Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministerul Justiţiei va propune un prag valoric pentru abuzul în serviciu, după ce Curtea Constituțională a respins excepţia ridicată de Bombonica Prodana

Ministerul Justiţiei a anunţat marți că va introduce un prag valoric pentru abuzul în serviciu, după ce Curtea Constituțională a respins excepţia ridicată de Bombonica Prodana şi a precizat că este obligaţia Parlamentului de a legifera un astfel de prag.

Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că “acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”.

„În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că «neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanții împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie»”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

În cauza ce a format obiectul Dosarului nr.1328D/2017, Curtea s-a pronunţat asupra aceloraşi dispoziţii legale, din perspectiva criticilor vizând inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei.

Potrivit comunicatului de presă al Curţii Constituţionale din data de 6 iunie 2017, respingând ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.297 alin.(1) din Codul penal, Curtea a reţinut că, “dată fiind natura omisiunii legislative relevate, instanța constituțională nu are competența de a complini acest viciu normativ, întrucât și-ar depăși atribuțiile legale, acționând în sfera de competență a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligația de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.”

„Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituţia Romaniei, “deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.”

Faţă de cele statuate, conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu urmează a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric”, arată Ministerul Justiției.

Curtea Constituţională (CCR) a respins, marţi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate pe abuzul în serviciu ce viza sintagma „îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”, ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, iar în ceea ce priveşte stabilirea unui prag minim, a precizat că nu intră în sarcina sa, au declarat pentru News.ro, surse din CCR.

„CCR va recomanda Parlamentului să impună un prag la abuzul în serviciu”, a declarat un judecător CCR pentru News.ro.

Judecată pentru abuz în serviciu, Bombonica Prodana, a cerut instanei supreme să sesizeze CCR în legătură cu articolul din Codul Penal privind abuzul în serviciu, aceasta motivând că în Codul Penal nu există un prag al prejudiciului sub care fapta sa nu constituie infracțiune. Iar instanța i-a admis cererea.

Decizia Curții Constituţionale vine în contextul în care anul trecut hotăra ca abuzul în serviciu e infracţiune doar dacă echivalează cu încâlcarea unei legi sau ordonante, potrivit Digi24. Luna trecută Ministerul Justiţiei a trimis în Parlament un proiect de modificare a definiţiei în acest sens, însă fără un prag valoric. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mike check icon
  Orice prag peste 1RON trebuie să fie respins.
  • Like 1
 • Corectati titlul, nu MJ impune un prag valoric, Valer Dorneanu, Bombonica si cu Dragnea impun un prag valoric pt. ca asa vor si pt. ca pot. Nu neaparat 200.000, merge si 130.000, dar sa fie pe atat cat sa nu se considere fapta penala in cazul lor, asta conteaza.
  • Like 4
  • @ Marian Cristescu
   Dee Dee check icon
   „CCR va recomanda Parlamentului să impună un prag la abuzul în serviciu".
   Deci, de ce afirmi că Bombonica și cu Dragnea impun un prag valoric pt. ca asa vor și pt. ca pot?
   Așteptăm răspunsul propagandei.
   • Like 0
  • @ Dee Dee
   Raspunsul propagandei este al dumneavoastra, stimate domn. CCR spune ca Parlamentul are "obligatia" sa stabileasca un prag. Evident, e o formulare tampa, dar bine pusa acolo, Parlamentul nu poate fi obligat de nimeni sa stabileasca vreun prag, legislatia penala n-are a face cu Constitutia, legea fara prag e constitutionala. In ce calitate un organism constitutional(unde scrie in Constitutie ca unele legi trebuie sa aiba prag sau nu?) are drept de a obliga puterea legislativa sa adopte un act? De ce n-ar obliga si stabilirea unui prag pentru viol pe minute sau crima pe numar de injunghieri sau gloante trase?) Imi pare rau, dar dragul de Valer Dorneanu al lui Iliescu, socrul abuzierului in serviciu Petrica Toba, a abuzat in serviciu. N-o sa le tina, cetatenii nu sunt toti cretini si analfabeti in tara asta ca sa inghita alta galusca.
   • Like 2
  • @ Marian Cristescu
   Dee Dee check icon
   Pentru că Comisia de la Veneția când ne convine, iar în rest drepturile omului sunt un lux. Iar tu, propagandă.
   • Like 0
  • @ Dee Dee
   Comisia de la Venetia da doar recomandari. Amtsmissbrauch exista bine mersi fara niciun prag si in alte legislatii, cauta nitelus si tu si pe altundeva decat la posturile de propaganda puscariasa . Dreptul de a fura nu e un drept al omului.
   • Like 2
  • @ Dee Dee
   Un citat din Tudorica din aprilie si te las: "Nu voi stabili niciun prag. Nici maxim, nici minim. Eram judecător la Curte, sunt membru în Comisia de la Veneţia, dar legiuitorul naţional trebuie să respecte legea fundamentală. Legea fundamentală spune că constituie abuz fapta funcţionarului şi acolo nu se referă la un prag. Îi laşi judecătorului libertatea de a aprecia că o faptă de abuz, cu o anumită consecinţă păgubitoare, este infracţiune sau nu. De aceea, judecătorul are libertatea de apreciere, ţine seama de personalitatea, persoana făptuitorului, de gravitatea faptei, de împrejurarea că este recidivist sau nu, de scopul, de mobilul faptei. Judecătorul poate să dea suspendare în executarea pedepsei, poate să amâne aplicarea pedepsei, după cum procurorul poate să renunţe la urmărirea penală", afirma Tudorel Toader.
   Eh, ce sa facem acum, i-a soptit ceva o pasarica in ureche.
   • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult