Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cine e bărbatul căruia i-a mulțumit Maia Sandu în primul discurs de după închiderea urnelor. La 105 ani, Constantin Cojocaru, fost deportat în Siberia, a mers la vot: „Păi, dacă m-am născut în România Mare și am trăit bine. Se vede că era mai bine cu românii, că aveam mai mulți gospodari” 

Imagine cu Constantin Cojocaru. Foto: Ziarul de Gardă.

Foto: Ziarul de Gardă

Cel mai în vârstă alegător din Republica Moldova are 105 ani. Îi zice Constantin Cojocaru și este din localitatea Sofia, raionul Hâncești. Acesta a votat pentru prima oară când era cetățean al României întregite, iar de atunci încoace nici nu mai ține minte la câte alegeri a fost, potrivit jurnaltv.md.

„Păi, dacă m-am născut în România Mare și am trăit bine. Se vede că era mai bine cu românii, că aveam mai mulți gospodari. Am votat la români de două ori. Am fost la votare că eram obligat.”

În 1944, Constantin Cojocaru a fost deportat în Siberia, unde și-a petrecut nouă ani din viață, indică Ziarul de Gardă

CONSTANTIN COJOCARU: „Nouă ani am fost în Siberia. Întâi a fost mai rău. Am ajuns în pădure. Nu aveam unde trăi. Au făcut oamenii bordei, după aceea au făcut case. Am făcut și eu o căsuță.”

Deși provine dintr-o familie de intelectuali și visa să facă școală, bărbatul a fost nevoit să renunțe la studii și să muncească pentru a-și întreține familia.

Constantin Cojocaru nu a votat în primul tur de scrutin prezidențial. În acea zi s-a simțit slăbit și nu a ieșit din casă. Nu a renunțat însă la dreptul său constituțional pentru turul II al alegerilor. Pentru că nu mai este la fel de puternic, iar picioarele abia îl mai țin, bărbatul a ajuns cu greu la secția de votare, fiind ajutat de câțiva bărbați.

Plin de optimism, Constantin Cojocaru a mers la secția de votare pentru că, zice el, își dorește o țară dezvoltată în Uniunea Europeană. 

Cam greu a fost, dar am votat, mi-am făcut datoria. Aștept să plecăm în Europa”, a spus domnul Cojocaru.

Constantin Cojocaru are patru copii și toți sunt în viață. Bătrânul a lucrat mai toată viața și spune că a ajuns la această vârstă onorabilă datorită mișcării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Varianta moldovenească a lui șora, care la peste 100 de ani vota, făcea propagandă și prostea lumea să voteze cu usr.

    Am fost curios să aflu mai multe: cojocaru a ajuns în Siberia pe bună dreptate, fiindcă era culac, adică chiabur, deci dușman al poporului, având vreo 25 ha de pământ, precum și 2 (două!) case, conform propriei declarații:

    "Avem vreo 40 de ari aici de pământ și deal am avut 20 de hectare și de asta am fost ridicat. În România se cheamă chiabur, oameni gospodari, bogați și de asta ne-au luat, au venit în ’48 sovieticii și ne-au luat pământurile, ne-au luat casele. Aveam două case, una era de tip magazin”,

    https://ea.md/are-105-ani-si-o-singura-dorinta-eu-asta-si-astept-poate-atunci-voi-muri/

    Deci singur recunoaște că a ajuns în Siberia nu din alte motive, ci fiindcă era bogat, chiabur cu 2 case și aproape 25 ha de pământ. Deci pe bună dreptate, conform legislației în vigoare la acea vreme.

    Se știe că a avea 25 ha de pământ este aberant de mult: și la noi în România legislația prin care s-a înfăptuit reforma agrară de către prim-ministrul dr. Petru Groza în 1946, deci anterior cooperativizării agriculturii, prevedea că un țăran normal poate avea cel mult 5 ha de pământ. Cine nu avea deloc, atât primea: 5 ha, cine avea peste 5 ha era obligat să predea Statului diferența, iar cine avea sub 5 ha, primea diferența de la căt avea până la 5 ha.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Fa ceva pe după deal lângă lacul Baikal, troll comunist
      • Like 0
  • Foarte interesanta ,viata acestui Domn ,Adica ,sa treci prin ,viata de lagar ,si sa ajungi la 105 ani ,este ceva interesant ?? In plus sa fie si cu Mintea Limpede !!
    ---Este un exemplu bun ,de viata ,si pentru tinerii nostri !!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult