Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Circuitul urii în natura urbană: cine este cel mai urât „participant la trafic”

Aglomerație în trafic

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Scurt ghid de sentimente pe care, nu-i așa, le simțim mai ales acum, în aceste zile superbe în care începem din nou să ne deplasăm.

Șoferii urăsc pietonii. „Ia uite-l și pe ăla, abia se mișcă. Hai, tataie!”. Pietonii urăsc șoferii, că vin tare, frânează târziu în fața trecerii și îi grăbesc. Atât șoferii, cât și pietonii urăsc bicicliștii, că nu țin cont de nicio regulă, niciun semafor, niciun sens, plus că nu dau bani pe benzină, parchează oriunde și ajung mai repede ca ei la destinație.

Bicicliștii îi urăsc pe „aia cu trotinete” că merg fără cască, și pe trotuar, și pe stradă, drepți, nerelaxați, cu capul desprins parcă de restul corpului, primind direct în cerebel șocurile fiecărei crăpături din asfalt, dar demni și prea grăbiți.

Trotinetiștii îi urăsc pe motocicliști, pentru că pleacă mai repede ca ei de la stop, fac mai mult zgomot, miros și au căștile alea cu viziera fumurie, racing. Motocicliștii urăsc șoferii, că nu îi văd atunci când merg cu 270 prin oraș, că fac stânga fără să se asigure, că nu le fac loc când e blocaj, că stau închiși în niște conserve.

Ne întoarcem la șoferi. Șoferii se urăsc între ei. Bărbații urăsc femeile la volan, mai ales dacă sunt blonde. Femeile urăsc bărbații la volan, mai ales dacă au eticheta aia mică de Uber. Bătrânii urăsc tinerii, că merg prea repede și îi împing de pe banda a doua. Tinerii urăsc bătrânii, că nu se dau și îi forțează să îi depășească prin dreapta. Corporatiștii cu mașini de firmă urăsc micii antreprenori cu cazane ambulante cu RCA la Euroins, care nu despăgubește.

Copiii de pe bancheta din spate îl urăsc pe unchi, că merge prea repede pe serpentine și le vine să vomite. Unchiul își urăște părinții, care i-au umplut portbagajul de canistre cu vin și nu mai poate să depășească tirurile. Șoferul de tir urăște locurile care servesc mici stricați.

Vânzătorul de la restaurantul care vinde mici stricați nu urăște pe nimeni. Asta până nu se suie la volan.

O primăvară în libertate să avem!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sa urasti este un sentiment mai profund si inseamna sa te si intereseze obiectul urii tale ceea ce nu este adevarat in cazul de fata Participantii la trafic din Romania sunt mai superficiali ei se DISPRETUIESC reciproc. Un dispret necuprin in articol dar foarte prezent si reciproc este cel al posesorilor de SUV fata de restul conducatorilor de vehicule. Eu ii dispretuiesc pe ghertoii care se cred Șumacheri dar nu respecta nici o regula de circulatie si pe militienii care stau in masini de politie cu girofarul pornit si butoneaza telefoanele.
  • Like 0
 • Servus!
  - Un zâmbet!

  În cumpănă,
  Purice N.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Eu ii urasc pe cei care fenteaza coada si se baga in fata la semafor.
  • Like 3
  • @ Valentin
   Razvan G check icon
   Simpatic si adevarat articol. Aici vin si eu umila mea contributie - Eu ii urasc si pe cei care se uita in telefon (desi este interzis), la semafor sau in mers si ii pun in pericol pe toti cei mentionati in articol. La fel si pe cei care nu semnalizeaza la schimbarea directiei de mers. In aceiasi ordine de idei, am observat ca SUV-urile BMW Audi si Mercedes nu mai au semnalizatoare, sau nu functioneaza, ceea ce este de neacceptat cand dai 100K.... :-)
   • Like 2
  • @ Razvan G
   Mihai check icon
   Suvarii si in general cei cu masini scumpe nu urasc ci dispretuiesc totul in trafic. Q5, x5 etc au ca dotari de serie tot carosabilul si pe deasupra trotoarele. Politistii sunt aplaudacii lor.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult