Foto: Profimedia Images
Începe goana guvernului după evazioniști? Vom trăi și vom vedea. Însă, până atunci, trebuie spus că pe 16 iunie a intrat în vigoare Legea 406/2023 care reglementează cardurile bancare și plata cu cardul la comercianți.
Astfel, toți comercianții din România sunt obligaţi să accepte un instrument de plată fără numerar, aşa că în orice magazin vom putea plăti cu cardul.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, prevede legea adoptată în decembrie 2023, scrie SpotMedia.
Art 4 din legea 265/2022 citată se referă la:
- persoane fizice autorizate,
- întreprinderi individuale
- întreprinderi familiale,
- societăți europene,
- societăți cooperative,
- societăți cooperative europene,
- organizații cooperatiste de credit,
- grupuri de interes economic
- grupuri europene de interes economic
Toate acestea trebuie să se doteze cu POS şi să accepte plata cu cardul.
Serviciul de avans în numerar
Pe de altă parte, aceeaşi lege prevede că magazinele pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar, notează și ziarul Adevărul.
Comercianții trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului. Avansul prevăzut mai sus se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei.
Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi, se mai arată în informarea celor de la SpotMedia.
Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat, informează ziarul Libertatea. În ce privește plata salariilor, pensiilor și a altor indemnizații, legea prevede ca beneficiarii să poată primi banii atât cash, cât și pe card.
Conform datelor puse la dispoziție de Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), în 2023 au depus bilanțul peste 43.000 de firme care funcționau în baza codului CAEN 4711 (Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun).
Închirierea lunară a POS-ului prin care se face plata cu cardul costă între 15 şi 50 lei.
„Chiria lunară pe aparat depinde de la banca la banca și poate varia între 15 lei și 50 lei. Abia așteaptă banca să le spui vreau și eu un POS la magazinul din punctul cutare, în secunda 2 au venit cu POS-ul să ți-l pună”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte Asociaţia Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, citat de Observator News.
„În mediul rural e foarte solicitat sistemul, un sistem simplu prin care la casă de marcat poți să-ți iei bani de pe card”, a mai spus Feliciu Paraschiv.
Iniţial, legea obliga şi angajatorii să plătească salariile pe card, dar prevederea a fost eliminată la presiunea patronatelor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Vigilenții noștri sobolani... Aaaah... Vreau să zic "inspectori ANAF" își vor arăta calitățile.
La Galați i-au rupt în bătaie. Sper să vedem din ce în ce mai multe astfel de cazuri.