Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cioloș anunță lansarea unui referendum de demitere a primarului din Mogoșoaia, în urma scandalului agresării unei consiliere USR

Dacian Ciolos - captura

Uniunea Salvați România (USR) va lansa un referendum pentru demiterea primarului din Mogoșoaia, Paul Precup (PNL), în urma scandalului proiectului imobiliar „Sectorul Zero”, scrie G4Media.ro. Anunțul a fost făcut luni de președintele USR, Dacian Cioloș, care spune că edilul este „vinovat de presiunile pentru adoptarea proiectului imobiliar”. 

Totodată, USR va depune o plângere la DNA, în urma problemelor privind exproprierile în cazul proiectului imobiliar al primăriei Mogoșoaia.

Cioloș spune că primarul „nu mai reprezintă interesul cetățenilor din Mogoșoaia”, iar „cetățenii din comună au dreptul la un primar care să le reprezinte interesele”.

Pentru a iniția un referendum de demitere a primarului, USR trebuie să strângă semnături de la minimum 25% din numărul de cetățeni cu drept de vot din Mogoșoaia.

Amintim că o consilieră USR din Consiliul Local Mogoșoaia a fost amenințată de doi colegi (PNL și PMP) pentru că s-a opus proiectului imobiliar. Într-o înregistrare apărută în presă se aude cum consilierul PNL o amenință pe aceasta că „o lasă în căruț cu rotile”. Poliția Ilfov s-a autosesizat și a deschis dosar penal în acest caz.

Totodată, Dacian Cioloș a făcut apel la instituţiile publice responsabile cu respectarea ordinii şi a legii să descurajeze astfel de cazuri de violenţă şi agresiune.

„Vreau să fac şi un apel faţă de instituţiile publice care ar trebui să asigure respectarea ordinii şi a legii şi spun asta pentru că, din păcate, nu am văzut în aceste ultime săptămâni, ultime zile, acţiuni ferme din partea MAI, nu am văzut acţiuni de descurajare a unor astfel de situaţii, a unor astfel de evenimente şi asta nu pentru că lipseşte cadrul legislativ. Din păcate, ceea ce lipseşte este punerea în aplicare a legilor, capacitatea instituţiilor publice de a-şi face pur şi simplu treaba şi atunci nu e de mirare că în locul ordinii publice avem violenţă, agresivitate promovată, din păcate, tot mai mult", a declarat preşedintele USR.

În ce privește proiectul imobiliar „Sectorul Zero”, Consiliul Local Mogoșoaia a votat, la sfârșitul anului trecut, o hotărâre care vizează exproprierea a 328 de hectare, urmând ca proprietarii să fie despăgubiți cu 1,7 euro/mp. Consilierii USR susțin că decizia e ilegală, pentru că nu a fost luată cu majoritate calificată, așa cum prevede legislația care se referă la patrimoniu. Surse citate de G4media.ro spun că pe rolul mai multor instanțe de judecată sunt înregistrate peste 40 de dosare, procese deschise de proprietari primăriei din Mogoșoaia. În replică, primarul Paul Precup acuză USR că este „avocatul rechinilor imobiliari” și spune că formațiunea politică vrea să blocheze proiectul imobiliar de dezvoltare al orașului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult