Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE:
Comunicarea parțială a adevărului
Una dintre metodele prin care poți opri o criză de imagine este ca tu să spui TOT adevărul. Eliminat misterul, se va trece la următorul subiect.
De ce?
Simplu. Dacă mai există informații, ele vor ieși la iveală. Și mai bine să vină de la tine, și nu din alte surse.
Asta pătește acum premierul. Apar informații peste informații, cifre, alcoolemii.., nici măcar nu contează ce mai este adevărat.
Iar acest lucru se întâmplă pentru că a ales să comunice adevărul parțial. Cu siguranță erau și alte lucruri „nespuse”. Iar oamenii au „săpat”. Unii din curiozitate, alții din dorința de a-l pune la zid. Motivația nu contează atât de mult.
Ceea ce contează este că întotdeauna adevărul va ieși la iveală și, invariabil, va atrage și o serie de alte informații exagerate sau chiar complet false.
Cum să te mai aperi atunci?
-----
Premierul „s-a trezit” brusc într-o criză de imagine destul de serioasă. Ar fi fost închis pentru 2 zile acum vreo 20 de ani pentru conducere sub influența alcoolului. Sau a unor substanțe. Nu este foarte clar. În fine…
Povestea o știm toți. Nici nu am avea cum altfel, din moment ce toți comunicatorii PNL au repetat știrea iar și iar, într-o nefericită încercare de a-i justifica acțiunile lui Florin Cîțu.
Și apropo de premier, acesta și-a asumat situația, ceea ce este de apreciat. În România tactica principală este tăcerea, astfel că reacția sa a fost o surpriză plăcută. Dar insuficientă. Și nu doar insuficientă, dar ce a urmat a fost un concurs de erori.
Fără prea multe introduceri, să trecem la treabă.
Nu au înțeles de ce sunt oamenii supărați
Sigur, avem situația în sine. Dar atenție, opinia publică mai avea o nemulțumire: faptul că premierul a ascuns această informație. Să o spună singur înainte ar fi fost greu. Nu imposibil, dar era nevoie de mult tact pentru a o „arunca” în spațiul public fără să producă efecte prea mari. Dar nu l-am văzut pe Florin Cîțu cerându-și scuze pentru încercarea de „ascundere” a informației.
Ahh, și ce frumos ar fi putut întoarce în favoarea lui acest punct. Câtă umanizare ar fi obținut. Acea umanizare care s-a tot încercat de când a ajuns prim ministru.
A ratat aici! Și a ratat pentru că noțiunea de strategie nu prea există. Orice strategie bună pornește cu analiza și înțelegerea publicului.
1 milion de comunicatori
În crize este recomandat un singur comunicator pentru a evita agravarea crizei sau amețirea publicului. Dar acum lucrurile au stat total diferit.
Au sărit în haită să îl apere. Toată lumea a avut ceva de spus, ceva de justificat, ceva de comentat. Nici nu mai știai care era, totuși, mesajul principal.
Când ai prea mulți oameni care vorbesc, esența se pierde. Fiecare își va aduce contribuția. Fiecare va încerca să explice cum știe mai bine. Iar opinia publică obosește. Și oricum vorbim de un public total plictisit de mediul politic. Sictirit. Uneori scârbit.
În final, efectul este fix opus.
Ok, vrei să demonstrezi susținere? Perfect! Folosește comunicatorii pentru a repeta același mesaj simplu. Atât și nimic mai mult…
1 milion de justificări
În final, celebrele justificări. Cred că treaba asta vine cumva din educație când, fie la școală, fie acasă, eram permanent luați la întrebări. Este fantastică nevoia noastră de a oferi justificări.
Și apropo de efectul opus, toți acei 1 milion de comunicatori au oferit 1 milion de justificări. Ba era tânăr, ba nu era premier, ba au trecut 20 de ani, ba a ieșit informația „chiar acum”, ba se exagerează….
Dar….
Gestionarea unei crize de imagine presupune calmarea emoțiilor negative și stoparea subiectului. Repet: stoparea subiectului.
Justificările continue venite „de la cei din jur” îi fac rău premierului din două motive:
1. Mențin subiectul în atenția opiniei publice.
2. Aruncă în spațiul publicul alte mini-subiecte de dezbatere, toate legate de știrea inițială.
Pe scurt, tot ce fac este să repete știrea, dar cu alte cuvinte.
Contextul public este extrem de complicat. Internetul a devenit un real pericol pentru imagine.
Astăzi, un lider adevărat ( fie că vine din politic sau comercial ) trebuie să știe să își protejeze imaginea. Și da, să lucreze cu specialiști când situația o impune.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Hai sa vorbim de ce face acum ( ca este varza...) ...
daca bei o bere, trece lejer de pragul acesta.
Ma intreb, asa, retoric, cati dintre "comentatorii" acestui eveniment nu s-au suit niciodata la volan dupa ce au baut o bere sau un pahar cu vin. Aaaaa, ca politia din State nu seaman cu cea din Ro, asta da, e o problema.
Bine ca se prescriu in 10 ani marile furturi si crime. Ce a facut Citu acum 20 de ani este intr-adevar un subiect "foarte important" de discutat astazi, mai ales inainte de alegerile din pnl. Bravo Orban, meserias tata.... Pe mine m-ati pierdut.
Orice prim ministru este si el om.
Ce daca a mai "ciugulit" si el de la stat, ce daca a mai luat si el o mica spaguta, ce daca a mai condus beat, ce daca a mai fost pedofil, ce daca a mai calcat cu masina 2-3 "saracii" ???
Noi romanii intelegem pe toti infractorii, chiar ii compatimim ....
Chiar cel care era odata (nu demult) in fruntea romanilor se suia baut la volan si radea, va mai aduceti aminte ?
GANDITI-VA BINE SI CLAR:
-IN ORICE TARA CIVILIZATA (alea pe care le dam mereu exemplu, dar nu le imitam) IN SECUNDA NR.2 PRIM -MINISTRUL SI-AR FI DAT DEMISIA SAU NU ?
In toate tarile civilizate, o persoana publica pentru a ajunge "acolo sus" trebuie sa fie imaculata, altfel societatea o elimina din categoria persoanelor publice. De fapt nici macar nu ajunge acolo, de regula.
Consecinta finala si fatala a ROMANIEI este ca avem clasa politica actuala. Pe care continuam sa o scuzam.....
Vezi aici: https://ecalculator.ro/alcoolemie
Probabil ai vrut sa exagerezi putin ca sa ai un argument puternic.
Dar cel putin pentru mine efectul a fost invers.
Deci nu-si va da demisia, cum nu a facut-o nici un politician in Romania pentru motive etice.
Nu mai vreau sa rămân îngrozită și mută la măiestria verbala a corupților!
Concluzia o păstrez: Faptul că v-aţi urcat băut la volan (după o bere sau un pahar de vin) e la fel de grav, dar dumneavoastră aţi avut noroc...
Cei cărora le place berea ori vinul au grijă să nu întreacă măsura căci pedepsele sunt aspre. Măi mult, omul știe să-și calculeze alcoolemia aproximativă.
Noi facem atâta scandal din mai multe motive: toți care nu prea-i au la suflet pe liberali: pesediști, useriști, udemeriști, sar acuma că ce crimă a făcut. Și uită, din ignoranță ori voit, cum e în USA: te-a prins șeriful ori polițistul, gata. Ori dacă nu-i place de tine și ai comis-o la limită. Zdup faci imediat, chiar pentru o contravenție. În Europa n-au voie să te bage la arest cum ii cășună polițistului, există lege. Dar adversarii au sărit pe el umflând cu pompa fapta, făcând din contravenție infracțiune ( evident că știu deosebirea) numai că useristul nu pierde nici o ocazie să-i muște pe peneliști. Chiar dna CA o face.
PS: în România e bine așa cum e. Dacă-i dai voie să bea o bere o să bea 4-5. Și românul așa știe, la volan 0,00 și e bine așa. I-a intrat așa de bine în sânge că la volan nu se bea încât are impresia că nu mai poate conduce după un pahar de bere. În halul în care se conduce atât ar mai lipsi.
PS: cum se poate retrage un comentariu? Nu că mă rușinez de ce gândesc, ci așa, tehnic.
Pe de altă parte, cei care au sărit la gâtul premierului Cîţu pentru greşeala prostească din tinereţe nu au fost pesediștii, useriștii, udemeriștii, ci iubitorii săi fraţi liberali. În foarte scurt timp, vor apărea şi primele rezultate ale acestui spectacol grotesc.
Aş mai adăuga faptul că, oricât de bine aţi crede că stâpâniţi terminologia, încadrarea unui delict DUI la infracţiune este cea mai slabă acuzaţie, ea nefiind urmată de cazier, zile de închisoare sau intervale de supraveghere. De obicei, un DUI este tratat ca "misdemeanor" , o acuzaţie semnificativ mai serioasă, care în limba română s-ar traduce aproximativ prin contravenţie gravă.
Că politic i-au sărit la gât liberalii din tabăra Orban știam. M-am referit la comentacii de aici pe care îi știu din alte postări.
Uneori mai folosesc declinări și conjugări improprii pentru pregnanță.
Dacă e ceea ce pare, o încercare de punere la punct, am șters-o. Sunt sătulă până peste cap de oameni care se suie pe un piedestal să arate cât sunt ei de mari și alții cât de mici.