Premierul Viorica Dăncilă declara că e siderată de protestatarii care o întâmpină prin orașele din Transilvania, că înțelege alegerile, campania, dar este adepta luptei cu argumente.
Un om cu bun simț și înzestrat cu rațiune face eforturi mari să-și amintească momentele în care Partidul Social Democrat a ascultat vocile celor care au venit cu alte idei sau contra-argumente. După 2016, PSD a trecut cu tancul peste Opoziție, societate civilă, parteneri externi, mediu de afaceri și și-a impus punctul de vedere urmând principiul enunțat chiar de lideri- pentru că putem.
Duminică seara a fost rândul opozanților puterii să fie siderați. La Timișoara, într-un eveniment de anvergură, fostul premier Cioloș, actual lider al PLUS, a pornit un atac neașteptat la președintele Klaus Iohannis. A acuzat lipsa de soluții dinspre Cotroceni și l-a făcut pe președinte responsabil pentru miniștrii care sunt astăzi în Guvern - fără însă a enunța alternativa pe care ar avea-o șeful statului în condițiile în care poporul i-a oferit o majoritate ostilă după alegeri democratice, iar Constituția îi pune niște limite. Valul de vorbe a stârnit rumoare atât între simpatizanții USR-PLUS, cât și între susținătorii lui Klaus Iohannis.
„Președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea, tu, ca președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare”, a mai spus Dacian Cioloș. „Vrem un președinte implicat și responsabil, un parlament care să răspundă voinței poporului! Și un guvern profesionist!”, a afirmat liderul PLUS în fața celor prezenți. Vorbele au ieșit din gura unui politician care a refuzat intrarea în campania electorală pentru alegerile din 2016.
Klaus Iohannis s-a dovedit a fi, în mandatul său de la Cotroceni, inadecvat în momente importante, până și fanii săi îi reproșează. A părut mai puțin sigur pe el când cei care așteptau poziții ferme pe legile Justiției, a comunicat puțin, a părut că se așază în zona de non-combat. Însă metodele sale de a se lupta- atacuri prelungite și succesive la Curtea Constituțională (alături de inițiativele PNL și USR), prezența punctuală la 2 ședințe de Guvern, refuzul de a numi miniștri pe motive de legalitate, par să fi contribuit la rezultatul de azi. Codul Penal și Codul de Procedură Penală nu sunt în vigoare în forma mutilată de comisia Iordache, iar Executivul nu a îndrăznit să mai dea ordonanțe pe grațiere și amnistie după celebra OUG 13 și protestele masive. Votanții îi reproșează însă nominalizarea Vioricăi Dăncilă, al treilea premier dat de PSD în 2 ani.
Cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, Dacian Cioloș arată că vrea să-l prindă din urmă pe Klaus Iohannis la inadecvare. Greu de citit care sunt motivele din spatele atacului liderului PLUS- dacă sunt fundamentate pe calcule meschine legate de un procent-două din sondaje, dacă se bazează pe sfaturile unor consilieri de campanie sau dacă e pur și simplu lipsă de inspirație, ca să nu-i spunem prostie.
Există - în rândul celor care optează pentru partidele de Opoziție - o categorie de votanți care așteaptă ca PNL, USR-PLUS să strângă rândurile. Să ofere alternativa, să proiecteze viitorul după 26 mai fără PSD și ALDE. Până acum, ambele formațiuni s-au hrănit din tupeul PSD, din analfabetismul miniștrilor, din măsurile aberante luate de actuala majoritate. E greu de înțeles de ce șefii cred că next level înseamnă o bătălie între partidele de Opoziție și nu o platformă comună de dialog, în care să vină cu idei, proiecte și mesaje comune.
Opoziția în România - indiferent de partidele care o alcătuie - suferă de boala de care a suferit încă din 1990. Nu știe să se unească, iar lipsa acestei vocații de a construi în primul rând dialogul este unul din factorii cheie care au ținut PSD - în toate declinările sale - la putere în ultimele trei decenii. Urmașii lui Ion Iliescu sunt cei pe care Opoziția de ieri și de azi îi acuză că au ținut România în subdezvoltare.
Liderii Opoziției actuale - identificată prin USR-PLUS și PNL - nu ar vedea cometa Halley nici dacă le-ar trece printre picioare. Oare ce alt moment mai potrivit pentru un mesaj comun ar exista, când PSD este sfâșiat de formațiunea lui Victor Ponta, starea în partid este extrem de proastă, iar șefii săi nu pot ieși pe stradă fără lanțuri de jandarmi și badigarzi, pentru că sunt apostrofați la drumul mare? Despre faptul că PSD și ALDE au devenit nefrecventabile și că familiile europene le evită și le arată ușa de ieșire nu mai vorbim.
Dar, ca și în deceniile de tânără democrație, Opoziția nu vede orizonturile largi, nu simte momentul, așa cum nu simte nici așteptarea celor care vor ca România să evolueze. Și în loc să vorbească despre banii de la Uniunea Europeană, să indice exact sursa de finanțare pentru autostrada Moldovei, să axeze discursul pe toate beneficiile pe care le aduce statutul de membru al Uniunii, se pierde în atacuri reciproce dăunătoare.
De partea cealaltă a scenei, PSD face ceea ce știe să facă mai bine din 1990 încoace pentru a se menține la putere: la Revoluție au fost teroriștii care otrăveau apele, azi sunt corporațiile care ne dau roșii otrăvite pentru copii. De mineriade se găseau imprimante și dolari la penețeu, azi cei care-i contestă sunt haștagiști, iohaniști, drogați cu ochii injectați, care au fost găsiți cu bâte și pietre la ei și care au culcat un bătrân la pământ și l-au lovit cu picioarele în burtă (un fake news de la distribuitorul numărul unu de informații false Liviu Dragnea despre o presupusă victimă a protestatarilor de la Iași ce nu a fost consemnată în niciun raport al Jandarmeriei, Poliției și nici nu figurează adusă la Urgențele vreunui spital din Iași).
Faptul că liderii Opoziției nu observă cometa Halley nici dacă le trece printre picioare s-a văzut și săptămâna trecută, când PNL și USR au avut o ocazie unică de a scoate CCR de sub influența PSD. Și în timp ce liberalii și oamenii lui Dan Barna se certau pe cine să trimită judecător la Curte, PSD și ALDE (fără majoritate în Camera Deputaților) și-au impus omul, un personaj sinistru, șeful Secției Speciale de anchetare a magistraților, care nu știe câte articole sunt în Constituție. La final, USR a rămas cu principiul (depolitizarea CCR), PNL cu orgoliul neatins că nu a trimis alt reprezentant decât alesul PNL (propunerea era Ioan Cupșa), PSD a strâns rândurile, a negociat fiecare vot și-a impus cu cea mai mare ușurință instrumentele (sculele) la Curte.
În fine, poporul a rămas cu un complet care mulți ani de acum înainte va vota cum dorește PSD, fie că acesta va fi la putere, fie că nu.
Despre Președinte este de prisos să vorbim (indiferent cine va ocupa funcția). În logica domnului Cioloș, acesta ar trebui să vină cu soluții, chiar dacă are în față o Curte Constituțională ostilă oferită pe tavă de Opoziția PNL-USR (cu un PLUS în afara Parlamentului, dar care-l atacă prin liderul său pe cel care ar trebui să coaguleze o nouă majoritate în lunile care urmează).
Tristă istorie în buclă, cu niște șefi de partide care nu se ridică la nivelul vremurilor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar din tot ce vad trag concluzia ca toti sunt o apa s-un pământ și ca mai bine stau acasa decât sa-i girez pe acești neaveniți in politica asta românească.
Doamne, cum cautam noi nod in papură pentru toate nimicurile!
Ce circ in toata regula a fost la numirea V. Dăncila si ce schimbare de pozitie acum.
Ce sa inteleg, nici noi nu stim ce vrem!
În acest caz, eu cred că a meritat!
Pai si eu cred ca ma luam de gat cu CCR in momentele alea, si sunt inginer, nu mare politician. Sunt garantul Constitutiei si eu zic ca voi ati gresit. Am zis! Dau si decret prezidential daca vreti. Mama voastra de juristi de CAP. Cam asa ceva. Dar nu Iohannis e neamt, el nu vorbeste, schiaza.
Nu aprob, incerc să înțeleg.
Ete că pe Sevil Shhaideh n-a vrut s-o accepte! Contează asta cu adevărat? Probabil nu (dar, serios, ce putea face mai mult?). Însă eu sunt inginer și pt mine asta deja nu înseamnă ”toate”.
Din punctul meu de vedere, Iohannis și-a ratat cariera de ”erou al nației” în momentul în care a semnat decizia de revocare a LCK din poziția de șef al DNA.
Știu, decizia CCR... Decizia aia a fost FOARTE strîmbă iar majoritatea românilor posesori de o minimă logigă au înțeles asta! Tot ce trebuia Iohannis atunci să facă era să zică ”Îmi asum încălcarea deciziei CCR și, prin urmare, mă supun judecății poporului prin referendumul de demitere!”.
Pe de altă parte, ne trebuie numaidecît implementată o regulă conform căreia Parlamentul poate iniția procedura de suspendare (urmată de referendumul de demitere), ÎNSĂ, dacă referendumul de demitere eșuează, atunci Parlamentul este dizolvat de la sine și noi alegeri parlamentare trebuiesc efectuate! Dacă referendumul de demitere nu-și atinge cvorumul, atît președintele cît și parlamentul rămîn în funcție.
Nu observați, oare, că din 2017 încoace sunt mereu numiți în funcți mari (miniștri etc) doar persoane agramate? Eu nu cred că PSD nu are și oameni pregătiți, comptenți... doar că e clar că ei nu sunt promovați (ba, mai degrabă, sunt chiar excluși din partid!). Oare de ce? Vă întrebați asta??
Totusi mie mi-a placut ceva in perioada 1996-2000: cu toate ca erau cam la fel de corupti ca PSD (Remes, Muresan, va mai amintiti?) macar fata de mafioti exista un fel de transparenta, coruptul de la ministerul X era dezvaluit de "colegul" sau de la ministerul Y. Si nu baga nimeni pumnul in gura presei.
Acum inainte de a zice Dacian Ciolos ceva , KJ s-a pozitionat fatis ca presedinte PNL mai degraba decit ca presedinte al opozitiei unite... ( sau care s-ar fi vrut unita) . Deci USR-PLUS a primit citeva lovituri bune in plex de la PNL & Co, pina sa se ajunga la pozitia lui Ciolos din weekend.
Probabil ca si-au dat toti seama ca nu erodeaza voturi stinga de la dreapta si vice versa.
Si orice ar zice sau nu ar zice Ciolos , Klaus Johannis s-a dovedit un presedinte mediocru , mai preocupat sa-si tina functia aferenta decit sa lupte la baioneta cu PSD.
Intr-o societate normala cind preiei o pozitie de management , vii cu un plan bazat pe o evaluare. Poate sa dai gres din cauze independente de tine , dar in acel caz , iti dai demisia . Nu stai precum magarusul si zbieri ca n-ai instrumente.
E o chestiune de demnitate si onoare valori pierdute de societatea romaneasca , daca le-am avut vreodata.
O sa-mi spuneti poate pe buna dreptate ca daca KJ ar fi facut ceva semnificativ dupa OUG13 lucrurile ar fi degenerat mai serios decit acum. Mi-a greu sa cred pentru ca justitia e KO . Daca nu suntem pregatiti sa aparam nici un principiu cu orice pret , atunci , vorba lui Trahanache:
"Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!"
Oricum tot pe Johannis il voi vota caci nu vad o alternativa viabila. Asta nu inseamna ca este un presedinte bun si de asemenea ar fi o greseala ca el sa nu priceapa mesajul, cei care l-am votat asteptam mai mult de la el.
Acum daca tot s-a impacat cu Firea si a fost scoasa si sirma dihoniei din funduletz , Gabriela este candidatul prezidentiabil perfect : telegenie, nesimtire , tupeu , cruci multe si sustinerea A3 . Va ajunge sigur in turul 2 , probabil cu Johannis. Cit despre Ciolos ar fi foarte bine sa candideze, daca poate , macar in primul tur.
Oricum tragedia mare este ca orice ar face PNL si USR/PLUS nu o sa poata guverna fara ProRomania sau UDMR ...
Recunosc ca nu reusesc sa inteleg cum Iohannis are 45% in sondaje, dar asta pare sa fie realitatea.
Nu stiu cum se face ca niciodata nu e bine in tabara celor ce nu sunt pesedisti.