Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Clujenii pot propune și vota proiectele de dezvoltare a orașului care să primească finanțare de la primărie

Primăria municipiului Cluj a lansat un proiect de bugetare participativă online, prin care cetățenii pot depune proiecte pentru dezvoltarea orașului. Acestea urmează să fie analizate din punct de vedere tehnic și legal de către municipalitate, care va stabili care dintre ele sunt eligibile. Proiectele eligibile vor putea fi votate apoi de clujeni, iar cele care vor obține cel mai mare număr de voturi vor fi finanțate de primărie dintr-o parte din taxele și impozitele colectate la bugetul local. 

Proiectele pot fi înscrise atât pe plaforma bugetareparticipativa.ro și trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă;  amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură educațională și culturală; oraşul digital.

„Primăria Cluj-Napoca le propune clujenilor implicarea activă în procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește viitoarele proiecte ale municipalității. Acest demers se concretizează prin intermediul procesului de Bugetare participativă, prin care cetățenii sunt invitați să participe la o acțiune democratică de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local”, se arată într-un comunicat al primăriei Cluj-Napoca.

Fiecare cetățean poate depune între unul și șase proiecte, câte unul pentru fiecare domeniu, iar valoarea maximă estimată a fiecărui proiect va fi de 150.000 de euro cu TVA.

Votul se desfășoară în două etape. „În prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maximum 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte. În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maximum 30 stabilite în prima etapă. a finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte”, precizează reprezentanții primăriei Cluj-Napoca.

Faza de înscriere a proiectelor a început luni și se va termina pe 20 august, rezultatele finale fiind anunțate pe 27 noiembrie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult