Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cine ne-a slăbit leul și unde se va opri devalorizarea lui. Câteva fotografii de etapă care anunțau căderea de azi

Bani - ilustrație

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

În data de 21 februarie, moneda naţională a înregistrat o serie de recorduri negative, prin cotaţiile înregistrate faţă de euro, dolarul american şi francul elveţian.

Moneda unică europeană a fost cotată la 4,8026 lei, cea mai ridicată cotaţie din istorie. De asemenea, dolarul american a fost cotat la un maxim istoric, atingând valoarea de 4,4462 LEI/USD.

Francul elveţian a înregistrat a doua cea mai ridicată cotaţie de până acum, anume 4,5258 LEI/CHF, maximul istoric fiind înregistrat în urmă cu 5 ani, în data de 23.01.2015, anume 4,5817 LEI/CHF.

Devalorizarea monedei naţionale trebuie privită analizând un interval de timp mai larg. Astfel, am analizat evoluţia monedei naţionale faţă de euro, a francului elveţian şi a dolarului american, începând cu 2014, pentru a avea o imagine de ansamblu cât mai elocventă.

În întervalul 01.01.2014 – 21.02.2020, euro a crescut de la 4,4882, până la nivelul actual, de 4,8026, evoluţia leului românesc se poate observa din graficul de mai jos:


Dolarul american a evoluat în intervalul 3,2888 şi valoarea actuală, 4,4462 LEI/USD:

În graficul următor se poate observa şi evoluţia monedei naţionale faţă de francul elveţian:


Evoluţia negativă a monedei naţionale este cauzată de deficitele înregistrate în ultimii 3 ani, în primul rând a majorării deficitului comercial, cursul valutar fiind supapa prin care o economie care se află în dificultate, respiră.

În România, valoarea importurilor a depăşit-o pe cea a exporturilor, valoarea deficitului comercial înregistrat în 2019 a atins valoarea de 17,68 miliarde de euro.

În 2017, deficitul comercial a înregistrat 13 miliarde de euro, în timp ce în 2018 nivelul a fost de peste 15 miliarde de euro, conform celor de mai jos:

În ultimii 3 ani au ieşit din România peste 45 de miliarde de euro, cauza principală a acestui fenomen fiind teoria prin care s-a stimulat economia, prin intermediul majorării salariilor din sectorul bugetar, care a dus la creşterea consumului, care la rândul său a cauzat niveluri record ale deficitului comercial. Astfel, importurile au crescut, populaţia a cheltuit mai mult, deficitul comercial a înregistrat valori record, iar inflaţia a atins 3,3% în 2017, 4,3% în 2018 şi 4% în 2019, conform celor de mai jos:

Dacă în intervalul 2011 - 2016, economia României a înregistrat o creştere economică anuală robustă, sustenabilă, de până la 4%/an, în intervalul 2017-2020 creşterea economică a depăşit 4%/an, procentul cel mai ridicat s-a înregistrat în 2017, anume 7%.

Economia românească nu avea nevoie de stimuli de creştere, excesul de monedă din piaţă şi adâncirea deficitelor bugetar şi comercial cauzând grave dezechilibre bugetare, dar şi comerciale. România a traversat o perioadă în care promisiunile populiste au fost puse în aplicare şi acum produc efecte negative. Iar aceste efecte pot fi aggravate de evoluţia economiei mondiale.

Într-un articol publicat în septembrie 2019, atenţionam în legătură cu cu sustenabilitatea creşterii economice a României în perspectiva majorării deficitelor bugetar/comercial. Articolul era construit în jurul unei idei, anume: Dacă pe vârf de ciclu economic înregistrăm deficitele actuale, ce vom face atunci când ne vom confrunta cu restrângerea consumului ca urmare a recesiunii sau și mai grav, cu o criză economică? O economie poate crește atunci când se majorează consumul, însă în lipsa investițiilor aceasta se va dezumfla. Nu este liniștitor că avem o rată de creștere economică de peste 4%, dacă atunci când se va termina “gazul“ (reprezentat de consum) aterizarea va fi dureroasă. Pe termen lung, modul actual de funcționare al economiei românești nu este sustenabil. Dezechilibrele macroeconomice vor trebui reglate.

În mentalul colectiv s-a consacrat expresia de „greaua moştenire”, însă o astfel de expresie nu ţine loc de realităţile economice, cauzele creșterii cursului sunt legate de modul defectuos în care guvernele din perioada 2017 – 2019 au acţionat. Ce a făcut România în ultimii 3 ani? Am căzut, din nou, pradă politicilor pro-ciclice, am crescut prin îndatorare. Ne întrebăm de ce moneda europeană, dolarul sau francul elveţian cresc? Acelaşi lucru se întămplă şi în cazul aurului. Investitorii îşi plasează banii în active sigure.

Unde se va opri devalorizarea leului? Răspunsul este legat de modul în care deficitele vor fi reduse, iar motoarele economiei româneşti vor fi repornite. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Prin "motoarele economiei româneşti vor fi repornite" se înțelege producția.
  Mecanismele astea trebuiau corelate nu mizat pe unul singur. Mai dai o "brâncă" salarială, incurajezi consumul. Unele salarii erau de mizerie dar ar fi trebuit poate mai bine mărite în trepte. Iar în paralel stimularea producției pe toate căile posibile.
  Scăderea consumului duce la contracția economiei. Germania de pildă a stimulat consumul (mai precis a prevenit scăderea lui din cauza panicii ) la începutul crizei. Cu rezultatul ca n-au mai avut criză. Dar la ce producție! O metodă cu aplicabilitate limitată în amploare și timp.
  Care măsuri a luat statul pentru stimularea producției? Reducerea birocrației, facilități pentru IMM, etc? Nu multe. Rolul statului e să creeze un cadru pentru producție și apoi să lase economia să se dezvolte.
  Statul a mărit salariile pe de o parte iar pe alta sufocă economia cu directive și legi absurde. Unul fără altul nu merge, sunt fețe ale aceleiași monede.
  • Like 0
 • Ionel check icon
  O prostie mai mare ca asta nu am auzit/citit! ".....stimulat economia, prin intermediul majorării salariilor din sectorul bugetar, care a dus la creşterea consumului, care la rândul său a cauzat niveluri record ale deficitului comercial. " Adica majorarea salariilor la 1,2 milioane de oameni a dus la adancirea deficitului !!?? Serios !? Deci, doctori si profesori, va rugam sa renuntati la salariile astea exorbitatnte pentru a reduce deficitul comercial !!! Pai in 2014 un profesor gradul 1 avea 1600-1800 de lei !!
  • Like 0
 • nu mai intervine isarescu?ce rost are lasa prostii sa plateasca....oare il vom regreta pe dragnea?
  • Like 0
  • @ Gigi Vilcea
   Numai cine nu intelege pe ce lume traieste. Acum platim pentru politicile populiste, care atrag voturile neavizatilor, ale lui Dragnea
   • Like 1
 • Politica de dezindustrializare a dus firesc la un deficit comercial și nu creșterea salariilor așa cum infantil tot spun șpecialiștii noștri. Soluția românească stă în salarii de 100 de euro pe lună? Dacă nu consumăm salvam leul și economia? E ridicol, trebuie găsite soluții pentru a creste producția așa cum fac țările din grupul de la Visegrad (au excedent comercial) și nu ,, soluții " infantile de genul strânsului curelei. Hai să raționalizăm consumul, consumăm cu limită pe cartelă și astfel limităm importurile, soluția asta ,,dășteaptă" o găsise și nea Nicu. Avem economiști belea, nu vor să se uite la țări de genul Poloniei nici picați cu ceară, au ei soluții ,, originale". Nașpa.
  • Like 0
 • Nu e doar vina guvernului care a marit salariile si pensiile ci si a antreprenorilor romani care desi au vazut cresterea cererii ca urmare a cresterii salariilor si pensiilor nu au luat masuri de adaptare la aceasta crestere crescuta ( mentinerea preturilor pentru pastrarea clientilor,cresterea productiei care sa acopere cresterea cererii, reducerea costurilor etc) au preferat sa creasca preturile ( e mai usor asa , creste profitul si nu necesita munca nu-i asa ?) si acum se dau de ceasul mortii ca vin marfuri si servicii din import la preturi mai mici ca cele locale ( de obicei din tari cu salarii de 3-5 ori mai mari ca la noi ) un paradox nu ?
  • Like 0
 • Explicații obiective, foarte bine argumentat.
  • Like 1
 • Da, analiza foarte corecta. Ar fi fost de dorit o explicatie simpla, care sa fie inteleasa de toti. Valoarea monedei este data de valoarea totala a ce se produce impartita la numarul de monede in circulatie. Cum la noi nu se mai produce, valoarea a fost mentinuta artificial cu imprumuturi externe. Acum, s-a cam terminat si cu imprumuturile si se trece la situatia reala. Imi cer scuze ca nu sunt un specialist in domeniu!
  • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult