Foto: Virgil Simonescu/Inquam Photos
Primarii Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj-Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea), au pus oficial, sâmbătă, bazele Alianței Vestului, un for informal în cadrul căruia administrațiile publice locale să colaboreze pentru realizarea de proiecte din fonduri europene. Alianța, din care fac parte municipiile Cluj, Oradea, Arad și Timișoara, va fi deschisă și altor orașe din vestul țării.
Primarul Clujului, Emil Boc, a spus la semnarea documentului de constituire a alianței că guvernarea prin centralizare este o metodă ce aparține trecutului. „Aş vrea să vă spun ce nu este această iniţiativă. Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul unitar român. Acest proiect nu este îndreptat împotriva guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, împreună să avem o Românie mai puternică şi mai bogată. Niciun stat din lume nu poate fi mai bogat dacă nu are oraşe puternice şi bogate. Are la bază principiul subsidiarităţii care este la baza UE şi anume că decizia trebuie să fie luată de autoritatea publică cea mai apropiată de nevoile cetăţeanului. Al doilea lucru este legat de centralizare. Metoda de guvernare prin centralizare este o metodă ce aparţine trecutului. Numai aşa pot fi avute în vedere toate motoarele de dezvoltare economică. În UE sunt 300 de regiuni. Dacă toate aceste motoare ar funcţiona la capacitate maximă, lucrurile ar merge mai bine. Această iniţiativă îşi propune să folosească în interesul României aceste motoare de dezvoltare pentru că vom avea cu toţii o Românie mai puternică şi mai dezvoltată", a declarat Emil Boc citat de News.ro.
„Prin această inițiativă, prin excelență în spiritul Declarației de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, dorim să creăm un for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, edilii orașelor în cauză și între administrațiile publice locale pe care le conducem, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză, dar și în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate și dezvoltare, în sens larg”, se arată într-un comunicat semnat de primarii Nicolae Robu - Timișoara, Gheorghe Falcă - Arad, Ilie Bolojan - Oradea și Emil Boc - Cluj.
În ultima perioadă, orașele din Vestul țării au început să conteste birocrația de la București și să trimită semnale că vor să gestioneze singure proiectele de infrastructură pe care Guvernul le amână. Luna trecută, Consiliul Judeţean Cluj a anunțat că vrea să acceseze finanțare europeană pentru a construi un nou spital regional, după ce Guvernul Dăncilă a decis să amâne construcția spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj până după 2020-2025. În acest sens, a trimis o scrisoare Guvernului şi Comisiei Europene prin care cerea modificarea ghidului de finanțare.
„Atâta timp cât Guvernul a amânat accesarea banilor după 2020-2025, noi nu avem niciun motiv să stăm să așteptăm. Atâta timp cât noi, dacă s-ar modifica ghidul, am putea să tragem banii de îndată. Sunt 9 miliarde de euro care nu sunt trași pentru infrastructură. Iar noi, dacă devenim titulari prin ghid al unei finanțări, în acel moment Consiliul Județean devine titular pentru construirea spitalului”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
C.T. Popescu: „Dacă noi ne ducem în șanț în raport cu drumul față de UE, Transilvania nu va face asta”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu atrăgea recent atenția la Digi24 că Transilvania nu este dispusă să urmeze un drum care o îndepărtează de UE.
„Dacă România merge acum pe calea pe care o împing Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Ștefănescu, Rădulescu și compania, adică împotriva Uniunii Europene, spre scoaterea de facto a României din Uniunea Europeană, Transilvania nu va urma această cale. N-o va urma. Transilvania a fost obișnuită să fie o țară europeană foarte mult timp, spre deosebire de celelalte două țări române, și nu va accepta așa ceva. Așa că mie nu mi-e așa de teamă de proiectele autonomiste ale UDMR-ului, cât îmi e... deci, nu de ungurii din Ardeal, ci de ce vor zice românii din Ardeal. Așa cum pleacă milioane de români - avem cea mai mare diaspora din Europa -, ar putea la un moment dat să plece cu țară cu tot. Pentru că, dacă noi ne ducem în șanț în raport cu drumul față de Uniunea Europeană sau ne ducem într-o parcare din-asta laterală, cu coji de pepeni, cu semințe pe jos, cu hârtii și PET-uri aruncate, și ne parcăm acolo, Transilvania nu va face asta”, spunea jurnalistul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pe de alta parte. dl. Boc a fost prim ministru, avand in acea perioada si sprijinul celui mai puternic presedinte post-decembrist, Basescu,
la acea data de ce nu o fi sesizat aceste lucruri dl. Boc si sa fi incercat sa le schimbe ( ma refer la ""centralizarea"" de care se plange dansul ) ?
De ce nu a descentralizat administratia tarii chiar dl. Boc, care, ca prim ministru, avea la vremea respectiva toate parghiile ?
De ce nu o fi sesizat aceste lucruri si dl. Falca, fin al presedintelui Basescu si primar la acea vreme ?
Oare partidul din care au facut domniile lor parte ( PDL ) nu a avut nicio vina pentru nemultumirile lor ?
Oamenii astia vor sa faca ceva si s-au saturat sa astepte.
Bravo lor!
Ce treaba are Transilvania cu DNA-ul?