Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Primarii din Cluj, Oradea, Arad și Timișoara au pus bazele Alianței Vestului. C.T. Popescu: „Transilvania nu se va duce în șanț în raport cu drumul față de UE”

Alianta Vestului

Foto: Virgil Simonescu/Inquam Photos

Primarii Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea), au pus oficial, sâmbătă, bazele Alianței Vestului, un for informal în cadrul căruia administrațiile publice locale să colaboreze pentru realizarea de proiecte din fonduri europene. Alianța, din care fac parte municipiile Cluj, Oradea, Arad și Timișoara, va fi deschisă și altor orașe din vestul țării. 

Primarul Clujului, Emil Boc, a spus la semnarea documentului de constituire a alianței că guvernarea prin centralizare este o metodă ce aparține trecutului. „Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, împreună să avem o Românie mai puternică şi mai bogată. Niciun stat din lume nu poate fi mai bogat dacă nu are oraşe puternice şi bogate. Are la bază principiul subsidiarităţii care este la baza UE şi anume că decizia trebuie să fie luată de autoritatea publică cea mai apropiată de nevoile cetăţeanului. Al doilea lucru este legat de centralizare. Metoda de guvernare prin centralizare este o metodă ce aparţine trecutului. Numai aşa pot fi avute în vedere toate motoarele de dezvoltare economică. În UE sunt 300 de regiuni. Dacă toate aceste motoare ar funcţiona la capacitate maximă, lucrurile ar merge mai bine. Această iniţiativă îşi propune să folosească în interesul României aceste motoare de dezvoltare pentru că vom avea cu toţii o Românie mai puternică şi mai dezvoltată", a declarat Emil Boc citat de News.ro.

„Prin această inițiativă, prin excelență în spiritul Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dorim să creăm un for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, edilii orașelor în cauză și între administrațiile publice locale pe care le conducem, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg”, se arată într-un comunicat semnat de primarii Nicolae Robu - Timișoara, Gheorghe Falcă - Arad, Ilie Bolojan - Oradea și Emil Boc - Cluj. 

În ultima perioadă, orașele din Vestul țării au început să conteste birocrația de la București și să trimită semnale că vor să gestioneze singure proiectele de infrastructură pe care Guvernul le amână. Luna trecută, Consiliul Judeţean Cluj a anunțat că vrea să acceseze finanțare europeană pentru a construi un nou spital regional, după ce Guvernul Dăncilă a decis să amâne construcția spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj până după 2020-2025. În acest sens, a trimis o scrisoare Guvernului şi Comisiei Europene prin care cerea modificarea ghidului de finanțare. 

„Atâta timp cât Guvernul a amânat accesarea banilor după 2020-2025, noi nu avem niciun motiv să stăm să așteptăm. Atâta timp cât noi, dacă s-ar modifica ghidul, am putea să tragem banii de îndată. Sunt 9 miliarde de euro care nu sunt trași pentru infrastructură. Iar noi, dacă devenim titulari prin ghid al unei finanțări, în acel moment Consiliul Județean devine titular pentru construirea spitalului”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. 

C.T. Popescu: „Dacă noi ne ducem în șanț în raport cu drumul față de UE, Transilvania nu va face asta”

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu atrăgea recent atenția la Digi24 că Transilvania nu este dispusă să urmeze un drum care o îndepărtează de UE.

„Dacă România merge acum pe calea pe care o împing Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Ștefănescu, Rădulescu și compania, adică împotriva Uniunii Europene, spre scoaterea de facto a României din Uniunea Europeană, Transilvania nu va urma această cale. N-o va urma. Transilvania a fost obișnuită să fie o țară europeană foarte mult timp, spre deosebire de celelalte două țări române, și nu va accepta așa ceva. Așa că mie nu mi-e așa de teamă de proiectele autonomiste ale UDMR-ului, cât îmi e... deci, nu de ungurii din Ardeal, ci de ce vor zice românii din Ardeal. Așa cum pleacă milioane de români - avem cea mai mare diaspora din Europa -, ar putea la un moment dat să plece cu țară cu tot. Pentru că, dacă noi ne ducem în șanț în raport cu drumul față de Uniunea Europeană sau ne ducem într-o parcare din-asta laterală, cu coji de pepeni, cu semințe pe jos, cu hârtii și PET-uri aruncate, și ne parcăm acolo, Transilvania nu va face asta”, spunea jurnalistul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Boc&co zic ca nu e separare, CTP zice atentie, sa nu plece cu tara cu tot. Fiecare intelege ce vrea el. Acum la centenarul marii uniri, sa nu puna ardelenii de o ... mare separare, mai mult sau mai putin explicita.
  • Like 0
 • Cri check icon
  Criticile acestor primari sunt justificate, insa incercarea lor de a se separa administrativ, politic si ideologic de restul tarii nu va face bine nimanui.
  Pe de alta parte. dl. Boc a fost prim ministru, avand in acea perioada si sprijinul celui mai puternic presedinte post-decembrist, Basescu,
  la acea data de ce nu o fi sesizat aceste lucruri dl. Boc si sa fi incercat sa le schimbe ( ma refer la ""centralizarea"" de care se plange dansul ) ?
  De ce nu a descentralizat administratia tarii chiar dl. Boc, care, ca prim ministru, avea la vremea respectiva toate parghiile ?
  De ce nu o fi sesizat aceste lucruri si dl. Falca, fin al presedintelui Basescu si primar la acea vreme ?
  Oare partidul din care au facut domniile lor parte ( PDL ) nu a avut nicio vina pentru nemultumirile lor ?
  • Like 0
 • In sfarsit, romanul de rand, prin reprezentantul lui "ales", primarul, in zone mai "destepte" ale tarii, a inceput sa "inteleaga" ca nimeni nu ii culege si ii pune in cos, daca el nu incepea sa faca asta de unul singur. Romanul de rand a inceput sa inteleaga ca cel mai "prost" administrator este un guvern "fat" si fara motivatie, de nici un fel.
  • Like 0
 • In sfarsit, romanul de rand, prin reprezentatul lui "ales", primarul, in zone mai "destepte" ale tarii, a inceput sa "inteleaga" ca nimeni nu ii culege si ii pune in cos, daca el nu incepea sa faca asta de unul singur. Romanul de rand a inceput sa inteleaga ca cel mai "prost" administrator este un guvern "fat" si fara motivatie, de nici un fel.
  • Like 0
 • check icon
  Am scris aici si nu numai, circa un an de zile, imediat dupa data de 11 decembrie 2016, despre aceasta directie spre care se va duce Transilvania. Multi m-au ignorat, cativa m-au trimis sa imi iau pastilele. Atentie mare, din acest moment totul va intra intr-o alta viteza, se va accelera! Eu deja am inceput sa studiez mai bine piata imobiliara din Transilvania. Vrea ca sa ofer copiilor mei sansa de a trai intr-o Românie occidentală și nu una turco-rusificata!
  • Like 0
 • Cea mai buna initiativa a administratiei locale din Romania, felicitari! Sper sa intre repede pe proiecte serioase si sa nu le scada entuziasmul chiar daca se va schimba guvernul central dupa 2020.
  • Like 1
 • Această alianță ar putea însemna ceva dacă s-ar dovedi că nu este doar o grupare de partid, interesată în alegerile europarlamentare, la care și-au anunțat candidatura chiar unii protagoniști ai alianței. Aceasta va fi mai credibilă atunci când va cuprinde și primari sau președinți de cj din mai multe partide.
  • Like 0
 • Ce bine ar fi ca si dl primar din Lugoj (la 60 km spre est de Timisoara) sa adere si el la aceasta asociere, chiar daca e de la psd . Dar din pacate domnia-sa are unele probleme cu statia de epurare pt care a tras bani europeni si supriza: nu sa facut mare lucru , adica mai nimic si banii s-au cheltuit.
  • Like 0
  • @
   In ce sens? bate cineva la usa DNA-ului?
   Oamenii astia vor sa faca ceva si s-au saturat sa astepte.
   Bravo lor!
   • Like 0
  • @
   Cine bate la usa DNA-ului? E cam neclar.
   Ce treaba are Transilvania cu DNA-ul?
   • Like 0
 • Marius Cristi, daca pe brasiveni nu-i intreaba nimeni, fiti voi cei care pun intrebarea. Pacat de Brasov sa nu fie in aceasta asociere pentru ca aveti un primar gospodar.
  • Like 3
  • @ Cristian Lucretiu Epure
   Mai usor cu "gospodar". Bine, inteleg, fata de orice buda cu pretentii de oras din Romania, Brasovul le ia ochii la toate. Dar Brasovul "sclipeste" pe principiul "chiorul e rege in tara orbilor". Daca ma intelegeti ce vreu sa spun. Ex: Poluare, mirosuri.
   • Like 0
  • @ Marius Cristi
   Ursi... :)
   • Like 0
 • Visam la proiecte mari...dar intre timp Timisoara se sufoca in gunoaie! Oriunde privesti pe strazi se vad gunoaie. Pacat!
  • Like 1
  • @ Darius Hucz
   E simplu. Ia-le si du-le in garbage land field. Si angajeaza un inginer civil sa iti proiecteze "the land field".
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult