Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Clujenii pot propune și vota proiectele de dezvoltare a orașului care să primească finanțare de la primărie

Primăria municipiului Cluj a lansat un proiect de bugetare participativă online, prin care cetățenii pot depune proiecte pentru dezvoltarea orașului. Acestea urmează să fie analizate din punct de vedere tehnic și legal de către municipalitate, care va stabili care dintre ele sunt eligibile. Proiectele eligibile vor putea fi votate apoi de clujeni, iar cele care vor obține cel mai mare număr de voturi vor fi finanțate de primărie dintr-o parte din taxele și impozitele colectate la bugetul local. 

Proiectele pot fi înscrise atât pe plaforma bugetareparticipativa.ro și trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă;  amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură educațională și culturală; oraşul digital.

„Primăria Cluj-Napoca le propune clujenilor implicarea activă în procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește viitoarele proiecte ale municipalității. Acest demers se concretizează prin intermediul procesului de Bugetare participativă, prin care cetățenii sunt invitați să participe la o acțiune democratică de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local”, se arată într-un comunicat al primăriei Cluj-Napoca.

Fiecare cetățean poate depune între unul și șase proiecte, câte unul pentru fiecare domeniu, iar valoarea maximă estimată a fiecărui proiect va fi de 150.000 de euro cu TVA.

Votul se desfășoară în două etape. „În prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maximum 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte. În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maximum 30 stabilite în prima etapă. a finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte”, precizează reprezentanții primăriei Cluj-Napoca.

Faza de înscriere a proiectelor a început luni și se va termina pe 20 august, rezultatele finale fiind anunțate pe 27 noiembrie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult