Ministerul Justiţiei a anunţat marți că va introduce un prag valoric pentru abuzul în serviciu, după ce Curtea Constituțională a respins excepţia ridicată de Bombonica Prodana şi a precizat că este obligaţia Parlamentului de a legifera un astfel de prag.
Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că “acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”.
„În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că «neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanții împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie»”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.
În cauza ce a format obiectul Dosarului nr.1328D/2017, Curtea s-a pronunţat asupra aceloraşi dispoziţii legale, din perspectiva criticilor vizând inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei.
Potrivit comunicatului de presă al Curţii Constituţionale din data de 6 iunie 2017, respingând ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.297 alin.(1) din Codul penal, Curtea a reţinut că, “dată fiind natura omisiunii legislative relevate, instanța constituțională nu are competența de a complini acest viciu normativ, întrucât și-ar depăși atribuțiile legale, acționând în sfera de competență a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligația de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.”
„Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituţia Romaniei, “deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.”
Faţă de cele statuate, conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu urmează a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric”, arată Ministerul Justiției.
Curtea Constituţională (CCR) a respins, marţi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate pe abuzul în serviciu ce viza sintagma „îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”, ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, iar în ceea ce priveşte stabilirea unui prag minim, a precizat că nu intră în sarcina sa, au declarat pentru News.ro, surse din CCR.
„CCR va recomanda Parlamentului să impună un prag la abuzul în serviciu”, a declarat un judecător CCR pentru News.ro.
Judecată pentru abuz în serviciu, Bombonica Prodana, a cerut instanei supreme să sesizeze CCR în legătură cu articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu, aceasta motivând că în Codul Penal nu există un prag al prejudiciului sub care fapta sa nu constituie infracțiune. Iar instanța i-a admis cererea.
Decizia Curții Constituţionale vine în contextul în care anul trecut hotăra ca abuzul în serviciu e infracţiune doar dacă echivalează cu încâlcarea unei legi sau ordonante, potrivit Digi24. Luna trecută Ministerul Justiţiei a trimis în Parlament un proiect de modificare a definiţiei în acest sens, însă fără un prag valoric.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Deci, de ce afirmi că Bombonica și cu Dragnea impun un prag valoric pt. ca asa vor și pt. ca pot?
Așteptăm răspunsul propagandei.
Eh, ce sa facem acum, i-a soptit ceva o pasarica in ureche.