Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Codul Fiscal va fi modificat de la 1 august. Ce categorii profesionale sunt scutite de impozit

Noi modificări aduse Codului Fiscal vor intra în vigoare de la 1 august 2016. Este vorba de facilități fiscale care vizează domeniul cercetării și al agriculturii (OUG 32/2016).

1. Cercetătorii vor fi scutiți de impozit la fel ca IT-iștii

Mai precis, vor fi introduse în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor din activitatea de cercetare –dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică

Condițiile de aplicare a facilității vor fi detaliate printr-un ordin comun al miniștrilor economiei, finanțelor, muncii și agriculturii.

În prezent, sunt scutiți de impozitul pe venit salariații care creează programe pentru calculator. Și în acest caz criteriile pentru acordarea facilității sunt prevăzute într-un ordin și vizează situații precum încadrarea în organigrama societății, venitul obținut de societate pentru fiecare angajat din această activitate etc. Până în 2015, specializarea absolvită era, de asemenea, un criteriu.

2. Neimpozitarea transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal în condițiile legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile.

Facilitatea, care este deja în vigoare din iulie, imediat după publicarea OUG 32/2016, a fost introdusă pentru persoanele care dau în plată imobilele către instituții de credit și este acordată o singură dată pentru prima operațiune. Prin urmare impozitul de 2% sau 3% din valoarea tranzacției, în funcție de perioada deținerii, nu va mai fi calculat și reținut de notarii publici.

3. Sunt încadrate la venituri din alte surse venturile obținute de operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populație și de la persoanele juridice cuprinse în cercetările statitice efectuate în vederea producerii de statistici oficiale. De asemenea, măsura este în vigoare din iulie.

4. Se va aplica cota redusă de TVA de 9%, în loc de 20% în prezent, de la 1 august pentru livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol.

Modul de aplicare a facilității care are drept scop sprijinirea producătorilor agricoli va fi prevăzut prin ordin comun al miniștrilor de finanțe și al agriculturii.

Cele două ordine – atât pentru scutirea de impozitul pe venit pentru cercetători, cât și pentru aplicarea cotei reduse de TVA în sectorul agricol – urmează să fie publicate până la 1 august, data de intrare în vigoare a facilităților fiscale.

Alte prevederi importante pentru cercetare-dezvoltare emise în iulie

Totodată, au fost modificate normele privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal prin ordinul MF 1056/2016, care abrogă Ordinul MF 2086/2010 pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil.

Normele pun în aplicare prevederile articolului 20 din Codul fiscal care acordă o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor eligibile pentru activitățile de cercetare-dezvoltare.

Condițiile pentru acordarea deducerii suplimentare sunt:

* activitățile sunt cuprinse într-un proiect, care conține cel putin următoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfășurare, domeniul de cercetare-dezvoltare, sursele de finanțare, categoria rezultatului (de exemplu: studii, scheme, tehnologii, produse informatice, rețete și altele asemenea), caracterul inovativ (de exemplu: produs nou/modernizat, tehnologie nouă/modernizată, serviciu nou/modernizat);

* sunt din categoriile activităților de cercetare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.

Cheltuielile eligibile sunt cele cu:

* amortizarea sau închirierea imobilizărilor corporale și necorporale - terenuri, construcții, instalații tehnice -  sau o parte din acestea

* personalul care participă la activități de cercetare-dezvoltare, inclusiv la activități conexe,

* întreținerea și reparațiile imobilizărilor,

* exploatare, inclusiv: cheltuieli cu serviciile executate de terți, cheltuieli cu materialele consumabile, cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar, cheltuieli cu materiile prime, piese, module, componente, cheltuieli privind animalele de experiment.

* de regie, care pot fi alocate direct rezultatelor cercetării sau proporțional, prin utilizarea unei chei de repartizare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult