Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Domnul Dacian Cioloș, Opoziția și cometa Halley

Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură, noul premier desemnat al României

Premierul Viorica Dăncilă declara că e siderată de protestatarii care o întâmpină prin orașele din Transilvania, că înțelege alegerile, campania, dar este adepta luptei cu argumente. 

Un om cu bun simț și înzestrat cu rațiune face eforturi mari să-și amintească momentele în care Partidul Social Democrat a ascultat vocile celor care au venit cu alte idei sau contra-argumente. După 2016, PSD a trecut cu tancul peste Opoziție, societate civilă, parteneri externi, mediu de afaceri și și-a impus punctul de vedere urmând principiul enunțat chiar de lideri- pentru că putem.

Duminică seara a fost rândul opozanților puterii să fie siderați. La Timișoara, într-un eveniment de anvergură, fostul premier Cioloș, actual lider al PLUS, a pornit un atac neașteptat la președintele Klaus Iohannis. A acuzat lipsa de soluții dinspre Cotroceni și l-a făcut pe președinte responsabil pentru miniștrii care sunt astăzi în Guvern - fără însă a enunța alternativa pe care ar avea-o șeful statului în condițiile în care poporul i-a oferit o majoritate ostilă după alegeri democratice, iar Constituția îi pune niște limite. Valul de vorbe a stârnit rumoare atât între simpatizanții USR-PLUS, cât și între susținătorii lui Klaus Iohannis.

„Președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea, tu, ca președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare”, a mai spus Dacian Cioloș. „Vrem un președinte implicat și responsabil, un parlament care să răspundă voinței poporului! Și un guvern profesionist!”, a afirmat liderul PLUS în fața celor prezenți. Vorbele au ieșit din gura unui politician care a refuzat intrarea în campania electorală pentru alegerile din 2016.

Klaus Iohannis s-a dovedit a fi, în mandatul său de la Cotroceni, inadecvat în momente importante, până și fanii săi îi reproșează. A părut mai puțin sigur pe el când cei care așteptau poziții ferme pe legile Justiției, a comunicat puțin, a părut că se așază în zona de non-combat. Însă metodele sale de a se lupta- atacuri prelungite și succesive la Curtea Constituțională (alături de inițiativele PNL și USR), prezența punctuală la 2 ședințe de Guvern, refuzul de a numi miniștri pe motive de legalitate, par să fi contribuit la rezultatul de azi. Codul Penal și Codul de Procedură Penală nu sunt în vigoare în forma mutilată de comisia Iordache, iar Executivul nu a îndrăznit să mai dea ordonanțe pe grațiere și amnistie după celebra OUG 13 și protestele masive. Votanții îi reproșează însă nominalizarea Vioricăi Dăncilă, al treilea premier dat de PSD în 2 ani.

Cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, Dacian Cioloș arată că vrea să-l prindă din urmă pe Klaus Iohannis la inadecvare. Greu de citit care sunt motivele din spatele atacului liderului PLUS- dacă sunt fundamentate pe calcule meschine legate de un procent-două din sondaje, dacă se bazează pe sfaturile unor consilieri de campanie sau dacă e pur și simplu lipsă de inspirație, ca să nu-i spunem prostie.

Există - în rândul celor care optează pentru partidele de Opoziție - o categorie de votanți care așteaptă ca PNL, USR-PLUS să strângă rândurile. Să ofere alternativa, să proiecteze viitorul după 26 mai fără PSD și ALDE. Până acum, ambele formațiuni s-au hrănit din tupeul PSD, din analfabetismul miniștrilor, din măsurile aberante luate de actuala majoritate. E greu de înțeles de ce șefii cred că next level înseamnă o bătălie între partidele de Opoziție și nu o platformă comună de dialog, în care să vină cu idei, proiecte și mesaje comune.

Opoziția în România - indiferent de partidele care o alcătuie - suferă de boala de care a suferit încă din 1990. Nu știe să se unească, iar lipsa acestei vocații de a construi în primul rând dialogul este unul din factorii cheie care au ținut PSD - în toate declinările sale - la putere în ultimele trei decenii. Urmașii lui Ion Iliescu sunt cei pe care Opoziția de ieri și de azi îi acuză că au ținut România în subdezvoltare.

Liderii Opoziției actuale - identificată prin USR-PLUS și PNL - nu ar vedea cometa Halley nici dacă le-ar trece printre picioare. Oare ce alt moment mai potrivit pentru un mesaj comun ar exista, când PSD este sfâșiat de formațiunea lui Victor Ponta, starea în partid este extrem de proastă, iar șefii săi nu pot ieși pe stradă fără lanțuri de jandarmi și badigarzi, pentru că sunt apostrofați la drumul mare? Despre faptul că PSD și ALDE au devenit nefrecventabile și că familiile europene le evită și le arată ușa de ieșire nu mai vorbim.

Dar, ca și în deceniile de tânără democrație, Opoziția nu vede orizonturile largi, nu simte momentul, așa cum nu simte nici așteptarea celor care vor ca România să evolueze. Și în loc să vorbească despre banii de la Uniunea Europeană, să indice exact sursa de finanțare pentru autostrada Moldovei, să axeze discursul pe toate beneficiile pe care le aduce statutul de membru al Uniunii, se pierde în atacuri reciproce dăunătoare. 

De partea cealaltă a scenei, PSD face ceea ce știe să facă mai bine din 1990 încoace pentru a se menține la putere: la Revoluție au fost teroriștii care otrăveau apele, azi sunt corporațiile care ne dau roșii otrăvite pentru copii. De mineriade se găseau imprimante și dolari la penețeu, azi cei care-i contestă sunt haștagiști, iohaniști, drogați cu ochii injectați, care au fost găsiți cu bâte și pietre la ei și care au culcat un bătrân la pământ și l-au lovit cu picioarele în burtă (un fake news de la distribuitorul numărul unu de informații false Liviu Dragnea despre o presupusă victimă a protestatarilor de la Iași ce nu a fost consemnată în niciun raport al Jandarmeriei, Poliției și nici nu figurează adusă la Urgențele vreunui spital din Iași).

Faptul că liderii Opoziției nu observă cometa Halley nici dacă le trece printre picioare s-a văzut și săptămâna trecută, când PNL și USR au avut o ocazie unică de a scoate CCR de sub influența PSD. Și în timp ce liberalii și oamenii lui Dan Barna se certau pe cine să trimită judecător la Curte, PSD și ALDE (fără majoritate în Camera Deputaților) și-au impus omul, un personaj sinistru, șeful Secției Speciale de anchetare a magistraților, care nu știe câte articole sunt în Constituție. La final, USR a rămas cu principiul (depolitizarea CCR), PNL cu orgoliul neatins că nu a trimis alt reprezentant decât alesul PNL (propunerea era Ioan Cupșa), PSD a strâns rândurile, a negociat fiecare vot și-a impus cu cea mai mare ușurință instrumentele (sculele) la Curte. 

În fine, poporul a rămas cu un complet care mulți ani de acum înainte va vota cum dorește PSD, fie că acesta va fi la putere, fie că nu. 

Despre Președinte este de prisos să vorbim (indiferent cine va ocupa funcția). În logica domnului Cioloș, acesta ar trebui să vină cu soluții, chiar dacă are în față o Curte Constituțională ostilă oferită pe tavă de Opoziția PNL-USR (cu un PLUS în afara Parlamentului, dar care-l atacă prin liderul său pe cel care ar trebui să coaguleze o nouă majoritate în lunile care urmează).

Tristă istorie în buclă, cu niște șefi de partide care nu se ridică la nivelul vremurilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Referitor la acest subiect care a isterizat total facebook-ul, eu am inteles ca Ciolos a explicat situatia in contextul schimbării Constituției.
  Dar din tot ce vad trag concluzia ca toti sunt o apa s-un pământ și ca mai bine stau acasa decât sa-i girez pe acești neaveniți in politica asta românească.
  Doamne, cum cautam noi nod in papură pentru toate nimicurile!
  Ce circ in toata regula a fost la numirea V. Dăncila si ce schimbare de pozitie acum.
  Ce sa inteleg, nici noi nu stim ce vrem!
  • Like 0
  • @ Malvia Mioara
   Delia MC Delia MC check icon
   Care noutate! Că nu știm ce vrem. Problema e la noi nu la politicieni. Dar tot nu e un motiv de stat acasă.
   • Like 0
 • Sunt total de acord cu cele declarate de Ciolos, presedintele Iohannis a lasat sa treaca multe oportunitati, astfel usurand misiunea PSD. Ce-ar vrea autorul aricolului sa se intample, sa se dea tot restul "opozitiei" la o parte, lasand loc liber PNL sa fie prima formatiune politica din tara si lui Iohannis sa fie reales fara probleme? Ati uitat ce partid profund nereformat este PNL? Ati uitat care sunt numele de pe lista de candidati ai PNL? Ati uitat multele complicitati parlamentare intre PNL si PSD?
  • Like 1
 • Dar dacă declarația lui CIoloș mai rupe două–trei procente din „îngerii roșii” care văd în Johannis diavolul, dar urăsc totuși și ipocrizia evidentă a PSD?
  În acest caz, eu cred că a meritat!
  • Like 1
 • raimond check icon
  In Constitutie scrie ca presedintele e garant al Constitutiei. Vax Albina Iohannis garant al Constitutiei. E clar ca e pe nicaieri, ba mai mult, e intotdeauna la ski....
  Pai si eu cred ca ma luam de gat cu CCR in momentele alea, si sunt inginer, nu mare politician. Sunt garantul Constitutiei si eu zic ca voi ati gresit. Am zis! Dau si decret prezidential daca vreti. Mama voastra de juristi de CAP. Cam asa ceva. Dar nu Iohannis e neamt, el nu vorbeste, schiaza.
  • Like 0
  • @ raimond
   Delia MC Delia MC check icon
   Iohannis e neamț, asta înseamnă sub 95% șanse de reușită nu mă implic.
   Nu aprob, incerc să înțeleg.
   • Like 0
 • check icon
  În primul rînd, Coloș exagerează. ”Dacă nominalizezi în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea”.
  Ete că pe Sevil Shhaideh n-a vrut s-o accepte! Contează asta cu adevărat? Probabil nu (dar, serios, ce putea face mai mult?). Însă eu sunt inginer și pt mine asta deja nu înseamnă ”toate”.
  Din punctul meu de vedere, Iohannis și-a ratat cariera de ”erou al nației” în momentul în care a semnat decizia de revocare a LCK din poziția de șef al DNA.
  Știu, decizia CCR... Decizia aia a fost FOARTE strîmbă iar majoritatea românilor posesori de o minimă logigă au înțeles asta! Tot ce trebuia Iohannis atunci să facă era să zică ”Îmi asum încălcarea deciziei CCR și, prin urmare, mă supun judecății poporului prin referendumul de demitere!”.
  Pe de altă parte, ne trebuie numaidecît implementată o regulă conform căreia Parlamentul poate iniția procedura de suspendare (urmată de referendumul de demitere), ÎNSĂ, dacă referendumul de demitere eșuează, atunci Parlamentul este dizolvat de la sine și noi alegeri parlamentare trebuiesc efectuate! Dacă referendumul de demitere nu-și atinge cvorumul, atît președintele cît și parlamentul rămîn în funcție.
  • Like 1
 • Se pare că o să avem parte de Convenția Democrată partea a doua. Minunat. Am trăit vremurile alea, anii ăia au fost catastrofali, așa a apărut zicala ,, avem de ales între proști și hoți ".
  • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   raimond check icon
   Bine ca reiei manipularea asta ordinara. Si eu am trait vremurile alea, si catastrofal a fost doar ce a lasat pesedeul in urma. Anii 1996-2000 au fost critici, eram terminati pe bune fara "prostii" aia. Apoi au venit din nou pesedistii cu Adrian Nastase, sa distruga iar tot, de eram iar in 2004 pe marginea prapastiei...
   • Like 3
  • @ raimond
   E manipulare pe dracu, să fim serioși, a fost o prăbușire pe toate planurile, de altfel PNȚ-CD (era principalul partid din coaliție) a și dispărut după aia. Cu Ciorbea și Radu Vasile premieri nici nu avea cum să fie altfel plus ăia 12000 de șpecialiștii. Mai mult decât ridicoli. Nu sunt nici pe departe psd-ist dar realist vorbind nu poți să-i compari pe cei doi ciumpalaci (Ciorbea și Vasile) cu Năstase, să avem totuși simțul ridicolului.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionescu
   check icon
   Cu toate acestea, s-ar cuveni să recunoașteți că oricare din acei ”fantasmagorici” 12k specialiști ar fi fost, totuși, mai compentent decît actualii miniștri!
   Nu observați, oare, că din 2017 încoace sunt mereu numiți în funcți mari (miniștri etc) doar persoane agramate? Eu nu cred că PSD nu are și oameni pregătiți, comptenți... doar că e clar că ei nu sunt promovați (ba, mai degrabă, sunt chiar excluși din partid!). Oare de ce? Vă întrebați asta??
   • Like 1
  • @ raimond
   Nu inteleg cum poate cineva privind in urma sa ia apararea Conventiei Democratice. Ati uitat cine le-a condus guvernul? Victor Ciorbea. Da, odiosul pe care inca il mai avem acum ca Avocat al Poporului si care face toate jocurile mafiotilor.
   Totusi mie mi-a placut ceva in perioada 1996-2000: cu toate ca erau cam la fel de corupti ca PSD (Remes, Muresan, va mai amintiti?) macar fata de mafioti exista un fel de transparenta, coruptul de la ministerul X era dezvaluit de "colegul" sau de la ministerul Y. Si nu baga nimeni pumnul in gura presei.
   • Like 0
 • Nu mi se pare corecta parerea autorului . Din punctul meu de vedere ca alegator de rind si martor al dinamicii politice post revolutionare , PNL este de asemenea un partid cu multe bube . Sa nu uitam USL , sa nu uitam pozitionarile duplicitare ale multor membri PNL pe tema justitiei . Sa nu uitam ca structura PNL in teritoriu se bazeaza pe PDL care a avut aceeasi politica de tip mafiot . Lipsa de solutii a PNL sa vede prin personajele desemnate la CCR ( parca au facut lucrurile intentionat sa nu aiba o sansa) si mai ales prin desemnarea lui Rares Bogdan ca locomotiva a partidului. Nu am nimic cu Rares Bogdan , omul a avut un rol important in lupta impotriva mafiei PSD si cred ca PNL a facut o alegere buna dpdv electoral. Dar pentru publicul cu minim discernamint, prestatia PNL de la gargaragiul de Antonescu incoace , ridica multe semne de intrebare.
  Acum inainte de a zice Dacian Ciolos ceva , KJ s-a pozitionat fatis ca presedinte PNL mai degraba decit ca presedinte al opozitiei unite... ( sau care s-ar fi vrut unita) . Deci USR-PLUS a primit citeva lovituri bune in plex de la PNL & Co, pina sa se ajunga la pozitia lui Ciolos din weekend.
  Probabil ca si-au dat toti seama ca nu erodeaza voturi stinga de la dreapta si vice versa.
  Si orice ar zice sau nu ar zice Ciolos , Klaus Johannis s-a dovedit un presedinte mediocru , mai preocupat sa-si tina functia aferenta decit sa lupte la baioneta cu PSD.

  Intr-o societate normala cind preiei o pozitie de management , vii cu un plan bazat pe o evaluare. Poate sa dai gres din cauze independente de tine , dar in acel caz , iti dai demisia . Nu stai precum magarusul si zbieri ca n-ai instrumente.

  E o chestiune de demnitate si onoare valori pierdute de societatea romaneasca , daca le-am avut vreodata.
  O sa-mi spuneti poate pe buna dreptate ca daca KJ ar fi facut ceva semnificativ dupa OUG13 lucrurile ar fi degenerat mai serios decit acum. Mi-a greu sa cred pentru ca justitia e KO . Daca nu suntem pregatiti sa aparam nici un principiu cu orice pret , atunci , vorba lui Trahanache:
  "Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!"

  Oricum tot pe Johannis il voi vota caci nu vad o alternativa viabila. Asta nu inseamna ca este un presedinte bun si de asemenea ar fi o greseala ca el sa nu priceapa mesajul, cei care l-am votat asteptam mai mult de la el.
  • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   raimond check icon
   Eu il votez pe Ciolos daca candideaza. Daca candideaza va fi un tur doi Ciolos-Iohannis aproape sigur. Dragnea n-are cum sa intre in turul doi de la cei 6% sau mai rau pe care ii are, oricat s-ar mobiliza pesedeul pentru el (desi nu cred ca s-ar mobiliza exemplar). Tariceanu poate are ceva sanse de turul doi, dar eu cred ca daca Ciolos candideaza, turul doi va fi Iohannis-Ciolos.
   • Like 1
  • @ raimond
   Nu cred ca Daddy o sa ramina in carti . Impresia mea ca daca PSD pierde alegerile din 26 Mai , s-ar putea sa fie cam nasol pentru Livache.
   Acum daca tot s-a impacat cu Firea si a fost scoasa si sirma dihoniei din funduletz , Gabriela este candidatul prezidentiabil perfect : telegenie, nesimtire , tupeu , cruci multe si sustinerea A3 . Va ajunge sigur in turul 2 , probabil cu Johannis. Cit despre Ciolos ar fi foarte bine sa candideze, daca poate , macar in primul tur.
   Oricum tragedia mare este ca orice ar face PNL si USR/PLUS nu o sa poata guverna fara ProRomania sau UDMR ...
   • Like 2
  • @ raimond
   Nu cred intr-un tur 2 Ciolos-Iohannis, asta pentru ca Ciolos nu are de unde sa creasca decat din cei care acum isi exprima intentia de vot pentru Iohannis. Pentru a ajunge in turul 2, USR-PLUS ar avea nevoie sa "inventeze" un alt candidat, dar e prea tarziu pentru asta.
   Recunosc ca nu reusesc sa inteleg cum Iohannis are 45% in sondaje, dar asta pare sa fie realitatea.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   raimond check icon
   Daca Ciolos intra in turul 2 cu Iohannis, Ciolos castiga. Dar conteaza foarte mult acum si rezultatele la europarlamentare. Ele vor da un "suflu" psihologic, intr-o directie sau alta, vrem-nu-vrem. Daca Alianta 2020 obtine un scor bun, asta e turul 2: Iohannis-Ciolos.
   • Like 0
 • "Atacul" la Iohannis a fost absolut pertinent. Strategic însă a fost plasat absolut aiurea. Cum-necum, trebuia canalizată întreaga energie înspre a aduce oameni la vot nu înspre a da apă la moară trompetelor. Trebuia așteptat pana după 26 MAI. În rest, singurii cu care Cioloș putea face alianțe sunt cei din USR și acest lucru s-a întâmplat. Vrem altceva, nu o supă de USL reincălzită. Sincer, nu vreau alianță cu ACEST PNL. Cât despre eșecul unei propuneri comune la CCR, PNL nu are cel puțin aceeași vină?
  • Like 1
  • @ Republican
   raimond check icon
   Ba PNL e singurul vinovat. Pai tu vii cu propuneri pur politice, avocati PNL, unul chiar parlamentar... si sustii depolitizarea CCR... Mie mi-e clar de mult, PNL-ul este o parte USL, o parte PDL, si inca o parte (probabil) care e cu adevarat liberala. Aceasta ultima parte e oarecum sub acoperire, nu as putea sa spun cat e de mare si cine sunt oamenii care o compun :-)
   • Like 1
  • @ Republican
   Nu cred ca momentul e prost, eventual momentul e venit prea tarziu. Strategic, cel mai mare adversar al PNL la europarlamentare e USR-PLUS, iar cel mai mare adversar al USR-PLUS e PNL, pentru ca se lupta pentru aceeasi alegatori. Un votant nemultumit al PSD nu va vota cu PNL sau USR-PLUS ci eventual cu Pro Romania sau cel mult va ramane acasa.
   • Like 0
 • raimond check icon
  Aceeasi inadecvare la autorul articolului, cu "opozitia unita" ca sa scapam de PSD. Daca vine cineva cu un proiect pozitiv ("acum ai cu cine" - adica nu mai vota "contra" (psd), voteaza "pentru") - nu e bun, trebuie sa ne unim ca sa fim "contra". Daca ne unim ca sa fim "contra" si sa "scapam" de psd, nu e bine, unde e proiectul pozitiv, noi vrem sa votam pentru, ne-am saturat sa tot votam contra...
  Nu stiu cum se face ca niciodata nu e bine in tabara celor ce nu sunt pesedisti.
  • Like 1
 • dan check icon
  Si inca ceva, din majoritatea sondajelor de opinie prezenta la vot va fi in jurul cifrei de 40% ,foarte putin avand in vedere ca in 2016 prezenta la vot a fost 39% ,oare nu a inteles nimeni ca prezenta la vot de data asta este cruciala?
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult