Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cioloș anunță lansarea unui referendum de demitere a primarului din Mogoșoaia, în urma scandalului agresării unei consiliere USR

Dacian Ciolos - captura

Uniunea Salvați România (USR) va lansa un referendum pentru demiterea primarului din Mogoșoaia, Paul Precup (PNL), în urma scandalului proiectului imobiliar „Sectorul Zero”, scrie G4Media.ro. Anunțul a fost făcut luni de președintele USR, Dacian Cioloș, care spune că edilul este „vinovat de presiunile pentru adoptarea proiectului imobiliar”. 

Totodată, USR va depune o plângere la DNA, în urma problemelor privind exproprierile în cazul proiectului imobiliar al primăriei Mogoșoaia.

Cioloș spune că primarul „nu mai reprezintă interesul cetățenilor din Mogoșoaia”, iar „cetățenii din comună au dreptul la un primar care să le reprezinte interesele”.

Pentru a iniția un referendum de demitere a primarului, USR trebuie să strângă semnături de la minimum 25% din numărul de cetățeni cu drept de vot din Mogoșoaia.

Amintim că o consilieră USR din Consiliul Local Mogoșoaia a fost amenințată de doi colegi (PNL și PMP) pentru că s-a opus proiectului imobiliar. Într-o înregistrare apărută în presă se aude cum consilierul PNL o amenință pe aceasta că „o lasă în căruț cu rotile”. Poliția Ilfov s-a autosesizat și a deschis dosar penal în acest caz.

Totodată, Dacian Cioloș a făcut apel la instituţiile publice responsabile cu respectarea ordinii şi a legii să descurajeze astfel de cazuri de violenţă şi agresiune.

„Vreau să fac şi un apel faţă de instituţiile publice care ar trebui să asigure respectarea ordinii şi a legii şi spun asta pentru că, din păcate, nu am văzut în aceste ultime săptămâni, ultime zile, acţiuni ferme din partea MAI, nu am văzut acţiuni de descurajare a unor astfel de situaţii, a unor astfel de evenimente şi asta nu pentru că lipseşte cadrul legislativ. Din păcate, ceea ce lipseşte este punerea în aplicare a legilor, capacitatea instituţiilor publice de a-şi face pur şi simplu treaba şi atunci nu e de mirare că în locul ordinii publice avem violenţă, agresivitate promovată, din păcate, tot mai mult", a declarat preşedintele USR.

În ce privește proiectul imobiliar „Sectorul Zero”, Consiliul Local Mogoșoaia a votat, la sfârșitul anului trecut, o hotărâre care vizează exproprierea a 328 de hectare, urmând ca proprietarii să fie despăgubiți cu 1,7 euro/mp. Consilierii USR susțin că decizia e ilegală, pentru că nu a fost luată cu majoritate calificată, așa cum prevede legislația care se referă la patrimoniu. Surse citate de G4media.ro spun că pe rolul mai multor instanțe de judecată sunt înregistrate peste 40 de dosare, procese deschise de proprietari primăriei din Mogoșoaia. În replică, primarul Paul Precup acuză USR că este „avocatul rechinilor imobiliari” și spune că formațiunea politică vrea să blocheze proiectul imobiliar de dezvoltare al orașului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult