Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ciucheza e mai grea ca dăncileza. Și pilda lui Nicolae Iorga: „- Nu te jena, tinere! Stai jos! La fund suntem toți la fel, la cap e diferența!”

Nicolae Ciucă la Forumul Studenților

Foto: Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, la Forumul Studenților Români de Pretutindeni

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit la Forumul Studenților Români de Pretutindeni sub privirea admirativă a ministrului Sorin Cîmpeanu. Aceasta e o frază din discurs: „pentru că situația este și așa destul de complexă și de complicată încât nu cred că noi, astăzi, trebuie să o complicăm prin cuvinte și expresii și cred că ceea ce este cel mai important este să facem în așa fel încât să putem să creăm acel cadru prin care să facem o Românie funcțională”. (Sursa)

Citind-o, am tras concluzia că ciucheza e o limbă mai greu de înțeles decât dăncileza, ce avea „hi, hi” și alte tare, dar o înțelegeai, și daeza, ce strânește râsul cu cormoranii, ciucalăii și gândacii ei, dar o înțelegi. Culmea limbii vorbite a atins-o ciucheza. Nimeni nu a înțeles ce a spus prim-ministrul pentru că aceasta a vorbit pe limba lui și nu exista translator. 

Mi-ar fi plăcut ca vreun student român de prin lumea largă să îl fi întrebat: Domnule prim-ministrul, în ce limbă vorbiți, că noi nu înțelegem nimic?!

Și dacă nu l-a întrebat nimeni la Forum poate e bine să îl întrebăm noi în ce limbă a vorbit și dacă nu îi este rușine, când se uită în oglindă!? Cum a ajuns prim-ministru?! Ce simte și crede, când o aude vorbind pe președinta Republicii Moldova, o absolventă de Harvard!?

Am râs de Ceaușești că erau analfabeți, dar oricât am căuta în arhiva cu înregistrări ale discursurilor lor nu există niciunul care să îl egaleze pe cel al premierului de astăzi. Toate sunt net superioare. 

Faptul că fragmentul a dispărut de pe transcriptul site-ului guvernului ce credeți că demonstrează!?

Să încerc eu un posibil răspuns. Știu cât sunt de „deștepți” și ascund asta, așa cum face pisica când ascunde ceva în nisip, dar oricât ar ascunde proba materială, ceva nu se poate ascunde. Mirosul, duhoarea, nu o poate ascunde nimeni, orice ar face. Așa e și cu discursul acesta. Au ascuns cuvintele, dar persistă duhoarea incompetenței și imposturii. 

...

Am citit cândva o întâmplare frumoasă despre Nicolae Iorga...

Acesta era prim-ministru și a plecat de la birou spre o ședință, dar, după ce a plecat, și-a dat seama că a uitat niște hârtii în birou și s-a întors să le ia. A găsit așezat pe scaunul lui de la birou un tânăr secretar ce poza în prim-ministru și se maimuțărea. Tânărul a sărit ca ars de pe scaun și s-a rușinat. Spune legenda ca Nicolae Iorga i-ar fi spus:

- Nu, tinere, nu te jena! Stai jos! La fund suntem toți la fel, la cap e diferența!

...

Parafrazându-l pe Iorga, conducătorii noștri de azi sunt toți la fel la fund, dar cap nu au deloc! Și, pentru că au fund bun de ocupat scaune și funcții, au și pensii speciale pe măsura fundului...

Ce e mai grav e că în această frăție a fundurilor cu pretenții de oameni de stat nu poate intra nimeni cu adevărat competent. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Generalul si prim ministrul de doi lei,a facut inaltele scoli militare in orasul Primarului Johnnis,dar,de aici si pana a ajunge sus ii clar ca dl Presedinte ii capul pestelui alterat ,care ne-a tradat dupa 7 ani,pe cei peste 6 mil de votanti,cu gura lucrului (prost)facut si a vomat mai ceva ca Mitomanul de Ponta,astfel:"Abia când PSD va fi trimis în opoziție vom putea face România normală”-Deci,cine-i normal,si cine-i anormal ???
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Nimic nou sub soare.Băiatul ăsta continue buna tradiție comunistă a analfabetului ajuns ofițer .Iar general a ajuns cum a ajus și Ceașcă general -maior, la apelul bocancilor.Armată profesionistă pe dracu.Iar păcălicii ăștia cu epoleți au neobrăzarea și tupeul să ne ceară să le plătim pensii speciale de la 45 de ani? Proști mai suntem.
    • Like 0
  • I keep saying.... Make me king and I'll solve all this "confusion."
    • Like 0
  • Ne miram degeaba pentru ca in majoritatea timpului istoriei noastre, am fost condusi de niste gunoaie analfabete (cind n-am fost condusi de straini): pai nu ni se inoculeaza tot timpul ideea ca aici sintem "stapini" (ce cuvint urit si primitiv!), ca limba si cultura altora sint superflue (cu exceptia obiceiurilor romilor, pe care ni le insusim extaziati)?
    Atunci la ce ne mai asteptam?
    Si sa nu ne mai erijam in mentori ai Republicii Moldova, pentru ca Maia Sandu si Natalia Gavrilita sint cu o suta de clase peste conducerea noastra, asa ca ar fi sinucigase sa vrea unirea cu noi.
    • Like 2
  • ove check icon
    Cum a ajuns prim-ministru stim.Eu intreb cum mama naibii a ajuns individul,general cu patru stele, cand este foarte clar pentru oricine ca in mod normal nu ar putea sa treaca de examenul de capacitate.Cica avem armata profesionista.Avem pe dracu!
    • Like 2
  • Doamna "contributor" ( dinsa o contribui ,sau invers , Respublica ) precis e hastagista ,neomarxista si ecologista , ca greta semianalfabeta (bla,bla,bla ) face greseli de scriere : "domnule prim-ministrul" ! Nu mai e nimic de adaugat .
    • Like 2
    • @ Costel Iordanescu
      Tu vorbești de limba română, nenorocitule ?
      • Like 0
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Tu vorbești de limba română, nenorocitule ?Sa fie la familia ta , nenorocitule de hastagist verde la mansarda aia ingusta , bai matz de carnat !
      • Like 0
  • Vă întrebați cum a ajuns Ciucă prim-ministru. Păi exact la fel cum a ajuns și Câțu - altă minune a politicii și competenței. Și fiecare a avut / are și președinția PNL. Deci cum s-a întâmplat asta? Păi prin voința directă a lui Johannis, cel mai (in)competent, nepăsător și nefast dintre ei toți. Și votat în mod repetat de populația ”luminată”, probabil și de Dvs. Votul a fost unul negativ, e adevărat, dar ăsta a fost rezultatul, e evident. Nu aveți de ce vă plânge. Nu zic de Dăncilă, care e o tută, dar credeți, de exemplu, că Mircea Diaconu ar fi fost așa o catastrofă ca Johannis? Exclus. Cum de el n-a ajuns nici în turul 2, iar cap-pătrat ăsta a câștigat detașat? Cel mai firesc ar fi fost să fie un tur 2 între M. Diaconu și D. Barna. Deci o luptă între neomarxiști și tradiționaliști. Mie mi-ar fi plăcut, firește, să câștige Diaconu, adică tradiționalismul și naționalismul echilibrat, patriotic, dar și cu armonizare europeană (Diaconu a fost și europarlamentar și oricum e un om de cultură și în egală măsură pro-european și pro-național). Iar Dăncilă și Johannis să se fi dus înapoi de unde au venit, în istoria tulbure a ultimelor decenii. Dar ce ne facem, că în ultimii ani nici puterea în PNL nu se mai câștigă de jos în sus, ci se impune de sus în jos, adică pe cine îl vrea johannis acolo, acela va ieși președinte la PNL. Și bineînțeles că nu vrea vreun personaj remarcabil, ci doar un țuțăr tâmpițel și ascultător. O ”democrație” de partid de toată jena. Nici acum când Johannis nu mai e locomotivă electorală pentru PNL, fiindcă a căzut de-a berbeleacul în sondaje și oricum e la ultimul mandat, deci nici acum PNL-ul nu se delimitează de el. Cred că le e și frică de el, probabil, controlând serviciile și justiția, îi cam are la mână pe toți. Și nu numai din PNL, ci și din PSD. Aparent cel mai mai mare fan Johannis (după Ciucă) e în prezent chiar Ciolacu, care e la fel de (ne)valoros ca și Ciucă :-) :-)
    Deci pe scurt: cum să răsară și să se impună cineva competent și de bună credință în aceste ape tulburi? Peștele de la cap se împute. Trebuie neapărat schimbat capul, dar cu unul mult mai competent și mult mai de bună credință, că altfel ce rost are?
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      De ce va mirati asa? Iohannis cum a ajuns presedinte PNL? Nu tot de sus in jos?
      Deci intrebarea trebuie sa fie alta. Cine este acolo sus, deasupra Presedintelui si a Prim Ministrului, care poate impune aceste functii dupa bunul sau plac?
      PS. Daca va plac arivistii si carieristii fara indoiaca ca M. Diaconu ar fi fost alegerea potrivita. Nu-l recomanda nimic altceva. Europarlamentar a fost tot impus pe o lista, nu prin forte proprii.
      • Like 0
    • @ Nicu Niculescu
      La întrebarea ”cine e acolo sus deasupra Președintelui și a Primului Ministru?” eu am răspunsul meu. Nu știu dacă e același răspuns cu al Dvs. Eu cred că în țară puterea informală, cea adevărată, este a serviciilor în colaborare cu justiția și cu Președintele în funcție. Aceste entități sunt ”sub comanda” ambasadelor și instituțiilor din acele țări care ne sunt partenere (SUA și puternicii UE - Gremania, Franța, Olanda etc). Iar guvernele naționale ale țărilor de mai sus sunt la rândul lor aflate ”sub comanda” marilor jucători economici mondiali PRIVAȚI, cei care acționează acum pentru ”marea resetare” mondială, având marionete în toate guvernele de interes. Pare complicat și poate greu de crezut pentru unii, dar de fapt e foarte simplu și chiar logic. Numai că nu știm noi încă toate amănuntele, dar poate vom mai afla din ele, pe parcurs.
      În legătură cu Mircea Diaconu sigur vă înșelați. Omul a dovedit că are ambiții politice, dar în niciun caz nu e cum ziceți: arivist și carierist. A fost întotdeauna onest, patriot, echilibrat și a și dovedit-o. Ce ați spus sunt simple presupuneri, suspiciuni răutăcioase, dar nu cred că puteți da vreun exemplu în acest sens. Dar eu vă spun următoarele date concrete: a fost senator PNL între 2008-2012, apoi a ”divorțat” de PNL, nu mai știu exact când. Ca europarlamentar nu a fost ”impus pe o listă”, așa cum ați presupus, ci a candidat și a fost ales INDEPENDENT. Poate vă amintiți totuși cum mergea cu acel ARO desuet prin țară și își făcea campanie singur, adică fără sprijinul niciunui partid. Cred că tot în același timp se lupta tot de unul singur cu represiunea ANI, pornită în urma unor denunțuri interesate, cum că ar fi fost în conflict de interese într-o speță anume. Normal că puterea informală de care vorbeam mai sus vroia să-l elimine din joc. Dar omul, cu răbdare, încredere și tărie (și aș zice și cu puțin noroc) a luptat mult în justiție și a câștigat, fiind declarat nevinovat. La președinție a candidat pe un val de simpatie populară, dar care s-a dovedit insuficient, inconsecvent, dar candidatura a fost tot independentă. Platforma ideologică a lui a fost și este și acum una națională, tradiționalistă, echilibrată, deschisă spre orice e benefic pentru România, atât pe plan intern, cât și ca dezvoltare în interiorul UE și NATO.
      Din tot ce am spus mai sus (pare că sunt avocatul lui Diaconu, dar de fapt n-am avut intenția asta și mi-am expus deschis doar propria opțiune) nu cred că puteți să susțineți că Diaconu ar fi vreun personaj negativ, ci dimpotrivă. E firesc să avem fiecare opțiuni politice personale, dar e nedrept să spunem despre un om cinstit și de bună credință că e exact invers. Să confundăm albul cu negrul. Putem simpatiza cu alții pe care îi credem și mai buni, dar nu înseamnă că adversarii noștri politici sunt automat răi.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      De acord, dar toate pana la diaconu. Diaconu este hai sa ziem, un actor bunicel. Niciun rol din niciun film in care a jucat nu este remarcabil. Era mult mai bun si promitator la "casandra" pe vremea studentiei. Cat despe barna! Un infatuat, avid de marire si bani. Asta chiar nu s-a remarcat prin ceva bun. Asta daca nu consideram "bun" tradarea coalitiei si alianta cu derbedeii de la aur.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Tot comportamentul, din campanii, al lui diaconu este indoielnic. Si teatral. La asta macar se pricepe. Din punct de vedere politic este o nulitate. Ca parlamentar european s-a remarcat cam tot cat accidentul vctudor si becali. Mai mult s-a remarcat, nu ca o admir, nulitatatea analfabeta grapini. In realitate foarte putini parlamentari europeni, de ori unde ar fi, se remarca prin ceva. Este o adunatura, identica cu ori care alt parlament, al romaniei in special, menita sa faca act de prezenta, nici asta mereu, si sa paraziteze "poporul european" servind interesele uora.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Nu se poate spune despre Diaconu că e un personaj negativ, așa cum sunt mulți alții. Unii ar putea zice că pălăria de europarlamentar sau președinte e prea mare pentru el. Nu știu, posibil. Dar asta nu înseamnă că personajul e rău sau nefast. Îmi mențin părerile deja enunțate. Fiecare cu simpatiile și antipatiile lui. În ce-l privește pe Barna, sunt de acord cu tine. Nu am zis că ar fi fost foarte bine să ajungă Barna în turul 2, ci doar că ar fi fost FIRESC să fie așa: o luptă între cele 2 curente importante pe plan mondial din prezent, adică neomarxiști (useriști) și tradiționaliști. Și eu aș fi vrut să câștige reprezentantul tradiționaliștilor. Dar așa cum se întâmplă de obicei, România e rămasă în urmă față de tendințele mondiale. Așa cum era situația de moment, PSD-ul (Dăncilă) și PNL-ul (Johannis) erau totuși reminescențe ale trecutului. Fiindcă eu cred că bătălia stânga - dreapta e ceva de domeniul trecutului. Acum confruntarea adevărată, cel puțin pe plan mondial este între neomarxiști și tradiționaliști. Vezi, de exemplu în America, antagonismul real democrați vs. republicani. Dar ce păcat că nici ei nu au scoase în față personaje mai de Doamne-ajută. Dintre Biden și Trump eu n-aș putea alege pe niciunul. Exact cum a fost la noi, în opinia mea, alegerea imposibilă dintre Dăncilă și Johannis, motiv pentru care nu am votat în turul 2.
      • Like 0
  • Alo, Doamna Aldea-Contributor (ce limb-o mai fi si asta cu "contributor"?), dar matale cum poti sa scrii "domnule prim-ministrul" cu l la sfarsit? Ar rade Iorga de matale si cu fundul! Iar ciobul de matale rade de oala sparta de Ciuca. Grea ciucheza, dar nici cu aldeza nu ma plang!
    • Like 4
    • @ Dumitru Branisteanu
      Salut . Da , insa doamna este pe persoana fizica . Insa insul este prim ministru ... Mai este si doctor ... Si doctor , nu doctor ! Si mai ales , pe banii nostri .... Postul acestuia a fost ocupat si de Mihail Kogalniceanu , Armand Calinescu , I G. Duca , Nicolae Iorga , Constantin Argetoianu - ilustri si prealuminati predecesori , cam palid palpaie opaitul ... pardon , domnu ' doftor ...
      • Like 7
  • Minunata fraza , minunat individ , minunata tara ! El suntem noi , doamna Luminita Aldea . Noi l-am adus la putere , nu putem da vina pe Armata Rosie , pe turci sau pe reptilieni . Este blestemul nostru sa nu avem o clasa politica formata din Domni sau Doamne . Am avut , avem , Basescu , Videanu , Berceanu , Tariceanu , Udrea , Bode , Alta Intrebare , M Mitrea , V Popescu , Ciolacu , Dancila , Ponta , I Stroe , Kelemen Hunor , R Turcan , etc, etc, etc .
    Acest Nicolae Ciuca , ar trebui sa fie prim ministrul unui stat capitalist , membru UE , cu o economie de piata care ar trebui sa fie functionala si competitiva intr-o Lume sofisticata si globalizata . Insa personajul este o farsa , asa-i ?
    Intr-o Lume normala , acest om nu ar fi fost mai mult decat un maistru de fabrica de incaltaminte , probabil destoinic . Sau vreun ospatar ? Insa nu mai mult de atat . Arata banal , este banal , gandeste si actioneaza banal , un om mic - desi e destul de rubicond individul ....Insa personaju' e si doftor ... Si daca-i suspectezi titlul , el va desfiinta Comisia ...
    Si acest miel , se misca si ne pastoreste intr-o Lume care a inceput sa arate ca o Jungla , in jurul nostru ...El miel , noi , oi ... Miorita Land ...
    Este vina lor sau este vina noastra ?
    Intre timp , copiii mei si ai altora , milioane , au plecat din tara . Definitiv .Au ramas fapturile amintite mai sus . Si se pregatesc produsii lor sa preia stafeta , doamna Luminita Aldea . O noua glaciatiune peste Miorita Land ?
    • Like 8
  • M-am amuzat cu cei doi ziariști de la emisiunea „Bună România” de incoerența acestei bălmăjeli a „primului ministru” vorba unui alt mare intelectual al țării. Dar nu m-am mirat că această bazaconie a venit din partea unui gângăvit care cu greu își cuvintele când încearcă să spună ceva. Mai trist este faptul că nu am citit nici o reacție de la vreun student de pretutindeni.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult