Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cîțu, închis în SUA. Două motive pentru care justificările continue venite „de la cei din jur” îi fac rău premierului

Florin Cîțu - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE:

Comunicarea parțială a adevărului

Una dintre metodele prin care poți opri o criză de imagine este ca tu să spui TOT adevărul. Eliminat misterul, se va trece la următorul subiect.

De ce?

Simplu. Dacă mai există informații, ele vor ieși la iveală. Și mai bine să vină de la tine, și nu din alte surse.

Asta pătește acum premierul. Apar informații peste informații, cifre, alcoolemii.., nici măcar nu contează ce mai este adevărat.

Iar acest lucru se întâmplă pentru că a ales să comunice adevărul parțial. Cu siguranță erau și alte lucruri „nespuse”. Iar oamenii au „săpat”. Unii din curiozitate, alții din dorința de a-l pune la zid. Motivația nu contează atât de mult.

Ceea ce contează este că întotdeauna adevărul va ieși la iveală și, invariabil, va atrage și o serie de alte informații exagerate sau chiar complet false.

Cum să te mai aperi atunci? 

-----

Premierul „s-a trezit” brusc într-o criză de imagine destul de serioasă. Ar fi fost închis pentru 2 zile acum vreo 20 de ani pentru conducere sub influența alcoolului. Sau a unor substanțe. Nu este foarte clar. În fine…

Povestea o știm toți. Nici nu am avea cum altfel, din moment ce toți comunicatorii PNL au repetat știrea iar și iar, într-o nefericită încercare de a-i justifica acțiunile lui Florin Cîțu.

Și apropo de premier, acesta și-a asumat situația, ceea ce este de apreciat. În România tactica principală este tăcerea, astfel că reacția sa a fost o surpriză plăcută. Dar insuficientă. Și nu doar insuficientă, dar ce a urmat a fost un concurs de erori.

Fără prea multe introduceri, să trecem la treabă. 

Nu au înțeles de ce sunt oamenii supărați

Sigur, avem situația în sine. Dar atenție, opinia publică mai avea o nemulțumire: faptul că premierul a ascuns această informație. Să o spună singur înainte ar fi fost greu. Nu imposibil, dar era nevoie de mult tact pentru a o „arunca” în spațiul public fără să producă efecte prea mari. Dar nu l-am văzut pe Florin Cîțu cerându-și scuze pentru încercarea de „ascundere” a informației.

Ahh, și ce frumos ar fi putut întoarce în favoarea lui acest punct. Câtă umanizare ar fi obținut. Acea umanizare care s-a tot încercat de când a ajuns prim ministru.

A ratat aici! Și a ratat pentru că noțiunea de strategie nu prea există. Orice strategie bună pornește cu analiza și înțelegerea publicului.

1 milion de comunicatori

În crize este recomandat un singur comunicator pentru a evita agravarea crizei sau amețirea publicului. Dar acum lucrurile au stat total diferit.

Au sărit în haită să îl apere. Toată lumea a avut ceva de spus, ceva de justificat, ceva de comentat. Nici nu mai știai care era, totuși, mesajul principal.

Când ai prea mulți oameni care vorbesc, esența se pierde. Fiecare își va aduce contribuția. Fiecare va încerca să explice cum știe mai bine. Iar opinia publică obosește. Și oricum vorbim de un public total plictisit de mediul politic. Sictirit. Uneori scârbit.

În final, efectul este fix opus.

Ok, vrei să demonstrezi susținere? Perfect! Folosește comunicatorii pentru a repeta același mesaj simplu. Atât și nimic mai mult…

1 milion de justificări

În final, celebrele justificări. Cred că treaba asta vine cumva din educație când, fie la școală, fie acasă, eram permanent luați la întrebări. Este fantastică nevoia noastră de a oferi justificări.

Și apropo de efectul opus, toți acei 1 milion de comunicatori au oferit 1 milion de justificări. Ba era tânăr, ba nu era premier, ba au trecut 20 de ani, ba a ieșit informația „chiar acum”, ba se exagerează….

Dar….

Gestionarea unei crize de imagine presupune calmarea emoțiilor negative și stoparea subiectului. Repet: stoparea subiectului.

Justificările continue venite „de la cei din jur” îi fac rău premierului din două motive:

1. Mențin subiectul în atenția opiniei publice.

2. Aruncă în spațiul publicul alte mini-subiecte de dezbatere, toate legate de știrea inițială.

Pe scurt, tot ce fac este să repete știrea, dar cu alte cuvinte.

Contextul public este extrem de complicat. Internetul a devenit un real pericol pentru imagine.

Astăzi, un lider adevărat ( fie că vine din politic sau comercial ) trebuie să știe să își protejeze imaginea. Și da, să lucreze cu specialiști când situația o impune. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ne-am lamurit cine este vipera care a rascolit arhivele ziarelor locale de acum 20 de ani din sua. Nimeni alta decat corina dragotescu, nulitatea ridicata de dumitru tinu la rang de ziarista. Ce interese reprezinta, ale cui? Vom afla. Rusine televiziunilor realitatea, a3 si rtv care fac tot ce se poate pentru destabilizarea statului rahitic numit romania. Rusine celor ce "pun botul" la mesajele incarcate de ura. Intr-0 tara de infractori, de rang inalt, Nimeni nu are dreptul sa deschida gura.
    • Like 0
  • In urma cu vreo 20 de ani intr-un stat din SUA, un tanar roman NEPREMIER pe nume FLORIN CATU a fost intrebat de colegii de celula ,de ce e inchis?. Nepremierul F. Catu a raspuns : am fost beat si m-a prins politia la volan. Am primit 48 ore de puscarie. GHINION! Intr-un stat din batrana Europa, un PREMIER pe nume ADRIAN NASTASE si un fost sef al PSD-ului pe nume LIVIU NICOLAE DRAGNEA intrebati de colegii lui de celula, de ce sunt inchisi ? cei doi colegi de partid A. Nastase si L.N. Dragnea au raspuns : am furat fara sa fim beti, ne-a prins DNA-ul si am primit cateva mii de ore de puscarie. Mare GHINION! Concluzie, mai bine HOT dacat BETIVAN!
    • Like 0
  • Grav nu este că a fost și Cîțu tânăr, toți am avut excese, e obligatoriu pentru maturizare. Grav este că a încercat să se strecoare PSD-ește de exigența adevărului! A dat din colț în colț, rostogolind minciuni și minciunele. Păcat de profesionist, dar nu prea are talent politic, intuiție, orientare... s-a lansat într-o cursă, pt președinția PNL, și s-a ales cu o cvasi excludere din politică, păcat.
    • Like 0
  • https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24976495-sindicatul-europol-cum-traduce-alcoolemia-0-161-bac-lui-citu-din-sua-aproximativ-1-litru-tarie-sau-aproximativ-5-sticle-vin-sau-foarte-multe-sticle-bere-baute-multe-ore.htm
    • Like 0
  • Eu am informatii sigure ca Florin Catu a fost si la furat de cirese, desi neprins putem gasi cativa martori imediat. Mie mi se pare normal sa fim asa consternati ca noi romanii in general suntem foarte corecti si iubitori de lege. Hai sa fim seriosi , o fi baut , o fi fumat dar asta era acum 20 de ani.
    Hai sa vorbim de ce face acum ( ca este varza...) ...
    • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      Radu Bogdan sa stii ca CATU a facut lucruri mai grave in tineretea lui. La un examen oral (cu bilete) stii ce i-a cazut? pantalonii d-le si fara rusine a cerut sa mai traga un bilet. Si ce sa vezi, a tras doar niste flatulatii.
      • Like 0
  • Cred că un sfert din conducătorii auto bărbați s-au urcat la volan băuți, măcar odată în timpul vieții, dar n-au fost prinși. Deci nici amendați, etc.
    • Like 1
    • @ Statov Maria
      Probabil, sfertul de care vorbesti este babtist.
      • Like 0
  • Alcoolemia era de 0,18‰, nu de 0,8‰. In Romania e o banala contraventie.
    daca bei o bere, trece lejer de pragul acesta.
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Cei 1 milion de comunicatori au mai facut ceva: au enervat ! Cand minimizezi totul, il iei pe celalalt de prost si pui paie pe foc.Catu a facut la fel precum cei 1 milion, dar nu a raspuns la singura intrebare care conta, de ce nu a informat presedintele si partidul cand era propus ptr premier, caci o vulnerabilitate se rasfrange asupra acestora. Daca premierul avea caracter, isi asuma vina si proteja atat presedintia cat si partidul. Personal il vad pe tip extrem de egoist si rapace.
    • Like 1
  • Razvan G check icon
    Acum imi dau seama ca nu puteam ajunge prim-ministru pentru ca am facut doua zile de arest in armata, in 1982, pentru o infractiune reprobabila - mi-am suflecat manecile la camasa bluza. Nasol.
    Ma intreb, asa, retoric, cati dintre "comentatorii" acestui eveniment nu s-au suit niciodata la volan dupa ce au baut o bere sau un pahar cu vin. Aaaaa, ca politia din State nu seaman cu cea din Ro, asta da, e o problema.
    Bine ca se prescriu in 10 ani marile furturi si crime. Ce a facut Citu acum 20 de ani este intr-adevar un subiect "foarte important" de discutat astazi, mai ales inainte de alegerile din pnl. Bravo Orban, meserias tata.... Pe mine m-ati pierdut.
    • Like 7
    • @ Razvan G
      Asa am crezut si eu la inceput dar din cate am citit domnul Catu fie luase droguri, fie avea concentratia in sange de peste 0.8 la mie. Am facut un calcul. Daca avea o greutate de aproximativ 63 de kg (am calculat in favoarea lui ca daca era mai greu trebuia sa bea si mai mult) si daca a baut doar vin (12% alcool) ar insemna ca a baut peste 3.3 litri de vin ca sa ajunga la aceasta alcoolemie. Ei, acum, trebuie sa recunosc, m-am mai urcat la volan dupa ce am baut o bere sau dupa ce am baut un pahar de vin dar nu dupa 3 litri de vin. Si eu am 80 de kg. In mod normal, la alcoolemia respectiva este de mirare ca domnul Catu mai putea sa mearga, probabil ca s-a urcat la volan pentru ca nu se putea tine pe picioare. E o diferenta intre a incalca legea band o bere si a risca viata unor oameni nevinovati conducand beat pulbere. Sau, poate, nu era vorba de alcool? Stiu, e o speculatie completa si chiar si atunci lucrurile nu sunt in alb/negru. Cred ca un om se poate schimba. Dar poate domnul premier ar trebui, totusi, sa ne lamureasca?
      • Like 3
    • @ Razvan G
      Vladov Vladov check icon
      Pai daa....
      Orice prim ministru este si el om.

      Ce daca a mai "ciugulit" si el de la stat, ce daca a mai luat si el o mica spaguta, ce daca a mai condus beat, ce daca a mai fost pedofil, ce daca a mai calcat cu masina 2-3 "saracii" ???

      Noi romanii intelegem pe toti infractorii, chiar ii compatimim ....
      Chiar cel care era odata (nu demult) in fruntea romanilor se suia baut la volan si radea, va mai aduceti aminte ?

      GANDITI-VA BINE SI CLAR:

      -IN ORICE TARA CIVILIZATA (alea pe care le dam mereu exemplu, dar nu le imitam) IN SECUNDA NR.2 PRIM -MINISTRUL SI-AR FI DAT DEMISIA SAU NU ?
      • Like 3
    • @ Arlecchino
      Vladov Vladov check icon
      Eu cred ca marea diferenta este aceea ca tu esti un cetatean, iar mr. Catu este o persoana publica.

      In toate tarile civilizate, o persoana publica pentru a ajunge "acolo sus" trebuie sa fie imaculata, altfel societatea o elimina din categoria persoanelor publice. De fapt nici macar nu ajunge acolo, de regula.

      Consecinta finala si fatala a ROMANIEI este ca avem clasa politica actuala. Pe care continuam sa o scuzam.....
      • Like 2
    • @ Razvan G
      Nu cred ca esti real! Pe bune, nu cred ca poate exista in realitate cineva care sa gandeasca asa! Pai dumneata confunzi abetrile din armata de genul „suflecatului manecilor” ori ”bautul unei beri” cu infractiunea savarsita de Citu? Citu a savarsit o infractiune in SUA, incalcand legea penala a statului american respectiv (fiind evident ca fapta, fiind sanctionata conform dreptului penal american, nu consta doar in consumul unei beri, fiind vorba fie de o alcoolemie f mare, fie consum de droguri), motiv pt care a si fost condamnat in consecinta, astfel cum rezulta limpede din chiar documentul oficial in speta.
      • Like 0
    • @ Vladov
      Asta spuneam si eu. Tocmai de aceea am dat si cifre pentru a arata ca nu mi se pare deloc o gluma ce a facut domnul premier si ca niste explicatii serioase sunt necesare. Poate chiar si o demisie.
      • Like 2
    • @ Arlecchino
      3.3 l de vin? Nu stiu cum ai facut calculele dar ai greseli. Rezultaul nu e corect.
      Vezi aici: https://ecalculator.ro/alcoolemie
      Probabil ai vrut sa exagerezi putin ca sa ai un argument puternic.
      Dar cel putin pentru mine efectul a fost invers.
      • Like 3
    • @ Vladov
      Romania nu e tara civilizata. Si da, nu le imitam pe cele civilizate.
      Deci nu-si va da demisia, cum nu a facut-o nici un politician in Romania pentru motive etice.
      • Like 0
    • @ Arlecchino
      Alcoolemia era de 0,18‰, nu de 0,8‰. In Romania e o banala contaventie.
      • Like 0
    • @ Nicolae Dolana
      Wow, intr-adevar, ai dreptate. Am gresit eu si limita pe care am luat-o in considerare era practic de 10 ori mai mare decat cea reala. Deci, omul bause (daca bautura era) aproximativ 2 pahare de vin, poate un pic peste. Imi pare rau, e greseala mea. M-am uitat in legea din Iowa, intr-adevar, limita e 0.08% adica 0.8 la mie si eu am incurcat procentele cand am calculat. Mai mult, m-am uitat inclusiv pe siteuri americane unde se face calculul exact conform procentelor de la ei si, intr-adevar, e vorba de 2 pahare. My bad.
      • Like 1
    • @ Razvan G
      Erai oricum pierdut.Incercarea de a minimaliza subiectul este jenanta.Mai ales in contextul in care individul in cauza este un ins jenant ,o catastrofa din punct de vedere al imaginii publice,macar si prin pisma faptului ca este politicianul cu cea mai proasta dictie din ultimii 30 de ani.
      • Like 0
    • @ Florentin Ioncea
      "Veorica" vorbea mai bine?
      • Like 2
    • @ Florentin Ioncea
      !!!!!Nu v-ați saturat de cei care au vorbit 30 de ani, încântător, cu dicție, amețind cu inteligenta lor lingvistică, dar care ascundeau sub vorbele meșteșugite ipocrizia și minciuna?
      Nu mai vreau sa rămân îngrozită și mută la măiestria verbala a corupților!
      • Like 0
    • @ Arlecchino
      Am retras comentariul pentru că un alt cititor (Nicolae Dolana) a observat înaintea mea erorile pe care le-aţi făcut.

      Concluzia o păstrez: Faptul că v-aţi urcat băut la volan (după o bere sau un pahar de vin) e la fel de grav, dar dumneavoastră aţi avut noroc...
      • Like 0
    • @ Arlecchino
      Maestre tot nu ai citit bine:0,08 este limita admisa,Citu a avut 0,16,d’aia l-au luat pe sus!
      • Like 0
    • @ Arlecchino
      check icon
      Chiar și dacă am presupune că dl Cîțu ar fi fost un sac cu 63L de sînge, nu se poate ajunge la 3,3L de vin. Calculul este evident greșit.
      • Like 0
    • @ Cristea Petrica
      Delia MC Delia MC check icon
      Depinde în care țară. Unde limita e 0,05 poți bea liniștit o bere sau un pahar de vin, chiar două. Însă totul e să duci. Dacă alcoolul te amețește chiar numai puțin, mai bine nu. Limita de 0,05 e valabilă dacă acela conduce absolut neafectat de alcool.
      Cei cărora le place berea ori vinul au grijă să nu întreacă măsura căci pedepsele sunt aspre. Măi mult, omul știe să-și calculeze alcoolemia aproximativă.
      Noi facem atâta scandal din mai multe motive: toți care nu prea-i au la suflet pe liberali: pesediști, useriști, udemeriști, sar acuma că ce crimă a făcut. Și uită, din ignoranță ori voit, cum e în USA: te-a prins șeriful ori polițistul, gata. Ori dacă nu-i place de tine și ai comis-o la limită. Zdup faci imediat, chiar pentru o contravenție. În Europa n-au voie să te bage la arest cum ii cășună polițistului, există lege. Dar adversarii au sărit pe el umflând cu pompa fapta, făcând din contravenție infracțiune ( evident că știu deosebirea) numai că useristul nu pierde nici o ocazie să-i muște pe peneliști. Chiar dna CA o face.
      PS: în România e bine așa cum e. Dacă-i dai voie să bea o bere o să bea 4-5. Și românul așa știe, la volan 0,00 și e bine așa. I-a intrat așa de bine în sânge că la volan nu se bea încât are impresia că nu mai poate conduce după un pahar de bere. În halul în care se conduce atât ar mai lipsi.
      PS: cum se poate retrage un comentariu? Nu că mă rușinez de ce gândesc, ci așa, tehnic.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Ideile dumneavoastră despre cum acţionează legea în statele americane, despre comportamentul şerifilor şi poliţiştilor, sunt pure fantezii. Despre afirmaţia "...În Europa n-au voie să te bage la arest cum îi cășună -N.B., forma corectă gramatical este căşunează - polițistului, există lege", adică, vezi Doamne, nu e ca la americani, nu are sens să comentez.

      Pe de altă parte, cei care au sărit la gâtul premierului Cîţu pentru greşeala prostească din tinereţe nu au fost pesediștii, useriștii, udemeriștii, ci iubitorii săi fraţi liberali. În foarte scurt timp, vor apărea şi primele rezultate ale acestui spectacol grotesc.

      Aş mai adăuga faptul că, oricât de bine aţi crede că stâpâniţi terminologia, încadrarea unui delict DUI la infracţiune este cea mai slabă acuzaţie, ea nefiind urmată de cazier, zile de închisoare sau intervale de supraveghere. De obicei, un DUI este tratat ca "misdemeanor" , o acuzaţie semnificativ mai serioasă, care în limba română s-ar traduce aproximativ prin contravenţie gravă.
      • Like 0
    • @ Cristea Petrica
      Delia MC Delia MC check icon
      N-am afirmat că stăpânesc terminologia, altfel o foloseam, au explicat clar alții. Destul să știu că fapta ar fi fost contravenție. Însă prevederi europene există în baza drepturilor omului. Nu cred că pentru o infracțiune ești închis 2 zile. Aia o fi fost ca să-i vină mintea la cap și să n-o mai comită altă dată. Împreună cu amenda.
      Că politic i-au sărit la gât liberalii din tabăra Orban știam. M-am referit la comentacii de aici pe care îi știu din alte postări.
      Uneori mai folosesc declinări și conjugări improprii pentru pregnanță.
      Dacă e ceea ce pare, o încercare de punere la punct, am șters-o. Sunt sătulă până peste cap de oameni care se suie pe un piedestal să arate cât sunt ei de mari și alții cât de mici.
      • Like 0
    • @ Florentin Ioncea
      Nu o excela la dictie, dar nu este agramat si gangav precum multi altii. Dar de parlamentarul prins beat manga la volan, cel ce "argumenta" ca a mancat multe mere nu aveti nimic a zice? De bolnaviorul, fugit in sua din consiliul judetean al lui mazare nu spuneti nimic? Si cati altii, impostori, noti si abuzivi, obraznici cu politia atunci cand sunt prinsi, tot nimic aveti si ati avut, la timpul respectiv, de spus?
      • Like 1
    • @ Razvan G
      Ma laud si eu. In 1965 la Scoala de ofiteri de rezerva am facut arest in hainele mele civile (eram 8 viitori TR-isti (tineri ,,redusi"). Nu am baut, droguri nici vorba in anul 1965, dar am jucat poker intr-o macheta de tanc si pac la bulau pana dimineata. Cum sa ajung politician cu un asemenea trecut?
      • Like 0
    • @ Arlecchino
      Ce sa te lamureasca bre? ca a platit o mie si ceva de dolari ca sa stea 48 ore in custodia politiei? Orice scoala costa bani. Sa mori tu ca nu ai condus o masina niciodata dupa o petrecere cu nea Bchus??
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Despre cei amintiti de tine raspunsul este NU. Ei sunt de la Ciuma rosie.
      • Like 0
    • @ Paco Raceanu
      Nu pricepeti ca articolul de lege la care se incadreaza contraventia nu infractiunea, este o mare deosebire intre cele doua notiuni, comisa de catu se refera la consumul de alcool SAU droguri si apoi conducerea unui autovehicul sub influenta unuia din cele doua. O tot tineti cu nelamurirea daca a fost alcool si-i atribuiti si consumu de droguri. Daca erau droguri fapta era de gravitate mult mai mare, implicit si pedeapsa si mai urmau si alte cercetari.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult