Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Nu cred că interesează pe cineva, dar, pe nesimțite, democrația din România este anulată de un Partid-stat din ce în ce mai vorace și agresiv, încurajat de apatia generală.
Partidul-stat consideră că alegerile sunt obositoare pentru oameni, costisitoare pentru buget și, în general, o pierdere de vreme și, prin urmare, le „comasează”.
Partidul-stat consideră că cetățenii sunt buni doar dacă depind de el și votează pentru el și, prin urmare, a mai angajat 14.000 de bugetari și a mai făcut 1000 de pensionari speciali doar în 2023, an în care a clamat „reducerea cheltuielilor statului”.
Partidul-stat urăște oamenii liberi, care se descurcă fără „ajutorul” său. Pe ei îi jecmănește ori de câte ori are ocazia, buzunăreala numindu-se eufemistic „reformă fiscală”. Pentru că are multe guri de hrănit, Partidul-stat le pregătește oamenilor liberi o nouă „ajustare fiscală” pentru 2025, când se vor fi terminat alegerile și toate măștile vor fi căzut.
Pentru Partidul-stat, oamenii sunt funcții care se împart pe algoritm. Atunci când un funcționar îndrăznește să-și facă treaba și deranjează interesele de clan, este executat rapid. Mihai Dodu de la Revoluționari a îndrăznit să verifice calitatea de luptător cu rol determinant a revoluționarului Marcel Ciolacu de la Buzău. A fost demis. Ionuț Lupu a avut tupeul să nu semneze pentru ca firmele familiei Stănescu să transforme Delta în pășune. A fost demis.
Alianța CiuCiu (Ciolacu-Ciucă) a început ca o farsă a lui Klaus Iohannis la adresa celor care l-au votat și a ajuns un pericol pentru democrație la fel de mare ca mult clamatul „extremism” Simion-Șoșoacă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- Interesul poarta fesul - PNL -PSD
- Fa-te frate cu dracul pana treci podul - AUR si toti urlatorii din jurul lor care ar face orice sa castige electorat , dar este de ajuns sa le vezi moacele alora din spatele lui Simion sau Tarziu ca sa-ti dai seama ca nici scara de bloc nu pot conduce.
- Tineri si nelinistiti - Alianta de dreapta , care macar dovedesc o doza moderata de verticalitate caci toti au plecat de la macelarie in anumite momente , chiar daca au avut de pierdut pe plan electoral si material. Dar nu stiu daca mai au stamina sa stea cuminti inc a 4 ani in opozitie ,mai alas daca o sa piarda primariile pe care le-au castigat din cauza alegerilor intr-un singur tur.
Din toti astia UDMR ca de obicei este in cea mai buna pozitie , vor fi 100% la guvernare in urmatorii ani.
Desi pare odios toate aceste 3 grupuri trebuie cumva sa se obisnuiasca cu ideea sa colaboreze ...pronosticul meu :
PSD-PNL - 40% inainte de redistribuire
AUR ~25% , USR/FD/PMP - 25% , UDMR ~ 5% si poate SOS ~4-5% daca va fi ajutat.
Noul guvern : PSD/PNL + UDMR - deci aceeasi Marie cu exact aceeasi palarie..
Mai cred ca multi PNL-isti o sa migreze la dreapta ,daca PSD n-o sa le satisfaca nevoile , dar se va intampla dupa alegeri , deci este posibil ca PSD/PNL sa nu mentina o majoritate solida in parlament numai cu UDMR...
O sa fie circ .
"Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare a societatii. Ca urmare cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.