Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cineva minte de-ngheață salariile

Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, premier

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

  • Știrea asta că Guvernul se pregătește să înghețe salariile îmi amintește de poveștile cu acei cetățeni de origine română din Spania, care organizează paranghelii la restaurant, mănâncă și beau ca prinții, iar pe la desert zboară ca potârnichile, lăsând nota neachitată și pe patron cu buza umflată. După ce a mâncat, a băut și s-a veselit de doi ani din bugetul statului, împărțind măriri de salarii și pensii fără număr, gașca zurlie din fruntea mesei a ajuns la scadență. Chiar dacă încă nu s-au servit sarmalele, ar șterge-o elegant de la Palatul Victoria, lăsând nota de plată pentru alt Guvern, pentru Bruxelles sau măcar pentru niște tehnocrați fraieri care să plătească oalele sparte.
  • Că Guvernul PSD-ALDE a ajuns la fundul sacului, după 2 ani de dezmăț bugetar, o dovedește documentul trimis la Comisia Europeană, în care se spune negru pe alb că România ia în calcul înghețarea salariilor în sistemul bugetar, în paralel cu disponibilizări din sectorul public. Că este un document „de lucru”, cum îi spune ministrul Finanțelor, domnul Teodorovici, e un amănunt. Ce e important e că acesta este un document oficial, semnat de o autoritate publică, respectiv de Finanțe, și că el indică unde suntem: în situația de a strânge cureaua. Propaganda politică, din care țâșnește peste țară lapte și miere, se ciocnește pentru prima dată cu realitatea cifrelor reci de la Finanțe. Ministrul Teodorovici trebuie să-și facă bugetul pe 2019 privind cu un ochi la ținta de deficit și cu celălalt la creșterile promise de PSD în Legea salarizării. 
  • De remarcat că un reprezentant al opoziției, liberalul Florin Cîțu, i-a reclamat public pe pesediști că vor să fugă fără să plătească nota. Dacă nu era el, guvernanții ar fi mers pe burtă. Frica cea mai mare a unui pesedist e să fie pus în postura de a anunța tăieri de sălarii și de pensii, disponibilizări, austeritate, criză. Atât de mult l-au demonizat pe Emil Boc pentru tăierile din perioada crizei, încât nimeni nu-și dorește să se sinucidă politic în fața propriului electorat - format în mare parte din bugetari și persoane în vârstă. Dacă era după Guvern, ar fi trimis-o pe doamna Olguța Vasilescu să mai dea poporului un praf de creștere în ochi. De altfel, doamna a reacționat ca arsă, imediat ce știrea privind înghețarea salariilor s-a scurs către public: nimic nu scade, totul crește, inclusiv pensiile, pe care doamna le mărește în unele cazuri cu 100 la sută. Problema „de unde bani pentru toate aceste măriri” nu i-a încurcat niciodată pe liderii PSD. Asta nu mai e problema lor, oricum nu aveau de gând să achite factura. Singurul rămas cu vestea proastă în brațe e și cel care și-a asumat-o - ministrul cam neortodox al Finanțelor, dl. Teodorovici.
  • În cele din urmă, ca de atâtea ori, soluția va fi una politică, nu tehnică. Chiar dacă nu vor ieși cifrele, chiar dacă ministrul Finanțelor are dreptate când cere dezumflarea prin disponibilizări a aparatului de stat supradimensionat, niciun lider PSD, de la Liviu Dragnea în jos, nu va risca să lovească în propriul electorat. Partidul va ține probabil bugetul și tot sistemul bugetar la aparate, împrumutându-se și tăind la sânge orice fel de investiție, iar la nevoie mai punând o taxă pe antreprenori și corporatiști.
  • Minciuna bunăstării pe care a adus-o PSD peste țară va mai ține un an, poate doi. Lipsa măsurilor vitale de restructurare a aparatului de stat, pe care Guvernul, din populism sau din frică, nu le ia acum, ne va costa scump în anii crizei ce o să vină. Tăierea investițiilor publice, dublată de incapacitatea cronică a statului de a cheltui bani europeni, vulnerabilizează România în așa măsură, încât orice răceală economică mondială ne va doborî.
  • Închei exprimându-mi mirarea că nici în acest an reprezentanții Premiului Nobel pentru Economie nu l-au selectat pe dl. Darius Vâlcov pentru decernarea prestigiosului premiu. Schema lui de o simplitate dezarmantă poate fi înțeleasă și de Viorica Dăncilă: creștem salariile și pensiile, oamenii consumă, economia crește, noi încasăm mai multe taxe și impozite cu care să creștem salariile și pensiile. În rotița lui, hamsterul aleargă după propria coadă: cu bani mai mulți în buzunare, românii au spart într-adevăr ușa supermarketului și și-au umplut cărucioarele cu mâncare. Dar a fost un consum nesănătos. Mâncarea pe care o cumpără românii, ca de altfel majoritatea produselor pe care le consumă, nu e made in Romania. Din datele INS, în primul semestru al lui 2018, România a înregistrat un record absolut în ultimii 30 de ani, la importul de alimente (în valoare de 3,3 miliarde de euro). Am exportat de 2,2 miliarde de euro, ceea ce arată un deficit doar la alimente de 1,1 miliarde. Altfel spus, schema dlui Vâlcov a stimulat economia Turciei, a Poloniei, a Olandei, a Brazilei sau a Chinei. Și este doar un exemplu, cel mai elocvent însă, deoarece cam jumătate din cheltuielile lunare ale unei gospodării se duc pe alimente. Așa se face că oamenii au avut mai mulți bani, dar inflația le-a mâncat din puterea de cumpărare. Românii consumă și plătesc ce produc alții.
  • În aceste condiții, singura industrie care duduie cu adevărat în România este producția de gogoși. Cea mai eficientă întreprindere pusă pe picioare de guvernarea Vâlcov-Dragnea este fabrica de fum.

Merg cu tramvaiul 1. Mă conversez cu un nene jovial, vorbăreț, bonom. Râde de „ce prostii spune” Viorica Dăncilă, se miră de „cât de hoț” e Liviu Dragnea, îmi mărturisește că el la toate alegerile a votat cu liberalii. Tramvaiul oprește în stație, omul dă să coboare, dar parcă ar mai vrea să-mi facă o confesiune:

- Știți, eu o să votez cu ăștia de la PSD acum…

- Păi nu mi-ați zis de Dragnea, de Dăncilă, de liberali?!…

- Da, dar știți cât mi-au făcut ăștia salariul?!

Poți să-l condamni?!… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate nimeni nu face prelegeri sau cursuri cu acesti oameni cu vederi limitate, clienti captivi ai PSD...Degeaba ii condamnam noi. Ajunge la ei informatia?
    Ei se uita numai la posturile unde s-au invatat sa se uite si li s-a rigidizat mintea complet.
    Relativ la smecherul cu care sugereaza autorul ca a vorbit, pare sa faca parte dintr-aceia care stiu dupa mutra ta ca tu nu tii cu PSD, iti zic cateva lucruri care stiu ca-ti place sa le auzi, dar ei tot cu PSD-ul tin, ca asa au apucat, iar daca intra in categoriile favorizate recent de acest PSD, se complac in promiscuitate si se indulcesc la ea chiar :(...
    Cata vreme nu sunt condamnate FERM minciunile sfruntate spuse pe posturi care ar trebui, astfel, compromise definitiv, degeaba ne zbatem, domnule Negrutiu, adevarul nu ajunge la oamenii acestia. Doar vedeti ca sondajele arata ca populatia nu mai are incredere in EU...Subestimati puterea de difuzare a mizeriilor de catre posturile puterii....Poate doar fundul sacului la care au ajuns guvernantii sa-i aduca cu picioarele pe pamant pe 'clientii' lor votanti....
    • Like 0
  • Ăsta, autorul de articol, se face că nu observă că PSD vrea să facă din cînd în cînd și un pic de popoziție, dar nu mult, așa can un an înainte de alegeri, îi lasă pe ăilalți să dregă ce au făcut PSD-iștii de s-a ajuns la deficit, să urle de pe margine, i-a uite taie salariile la români, cînd afecteții sunt doar bugetarii cărora li s-au tot majorat salariile și organigramele... Și după aceea, cine va vota pro PSD, eventual ALDE, dacă nu bugetarii și pensionarii pro ,,familia tradițională" și continuarea tradiției electorale?
    • Like 0
  • Ceea ce intelege Dragnea extrem de bine, este mentalitatea romanului simplu . Adica lacomia disperata si principiul infantil "urma scapa turma" , exersat de toate generatiile de copii romani in traditionalul joc : "de-a v-ati ascunselea" .
    Sau varianta cu reverberatii biblice : " Dupa noi , potopul ..."
    Prezumtia ca PSD chiar a avut o schema in care credeau , este complet gresita . PSDragnea stia de la bun inceput, ca se vor opri direct in COPAC cu programul de guvernare ,tot acest circ sinistru pe care-l traim de citiva ani are un singur scop : "o majoritate fericita pina scapam de puscarie" .
    Echipa mixta de infractori si imbecili, numita Guvernul Romaniei poate fi bagata la zdup intr-o tara normala pentru subminarea deliberata a economiei nationale.
    De asta s-a si intrat in criza de timp , nu din cauza justitiarilor care se pare ca au deja chilotii uzi, dar din cauza ca balonul va exploda si atunci in huiduielile publicului va fi greu sa mai dea cu toporul in justitie.. Dragnea , Vilcov & Co au stiu de la inceput la ce se inhama , dovada suprema ca i-au lasat pe toti cretinii sa vina in guvern din doua motive : sa nu-si dea seama ce fac si nu in ultimul rind sa-i tina pe baroni loiali , pina isi termina treaba.
    Dragnea si Vilcov sunt orice , mai putin cretini. Cind pleci cu Dancila si Andrusca la drum, stii ca te duci in copac , dar poti sa fii sigur ca nimeni nu va trage de volan sa schimbe directia si sa evite dezastrul.
    Infractorii au angajat o grupare de imbecili si indivizi fara scrupule sa joace o piesa de teatru absurda ,pina cind isi vor rezolva problema . Dupa aia ,scapa cine poate. Madam Savonea in prostia si lacomia ei , nu-si da seama ca dupa ce a participat activ la distrugerea statului roman , o sa-i mai taie si pensia ei cea speciala... E numai o chiestiune de timp si timpul asta este foarte scurt.
    • Like 6
    • @ Radu Bogdan
      Va dau mare dreptate. Multa vreme nu am inteles de ce PSD s-a grabit cu majorarile de pensii si salarii bugetare imediat dupa alegeri, in plina "luna de miere" a guvernului proaspat instalat cu electoratul. Logica spune ca atunci iei masurile drastice, cele care erodeaza procentele, pentru ca pe final de mandat, cand se apropie alegerile, sa incepi cu pomenile pentru a-i indupleca pe alegatori sa mai mizeze pe tine inca o data.
      Mi-am dat seama ca explicatia este una singura: Dragnea trebuie sa fie in toata aceasta perioada mana forte pentru a putea impune modificarile pe care si le doreste la justitie. De aceea pomenile s-au distribuit mai repede.
      • Like 0
  • Jos palaria, Dl Negrutiu, pentru constructia acestui articol! Fondul ne este binecunoscut, din pacate.
    • Like 0
  • Poti.
    • Like 2
  • Criza a inceput deja, sunt 2 cifre publice, nu vorbim de prognoze:
    1. Vanzarile de locuinte la nivel national au scazut cu 30% in sept 18 vs sept 17 (in Bucuresti cu 50%, Cluj cu 60%)
    2. Cheltuielile statului cu dobanzile la imprumuturi erau la 31.aug. de 9 mld lei, adica reprezentau 60% din intreg deficitul de 14.6 mld. lei !!!!!!!!!!
    Cum dobanzile sunt pe crestere rezulta ca ele vor ocupa cheltuielile spre 100% din PIB in maxim 6 luni, moment cu care s-a confruntat si Grecia...
    • Like 1
  • Daca ne furam singuri caciula in continuare, vom da faliment ca tara. Iar pe noi nu ne va mai scapa nimeni, ca pe Grecia! Eu consider ca domnul respectiv greseste profund. Nu sunt pesimista de felul meu, dar de data asta cred ca am pus de mamaliga!
    • Like 3
    • @ Adriana Micu Vizuroiu
      Pe noi nu ne salvează, ne cumpără Israelul, că nu mai încape atît de mulți potențial migranți, că evreii sunt mulți în această lume de cînd aparthaidul s-a interzis prin Africa de Sud, Rhodesia, etc...
      • Like 0
  • Va raspund la ultima întrebare :
    DA, poti sa-l condamni ! Poți sa fii dezgustat de egoismul lui de"nene" care vede cu siguranță ca "nepoții" lui nu vor PSD-ul. "Nepoții" consideră ca PSD-ul distruge viitorul țării, îi alungă pe alte meleaguri, dar boșorogii se încăpățânează sa îi voteze, pentru mita iluzorie din prezent.
    Personal sunt siderat de egoismul generatiilor vârstnice din țară. Evident, sunt si excepții in rândul vârstnicilor, dar 80% dintre ei (statisticile electorale sunt clare) vor țara înapoi în comunism
    • Like 8
    • @ Mario Popesco
      Cititi studii sociologice. Veti fi surprins ce modificari aduce mai multa cunoastere. De exemplu, ca votul proPSD nu e la batrani. Nu in majoritate ...
      • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Victor66 check icon
      La cine e, atunci?
      • Like 0
    • @ Victor66
      De exemplu, faceti scrol-down la cifrele nude:
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/ires-profilul-alegatorului-de-la-scrutinul-de-duminica-631028
      Problema este ca dvs si altii nu stiti sa le cititi!! De exemplu, la categoria pensionari, scrie ca 60% dintre ei au votat PSD. Dar asta nu inseamna ca 60% dintre voturile PSD au venit de la pensionari. Got it?!
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      da, am facut click si am citit acele cifre...se pare...ca dumneavoastra nu le intelegeti...respectiv nu stiti sa cititi, sa adunati, si sa va concentrati...

      era spus...80% dintre varstnici....asta nu inseamna pensionari.....mai recititi un pic datele furnizate chiar de Dvs...si mai adunati... 1 + 1...si vedeti cat va da...
      • Like 0
    • @ Bogdan Lupusoru
      Nu va contrazic. De la un punct incolo e clar ca nu e bine sa contrazici .... Pentru dvs, e cum ziceti! Pentru ceilalti, se da urmatorul enunt: daca 100 de oameni merg la vot, dintre acestia, 40 sunt pensionari, iar 60% dintre pensionari voteaza cu PSD, CATI PENSIONARI AU VOTAT PSD? Raspuns: 40x0.6=24 persoane. Asadar, sa spui ca 60% dintre pensionari au votat PSD nu este tot una, nu este egal si nu inseamna deloc ca 60% din voturile PSD sunt ale pensionarilor.
      • Like 0
    • @ Mario Popesco
      Eram pe punctul să vă trimit... undeva pentru că eu sunt un „boșorog”. Noroc cu procentul de la sfârșit. Find așa cum am zis, mă învârt printre vârstnici și pot confirma procentul estimat de dvs. Dar pot adăuga că procentul excepțiilor crește continuu. Și încă în ritm susținut.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Am doua intrebari:
      - Ce procent din cei cu drept de vot sunt pensionari ?
      - Si mai ales in ce procent s-au prezentat pensionarii la vot ?
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Anca , ce scrie in sondajul asta este foarte simplu : Somerii si pensionarii au cistigat PSD alegerile . Poti sa intorci cifrele cum vrei .
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Ambele intrebari trebuie adresate institutelor de asa zisa cercetare sociologica. Pentru ca informatia ar fi fost completa, corecta si [aproape] imposibil de interpretat urechist, daca erau facute publice si aceste cifre. Plus altele Dar nu sunt.
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Nu, nu scrie asta, Radu. Apropo, ne cunoastem, de suntem la per-tu? Scrie ca 60% DINTRE pensionari si 46,6% DINTRE someri. Ce vreti sa spuneti: ca PSD a avut 60 + 46,6 = 106,6% dintre voturi? Pentru cine gandeste iar nu repeta nemestacat, este clar ca NU am aflat care este ponderea voturilor proPSD INTRE categoriile de ocupatie sau varsta. Adica, nu avem cifrele sub forma asta: votul PSD a venit 80% de la pensionari; 10% de la someri si 10% de la angajati. Respectiv votul PSD a venit 70% de la varsta peste 55 de ani, 15% de la varsta 45-55 de ani, si 15% de la varsta 35-45. Etcetera ...
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Doamna Anca Paduraru ( sau domnisoara) ma scuzati ca va contrazic, dar nu prea a-ti inteles o propozitie extrem de simpla.
      Eu am zis un sigur lucru : " Pensionarii si somerii au cistigat pentru PSD alegerile ".
      Daca vreti sa contestati aceasta afirmatie sunteti bine venita, dar nu ve-ti face decit sa va scufundati in ridicol , daca mai e cazul.
      Cred ca toti intelegem ca procentul fiecarui segment are o pondere diferita, in functie de numarul electorilor pe segment.
      In cazul de fata procentele voturilor angajatilor si studentilor erau aproape egale pentru PSD & ALDE si USR & PNL. Daca acelasi trend se mentinea la pensionari si someri atunci PSD nu cistiga, caci si cu un avantaj fragil , majoritatea era decisa de PMP si UDMR.
      Acest lucru nu s-a intimplat, pentru ca pensionarii si somerii au intors balanta in favoarea PSD intr-un mod decisiv.
      Daca va permite aritmetica puteti cerceta si afirmatia asta ( neinfluentata de NUMARUL alegatorilor din fiecare categorie sociala) :
      " Daca pensionarii si somerii si-ar fi impartit voturile in mod egal spre putere si opozitie , componenta parlamentara ar fi fost extrem de echilibrata "
      Cum pensionarii si somerii au votat in procent de 65% si 53+ % pentru PSD & ALDE , s-a intimplat ca PSD& ALDE au cistigat alegerile detasat.

      Deci pe cale de consecinta afirmatia mea este adevarata: " somerii si pensionarii au cistigat PSD alegerile."
      Cit despre formule de politete , as vrea sa-mi cer scuze, dar sa subliniez ca politetea nu sta numai in pronumele de politete.
      Politetea consta in a-ti asculta interlocutorul si a nu face pe desteptul cu sau fara motiv.
      • Like 0
  • Domnule Negrutiu, toate acestea erau rezultate usor de anticipat inca din 1990 pentru cine avea ochi sa vada si minte in cap. Prezentul, penduleaza intre; the worst is yet to come si where do we go from here. Mai rau urmeaza sa vina si incotro o luam. De restul, somn usor tuturor.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Victor66 check icon
      Ai prezis tu din '90 asa ceva?
      Ah, si de ce nu inveti romaneste? "Ce este mai rau nu a venit inca, urmeaza sa" si "incotro o luam de-aici" se zice in limba noastra.
      • Like 1
    • @ Victor66
      Ce sa spun...asta era problema !!!!!!!!!!!!!!! Tocmai am venit ieri de la Viena unde m-am dus pentru 4 zile si m-am adresat tot timpul in engleza pentru ca stiu prea putina germana(desi stiam mai mult in trecut) si nici macar o singura persoana nu s-a suparat ca vorbeam direct in engleza...E minunat ca a fost adoptata o limba la care sa se priceapa cat mai multi! Noua ne pica coada de raie, dar facem caz de limba romana, macar daca am face caz si de limba romana vorbita de alesii care-si bat joc de noi de pe culmile puterii actuale !:(
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      @Adriana Negruti E prea mult! Eu nu susțin părerea lui @ Victor66, dar nici să ajung să-l contrazic îndemnând (pentru că asta faceți dvs.!) ca românii să vorbească între ei... englezește! Măsură! În argumentări.
      • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Câtă sclifoseală....
      • Like 0
    • @ Victor66
      Eu nu am prezis nimic, am vazut pur si simplu. Si de scris sau vorbit eu aleg sa fac dupa cum cred de cuviinta.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult