Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Comisia de la Veneția dă peste cap discursul politicienilor de la București: „În niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul în serviciu”

Două decizii ale Curții Constituționale și celebra ordonanța 13, care a făcut sute de mii de oameni să iasă în stradă la începutul anului, s-au bazat pe o interpretare greșită a unui raport al Comisiei de la Veneția, scrie Adevărul. Mai mult, eroarea s-a materializat în obligația impusă Parlamentului de a stabili un prag financiar pentru abuzul în serviciu. 

Jurnalistul Liviu Avram a obţinut poziţia oficială a Comisiei de la Veneţia, care a adus clarificări asupra concluziilor raportului. Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția, Panos Kakaviatos, a explicat astfel că „decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă (n.r. raportul) nu este în niciun caz unul financiar”.

„Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor. Acesta prevede: '... Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc'. (paragraful 102). 

Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția.

În vară, Curtea Constituţională a decis însă că Parlamentul României este obligat să stabilească un prag valoric pentru abuzul în serviciu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Anon check icon
  LOL :))))
  • Like 0
 • check icon
  Ce să mai zicem? Când un rector de Universitate din România face asemenea interpretări (gen cât dăm babei care a furat o rață), atunci avem o mare problemă. Problemă că dacă așa ceva s-ar fi întâmplat în Italia, Franța sau Germania, acel ins ”și-ar fi dat glonț”, nu ar continua să ocupe funcția de Ministru al Justiției...
  QED.
  • Like 1
 • Exceptional. Si acum, ce facem? Cu CC vreau sa zic.
  • Like 0
 • Deci toți acești mari oameni ai justiției,ca ultimii borfași au MINȚIT!
  Nu ar trebui sa ...plece....Chiar aș zice cu un șut în ....dos!Cum se poate la acest nivel,d-le dorneanu (da,cu d mic!!!!) sa se fi intimplat așa ceva...."Cu D MARE" DEMNITARI FĂRĂ DEMNITATE!
  avem sau nu avem ....obraz!
  • Like 2
 • GabiC check icon
  Va veni PSD-ul cu o noua interpretare: "deci noi stabilim daca e abuz in serviciu sau nu- că poate nu-i o faptă gravă..." Nu stabilim care-i pragul ci cum interpretam "mica" şpagă, micul trafic de influență...
  • Like 2
 • Gion check icon
  Eeee... ei stiau exact asta dar asta le este interesul, sa transforme hotia in ceva legal.
  • Like 4


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult