Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cine vor fi liderii noii lumi

Graffiti covid

Foto: Guliver Getty Images

Se spune că singura certitudine este schimbarea, iar ultimele luni au dovedit acest lucru cât se poate de clar. Dacă cineva ne-ar fi spus în urmă cu 6 luni că vom trăi schimbări atât de mari, am fi crezut că este nebun. Doar că viața este plină de surprize și astăzi asistăm neputincioși cum totul se modifică.

Pe scurt, lumea noastră s-a schimbat!

Acest nou context a creat mediul perfect pentru lideri, atât din zona politică, cât și din zona comercială. Astfel de momente, dominate de incertitudine, sunt ideale pentru noi idei, soluții sau direcții. În aceste situații speciale, oamenii caută acei lideri care să le ofere speranță și încredere.

Acum, mai mult decât oricând, vom putea observa în ce măsură nenumăratele cursuri de leadership și-au meritat investiția. Acum vom putea observa diferența dintre autentic și artificial. Cu puțin curaj, leadershipul autentic va câștiga. Sau ar trebui să câștige...

Partea proastă este că educația și trecutul ne-au învățat mai degrabă să îi urmăm pe alții, decât să trasăm direcții noi sau inovatoare. Ne este teamă de greșeală, ne este teama de „ce spun ceilalți” și foarte greu ne asumăm roluri de conducere. Și aceste temeri nu sunt deloc compatibile cu ideea de leadership.

Și când vorbesc despre leadership, nu mă refer sub nicio formă la poziții de șef. Nu, la funcții suntem primii. Cu noțiunea de leadership autentic avem o problemă. 

Din păcate, în aceste vremuri, liderii nu sunt doar doriți, ci sunt obligați să facă un pas în față și să își asume responsabilitatea asupra noilor soluții sau direcții.

De ce? Deoarece luptăm cu schimbarea, iar oamenii se tem de schimbare.

De ce? Deoarece totul pornește de la ce simt oamenii.

De ce? Deoarece oamenii au nevoie de cineva care să le ofere speranță.

Dar întâi de toate, trebuie să înțelegem modul în care oamenii sunt influențați.

Piatra de temelie a existenței noastre este grupul. Suntem ființe sociale și suntem învățați să trăim în grupuri, să interacționăm fizic cu alte persoane, să socializăm. Astfel, mergem la mall, la cafenea, servim masa în restaurante, participăm la ședințe, evenimente sportive sau conferințe, călătorim și lista poate continua.

Aceste activități, nu doar că sunt parte din viața noastră, ci reprezintă elemente esențiale ale existenței noastre ca oameni și societate.

Grupul are o mare problemă acum: o reputație dezastruoasă. Ni s-a spus iar și iar că grupurile ne pot îmbolnăvi, că în grupuri ne putem infecta, că de grupuri trebuie să ne ferim.

Brusc, toată lumea noastră s-a schimbat. Ni s-a spus că aproape toate activitățile trecute ne pot îmbolnăvi de un virus necunoscut, apărut de nicăieri, pentru care nu există vaccin.

Teama de moarte și teama de necunoscut, despre care am detaliat într-un alt articol publicat pe Republica, reprezintă stimuli extrem de puternici, care vor influența comportamentele și deciziile viitoare.

Acum suntem în stare de urgență. Avem de respectat anumite condiții, dar principalul aspect de care trebuie să ținem cont este evitarea grupurilor. Acel „loc” unde ne putem îmbolnăvi de acest virus nemilos.

Se estimează că pe 15 mai starea de urgență va fi suspendată și că restricțiile vor fi, ușor ușor, ridicate.

Dar, atenție, reputația grupului va rămâne aceeași. Chiar și după ce toate restricțiile vor fi eliminate, oamenii se vor teme de grup! De ce? Deoarece au înțeles că în grupuri se pot îmbolnăvi.

Ce înseamnă acest lucru? Ne va fi teamă să ieșim la mall, la film sau la spectacole. Vom evita să participăm la evenimente sportive (oricum vor începe fără spectatori) sau la conferințe. Vom fi sceptici cu privire la vacanțe și citybreak-uri.

Dar lucrurile nu se vor opri aici. Ne vom uita cu scepticism la cel care ne-a pregătit mâncarea, ne-a adus cafeaua sau ne-a înmânat dosarul. Dacă ne va îmbolnăvi? Dacă are vreo boală de care nu știe? Dacă este purtător sănătos? Nici măcar nu va mai fi vorba despre Covid-19. Teama de îmbolnăvire va fi extrem de puternică!

Putem merge și mai departe. Dacă soția, soțul, mama, tata au intrat în contact cu cineva bolnav? Dacă ne transmit și nouă?

Sunt aceste temeri raționale? Nici măcar nu contează. Oamenii vor fugi de grupuri, lumea noastră s-a schimbat și mediul de business va resimți un impact major.

Revenind la lideri, acum este timpul lor. Rolul acestora va fi de a oferi opțiuni, nu doar de repornire a business-ului, ci și de repornire a societății. Va fi nevoie să reconstruim reputația grupului? Foarte posibil. Sau poate vom fi nevoiți să găsim noi soluții de funcționare și interacțiune, adaptate noilor vremuri.

Indiferent care va fi opțiunea aleasă, oamenii așteaptă ca liderii lor să ofere soluții, să ofere variante, să ofere noi direcții. Și să și le asume.

Rolul liderului devine crucial în clipele dificile, în situațiile limită care par fără răspuns.

Acesta este momentul în care avem nevoie, poate mai mult decât oricând, de speranță. Oamenii se tem de ce nu pot înțelege și au nevoie de persoane care să preia frâiele și care să le transmită „Da, va fi bine. Împreună vom reuși...”

Mai mult decât atât, modul în care acești lideri vor rezolva criza, le va influența reputația și, implicit, ascensiunea.

Oare avem astfel de lideri, care privesc din aceste perspective? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cei care vor gestiona cel mai eficient (cinic) datele!
    • Like 0
  • Pana una alta un aspect important va fi ca oamenii nu vor mai putea protesta in piete decat rasfirati, deci va fi greu sa se mai organizeze proteste cu mare impact. Chiar in domeniul protestelor vor trebui gasite solutii inovatoare. Pentru ca frica de imbolnavire ii va face pe oameni si mai cuibariti in complezentza lor , iar conducatorii vor ramane in bula lor, convinsi ca sunt buni si nu-i contesta nimeni...
    • Like 2
    • @ Adriana Negruti
      Delia MC Delia MC check icon
      Aici aveți dreptate.
      Numai că pot fi situații in care, revolta arde mai tare decât frica de boală. Aici e diferența. Cei comozi vor avea o scuză în plus iar ceilalți vor trebui să găsească soluții: oarece distanțare, măști, etc. Eu nu cred că nu s-ar mai protesta la aberații gen ordonanța 13. Ar avea poate un și mai mare impact, având în vedere împrejurările. Am și văzut un asemenea protest, în Hongkong.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult