Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cioloș: „Unul dintre noi o să candideze cu siguranță”. De ce trimite Alianța USR-PLUS un contracandidat pentru președintele Klaus Iohannis

Cioloș - Barna - Inquam Photos / George Călin

(Foto Inquam Photos / George Călin)

Alianța USR-PLUS va avea un contracandidat pentru președintele Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, în persoana lui Dacian Cioloș sau Dan Barna. 

„Unul dintre noi o să candideze cu siguranță”, a declarat aseară Dacian Cioloș, la România TV.

Care sunt motivațiile conducerii USR-PLUS pentru un candidat propriu? Probabil rațiunile sunt următoarele:

1. Alianța USR-PLUS va crește dacă are un candidat propriu, miza fiind păstrarea actualului scor electoral sau chiar depășirea lui în perspectiva alegerilor parlamentare de la anul.

2. Pe fondul degringoladei din PSD, care nu are în acest moment un candidat din interiorul partidului și caută „un intelectual” din afară, un tur doi fără PSD ar însemna începutul destructurării partidului-stat.

3. Un candidat USR-PLUS, intrat în turul 2, ar permite negocierea cu președintele Iohannis și cu PNL de pe un alt palier, în ideea că, după alegerile parlamentare de la anul, Alianța să dea premierul.

„Suntem una dintre cele trei forțe politice principale ale țării. Vedeți vreun argument să nu avem un candidat, în condițiile în care suntem una dintre principalele forțe politice din țară? Am putea noi explica cumva că nu avem candidat după ce am obținut rezultatul acesta? Deci e firesc. Nu are nicio legătură cu alte candidaturi de la alte partide. Fiecare partid ar dreptul să își prezinte candidatura și o să discutăm despre programele noastre politice în campanie”, a explicat Dacian Cioloș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bietii comentatori, toti au dreptate, macar in parte, unii perfecta dreptate, e tare greu sa gasesti un raspuns la acest articol. Desi tin la Johannis, tare nu-mi place ca nu se implica in problemele de la Chisinau. Dar acolo fiind rusii bagati pana-n prasele cu cutitul lor de popor lacom, e tare greu sa gasim oameni curajosi in Romania sa mai faca eforturi in sensul luptei acerbe pentru recuperarea fostei noastre provincii...eu, din pacate ma tem ca in peisajul politic romanesc si nu numai, sunt extrem de multi agenti pro-rusi, asa ca important ar fi ca opozitia sa fie curata din acest punct de vedere. Oare asa sa fie, au ei, toti, dorinta si pasiune pentru pastrarea tarii pe calea euroatlantica? Daca da, atunci oricare ar fi presedinte ar fi benefic. Nu prea am incredere, insa, ca realist vorbind, Romania nu va fi din nou vasala Rusiei. Ma tem.
    • Like 0
  • Dintre motivele enumerate pentru a candida lipseste unul: cel ca ar putea castiga. Vad ca Alianta isi face planuri pornind de la ideea ca nici unul dintre cei doi lideri nu are sanse de a castiga. Atunci n-ar fi o idee buna sa respire putin, sa gandeasca la rece si sa caute un al treilea candidat, unul cu sanse reale de succes?
    Si a mai adauga un motiv pentru care sunt obligati sa aiba candidat propriu: sunt multi sustinatori ai Aliantei si chiar si multi adversari ai PSD care au fost nemultumiti de slaba combativitate a presedintelui Iohannis din ultimii ani si care il vor vota doar pentru singurul motiv ca e unicul candidat cu sanse sa castige.
    • Like 0
  • N-au nicio şansă în faţa lui Johannis, iar povestea cu Moldova este irelevantă pentru votantul majoritar, faceţi un sondaj să vedeţi părerea poporului relativ la o unire cu Moldova de peste Prut.
    Avea peste 40% ÎNAINTE de legarea lui Dragnea, care este victoria lui, asta în timp ce Ciolos avea 13%, iar Barna 3%, mult sub Ponta şi Tăriceanu, sunt şanse maxime ca Johannis să iasă din primul tur.
    IMASul din 1 mai:
    https://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2019/05/01/5cc95908445219c57e2364c3/627x0.jpg
    • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      raimond check icon
      Nu e vorba de unire. Iar daca situatia din Moldova se impute, Iohannis cu greu va putea sa gestioneze asta atat pe plan extern - ce ii e lui mai drag - pozitia la limita IMPOTRIVA UE - cat si pe plan intern - ce a facut pentru "fratii" nostri de peste Prut? (NIMIC).
      Si repet, nu deloc vorba despre o unire. Romania a ajutat mult Rep.Moldova si cetatenii ei in vremuri mai bune, dar de la un timp incoace a disparut total din peisaj, sau sustine aproape pe fata interese obscure.
      Hai sa ne gandim un pic care vor fi subiectele de campanie. Dam la o parte subiectele PSD, adica Iohannis e nazist. Ce ramane?
      • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      Ionel check icon
      Cu tot respectul pentru parerea dvs., va rog sa imi spuneti ce a facut bine, nu foarte bine, actualul presedinte in cei aproape 5 ani de mandat ? Daca este ceva notabil il votez si eu, altfel, oricine altcineva......
      • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      Ionel check icon
      Cu tot respectul pentru parerea dvs., va rog sa imi spuneti ce a facut bine, nu foarte bine, actualul presedinte in cei aproape 5 ani de mandat ? Daca este ceva notabil il votez si eu, altfel, oricine altcineva......
      • Like 0
    • @ Ionel
      :)))))))))))))))) Am scris undeva c-o făcut bine sau rău?!
      Scriu doar că are o imagine bună la omul de rând, văd şi aici la ţară, ca să citez o zisă de la butica din sat:
      "Ai văzut bă ce tare-i Mutu?!, nu s-a lăsat până nu l-a băgat pe Livache la bulău!"
      Poporului i se fâlfâie de Moldova de peste Prut, oirişicum nici naiba nu înţelege ce-i acolo, mafihoţi care se luptă cu mafihoţi, Dodon al lui Putin aliat cu Sandu a lui Trump împotriva lui capo Plahotniuc...
      • Like 0
    • @ Ionel
      Pai trebuie sa avem in vedere ca presedintele nu e un tatuc din anii '80 , el nu poate da nici salarii nici pensii dar din ce am observat eu si-a facut datoria cu prisosinta adica are o imagine buna in UE si la nivel mondial ,a aparat statul de drept in fata loviturilor de berbece ale PSD-istilor mafioti cu alte cuvinte s-a incadrat in arhitectura prevazuta de constitutie.
      1. Siguranta Nationala ( care nu e expusa la TV)
      2.Politica externa buna in ciuda gafelor guvernului Dragnea-Tariceanu-Melescanu)
      3.Sa vegheze la un raport echilibrat intre puterile si institutiile statului
      E adevarat ca nu e un jucator ca Basescu dar acesta a jucat de multe ori peste constitutie si a tras spuza pe turta lui ( familia +Leana).
      • Like 2
  • Ciolos.
    1. Barna are notorietate foarte mica
    2. Ciolos fiind din popor si specialist în agricultură , va avea priza mai mare la mase fata de Barna cu aerul lui de guler alb. Sincer nici nu stiu ce profesie are.
    • Like 1
  • Parerea mea e că e o greșeală prezentarea cu un candidat propriu. Vă spune asta un votant USR. Barna nu e cunoscut în mediu rural ( unde primarii contează), nu are nici carismă iar Cioloș cu atât mai puțin având în vedere rezultatele guvernării sale sprijinit de PSD. Nu vă umflați în pene , tinerii educați din marile orașe și diaspora au votat la europarlamentare candidați antisistem și contra PSD. Un candidat propriu va farâmița voturile dreptei și nu va ajunge în turul 2 pentru șantaj la președinte. Iohannis va desemna primul ministru din partea USR doar dacă USR va obține cele mai multe voturi la parlamentarele din 2020 așa că e bine să vă concentrați pe asta și mai ales să nu uitați promisiunile din campania electorala ( justiție independentă și eliminarea pensiilor speciale).
    • Like 1
  • raimond check icon
    Va dau eu rezultatul sondajului: Barna candidat, cu Ciolos de-a dreapta lui premier desemnat. In formula asta si cu mult entuziasm de partea lor (se pare ca au din belsug) ar trebui sa traga pentru o victorie din primul tur.
    Iohannis are o noua problema, care-i poate fi fatala: situatia din Rep.Moldova. Nu a facut nimic de 5 ani de zile, iar acum pozitia sa (in tandem cu MAE) e cel putin dubioasa. Greu de zis ce se intampla, dar el nu sta bine.
    • Like 2
    • @ raimond
      Ionel check icon
      Asa vad si eu lucrurile.
      • Like 0
  • dan check icon
    Riscanta miscare ca sa nu spun inutila.

    Cea mai buna solutie ar fi sa participe cel mai bine cotat dintre USR PLUS PNL si sa fie votat de catre toti si ar castiga din primul tur.
    Se incapataneaza sa mearga in doua tururi de scrutin .
    Oare au luat in calcul urmatoarea ipoteza pentru multi putin probabila dar nu imposibila ?


    turul 2

    Alianta 2020 -PSD , nu cumva PNL ori va boicota votul prin neprezentare sau si mai rau va vota pe ascuns cu PSD de oftica ca a iesit din cursa Klaus?
    • Like 2
    • @ dan
      raimond check icon
      Turul 2: Klaus - Barna, castiga Barna.
      Klaus NU intra in turul doi doar daca are probleme cu situatia din Rep.Moldova, dar si asa PSD-ul s-ar putea sa aiba probleme si mai mari.
      Poate nici nu va fi un tur doi. Barna castiga din primul tur.
      Ciolos premier, Barna presedinte.
      Castigator.
      • Like 0
    • @ dan
      Din fericire, la prezidentiale nu voteaza partidele cu romanii. Poate sa indemne partidul la orice, crezi ca oamenii furiosi care au votat cu PNL impotriva PSD vor vota cu PSD jumatate de an mai tarziu?
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Vedeti dracu' cu cine faceti aliante dupa ce castigati alegerile. Luati aminte la ce se intampla in R. Moldova si nu faceti si voi greseala. Noi suntem dispuși să mai stăm la cozi pana veti avea si majoritate parlamentară, insa sa faceti astfel încât Romania sa ajunga din urma Ungaria cel putin, daca Austria nu se poate.
    • Like 0
  • La aia cu una din cele trei forte politice ale tarii sa o lase mai moale, atat timp cat nu sunt cunoscuti si in mediul rural sau in orasele mai mici au o problema ca de acolo vine marea majoritate a voturilor. Daca nu vor merge acolo si nu vor sta de vorba cu oameni de acolo, pot sa o aibe si pe Claudia Schiffer candidat pt prezidentiale ca de prea multe succesuri nu o sa prea beneficieze. Inafara de dl Ciolos si dl Barna ce alti politicieni din usr-plus mai sunt foarte vizibili ?
    • Like 1
    • @ Ovidiu Gura
      Majoritatea voturilor nu mai vin din mediul rural, stai chill. S-au mai schimbat generatiile, copiii alora care au ramas prin sate si orase mici sunt cei care au stat 9 ore la coada prin Italia, Spania, Franta, Germania, etc. Tine cont ca s-a creat o generatie noua cu drept de vot, care NU a trait in comunism absolut nicio secunda.
      • Like 1
    • @ Ovidiu Gura
      raimond check icon
      Daca ai toate orasele mari, plus Bucurestiul (zdrobitor) plus Diaspora (zdrobitor), nu ai cum sa pierzi.
      Doar daca "estimezi" incontinuare o prezenta redusa la vot. Si Ponta avea "estimari" pana la cer si cand a fost intrebat ce e cu scorul ala mic,mic, a spus ca n-au "estimat" asa o prezenta la vot.
      Presupun ca si Tariceanu estima la fel.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Ionel check icon
      Facebookul cu copii care dau telefoane in tara parintilor si bunicilor a mers in 2014 ! Acum suntem in 2019 !! Se va inventa altceva. Oricum la noi toate sunt pe dos. Au ajuns copii sa le spuna parintilor cu cine sa voteze !!! in conditiile in care toti psihologii si sociologii sustin pe baa de studii ca tinerii voteaza emotional, pe cand adultii, cu experineta de viata si...., sunt mai pragmatici si mai obiectivi.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult