
Foto: George Călin/Inquam Photos
Pentru a evita să mai participe la o nouă dezbatere cu Nicușor Dan după eșecul înregistrat în confruntarea organizată de Euronews, George Simion a căutat o modalitate prin care să își justifice absența din dezbaterea programată de Digi TV.
Și astfel, în seara dezbaterii, a publicat un filmuleț realizat în biroul său, în care, filmând fără știința și acordul jurnaliștilor prezenți, Simion le explica în ce constă delictul de opinie și care e deontologia în presă. Printre altele, George Simion s-a arătat foarte intrigat de faptul că, printre jurnaliștii participanți la dezbatere s-ar fi numărat și Florin Negruțiu, care postează pe social-media opinii care nu îl flatează pe candidatul Simion.
La scurt timp după publicarea acelui videoclip, Consiliul Național al Audiovizualului a reacționat și a atras atenția asupra faptului că un candidat la prezidențiale și-a permis să publice înregistrarea manipulată a unei conversații care nu era destinată publicului larg.
”Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public, manifestate prin amenințări și atacuri directe la adresa jurnaliștilor și a profesiei de jurnalist, inclusiv prin publicarea înregistrării manipulate a unei conversații nedestinate difuzării publice.
CNA atrage atenția că intimidarea reprezentanților presei, etichetarea lor ca “asasini mediatici” sau folosirea unui limbaj disprețuitor la adresa activității jurnalistice contravin grav valorilor democratice și standardelor europene privind libertatea presei și protecția jurnaliștilor. Libertatea de exprimare nu include dreptul de a amenința, defăima sau manipula opinia publică în mod abuziv, subminând încrederea în presă.
Totodată, Consiliul reamintește că în perioada campaniilor electorale este cu atât mai necesară o conduită publică responsabilă, în spiritul decenței și respectului față de instituțiile fundamentale ale democrației – printre care mass-media ocupă un loc esențial.
CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei și solicită tuturor actorilor publici – indiferent de statutul lor – să contribuie la consolidarea unui climat de dialog, onestitate și respect în raport cu jurnalismul și rolul acestuia în viața democratică.
Consiliul reiterează angajamentul său de a veghea, prin toate mijloacele legale, la respectarea libertății de exprimare, a demnității persoanei și a protecției jurnalismului profesionist în România.” - arată instituția într-un comunicat publicat după apariția filmulețului publicat de George Simion.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Turul doi, ânapoi" și "cine nu zice ca mine e seoroșist", trade-mark-urile unui IQ cu două cifre...
Dar dacă tot vorbesc pe aici, mai precizez o dată (în van probabil) că termenii ”soroșism” și ”soroșist” sunt unii generici, prescurtați. Nu presupun întotdeauna o legătură directă, lucrativă, cu Georg Soros sau Alexander Soros. Dar povestea e așa: bătrânul Soros a fost primul care a aterizat în România după revoluția din 1989 și a pus aici (ca peste tot în țările occidentale) bazele unei asociații de tip MASONERIE MODERNĂ. A cumpărat bunăvoința celor disponibili, i-a școlit pe banii lui, i-a susținut să ajungă în funcții importante în stat și i-a folosit ulterior în scop propriu. Care scop a fost unul mixt, atât financiar-speculativ cât și de obținere a unei puteri oculte în stat. Totul a fost făcut pe bani foarte mulți dar pe îndelete, în ani de zile, timp în care s-au alăturat noi membri, noi susținători pe față sau din umbră, noi ONG-uri cu interese clare dar mascate, nevinovat, în ”societatea civilă”. Adepții ceilalți din societate, de regulă onești dar exaltați, influențabili, au fost momiți pe rețelele sociale, în cooperare cu serviciile de informații (deja devotate cauzei soroșist-globaliste), dintre ei un exemplu de oameni onești dar manipulați fiind ”tinerii frumoși și liberi”, adică TFL-iștii. Alții au fost mai puțin naivi, cum au fost intelectualii de o anumită orientare, onestă poate, la început, dar oneroasă ulterior. Iar în prezent această cvasi-masonerie soroșistă funcționează cumva autonom față de creatorul ei, dar o anumită parte beneficiind în continuare de finanțare oneroasă, ascunsă, din exteriorul țării. Însă soroșismul actual a ajuns să se unească și să se confunde cu mafia politico-economico-juridico-securistică, formând ceea ce ”cu mândrie” numim acum ”statul subteran” sau ocult, sau paralel sau soroșist, whatever. E de prisos să mai subliniez (că tot nu crede nimeni dintre voi ăștia care vă considerați inteligenți deși sunteți asimptomatici) că TOT acest sistem mafiot / securist / soroșist e adunat (unde? unde?) fix în spatele lui Nicușor. EI sunt (sanchi) pro-europenii lu pește, iar cine nu e cu ei, e catalogat (tot sanchi) extremist pro-rus. Bineînțels că nu mă crezi pe mine, dar poate-poate îl crezi pe Crin Antonescu care, mai diplomatic dar fără echivoc a spus cam același lucru. A spus ceva de genul (citez din memorie, imperfect, dar asta era ideea): ”eu nu spun că toți votanții lui Nicușor sunt niște secături, dar spun că aparent TOATE secăturile din societate s-au repliat acum în spatele lui Nicușor Dan” Ia-o pe-asta :-) :-) A! Stai! Înseamnă că și Antonescu e tot din ăsta de ”2 cifre” :-) :-)
În realitate, Simion e atât de varză, încât nici măcar Giorgia Meloni nu i-a transmis vreun mesaj de felicitare după primul tur. Femeii ăleia i-a fost efectiv rușine să-și asocieze numele cu șeful de galerie...
Mesaje de felicitare pentru Simion după primul tur au venit de la conservatorii Marine le Pen și Viktor Orban (niște nesemnificativi înțeleg) . Faptul că nu i-a trimis așa ceva și Meloni e probabil fără nicio semnificație negativă. Dar am văzut că s-a întâlnit de curând și cu ea, alături de alți lideri conservatori și ea l-a și pupat amical :-) Oricum o să-i trimită sigur și ea o felicitare după turul 2 :-) :-)
CNA dă niște amenzi, ca și alte autorități care au indrituirea de a reacționa la abaterile politicienilor, de toate rangurile. Amenzile alea sunt plătite, din ce bani? Suspendările de emisii văd că nu rezolva mai nimic. Îi îndârjesc mai tare pe respectivii. S-au întocmit dosare penale, repetate, unora și cam aceiași parlamentari. Cu ce finalitate? La ei nu funcționează recidiva cu premeditare?