Două decizii ale Curții Constituționale și celebra ordonanța 13, care a făcut sute de mii de oameni să iasă în stradă la începutul anului, s-au bazat pe o interpretare greșită a unui raport al Comisiei de la Veneția, scrie Adevărul. Mai mult, eroarea s-a materializat în obligația impusă Parlamentului de a stabili un prag financiar pentru abuzul în serviciu.
Jurnalistul Liviu Avram a obţinut poziţia oficială a Comisiei de la Veneţia, care a adus clarificări asupra concluziilor raportului. Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția, Panos Kakaviatos, a explicat astfel că „decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă (n.r. raportul) nu este în niciun caz unul financiar”.
„Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor. Acesta prevede: '... Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc'. (paragraful 102).
Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția.
În vară, Curtea Constituţională a decis însă că Parlamentul României este obligat să stabilească un prag valoric pentru abuzul în serviciu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
QED.
Nu ar trebui sa ...plece....Chiar aș zice cu un șut în ....dos!Cum se poate la acest nivel,d-le dorneanu (da,cu d mic!!!!) sa se fi intimplat așa ceva...."Cu D MARE" DEMNITARI FĂRĂ DEMNITATE!
avem sau nu avem ....obraz!