Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cine are obligația de a plăti contribuția la sănătate în 2018? Categoriile de venituri pentru care se datorează CASS, modalitate de calculare și declarare, termene de plată

taxe online

(Foto: Guliver/Getty Images)

Începând cu 1 ianuarie 2018, pe lângă persoanele care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, și alte cateorii de persoane vor avea obligația să plătească CASS dacă acestea realizează venituri care sunt supuse impozitului în România.

Transferul contributilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, limitarea bazei de calcul a CASS la salariul minim pe economie, obligația persoanelor fizice care au realizat venituri lunare din activități independente și alte surse cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară de a depune declarația 600 și a plăti CASS la nivelul salariului minim, modalitățile prin care persoanele fără venituri pot accesa serviciile medicale de stat și categoriile de persoane care beneficiază de serviciile medicale și fără a achita contribuția sunt cele mai importante subiecte legate de plata CASS în 2018 și pe care le vom detalia în cele ce urmează.

De la 1 ianuarie 2018, CASS este în cotă de 10% și revine în totalitate salariatului. Chiar dacă doar angajatul datorează contribuția, tot angajatorul este cel care o calculează, reține și plătește, salariatul neavând vreo obligație în acest sens. 

Limitarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale datorate de PFA, profesii libere

În ceea ce privește persoanele ce obțin venituri din activități independente (PFA, titulari ai întreprinderilor individuale/familiale) și profesii liberale, acestea datorează în 2018 CASS de 10% la nivelul salariului minim pe economie, ce este de 1.900 de lei.

Concret, datorează CASS în 2018 și persoanele care au realizat în 2017 venituri cumulate din toate sursele, cel puțin egale cu 12 salarii de baze minime brute pe țara, adică 22.800 de lei, din:

* activități independente (PFA, profesii independente, titulari ai întreprinderilor individuale ori familiale, drepturi de autor);

* asocierea cu o persoană juridică;

* cedarea folosinței bunurilor (de exemplu: chirii, arendă etc.);

* investiții (de exemplu: dobânzi, inclusiv la conturi curente ori conturi de depozit, dividende, câștiguri din vânzarea de părți sociale și/sau acțiuni, alte câștiguri pe piață de capital etc.);

* activități agricole, silvicultură și piscicultură;

* venituri din alte surse (de exemplu din cesiunea de creanțe).

Automat, persoanele fizice care au depășit în anul fiscal precedent plafonul de 22.800 lei din veniturile menționate anterior, chiar dacă acestea au și un contract de muncă în baza căruia deja plătesc CASS, vor datora în anul 2018 contribuția la sănătate care este de 10% aplicată la valoarea salariului minim pe economie (adică maximum 2.280 lei în anul 2018).

Aceste persoane au obligația să depună, până la 31 ianuarie 2018, formularul 600, reprezentând Declarația privind venitul asupra căruia se datorează contribuția de asigurări sociale și cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Declarația 600 se depune pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusă declarația este organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică are domiciliul fiscal.

Documentul se semnează de către contribuabil sau de către împuternicit, se completează în două exemplare, originalul se depune la organul fiscal central competent, iar copia se păstrează de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia.

În baza declarației 600 depuse de persoanele fizice, organul fiscal va emite formularul 610 – Decizie de impunere privind stabilirea contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice.

Plata contribuției se efectuează trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Așadar, termenele din plată din 2018 vor fi 26 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie.

Accesarea serviciilor medicale de către românii care nu obțin venituri

Persoanele fizice care nu au vreo sursă de venit au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale în sistemul sanitar de stat (altele decât cele de urgență) dacă achită CASS, legislația oferind 2 modalități de plată: una lunară și cea de-a doua la momentul la care sunt necesare serviciile medicale.

Cei ce aleg plata lunară a CASS, în cotă de 10% din 1.900 de lei, vor datora în 2018 sumă de 190 de lei lunar, echivalentul a 22.800 de lei în tot anul. În acest caz, plata lunară trebuie efectuată pentru cel puțin 12 luni consecutive de la momentul depunerii declarației speciale privind achitarea CASS, declarație ce se depune până la data de 25 a fiecărei luni aferente perioadei asigurate.

A două variantă pe care o au persoanele fizice fără venituri constă într-o plată unică, la momentul accesării serviciilor medicale. Această este de 10% din valoarea a 7 salarii minime brute (7 x 1.900 de lei = 13.300 de lei), rezultând așadar o plată unică de 1.330 de lei.

Persoanele scutite de la plata CASS, dar care beneficiază gratuit de servicii medicale

Potrivit Codului fiscal, există mai multe categorii de persoane care nu trebuie să achite CASS, dar care beneficiază gratuit de serviciile medicale ale sistemului public de sănătate.

Printre altele, ne referim la copiii până la vârstă de 18 ani, dar și cei între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, tinerii cu vârstă de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, pensionarii (pentru veniturile din pensii) și persoanele arestate sau condamnate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Plătesc cam 800 lei pe lună, CAS-ul, iar când mă duc la cabinet de stat,trebuie să plătesc consultația. E normal? Totul e cu programare, peste minim două luni. Cu atâția bani dați pe lună și mori cu zile. Rușine
  • Like 0
 • da ANAF are anumite date de venit gen 100 lei per persoana fizica neautorizata din arenda a catorva arii de teren si trimite somatii de plata de 2280 lei contributii de sanatate,daca nu ai alt venit nu esti salariat cum dracu le dai banii astia ca ei te baga la datornici si tentrezesti ca-ti iau si bordeiu inb care traiesti in cinciani ....asta o fi planul de dezvoltare cincinala a sanatatii sau abunului public de virat in buzunarele guvernantilor,,,,...aviz ANAF.....ce vreti sa ne belim chelea de pe noi si sa va fc salarii sau mai bn faceti-va treaba cum trebuie si somati debitorii importanti si restituiti bani restanti oamenilor simplii...si ar mai fi multe de zis aviz anaf neamt eu am momentan o groaza de bani de primit de la voi dar vad ca nici-un stres din partea voastra.....
  • Like 0
 • Pensionarii nu mai sunt scutiți la plata CASS pentru veniturile obținute din PFA ?
  • Like 0
 • In cadrul ordonantei 79, la dispozitiile tranzitorii se mentioneaza ca prevederil titlului V se aplica veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2018. Deci ce legatura au veniturile pe 2017? Formularul 600 se depune pentru veniturile realizate in anul in curs tot conform oug 79 fie pana la 31 ianuarie a anului in curs fie in termen de 30 de zile de la data la care depasesti plafonul de 12 salarii.
  • Like 0
  • @ Laurentiu
   Leo70 check icon
   De unde ai scos-o p-aia cu " in termen de 30 de zile de la data la care depasesti plafonul de 12 salarii"?
   Intelegerea mea din din OUG79 si Legea 227: CASS se plateste anticipat pentru anul in curs (adica 2018) pe baza veniturilor din anul precedent (2017). Asta nu inseamna ca mi se pare ceva logic aici!
   • Like 0
  • @ Leo70
   Alin 5 art 170 spune 30 de zile de la data la care intervine evenimentul... eu asa interpretez.
   Alin 4 tot art 170 spune ca depui pana pe 31 ianuarie pt anul pe care se datoreaza.
   Iar alin 3 spune ca planul e aferent anului trecut
   In total iese o aberatie. Eu datorez cass pt veniturile pe 2018 daca am depasit plafonul pe 2017 plafon calculat la nivelul a 12 salarii brute pe 2018!!! Am avut dividende pe 2017 si am depasit plafonul. Pe 2018 poate nu mai realizez. Platesc practic pt veniturile pe anul trecut in conditiile in care tot in ordonante se spune ca se aplica veniturilor realizate incepand cu 2018....

   Logic era sa depun in 2019 ce am realizat in 2018 si atunci sa platesc! Si mai logic era sa nu mai depun nimic si sa imi trimita decizia de impunere in 2019 pe 2018 ca stiu ce venituri incasez. Suntem tara cu cei mai tari it-isti dar la sistemele informatice ale statului..........
   • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult