Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Comisia Europeană s-a uitat peste deficitul prognozat de Guvernul Grindeanu și a conchis că va fi mai mare

Comisia Europeană estimează în prognoza de iarnă 2017 că România va avea în acest an o creştere economică de 4,4%, în timp ce Guvernul Grindeanu mizează pe o creștere a PIB-ului de 5,2%. 

În ceea ce privește deficitul public, raportul CE estimează că acesta va ajunge la 3,6% din PIB în 2017 ca urmare a reducerii TVA cu un punct procentual şi a eliminării accizelor la carburanţi şi a taxei pe construcţii speciale, și la 3,9% din PIB în 2018. 

Analiștii sunt de părere că un deficit peste pragul de 3%, stabilit prin Tratatul de la Maastricht, ar putea atrage plata unor penalități către Uniunea Europeană.    

„Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conține mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuțiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii și salarii în sectorul public. În consecință, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor programată pentru luna iulie 2017", se arată în prognoza de iarnă 2017 a Comisiei Europene.

Bugetul de stat pentru acest an este construit pe un deficit bugetar de 2,99% pe standarde ESA şi de 2,96% pe cash. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dă asigurări că deficitul bugetar pe 2017 nu va depăși 3 la sută. 

„Vă pot confirma: deficitul pe 2017 va fi puţin mai mare decât în 2016, dar nu va depăşi 3%, am discutat asta la dezbaterea pe buget. Nu am reţinut că va fi un deficit de 3,6, am reţinut că e de presupus probabil o anumită creştere a anumitor preţuri”, a spus preşedintele Senatului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a comentat săptămâna trecută că pe partea de venituri bugetul pe 2017 este unul ambiţios, iar pe partea de cheltuieli este un buget optimist. 

„Cred că acest buget este unul ambiţios mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenţi”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce sa mai scriu ca m-a zapacit d-nul Tariceanu! A avut loc o dezbatere din care d-lui a 'retinut' ca va fi deficit mai mare dar sub 3%,nu-si aminteste daca s-a discutat despre posibilitatea 3.6% sau nu s-a dezbatut in dezbataie,a 'retinut' ca e de presupus...probabil...o anumita(?) crestere...limpede caclestarul! Domnul Isarescu a spus nimic in mod elegant,lasand o umbra de speranta cu conditia sa nu scape pisica la carnatii din pod.Modul asta de a raspunde la intrebari e ca 'tacaneala' in tenisul de masa, doar sa dai mingea inapoi in terenul adversarului pana se plictiseste si,frustrat, greseste.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult