Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Comisia Europeană s-a uitat peste deficitul prognozat de Guvernul Grindeanu și a conchis că va fi mai mare

Comisia Europeană estimează în prognoza de iarnă 2017 că România va avea în acest an o creştere economică de 4,4%, în timp ce Guvernul Grindeanu mizează pe o creștere a PIB-ului de 5,2%. 

În ceea ce privește deficitul public, raportul CE estimează că acesta va ajunge la 3,6% din PIB în 2017 ca urmare a reducerii TVA cu un punct procentual şi a eliminării accizelor la carburanţi şi a taxei pe construcţii speciale, și la 3,9% din PIB în 2018. 

Analiștii sunt de părere că un deficit peste pragul de 3%, stabilit prin Tratatul de la Maastricht, ar putea atrage plata unor penalități către Uniunea Europeană.    

„Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conține mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuțiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii și salarii în sectorul public. În consecință, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor programată pentru luna iulie 2017", se arată în prognoza de iarnă 2017 a Comisiei Europene.

Bugetul de stat pentru acest an este construit pe un deficit bugetar de 2,99% pe standarde ESA şi de 2,96% pe cash. 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dă asigurări că deficitul bugetar pe 2017 nu va depăși 3 la sută. 

„Vă pot confirma: deficitul pe 2017 va fi puţin mai mare decât în 2016, dar nu va depăşi 3%, am discutat asta la dezbaterea pe buget. Nu am reţinut că va fi un deficit de 3,6, am reţinut că e de presupus probabil o anumită creştere a anumitor preţuri”, a spus preşedintele Senatului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a comentat săptămâna trecută că pe partea de venituri bugetul pe 2017 este unul ambiţios, iar pe partea de cheltuieli este un buget optimist. 

„Cred că acest buget este unul ambiţios mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenţi”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, potrivit Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce sa mai scriu ca m-a zapacit d-nul Tariceanu! A avut loc o dezbatere din care d-lui a 'retinut' ca va fi deficit mai mare dar sub 3%,nu-si aminteste daca s-a discutat despre posibilitatea 3.6% sau nu s-a dezbatut in dezbataie,a 'retinut' ca e de presupus...probabil...o anumita(?) crestere...limpede caclestarul! Domnul Isarescu a spus nimic in mod elegant,lasand o umbra de speranta cu conditia sa nu scape pisica la carnatii din pod.Modul asta de a raspunde la intrebari e ca 'tacaneala' in tenisul de masa, doar sa dai mingea inapoi in terenul adversarului pana se plictiseste si,frustrat, greseste.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult