Foto Facebook / Ministerul Finanțelor Publice
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vede în datele raportate azi de Institutul Național de Statistică (INS) o dovadă a revenirii în formă de „V” a economiei.
„În luna iunie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 9,1%, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,3%”, a anunțat azi INS.
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2020, comparativ cu luna iunie 2019 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,9% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+6,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,9%), potrivit INS. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 10,3%.
INS a prezentat și un infografic cu evoluţia lunară a cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată, în perioada ianuarie 2015 - iunie 2020:
sursa INS
„Am luat cele mai bune măsuri pentru econonomie în cel mai dificil context economic din ultima sută de ani. Economia a răspuns pozitiv la aceste masuri și acum avem primele dovezi.
În plină criză economică globală volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a crescut față de aceeași perioadă a anului precedent.
Din primul moment am căutat măsuri care să reducă efectele șocului negativ al pandemiei asupra economiei noastre și până acum am reușit.
Pregătim economia pentru o explozie a creșterii economice în 2021”, a scris pe Facebook ministrul Florin Cîțu.
Fost președinte al Consiliului Fiscal: „Ne așteptăm ca abia undeva la jumătatea anului 2022 să revenim la nivelul PIB-ului real din 2019”
Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal, nu este atât de optimist precum ministrul Finanțelor.
„Noi aveam o estimare a PIB pentru trimestrul al doilea din acest an de minus 15% față de trimestrul anterior, dar date fiind datele lunare publicate până acum, probabil că o să fie de minus 12%, minus 13%. Pentru anul acesta avem o prognoză de minus 7%, probabil o vom revizui la minus 5%. Și 5% este o scădere destul de amplă a PIB în anul acesta. Ne așteptăm ca abia undeva la jumătatea lui 2022 să revenim la nivelul PIB-ului real din 2019, mă refer la volumul de activitate ”, a declarat marți la ZF Live Ionuț Dumitru, economistul șef al Reiffeisen Bank, fost șef al Consiliului Fiscal.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.