O știre recentă, care a trecut aproape neobservată, a fost cea referitoare la faptul că Facebook a decis să penalizeze pagina unui site de satiră din România, argumentând că publicația respectivă se încadrează în categoria paginilor/ conturilor care distribuie fake-news. Acest lucru mi se pare extrem de îngrijorător.
Facebook nu a decis de capul lui să pedepsească o pagină sau un cont. Adevărul este că mai multe persoane „au raportat” la Facebook pagina site-ului de satiră ca fiind o pagina de fake news. Practic, cei de la Facebook nu au făcut decât să soluționeze niște reclamații făcute. Este un mecanism foarte simplu, și nu Facebook este vinovat de penalizarea paginii respective, ci persoanele care au făcut reclamația sau care „au raportat” faptul că pagina site-ului de satiră este o pagina care conține sau distribuie fake news. Persoanele acestea se presupune că sunt persoane care vorbesc limba română - din câte știu pagina de satiră nu avea o variantă în limba engleză sau într-o altă limbă străină.
Times New Roman promovează gluma, poanta, satira, umorul usturător, caricatura. Pagina lor nu avea, nu are, cum să conțină fake news.
Mi se pare îngrijorător că un vorbitor de limba română a putut să facă așa ceva, să reclame așa ceva la Facebook. Mi se pare un gest meschin, primitiv, de o răutate gratuită. Ce fel de oameni sunt aceștia care doresc să îngroape umorul? Una dintre glumele de sezon la apariția căpșunilor a fost: „Un român a fost nevoit să își vândă mașina pentru că dărâmat două lădițe cu căpșuni” sau „în Germania s-a deschis un parc auto cu mașini ce au aparținut unor doamne în vârstă care au mers cu mașina doar o dată pe săptămână la piață”. Asta înseamnă fake news? Cred că cei care au făcut reclamația respectivă nu știu, de fapt, de înseamnă fake news.
Ne considerăm un popor inteligent, simpatic și glumeț! Înainte de 1989 a funcționat revista Urzica, ce conținea același tip de umor acid, dar cu specificul vremurilor în care a fost publicată. Ceaușescu nu a interzis revista Urzica, cu toate că era extrem de ușor să o facă.
După Revoluție, Vadim Tudor, cu toate păcatele lui, a publicat o perioadă foarte lungă o rubrică de satiră care se chema „Muc și sfârc”. Puteai considera umorul de acolo îndoielnic, însă nimeni nu s-a gândit să interzică umorul.
Dacă tot am pornit pe acest drum, de ce să nu interzicem în totaliatea publicarea de caricatură, care mai apare, timid, în câteva publicații?! Un popor care își pierde simțul umorului se află la o răscurce, iar unul dintre drumuri duce într-o direcție periculoasă!
O să închei cu motto-ul paginii de satiră respective: „Doamne, ocolește-i pe români!”
PS. Între timp, Facebook a înțeles că a comis o eroare și a redat „reach-ul” paginii Times New Roman. Și o ultimă observație despre fake news-urile care au proliferat în ultimii ani pe rețeaua socială, otrăvind metodic mintea poporului: în această privință e clar, algoritmul Facebook n-ar trebui să glumească.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
...opriti planeta! vreau sa cobor!
Am castigat LIBERTATEA si trebuie sa acceptam ca acest castig include si libertati ca:
Sa comentam ceva fara sa intelegem ce am citit si , uneori, nici ce am scris in comentariu.
Sa construim "palate" cu turnulete.
Sa ascultam manele.
Sa ......
Am remarcat, cel putin la cate ma pricep eu, ca umorul si satira nu lipsesc.
Dar au existat, episoade care s-au vrut de umor si satira, dar in esenta erau politice ascunse sub haina umorului.Alte episoade erau chiar , nu rautacioase, mai mult de prost gust.
Insa una peste alta, site-ul e bun.Mai multa analiza asupra materialelor.Umorul e bun cand starneste rasul si nu cand da nastere la rationamente opuse.
Cred ca nu va suparati, pentru critica.
Citat:
These sites list 122 websites that routinely publish fake news. These fake news sites include infowars.com, breitbart.com, politicususa.com, and theonion.com. “We did not exclude satire because many fake-news sources label their content as satirical, making the distinction problematic,” say Shao and co.
FB a fost VARZA la faza aceasta!