Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Coaliția pentru Dezvoltarea României: Introducerea impozitului pe venitul global va însemna o pierdere de venituri de cel puțin 4% din PIB în 2018

Introducerea impozitului pe venitul global, prin eliminarea sistemului de reținere la sursă și plata lunară a impozitului pe venituri (ex. salarii, dividende, dobânzi etc.), precum și a celui de plăți anticipate de impozit (ex. pentru veniturile din activități independende, chirii etc.), va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în anul 2018 care, raportat la datele anului 2016, va însemna cel puțin 4% pierdere a veniturilor din PIB, consideră reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).  

În plus, schimbarea regulilor jocului într-un interval atât de scurt de timp - mai puțin de un an - va constitui, spun oficialii CDR, „o povară administrativă insurmontabilă” pentru ANAF, prin creșterea numărului de persoane supuse impunerii și lipsa unui mecanism clar de colectare. 

„Totodată, trebuie menționat nivelul ridicat al cheltuielilor pe care Guvernul trebuie să-l suporte cu adaptarea sistemului informatic al ANAF care, în prezent, se confruntă cu un deficit al arhitecturii hardware, iar creșterea „artificială” a numărului persoanelor supuse impunerii îl poate colapsa”, se arată într-un comunicat al CDR.

„În același timp, adaptarea aplicațiilor software către un nou sistem va conduce la cheltuieli suplimentare, având în vedere modificarea sistemelor actuale, definite pe baza cotei unice, în linie cu proiectele finanțate de Banca Mondială în acest sens. Acestor cheltuieli li se adaugă cele cu creșterea gradului de pregătire profesională a organelor fiscale și a nivelului de educare a contribuabililor, în vederea conformării cu noile reguli de impunere”, continuă sursa menționată.

Referitor la sistemul de deduceri pe care vor să îl introducă autoritățile, experții CDR spun că nu va putea conduce la fiscalizarea pe scară largă a economiei gri, pentru că ar fi nevoie de o serie de alte măsuri pentru a spori conformarea voluntară a contribuabililor.

Polonia și Slovacia, care au adoptat cote de impunere progresive, se confruntă cu un regres al creșterii economice în ultimii ani

Proiectul anunțat de autorități face referire la o „armată” de 35.000 de consultanți fiscali care vor asista contribuabilii ăn depunerea declarațiilor fiscale.  

În Registrul Camerei Consultanților Fiscali sunt înregistrați 5.502 consultanți, dintre care 4.135 activi, o mare parte dintre aceștia fiind deja angajați și deci indisponibili pentru a desfășura sarcinile menționate în document, adaugă comunicatul. 

„Nu în ultimul rând, prin comparație cu alte sisteme fiscale consacrate, aceste noi elemente pot constitui pași premergători introducerii unui sistem fiscal bazat în fapt pe cote de impunere progresive, pe care CDR nu-l susține”, subliniază sursa citată. 

Sistemul cotei unice funcționează în țări precum Ungaria, Bulgaria, Estonia, Lituania sau Letonia, care „se bucură în continuare de beneficiile cotei unice”, potrivit CDR. Experții adaugă că în Polonia și Slovacia, care au adoptat cote de impunere progresive, autoritățile se confruntă cu un regres al creșterii economice în ultimii ani. 

CDR este o inițiativă privată, apolitică iar coordonarea asociației este asigurată de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camerei de Comerț Americane în România, (AmCham), Camerei de Comerț Franceze în România (CCIFER), Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și Romanian Business Leaders (RBL).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult