Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„Noi nu mai putem să stăm”. Alianța Vestului provoacă birocrația din Guvern: Clujul cere să fie lăsat de București să construiască un spital regional cu fonduri europene

Cluj-Napoca

Consiliul Judeţean Cluj vrea să acceseze finanțare europeană pentru a construi un nou spital regional, după ce Guvernul Dăncilă a decis să amâne construcția spitalelor regional din Iași, Craiova și Cluj până după 2020-2025.

CJ Cluj a trimis o adresă Guvernului şi Comisiei Europene pentru a modifica ghidul de finanţare. „Depinde foarte mult de modificarea ghidului pe POR, ca să putem fi și noi eligibili pe POR, pentru spitale regionale. Dacă s-ar modifica ghidul și ne-ar da posibilitatea să putem depune noi proiectul de finanțare, am putea să câștigăm noi această finanțare și să dăm drumul la construcție”, a declarat pentru Hotnews președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. „Atâta timp cât Guvernul a amânat accesarea banilor după 2020-2025, noi nu avem niciun motiv să stăm să așteptăm. Atâta timp cât noi, dacă s-ar modifica ghidul, am putea să tragem banii de îndată. Sunt 9 miliarde de euro care nu sunt trași pentru infrastructură. Iar noi, dacă devenim titulari prin ghid al unei finanțări, în acel moment Consiliul Județean devine titular pentru construirea spitalului”, a explicat el. 

Tișe a amintit că a dat Ministerului Sănătății 14 hectare de teren pentru a ridica spitalul. „Nimic nu oprește Guvernul, pe urmă, dacă vrea să investească în dotarea spitalelor, să o facă, dar noi nu mai putem să stăm. Am dat Ministerului Sănătății un teren de 14 hectare, cu titlu gratuit, să facă spitalul, iar acum nu mai vor să îl facă din diverse motive, cu toate că comisarul Corina Crețu a spus explicit că există bani, ei doar trebuie să fie trași. Să stau să mă uit cum ei nu depun pentru finanțare, când avem banii care ne așteaptă, este inadmisibil”, a afirmat șeful CJ Cluj.

Pașii pentru construcția spitalului ar putea fi demarați imediat după obținerea finanțării chiar și anul viitor, a adăugat el.

Vlad Voiculescu: „S-au furat foarte mulți bani”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a explicat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că spitalele regionale nu au putut fi construie din cauza „corupției” și a „incompetenței crase”.

„Cauzele sunt două mari. Vorbim deseori despre faptul că corupția ucide. Nu doar corupția ucide, ci și incompetența crasă, de la vârf, până la bază”.

În ceea ce privește spitalele regionale, fostul ministru din Guvernul tehnocrat acuză că „s-au furat foarte mulți bani, nu au fost pregătite proiectele și acum nu avem capacitatea administrativă de a implementa aceste proiecte”. Vlad Voiculescu a amintit că în 2016 au fost făcuți „pași foarte concreți” pentru construirea spitalelor regionale cu fonduri europene, dar proiectele au fost oprite de guvernarea PSD. „Mai întâi am făcut planurile regionale, am demonstrat Comisiei Europene de ce avem nevoie de spitale regionale, apoi am încheiat un contract cu BEI pentru studiile de fezabilitate și am atras primii bani, printr-un grant din planul Juncker, primii bani gratis pentru studiul de fezabilitate din România. Au fost 1,5 milioane atunci pentru studii de fezabilitate pentru cele trei spitale care urmau să fie finalizate la mai puțin de un an după data încheierii contractului. Nimic nu s-a mai întâmplat de atunci până acum”.

Emisiunea „În fața ta” în care a fost invitat Vlad Voiculescu, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită duminică, de la 13.30, la Digi24.

Timișoara, Arad, Oradea și Cluj, în Alianța Vestului

Inițiativa locală de preluare a spitalelor regionale din gestiunea autorității centrale un nou semnal în ceea ce privește intenția autorităților locale de a se desprinde de birocrația de la București, după ce luna trecută primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca au înființat o alianță care își propune printre altele să obțină fonduri europene pentru proiecte de autostrăzi și linii ferate de mare viteză.

„Noi, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă, Ilie Bolojan și Emil Boc, primarii orașelor Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca, am decis înființarea Patrulateralei Vestului, for informal pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de cooperare pe proiecte mari, în primul rând de conectivitate de mare viteză și în plan cultural.

Ne propunem ca această structură să fie cadru pentru schimburi de idei și de experiență între noi, dar și de inițiere împreună de proiecte infrastructurale majore, mai ales pe linia îmbunătățirii conectivității între cele patru orașe – cale ferată de mare viteză, autostradă, drum expres, rapid – și de cooperare în domeniile cultură, educație, sănătate, turism, sport, securitate. Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte.

Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se știe că Uniunea Europeană are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a spus Nicolae Robu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dumneavostra stiti cat se fura in Romania ? Moldova se chinue de ceva timp sa se lege prin auto-strada de vest, respectiv, Transilvania. Pana in prezent nimic concret, doar mititei pentru burtile flamande si aservite slugarnicilor si pupincuristilor din provincie. Probabil exista un Bil Laden de Romania prezent la nivel de spirit care incetoseaza mintile celor cu decizie politica sau administrativa. Voi chiar nu vedeti ca Moldova, incet incet dispare, bucata cu bucata, datorita furturilor consecutive la nivel local ? "Si sa nu-mi ziceti ca ati renovat doar doua vagoane" ! Vreti o Romanie fracturata ? sau una intreaga ?. din punct de vedere economic si de dezvoltare. ( o opinie proprie )
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Prosperitatea uneste, saracia dezbina.
  Cine produce saracie prin gandire, lene si actiune va fi ocolit.

  Intelegem ca la Bucuresti, prin cladirile acelea care se numesc parlament, guvern si altele asemanatoare, se aduna cei carora nu le pasa de viata altora. Cei care prin gandire, lene si actiune produc saracie.

  Incet, incet, oamenii realizaeaza ca trebuie sa se descurce local cat mai bine. Autonomia locala autentica e absolut necesaara. Si o vom obtine.

  Avem si noi medici. Nu trebuie sa ne spuna un hartogar din minister cum se construieste un spital.
  • Like 4
 • Ce să faci...trebuie să te miști, nu o să aștepți după teleormeni să-ți fure și ție tot...
  Multă baftă.
  Știm că o să reușiți.
  Doamne-Ajută să vă amintiți și de restul. În pofida ciumeceniei lor.
  • Like 5
 • Intr-un fel este corect ce se intimpla dar aviz patriotilor cretini care tot voteaza PSD si canalii gen Dragnea. Acum sunt bani de furat si care acopera bazaconiile pe care le votati din cauza oraselor care s-au dezvoltat si produc . Si coincidenta
  nu am vazut pina acum nici un model de succes prin Muntenia si Moldova cu exceptia Bucuresti si Iasi . O sa vina vremea in care centrele dezvoltate din vestul tarii , o sa-si puna problema separarii si autonomiei si o sa ramineti hotii cu prostii strinsi imbratisati ...
  • Like 2
 • Acum iti trebuie autiorizatie si sa mori! Rusine Bucuresti, Rusine Romania!
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult