Scrisoare pierduta: "Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul..." Aceste minunate "Flori de mucigai" nu reprezinta decat oximoronul cinic al societatii romanesti contemporane...
  • Like 0
 • Sa-i vedeti pe cei din pnl.
  • Like 0
 • Nu numai ca nu sunt în stare sa articuleze un răspuns logic, coerent, dar sunt decuplați de realitatea simpla, evidenta din fata lor, nu au discernământ, percepția lor pare sa fie distorsionata, bruiata de un gen de zgomot interior, zgomotul minții de maimuța agitata. Generația Zombi, oameni fără identitate, trași la xerox după un șablon devenit viral pe net!
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Domnule CT Popescu numai scoala serioasa,educatia ne vor ajuta sa iesim din aceasta "gaura neagra" a gandirii!
  • Like 0
 • Se dorește, încă, schimbarea! La față, pare-se, la trup și suflet! E bine! Însă, indubitabil, schimbarea va avea loc, mereu, „de mâine”. Prin urmare, ce ar trebui făcut astăzi? Dintotdeauna am avut un nivel ridicat de indulgență față de tinerii care exprimă, înainte de alte obsesii sociale, valori umane. Pentru a putea oferi, dar și pentru a putea primi, informație. Iar stângăcia nu este obsesie!
  Oare care ar fi „procedeul” (funcția) prin care s-ar defini valoarea de creștere a educației unui om? Pentru că nu de puține ori caracterul e obținut, valoric, prin depășirea momentelor de stângăcie și aprofundarea principiilor de natură existențială.

  Iată, precum Eminescu odinioară, CTP aduce în discuție, printr-un cadru tematic reversibil, privit cu o valoare discretă și înfăptuire perpetuă, în pofida trecerii timpului, „Neantul, Nimicul, Neființa”:

  Într-o clipă-l poartă gândul îndărăt cu mii de veacuri,
  La-nceput, pe când fiinţă nu era, nici nefiinţă,
  Pe când totul era lipsă de viaţă şi voinţă,
  Când nu s-ascundea nimica, deşi tot era ascuns...
  Când pătruns de sine însuşi odihnea cel nepătruns.
  ................................................
  Umbra celor nefăcute nu-ncepuse-a se desface,
  Şi în sine împăcată stăpânea eterna pace!

  Cu timpul!
  • Like 0
 • În ultimii zeci de ani, şcoala a fost diabolizată: programa şcolară era prea încărcată, ghiozdanul prea greu, profesorii prea duri.... copiii trebuie crescuţi doar în lapte, miere, feisbuc şi zen. Din păcate, părinţii, în marea lor majoritate, au căzut în capcana de a nu mai vedea binele copiilor în spatele bunelor intenţii care duc spre iad. Lumea e o junglă, nu-i o socializare pe feisbuc. Dacă ai copii, eşti dator ca părinte să-l înveţi asta din momentul în care fac primii paşi. Altfel vor rămâne analfabeţi, tâmpiţi, inutili şi/sau vor deveni propriii lor duşmani. Lumea e din ce în ce mai plină de din ăştia. Cretineii de care se scrie mai sus sunt doar nişte exemple. Domnul Popescu se gândeşte la o lume condusă de ei. Sâ nu-şi facă probleme. Lumea e alcătuită astfel încât legea de bază este selecţia naturală. Spre binele tuturor.
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  De curand am ascultat un discurs despre natura umana si democratie. Democratia inseamna ca poporul conduce. Dar aceasta presupune ca oamenii sa aiba atitudine de lideri, de conducatori. Daca nu indeplinesc aceasta conditie, oameni transforma "Democratia" in orice altceva.
  Sa mergi la vot o data la patru ani e minimul pe care poti sa il faci. Sa fi conducator inseamna sa-ti iei viata ta in propriile maini si sa nu stai la cersit. sa actionezio, sa stapanesti, sa controlezi mersul lucrurilor.
  Aceasta e diferentra dintre comunism si democratie. Comunismul are consecinte si mai grave. Nici macar nu mai ai proprietatea ta peste care sa stapanesti ci o dai altuia sa o ingrijeasca. Astfel iti pierzi si ultima picatura de independenta. Nu mai poti fi nici macar conducatorul propriei vieti, ci devi un condus. Acesta e produsul comunismului, transformarea oamenilor in niste animalute docile, fara initiativa, fara capacitatea de a lua decizii in propriul interes. Si totul in numele interesului comun.
  Acesta e PSD. Un partid care prospera prostind pe cei care cred ca interesul comun e mai important decat interesull personal. Oameni care nu inteleg ca suma/intersectia intereselor personale e interesul comun. ca echilbrul dintre acestea e calea. Acesti oameni naivi renunta la propriul interes si cersesc "ajutorul" conducatorilor. Niste naivi visatori. Niste con-dusi, chiar si de nas.

  • Like 4


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult