Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cioloș anunță lansarea unui referendum de demitere a primarului din Mogoșoaia, în urma scandalului agresării unei consiliere USR

Dacian Ciolos - captura

Uniunea Salvați România (USR) va lansa un referendum pentru demiterea primarului din Mogoșoaia, Paul Precup (PNL), în urma scandalului proiectului imobiliar „Sectorul Zero”, scrie G4Media.ro. Anunțul a fost făcut luni de președintele USR, Dacian Cioloș, care spune că edilul este „vinovat de presiunile pentru adoptarea proiectului imobiliar”. 

Totodată, USR va depune o plângere la DNA, în urma problemelor privind exproprierile în cazul proiectului imobiliar al primăriei Mogoșoaia.

Cioloș spune că primarul „nu mai reprezintă interesul cetățenilor din Mogoșoaia”, iar „cetățenii din comună au dreptul la un primar care să le reprezinte interesele”.

Pentru a iniția un referendum de demitere a primarului, USR trebuie să strângă semnături de la minimum 25% din numărul de cetățeni cu drept de vot din Mogoșoaia.

Amintim că o consilieră USR din Consiliul Local Mogoșoaia a fost amenințată de doi colegi (PNL și PMP) pentru că s-a opus proiectului imobiliar. Într-o înregistrare apărută în presă se aude cum consilierul PNL o amenință pe aceasta că „o lasă în căruț cu rotile”. Poliția Ilfov s-a autosesizat și a deschis dosar penal în acest caz.

Totodată, Dacian Cioloș a făcut apel la instituţiile publice responsabile cu respectarea ordinii şi a legii să descurajeze astfel de cazuri de violenţă şi agresiune.

„Vreau să fac şi un apel faţă de instituţiile publice care ar trebui să asigure respectarea ordinii şi a legii şi spun asta pentru că, din păcate, nu am văzut în aceste ultime săptămâni, ultime zile, acţiuni ferme din partea MAI, nu am văzut acţiuni de descurajare a unor astfel de situaţii, a unor astfel de evenimente şi asta nu pentru că lipseşte cadrul legislativ. Din păcate, ceea ce lipseşte este punerea în aplicare a legilor, capacitatea instituţiilor publice de a-şi face pur şi simplu treaba şi atunci nu e de mirare că în locul ordinii publice avem violenţă, agresivitate promovată, din păcate, tot mai mult", a declarat preşedintele USR.

În ce privește proiectul imobiliar „Sectorul Zero”, Consiliul Local Mogoșoaia a votat, la sfârșitul anului trecut, o hotărâre care vizează exproprierea a 328 de hectare, urmând ca proprietarii să fie despăgubiți cu 1,7 euro/mp. Consilierii USR susțin că decizia e ilegală, pentru că nu a fost luată cu majoritate calificată, așa cum prevede legislația care se referă la patrimoniu. Surse citate de G4media.ro spun că pe rolul mai multor instanțe de judecată sunt înregistrate peste 40 de dosare, procese deschise de proprietari primăriei din Mogoșoaia. În replică, primarul Paul Precup acuză USR că este „avocatul rechinilor imobiliari” și spune că formațiunea politică vrea să blocheze proiectul imobiliar de dezvoltare al orașului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult