Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Citiți primele comentarii ale lui Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru

Republica.ro

Începând cu ora 21:00, autorii fondatori ai Republica.ro vor comenta la cald rezultatele exit-poll-urilor făcute la alegerile locale. 

Alegerile, desfășurate într-un singur tur de scrutin, au fost dominate de o prezență scăzută la vot, după o campanie electorală apatică, ce pare că le-a transmis alegătorilor mesajul că este lipsită de miză. 

După difuzarea rezultatelor exit-poll-urilor, Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru vor vorbi despre rezultatul votului și despre impactul pe care îl va avea acesta asupra României în următorii patru ani. 

Vocile Republicii, despre alegeri și campania electorală

Până atunci, vă recomandăm o serie de analize și opinii, scrise pe tema alegerilor de contributorii și autorii fondatori aei Republicii.

Florin Negruțiu explică, într-un editorial, pentru cine a votat.

Deși alegerile locale se țin într-un singur tur, pregătiți-vă pentru turul 2! De ce? Vă dă amănunte Elena Calistru.

Cristian Tudor Popescu votează, sub amenințarea nașterii unei Coaliții Antijustiție. Citiți-l și gândiți-vă dacă „merită” să stai acasă.

Enervat de două lucruri în campania electorală”, Codru Vrabie vă dă un argument valid pentru care ar trebui să mergeți la urne: „Mă concentrez pe listele de consilieri, căutând acolo oameni care ar putea deveni reprezentanții mei în consiliul local, oameni cu care să pot dialoga, cu care să pot explora alternative pentru viitor, la care să văd că au aspirații pentru 2030, de exemplu”.

Alex Livadaru vă oferă o fotografie-simbol a acestor alegeri și o cheie a felului în care gândesc mulți dintre cei care votează azi: „Suntem poporul lui o fi furat, da' măcar a făcut ceva, uite ce colorate și frumoase sunt panseluțele astea!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult