Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comisia de la Veneția dă peste cap discursul politicienilor de la București: „În niciun caz nu e vorba de un prag financiar la abuzul în serviciu”

Două decizii ale Curții Constituționale și celebra ordonanța 13, care a făcut sute de mii de oameni să iasă în stradă la începutul anului, s-au bazat pe o interpretare greșită a unui raport al Comisiei de la Veneția, scrie Adevărul. Mai mult, eroarea s-a materializat în obligația impusă Parlamentului de a stabili un prag financiar pentru abuzul în serviciu. 

Jurnalistul Liviu Avram a obţinut poziţia oficială a Comisiei de la Veneţia, care a adus clarificări asupra concluziilor raportului. Purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneția, Panos Kakaviatos, a explicat astfel că „decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă (n.r. raportul) nu este în niciun caz unul financiar”.

„Raportul privind relaţia dintre responsabilitatea politică şi penală a miniştrilor se referă, conform titulaturii sale, doar la situaţia miniştrilor. Acesta prevede: '... Comisia de la Veneţia consideră că prevederile penale naţionale privind „abuzul în serviciu”, „exces de autoritate” şi alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns şi aplicate cu un prag înalt, astfel încât acestea să poată fi invocate în cazuri unde fapta este de natură gravă, cum ar fi de exemplu infracţiuni grave împotriva proceselor democratice naţionale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparţialităţii administraţiei publice etc'. (paragraful 102). 

Aşadar, decisivă este natura faptei, iar pragul la care se referă nu este în niciun caz unul financiar. Mai mult, acest prag se aplică desigur doar normelor cu caracter general din legea penală privind abuzul în serviciu, dar nu şi la alte infracţiuni precum corupţia, spălarea banilor sau abuz de încredere”, se arată în răspunsul Comisiei de la Veneția.

În vară, Curtea Constituţională a decis însă că Parlamentul României este obligat să stabilească un prag valoric pentru abuzul în serviciu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Anon check icon
    LOL :))))
    • Like 0
  • check icon
    Ce să mai zicem? Când un rector de Universitate din România face asemenea interpretări (gen cât dăm babei care a furat o rață), atunci avem o mare problemă. Problemă că dacă așa ceva s-ar fi întâmplat în Italia, Franța sau Germania, acel ins ”și-ar fi dat glonț”, nu ar continua să ocupe funcția de Ministru al Justiției...
    QED.
    • Like 1
  • Exceptional. Si acum, ce facem? Cu CC vreau sa zic.
    • Like 0
  • Deci toți acești mari oameni ai justiției,ca ultimii borfași au MINȚIT!
    Nu ar trebui sa ...plece....Chiar aș zice cu un șut în ....dos!Cum se poate la acest nivel,d-le dorneanu (da,cu d mic!!!!) sa se fi intimplat așa ceva...."Cu D MARE" DEMNITARI FĂRĂ DEMNITATE!
    avem sau nu avem ....obraz!
    • Like 2
  • GabiC check icon
    Va veni PSD-ul cu o noua interpretare: "deci noi stabilim daca e abuz in serviciu sau nu- că poate nu-i o faptă gravă..." Nu stabilim care-i pragul ci cum interpretam "mica" şpagă, micul trafic de influență...
    • Like 2
  • Gion check icon
    Eeee... ei stiau exact asta dar asta le este interesul, sa transforme hotia in ceva legal.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult