La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?
De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!
Coadă la redeschiderea pentru public a Palatului Culturii din Iași. Imagini spectaculoase din interior
Palatul Culturii din Iași și-a deschis porțile, după ample lucrări de restaurare care s-au întins pe opt ani. Investițiile sunt estimate la peste 26 de milioane de euro și au fost finalizate în ianuarie anul acesta.
Miercuri dimineața, la redeschiderea pentru public a Palatului Culturii, la intrarea în muzeu s-a format o coadă de zeci de persoane. Intrarea este liberă în această zi pentru toţi cei care doresc să viziteze edificiul simbol al oraşului, au anunţat reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.
Palatul Culturii din Iași găzduiește patru muzee de talie națională: Muzeul de Artă, înființat în 1860, Muzeul de Istorie a Moldovei, înființat în 1916, Muzeul Etnografic al Moldovei, ale cărui baze au fost puse în 1943 și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, al cărui prim nucleu a fost creat în 1955.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Cu ocazia lansării mult așteptatului iPhone 16, Flip.ro a decis să nu urmeze tiparul obișnuit al retailerilor de tehnologie. În loc să promoveze obsesia pentru ultimul model, compania a lansat o campanie inovatoare care pune în centrul atenției sustenabilitatea și importanța alegerilor responsabile.
100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.