Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comisia de la Veneția dă peste cap discursul politicienilor de la București: „În niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul în serviciu”

Două decizii ale Curții Constituționale și celebra ordonanța 13, care a făcut sute de mii de oameni să iasă în stradă la începutul anului, s-au bazat pe o interpretare greșită a unui raport al Comisiei de la Veneția, scrie Adevărul. Mai mult, eroarea s-a materializat în obligația impusă Parlamentului de a stabili un prag financiar pentru abuzul în serviciu. 

Jurnalistul Liviu Avram a obţinut poziţia oficială a Comisiei de la Veneţia, care a adus clarificări asupra concluziilor raportului. Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția, Panos Kakaviatos, a explicat astfel că „decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă (n.r. raportul) nu este în niciun caz unul financiar”.

„Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor. Acesta prevede: '... Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc'. (paragraful 102). 

Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția.

În vară, Curtea Constituţională a decis însă că Parlamentul României este obligat să stabilească un prag valoric pentru abuzul în serviciu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    LOL :))))
    • Like 0
  • check icon
    Ce să mai zicem? Când un rector de Universitate din România face asemenea interpretări (gen cât dăm babei care a furat o rață), atunci avem o mare problemă. Problemă că dacă așa ceva s-ar fi întâmplat în Italia, Franța sau Germania, acel ins ”și-ar fi dat glonț”, nu ar continua să ocupe funcția de Ministru al Justiției...
    QED.
    • Like 1
  • Exceptional. Si acum, ce facem? Cu CC vreau sa zic.
    • Like 0
  • Deci toți acești mari oameni ai justiției,ca ultimii borfași au MINȚIT!
    Nu ar trebui sa ...plece....Chiar aș zice cu un șut în ....dos!Cum se poate la acest nivel,d-le dorneanu (da,cu d mic!!!!) sa se fi intimplat așa ceva...."Cu D MARE" DEMNITARI FĂRĂ DEMNITATE!
    avem sau nu avem ....obraz!
    • Like 2
  • GabiC check icon
    Va veni PSD-ul cu o noua interpretare: "deci noi stabilim daca e abuz in serviciu sau nu- că poate nu-i o faptă gravă..." Nu stabilim care-i pragul ci cum interpretam "mica" şpagă, micul trafic de influență...
    • Like 2
  • Gion check icon
    Eeee... ei stiau exact asta dar asta le este interesul, sa transforme hotia in ceva legal.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult