Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Codul Fiscal – Revoluția lu Pește

„Acest guvern Tudose ar fi considerat foarte bun de N. Ceaușescu. Cred că începe, în acest moment, cea mai mare restaurație etatist anticapitalistă și antioccidentală de după 1989”.

Subsemnatul asta spuneam, stimați Republicani, pe 29 iunie a.c., când a fost învestit guvernul Tudose. Și, din nefericire, asta se întâmplă acum.

Nu despre creșteri salariale este vorba în ce face trioul Dragnea-Tudose-Tăriceanu. O aritmetică la îndemâna oricui arată că, în urma așa-zisei revoluții fiscale, salariile nu pot să crească decât cu câteva procente sau, cel mai probabil, să scadă. PSD-ALDE știu și ei să socotească pe degete. Ce urmăresc, deci, este altceva: când salariile nu vor crește, ce justificare putem oferi maselor? Mutatul contribuțiilor sociale de la patron la salariat exact la asta folosește: „V-au scăzut salariile, păi, patronii ăștia care sunt oameni răi, pestriți la mațe, n-au vrut să vă dea, că noi am vrut!”. 

Nu este o revoluție fiscală, este o revoluție anti-patronală și anti-occidentală. Mă așteptam să vină, dar n-am anticipat brutalitatea și graba cu care acționează echipa Tudose. Și nici faptul că toată lumea, patronate, sindicate, investitori străini, Banca Națională, strada, va fi împotrivă. Aproape că avem de-a face cu un puci bolșevic, de felul celui de acum 100 de ani al echipei Lenin.

Premierul Tudose a rupt tăcerea și a dezvăluit identitatea protestatarilor din Piața Victoriei: sunt angajați ai băncilor, care au primit zi liberă ca să vină cu un pește cod în proțap și să huiduie guvernul.

Deci, nimeni altul decât premierul României, prim-ministrul, arunca pe gură asemenea vorbe de tabloid în faliment, fără alt argument decât kak izvestno, după cum se știe – așa își începea Iosif Vissarionovici Stalin frazele care urmau să fie ucigătoare, la propriu, kak izvestno, tovarășii cutare sunt spioni imperialiști.

Tot maistrul Tudose e cel care ne spune de ce n-avem autostradă, școală și spital. Nu pentru că la Transporturi e unul Stroe care zice că „Vom face totul!” și demite pe câte cineva în fiecare zi, la Educație Pop-Genunche, la Sănătate Buldog, cel care n-are treabă cu bolnavii de cancer lipsiți de medicamente și nu e în stare să vaccineze populația, membri de vază ai celui mai imbecil guvern de după `89. Nu din pricina corupției de neînvins, a ticăloșiei, a ocupării posturilor profesionale de către politruci. Nu. De vină sunt multinaționalele, care își externalizează profitul și nu plătesc impozit pe el. 

Știți cine lipsește? Vârcolacul Soroș. N-are nicio afacere, cât de mică, în România, prin urmare nu putem să vedem cum îi smulge banii guvernul Tudose și face cu ei autostrăzi, școli și spitale.

Dacă tu, guvern, ai informații că o firmă străină încalcă legea fiscală, n-ai decât să te duci cu ANAF-ul peste ea și să o verifici la sânge. Nu să răstorni întregul sistem fiscal din România.

Cu consecințe care lovesc, începând de azi, nu de la 1 ianuarie 2018. Leul a intrat în hemoragie masivă, creditele se scumpesc, prețurile urcă, inflația mușcă din salariile ce nici n-au apucat să crească, investitorii care și așa nu s-au înghesuit anul ăsta, își iau tălpășița.

Cu un veac în urmă, salvarea lui Lenin, Troțki și Stalin a fost că le-a reușit lovitura. Pun și eu o întrebare Republicanilor: dacă reușesc să bage economia și finanțele în gard, se îndreaptă domnii Dragnea, Tudose și Tăriceanu spre Rahova în ordinea numerelor de pe tricou?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca oamenii cinstiti vor merge la rahova. Evul mediu.
  • Like 0
 • Nu se vor îndrepta spre Rahova din această pricina căci mintirea si manipularea odioasa a populatiei in campania electorala, din pacate, nu se pedepsesc de catre vreo lege si nici nu se va promulga o astfel de lege, desi inseamna fraudarea alegerilor. Cand ai castigat alegerile in urma unor denaturari ale adevarului si se dovedeste acest lucru - prin neputinta de a indeplini punctele programului cu care ai castigat- eu consider ca este frauda morala cel putin si ar trebui sanctionata penal.
  De asemenea, cand lucrurile iau aceasta intorsatura ca acum, cand guvernantii asasineaza economia, ataca si submineaza independenta justitiei, provoaca artificial o criza de proportii din incompetenta crasa si dorinta de a-i scapa pe penalii politici, ar trebui legiferat ca ei sa plateasca din greu. Multi sar si spun ca nu se poate, ca este nedemocratic, ca li s-ar ingradi libertatea de exprimare...
  Dar minciuna si manipularea tot democratie inseamna? S-au folosit de un fals pentru a castiga. Am putea insa incepe cu a separa definitiv si pentru totdeauna politicul de mass-media. Din aservirea mediei audio-video-scrise ne vin toate nenorocirile. Populatia needucata, sau prea putin educata, este televizomana. Crede si repeta ceea ce aude, sloganurile ticăloase ale PSD, despre sperietoarea Soros despre care nu stiu absolut nimic, despre multinationalele care oprima angajatii si nu-si achita datoriile... De ce sa ramana in libertate niste indivizi care din incompetenta si interese meschine de grup penal ruineaza vietile tuturor romanilor?

  • Like 0
 • Unde dai si unde crapa

  1. Care este scopul unei societati comerciale, "le raison d'être"? Unul singur: maximizarea profitului.

  2. Ce a promis PSD in campanie? Mariarea salariilor (tuturor salariilor).

  3. Cum poate statul mari salariile? Statul nu poate legifera decat salariul minim. In rest, economia de piata e cea care dicteaza nivelul salariilor (cerere/oferta). Statul poate doar crea conditii prielnice pentru mariarea nivelulul salariilor prin politici fiscale, monetare, investitii in industrii cheie, complexe, banoase, infrastructura targhetata, etc. Statul nu poate dicta grile salariale decat la companiile de stat.

  4 . Smecheria PSD: trecand toata povara la salariati, patronii nu isi vor permite sa-si supere angajatii, le vor mari salariatilor brutul cu ce nu mai trebuie sa dea la stat, ca sa nu le scada salariatilor netul, iar noi ne laudam ca am marit salariile (brutul), deci am indeplinit promisiunile din campanie.

  5. Pentru companii, o cheltuia obligatorie este eliminata.

  Unde se sparge buba?

  Societatiile pe actiuni, marile societati comerciale, avand unicul scop de a maximiza profitul, intru indestularea actionarilor, se trezesc cu cheltuieli mai mici dupa inlaturarea obligativitatii respective. Ele nu au voie sa cheltuie pe ce nu e necesar, pentru ca, dupa cum spunea, motivul lor de a exista este sa faca profit maxim. Daca se apuca sa faca cheltuieli aiurea, care nu sunt necesare, actionarii destituie automat conducrea si o inlocuiesc cu manageri care isi dedica pricepearea unicului motiv pentru care exista compania: MAX PROFIT. Altfel, companiile respective trebuie sa-si schimbe statutul in companii de binefacrere, non-profit, etc.

  Scenarii:

  A. PSD via propaganda vor lauda companiile care intra in jocul lor (vezi Kaufland) si ii vor rusina/denigra pe cei ce nu vor intra in schema, portretizandu-i drep non-patrioti si impotriva oamenilor. Practic, un santaj public. In cazul IMM-urilor, multe sufocate si subfinantate, pentru care masura e o gura de oxigen, vor folosii banii respectivi pentru re-capitalizare, inverstitii, etc. Angajatii carora li se vor micsora salariile vor fi imprastiati, neorganizati, nu nu sunt o forta. Se ignora..Marile companii cedeaza santajului public, PSD castiga.

  B. PSD si-a potentat adversarii: un grup de companii mari dintr-o anumita industrie (e.g. bancile) sau un grup de mari companii din industrii diferite se pot alia impotriva statului. Iau impreuna decizia de a nu le mari angajatilor salariile pentru a le pune a-i inversuna impotriva guvernului. Nu exista riscul de a-si pierde angajatii, acestia fiind dependenti de salarii, chiar si micsorate, si majoritatea vor identifica statul drept vinovat.

  C. M-am plictisit sa mai fac scenarii…sunt atat de incompetenti/mincinosi/odiosi cei de la PSD incat am vomat in gura si m-am oprit din scris.

  • Like 1
 • Doamne , o sa mor tot in comunism ! Imi ajung cei 27 de ani de asa zis capitalism de care ,ca sa fiu sincera, nici n-am apucat sa ma bucur !
  • Like 1
 • Paul check icon
  Ciumatii alde psd se comporta ca un tâlhar care a furat din casa și ca sa își acopere urmele pune foc și apoi sta pe acolo sa înjure pompierii ca fac inundației când sting focul. Îl mai ia și pe proprietar in brațe și ii plânge pe umăr ca ce bestii sunt pompierii. Partea trista e ca la noi “proprietarul” din motive încă neclare mie, însă pe care le asociez prostiei chiar îl crede pe tâlhar.
  • Like 1
 • S-a întâlnit Costel cu Radu!
  Sau s-o fi clonat?
  • Like 1
  • @ Republican
   Da, m-am clonat... Sunteţi obsedaţi de clone şi postaci. Nu puteţi accepta faptul că sunt cetăţeni care au alte păreri... Voi le ştiţi pe toate. Eu am depăşit faza asta după alegerile din 1996... Înjuram PSD-ul şi consideram că cei care nu văd în CDR o soluţie sunt nişte proşti. În 2000 m-am dus să-l votez pe Iliescu de frica lui Vadim, la îndemnul Doinei Cornea... O să păţiţi la fel, nu am nicio îndoială. Sunt sigur că o să prind şi vremurile în care CTP-ul va îndemna lumea să voteze cu Dragnea.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Asta-i prea din prea! „Sunt sigur că o să prind şi vremurile în care CTP-ul va îndemna lumea să voteze cu Dragnea” Nu că CTP n-ar fi în stare de așa ceva, ci pentru că Dragnea va fi într-o pușcărie plină de mafioți de teapa lui.
   • Like 2
  • @ Radu Grigore
   Păi ce faci, Radule? Nu eşti clonă? Îl dezamăgeşti pe Republican...
   Probabil că Dragnea va fi în puşcărie, Structura nu se lasă, dar nu va conta. CTP-ul ne va spune să-l votăm pe Dragnea din puşcărie.
   Dacă Doina Cornea a avut puterea să spună "Votaţi-l pe Iliescu!" şi CTP-ul va putea să spună ceva asemănător. Iar Republicanul va sta la rând să voteze ....
   • Like 0
  • @ Constantin
   Anon check icon
   Se ridica vreun partid nazist sa concureze cu PSD? Ca altfel nu vad ce optiune ar fi mai proasta ca PSD.
   • Like 0
  • @ Anon
   Ţine minte răspunsul pe care ţi-l dau. Istoria se repetă întodeauna. Da, va apărea un partid naţionalist, dar nu acum. După guvernarea PSD-ului, probabil, vor câştiga alegerile partidele din opoziţie. Un fel de CDR...La cum arată opoziţia, şi şanse de revenire nu sunt, guvernarea lor va fi un dezastru. Acum atenţie la ce-ţi spune Moş Vanga. Alegătorii dezorientaţi nu vor mai fi dispuşi să aleagă între "Hoţi" (PSD) şi "Proşti"(Noul CDR) şi vor căuta alte variante. În acei ani, da, va apărea EL, "Salvatorul", naţionalistul pur-sânge care va seduce electoratul dezamăgit de toţi şi de toate. Vadim a fost o caricatură în comparaţie cu ăsta. Primul lucru pe care îl va face, în prima săptămână, cât electoratul este fierbinte, va "rezolva"Sistemul. Să vezi ce simplu va fi... Într-o noapte, cam cum s-a petrecut în Polonia. Ce lamentările ăstora de azi? Fulger va fi. Procurorii generali, şefii serviciilor secrete, 200 de generali, preşedintele ICCJ, conducerea CSM...toţi "duşmanii" poporului...Se va opune cineva? Va scoate un milion de oameni în stradă. Un milion de oameni dezamăgiţi de Hoţi şi Proşti. Nici ... Piaţa Gorjului nu va rămâne liberă pentru alt fel de demonstraţii. Pare că descriu Apocalipsa, dar aşa va fi, din păcate. Iresponsabilitatea cu care cei de astăzi sunt făcuţi hoţi + iresponsabilitate cu care ceilalţi vor fi făcuţi proşti/soroşişti/oengişti/trădători vor conduce la un rezultat dezastruos pentru România, cu un lider gen Victor Orban sau Zelea Codreanu. La o astfel de situaţie m-am gândit atunci când am spus că CTP-ul va ajunge să spună "Votaţi PSDragnea!" sau pe cine va fi în fruntea PSD-ului. Aşa cum a făcut Doina Cornea în anul 2000. În 2000 ne-a trecut glonţul pe lângă ureche, după guvernarea Noului CDR o să primim glonţul direct în inimă.
   Cei care îi acuză pe pesedişti că sunt TOŢI nişte hoţi vor genera o altă retorică păguboasă din parte susţinătorilor actualei puteri, care vor spune că ceilalţi guvernanţi sunt TOŢI proşti/sorosişti/vânduţi. Pe fondul acestor acuze nefondate, chiar mincinoase, terenul va deveni prielnic unui naţionalist de tip Zelea Codreanu. Dar nimeni nu pare conştient de acest pericol care este mai mult decât previzibil. Repet, după guvernarea Noului CDR.
   • Like 0
  • @ Constantin
   Poate veni un val nationalist pentru ca Putin isi freaca mainile cand apar semne ca UE e lasata pe planul al 16-lea, politica PSD-ista asta a facut, deja le-a inoculat sustinatorilor lor ideea ca UE nu are viitor si numai noi, de capul nostru, putem face minunatii...totul e sa slabim UE(asta vrea PSD, cu indicatii de la Moscova),ca pe urma tot rusii vor aparea ca salvatori si prieteni!
   • Like 2
 • Mihai check icon
  Ce se intampla de fapt e cresterea sumei platite la bugetul central sub forma de contributie la asigurarile sociale de stat si scaderea impozitului pe venit care se imparte intre bugetul local si cel central. Practic se iau banii de la primarii. Cu o parte din bani se astupa gaurile de la bugetul central pentru reducerea deficitului iar alta se va aloca baronilor locali din judetele cu buget deficitar. Deci practic se submineaza descentralizarea si se creeaza o dependenta si obedienta de guvernul central. Cred ca a venit vremea pentru referendumuri ca in Catalonia si Nordul Italiei in zonele cu venituri peste medie pentru autonomie fiscala si nu numai.
  • Like 0
 • Dix'n check icon
  „Aceasta-i întrebarea!”
  La care căpeteniile publice autohtone ar fi plăcut să vegheze, iar nu să vegeteze (din interes), mereu. Întrebare, din pricina căreia n-aș îndrăzni să recomand „atingerea” legilor justiției. Ci doar evocarea principiilor morale necesare pentru a se înțelege că justiția e necesară. Și JUST e că nu s-ar legitimiza existența justiției dacă ea nu ar fi, mereu, independentă! Motiv pentru care jurații justiției SUNT adepți ai demnității, onestității, adevărului, Binelui comun. SUNT calități!

  Iar dacă ar „scârțâi din toate încheieturile” (așa cum se afirmă), asta nu înseamna că schimbarea mecanismului, de satisfacere a Aceleiași „independențe” a justiției, ar conduce la schimbarea „calității” juraților justiției. Iar în sprijinul afirmării (nu schimbării) „calităților” există 3 factori (Președinția, Curtea Constituțională, Ministerul) INDEPENDENȚI! Contributivi acelorași „calități”!

  De asemenea există un alt rol care are indeletnicirea de a fi prim. Iar dacă Primului îi pare că e plăcut să aibă, mereu pe buze, afirmații publice care să imprime suspiciuni unei părți, a oamenilor, ca să o DĂRÂME pe cealaltă, tot așa cum ați „dărâmat” și d-voastră lavaliera, dându-i cu puterea în cap, îmi permit să spun că, democratic, nu are nicio scuză, „calitativă”, în fața niciuneia din părți. Și n-ar fi doar cazul primului care nu e în cameră, domnule Popescu!

  Pe de altă parte, argumentul schimbării fiscale poate fi „anti-” atât timp cât noul mecanism fiscal conduce la o eficientă colectare a taxelor. Ceea ce ar încuraja scăderea valorii lor până la un prag calculat, acceptabil. Însă, în contextul actual (adică din ceea ce s-a văzut până aici), lipsesc, aș spune cu desăvârșire, 2 (două) mecanisme:
  1) proceduri simple si clare pentru descurajarea pieței muncii la negru, care ar fi ajustate schimbării fiscale (instituții, organizare/restructurare, 3 niveluri independente (adică nu prin șefuți, ci prin instituții independente), discipline, roluri, timpi, monitorizare, verificare, decizie, contestare etc.)
  2) pe lângă obligația angajatorului pentru a-i plăti angajatului salariul brut crescut în urma schimbării fiscale, să se exprime CLAR drepturile angajatului în cazul în care noul salariu brut nu ar fi crescut, în urma unui simplu calcul matematic (precizat în ordonanță), în funcție de valoarea salariului brut, din imediata vecinătate, anterioară creșterii.

  Pentru că rolul democratic al statului, sub aspect legislativ, este tocmai pentru a proteja populația și a evita următoarea zicere: „V-au scăzut salariile, păi, patronii ăștia care sunt oameni răi, pestriți la mațe, n-au vrut să vă dea, că noi am vrut!”
  Nu pentru a o întări!

  PS:
  Ziua liberă-i, oricum, după plac,
  Chiar și cu un pește cod în proțap!
  • Like 0
 • Indrazneste sa crezi in Gogosi Electorale! Ti le prezinta PSD de-ti lasa gura apa, iar cand vrei sa musti din ele sunt goale pe dinauntru si mori de foame. De-asta vara si pana acum (3-4 luni) ouale s-au scumpit cu 50%, carburantii cu 15%, lumina si gazul se scumpesc cu peste 5%, etc. Singura certitudine este ca acesti politicieni si guvernanti incompetenti pana acum si-au marit lor salariile, iar restul populatiei traieste din ce in ce mai rau. La privat salariile sunt aceleasi, dar preturile au luat-o razna, asa ca oamenii traiesc mai rau decat in 2016. La bugetari, maririle viitoare de salarii (daca vor fi), facute cu bani imprumutati (ne indatoram la greu, ca sa aiba copiii nostri o viata si mai grea decat a noastra), abia vor acoperi scumpirile deja "implementate" de actuala guvernare. Prostul nu va recunoaste ca-i prost niciodata, intra hotarat cu oistea-n gard :).
  • Like 2
  • @ Vasile Cucu
   Efectele politicii PSD pe care le-ai enumerat sunt adevărate, dar tot adevărat este că evaziunea fiscală este extrem de mare și guvernanții trebuie să găsească căi de diminuare. De asemenea adevărat este că multinaționalele și băncile majoritatea fiind străine) externalizează profiturile fără să plătească taxele și impozitele în România. Și pentru asta guvernul trebuie să găsească soluții bune pentru România și români. Nu-mi fac iluzii că va reuși pentru că are un fel de teamă, așa cum a făcut cu pensiile speciale care n-or fi reduse/desființate, decât poate la o nouă revoluție (adevărată)!
   • Like 0
  • @ Radu Grigore
   Multinaționalele și băncile respectă legea- promisiunile care li s-au făcut ca să vină în România, de aceea Guvernul nu declanșează vreo anchetă- chestiune subliniată în articol.
   Numai Ceaușescu a mai avut ideea de a schimba regulile în timpul derulării contractelor comerciale cu exteriorul!
   • Like 0
 • check icon
  A propos de întrebarea de final: ”Domnii” menționați - altfel nomina odiossa- nu vor merge singuri la Rahova. Pentru asta trebuie obraz, iar ei au din păcate, doar șoric.
  Ei trebuie ”săltați”, poate chiar pe valul unei nemulțumiri generale și generalizate.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult