Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Comisia Europeană s-a uitat peste deficitul prognozat de Guvernul Grindeanu și a conchis că va fi mai mare

Comisia Europeană estimează în prognoza de iarnă 2017 că România va avea în acest an o creştere economică de 4,4%, în timp ce Guvernul Grindeanu mizează pe o creștere a PIB-ului de 5,2%. 

În ceea ce privește deficitul public, raportul CE estimează că acesta va ajunge la 3,6% din PIB în 2017 ca urmare a reducerii TVA cu un punct procentual şi a eliminării accizelor la carburanţi şi a taxei pe construcţii speciale, și la 3,9% din PIB în 2018. 

Analiștii sunt de părere că un deficit peste pragul de 3%, stabilit prin Tratatul de la Maastricht, ar putea atrage plata unor penalități către Uniunea Europeană.    

„Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conține mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuțiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii și salarii în sectorul public. În consecință, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor programată pentru luna iulie 2017", se arată în prognoza de iarnă 2017 a Comisiei Europene.

Bugetul de stat pentru acest an este construit pe un deficit bugetar de 2,99% pe standarde ESA şi de 2,96% pe cash. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dă asigurări că deficitul bugetar pe 2017 nu va depăși 3 la sută. 

„Vă pot confirma: deficitul pe 2017 va fi puţin mai mare decât în 2016, dar nu va depăşi 3%, am discutat asta la dezbaterea pe buget. Nu am reţinut că va fi un deficit de 3,6, am reţinut că e de presupus probabil o anumită creştere a anumitor preţuri”, a spus preşedintele Senatului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a comentat săptămâna trecută că pe partea de venituri bugetul pe 2017 este unul ambiţios, iar pe partea de cheltuieli este un buget optimist. 

„Cred că acest buget este unul ambiţios mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenţi”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce sa mai scriu ca m-a zapacit d-nul Tariceanu! A avut loc o dezbatere din care d-lui a 'retinut' ca va fi deficit mai mare dar sub 3%,nu-si aminteste daca s-a discutat despre posibilitatea 3.6% sau nu s-a dezbatut in dezbataie,a 'retinut' ca e de presupus...probabil...o anumita(?) crestere...limpede caclestarul! Domnul Isarescu a spus nimic in mod elegant,lasand o umbra de speranta cu conditia sa nu scape pisica la carnatii din pod.Modul asta de a raspunde la intrebari e ca 'tacaneala' in tenisul de masa, doar sa dai mingea inapoi in terenul adversarului pana se plictiseste si,frustrat, greseste.
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult