Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cine sunt românii care au reclamat la Facebook site-ul de satiră Times New Roman drept „fake news”?

TNR

O știre recentă, care a trecut aproape neobservată, a fost cea referitoare la faptul că Facebook a decis să penalizeze pagina unui site de satiră din România, argumentând că publicația respectivă se încadrează în categoria paginilor/ conturilor care distribuie fake-news. Acest lucru mi se pare extrem de îngrijorător.

Facebook nu a decis de capul lui să pedepsească o pagină sau un cont. Adevărul este că mai multe persoane „au raportat” la Facebook pagina site-ului de satiră ca fiind o pagina de fake news. Practic, cei de la Facebook nu au făcut decât să soluționeze niște reclamații făcute. Este un mecanism foarte simplu, și nu Facebook este vinovat de penalizarea paginii respective, ci persoanele care au făcut reclamația sau care „au raportat” faptul că pagina site-ului de satiră este o pagina care conține sau distribuie fake news. Persoanele acestea se presupune că sunt persoane care vorbesc limba română - din câte știu pagina de satiră nu avea o variantă în limba engleză sau într-o altă limbă străină.

Times New Roman promovează gluma, poanta, satira, umorul usturător, caricatura. Pagina lor nu avea, nu are, cum să conțină fake news. 

Mi se pare îngrijorător că un vorbitor de limba română a putut să facă așa ceva, să reclame așa ceva la Facebook. Mi se pare un gest meschin, primitiv, de o răutate gratuită. Ce fel de oameni sunt aceștia care doresc să îngroape umorul? Una dintre glumele de sezon la apariția căpșunilor a fost: „Un român a fost nevoit să își vândă mașina pentru că dărâmat două lădițe cu căpșuni” sau „în Germania s-a deschis un parc auto cu mașini ce au aparținut unor doamne în vârstă care au mers cu mașina doar o dată pe săptămână la piață”. Asta înseamnă fake news? Cred că cei care au făcut reclamația respectivă nu știu, de fapt, de înseamnă fake news.

Ne considerăm un popor inteligent, simpatic și glumeț! Înainte de 1989 a funcționat revista Urzica, ce conținea același tip de umor acid, dar cu specificul vremurilor în care a fost publicată. Ceaușescu nu a interzis revista Urzica, cu toate că era extrem de ușor să o facă.

După Revoluție, Vadim Tudor, cu toate păcatele lui, a publicat o perioadă foarte lungă o rubrică de satiră care se chema „Muc și sfârc”. Puteai considera umorul de acolo îndoielnic, însă nimeni nu s-a gândit să interzică umorul.

Dacă tot am pornit pe acest drum, de ce să nu interzicem în totaliatea publicarea de caricatură, care mai apare, timid, în câteva publicații?! Un popor care își pierde simțul umorului se află la o răscurce, iar unul dintre drumuri duce într-o direcție periculoasă!

O să închei cu motto-ul paginii de satiră respective: „Doamne, ocolește-i pe români!”

PS. Între timp, Facebook a înțeles că a comis o eroare și a redat „reach-ul” paginii Times New Roman. Și o ultimă observație despre fake news-urile care au proliferat în ultimii ani pe rețeaua socială, otrăvind metodic mintea poporului: în această privință e clar, algoritmul Facebook n-ar trebui să glumească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ce chestie! unde s-a ajuns! adica, facebook imi spune mie ca ceea ce citesc este de fapt ceea ce citesc si nu texte subliminale sau ce stiu ce propaganda abstract-jihadista sau alte forme de propaganda rusofila? pai daca au chiflat-o cu TNR, oare ce-i opreste maine, sa zicem, sa interzica postarile de National Geographic pe motiv ca mai multi babuini cu tastura-n mana au vazut o postare cu o turma de maimute macac scarpinandu-se la oua si s-au simtit insultati?
    ...opriti planeta! vreau sa cobor!
    • Like 0
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Sigur niste iredentisti maghiari...
    • Like 0
  • dalex check icon
    Petre Tutea a spus ca atat comunistii cat si extrema dreapta nu cunosteau litera "g" de la gluma. Ceva nepoti ai celor mentionati de Petre Tutea au mai ramas prin tara noastra. Libertatea de expresie le permite , din pacate, si lor sa se faca de ras.
    • Like 0
  • Cititi va rog, comentariile postate in urma articolelor de pe TNR. O sa constatati ca un procent de 10-15% (uneori chiar si mai mult) din cei care posteaza, iau ''de bune'' acele articole.
    • Like 2
    • @ Bogdan Chirana
      Exact, experimentati, postand un articol TNR si vedetii reactiile unor cunostiinte virtuale, evaluate cu IQ firesc.
      • Like 0
    • @ Bogdan Chirana
      dalex check icon
      Putem sa le interzicem cititul pe motiv de IQ insuficient ?
      Am castigat LIBERTATEA si trebuie sa acceptam ca acest castig include si libertati ca:
      Sa comentam ceva fara sa intelegem ce am citit si , uneori, nici ce am scris in comentariu.
      Sa construim "palate" cu turnulete.
      Sa ascultam manele.
      Sa ......
      • Like 0
  • Din nefericire mai exista si asa oameni care sa nu aiba simtul umorului ceva mai dezvoltat ! Dar bine ca pagina de la NTR a revenit cu bine pe FB ! Sa speram ca umorul si satira lor vor fi si mai acide , dar pana la o anumita limita.
    • Like 1
  • check icon
    Cei ce au făcut reclamația, sunt cei vizați constant de revistă---proștii,ignoranții, postacii cu normă politică etc..
    • Like 2
  • george check icon
    Nu stiu daca e necesar o asemenea pedepsire a site-ului.
    Am remarcat, cel putin la cate ma pricep eu, ca umorul si satira nu lipsesc.
    Dar au existat, episoade care s-au vrut de umor si satira, dar in esenta erau politice ascunse sub haina umorului.Alte episoade erau chiar , nu rautacioase, mai mult de prost gust.
    Insa una peste alta, site-ul e bun.Mai multa analiza asupra materialelor.Umorul e bun cand starneste rasul si nu cand da nastere la rationamente opuse.
    Cred ca nu va suparati, pentru critica.
    • Like 1
    • @ george
      check icon
      @george , critica realistă e bună oricând, dar nu ăsta e rolul facebook-ului, de critic literar-artistic. El vrea să oprească fake news=urile nu să facă analize calitativ artistice, de satiră etc. Ai priceput.?
      • Like 2
  • Nimic nou, si The Onion la fel, catalogat ca 'fake news': https://www.technologyreview.com/s/608561/first-evidence-that-social-bots-play-a-major-role-in-spreading-fake-news/
    Citat:
    These sites list 122 websites that routinely publish fake news. These fake news sites include infowars.com, breitbart.com, politicususa.com, and theonion.com. “We did not exclude satire because many fake-news sources label their content as satirical, making the distinction problematic,” say Shao and co.
    • Like 0
  • check icon
    Proşti da' mulți! Ştirea lansată de pesede că dragnea este curat ca lacrima sau că olguța este deşteaptă se încadrează la FN: dupa mintea celor care au reclamat, ar trebui penalizați cei care pe vremuri cumpăram Cațavencu!
    • Like 2
  • Nu conteaza cine a raportat, pt ca e mare gradina Domnului, conteaza ca algoritmul fake news al lui FB este mecanic, ca n-au fost capabili sa angajeze vorbitori de limba romana care sa citeasca si sa decida, dincolo de un robot, asa cum face Google, de exemplu. E un incident al lui FB nu al celor care au reclamat. Ce ar fi daca concurenta oricarui tip de afacere promovata pe FB ar face asta?!
    FB a fost VARZA la faza aceasta!
    • Like 6


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult