Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Miracolul de la Notre Dame: în nici 24 de ore de la incendiu, omenirea se unește pentru reconstrucția Catedralei

Notre Dame, după incendiu

Foto: Guliver Getty Images

Catastrofa de la Notre Dame are, totuși, ceva extraordinar prin efectele sale. Nu doar că n-a pierit nimeni, ceea ce e o mare ușurare într-un oraș terorizat în ultimii ani de tot felul de atacuri și accidente, dar aduce brusc întreaga lume laolaltă într-o uriașă manifestare a solidarității.

Din orice colț al Pământului ai fi, nu se poate să te fi aflat vreodată în Paris fără să fi fost contaminat de sentimentul că orașul acesta chiar e un loc al iubirii. Iar Notre Dame, unde te duceai ca prostu’ să faci un selfie, te biruia. Te amețea cu înălțimea vremurilor sale, iar când intrai înăuntru, te îngenunchea cu energia celor care trecuseră pe-acolo crezând, sperând, punându-și o dorință, construind un vis.

Plecai și tu tăcut cu speranța ta, încredințat că spiritul nu-i doar un obiectiv turistic. Asta se-ntâmplă acum, o contaminare generală a celor care au fost la Notre Dame și vor să arate, să se știe, să ajute. Nu e despre vreo religie anume, ci despre emoția simțită dincolo de selfie, despre bucuria de a te fi aflat într-un loc care a pus în valoare secole de-a-rândul spiritualitatea din om. Această tresărire a născut brusc în rețelele sociale o nouă identitate care ne unește: „eu, cel care am fost la Notre Dame…”

Când Varșovia a fost distrusă acum 75 de ani de naziști, a putut fi refăcută după picturile unor mari artiști. Notre Dame va fi refăcută din nenumăratele reprezentări virtuale și, prin focul aprins al acestei emoții la scară planetară, din selfie-urile noastre.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • nu e niciun miracol, asa sunt o parte din francezi: au urmarit socati flacarile pt o seara, au plans o noapte, au reconstruit a 2a zi.
  Unii romani inca asteapta americanii dupa 80 de ani. Altii au facut cate un ong si strang donatii si voluntari si construiesc cate o toaleta la cate o scoala.
  • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   AU CONSTRUIT SI UN SPITAL PT. COPII CU CANCER IN CURTE LA MARIE CURIE ! SI AR MAI FI !
   • Like 1
 • Pentru că mă consider un om empatic, le transmit francezilor compasiunea mea și nu întârzii sa le recomand serviciile de construcții BOR care vor reuși în maxim 5 ani sa le refacă edificiul. Bani sa fie :D
  • Like 1
 • Judecand dupa comentariile de aici, acum imi dau seama de ce suntem o natie pe cale de disparitie. Dispret fata de cultura, fata de arhitectura veche, fata de lucruri construite acum sute de ani cand nu exista beton facut in laborator, utilaje, fier beton etc. Dispret fata de semeni, fata de valori morale, fata de principii morale. Intr-o tara unde se ara cu tractorul rezervatia de flori, tocmai de langa Sibiu (unde ma asteptam sa fie oameni mai ok fata de Teleorman, spre exemplu) spune multe despre incotro merge tara asta cu ce a mai ramas din poporul roman (ala mai deschis la minte s-a carat deja in afara, subsemnatul inclus). In rest, da, suntem toti cu #muiepsd in gura, pana vom vedea ca se face dracului ceva in tara asta macar ca in Ungaria.
  • Like 2
 • Pentru cel cu "mormanul de cc.." Fiecare gândeşte cât îi poate permite materia cenuşie. Dacă ne referim şi la inteligenţă, atunci e mai dificil... Nai decât să fi fericit cu ce poţi înţelege din ce se întâmplă în lumea de azi cu informaţii OFICIAL prezentate... "De gustibus non est disputandum...!"
  • Like 0
  • @ Francisc Németh
   merge si fara " est" !
   • Like 0
 • Io-te-i si p-astia, vor catedrala reconstruita, pai n-au alte prioritati?
  Vestele galbene, pedofila prima doamna, preturile la carburant...
  Sau stai... la fel cu sangele ala de roman cotropitor din imn, curvasaraia e mare si catedrala noastra e maro, da' Notre Dame-ul e miez. Haideti hipsterilor, mai bagati un # gen jesuischarlie ca atunci cand francezii mictionau pe natia noastra.
  A ars biserica, asta e, multi pacatosi sau vreun Pierre-Dorel care a bagat una fara filtru in pod, treaba e ca un pici de 3 ani a murit intr-un wc din curtea scolii in Iasi si pe noi ne doare ranza de catedrala sufletului.
  Poate s-o afuma si Louvre-ul sau macar stramba aia de Monalisa glorificata ca o frumusete neinteleasa si poate or pica si cateva statui de minori care mictioneaza, scluptate de "artisti" neintelesi, desi vadit pedofili.
  • Like 0
  • @ Costin Sirghei
   check icon
   ”Amice, ești idiot!” - Caragiale e veșnic.
   • Like 4
  • @
   Hipster cretin fara identitate in lumea reala la fel ca si in cea virtuala.
   Esti din aia cu #muie in gura, este?
   Ratatule!
   • Like 0
  • @ Costin Sirghei
   Valentin check icon
   Coloana lui Brâncuşi se pune?
   • Like 0
  • @
   Slava Domnului !
   • Like 0
 • Doliu la Paris şi nu numai! Noi am avut "Colectiv" americanii turnurile gemene şi Parisul "Notre Dame". Omenirea are nevoie de "lovituri" pentru a se sensibiliza omeneşte. Ce te poate pune pe gânduri, cauzalitatea acestori catastrofe. Cum a fost posibil să se aprindă? De la ce?, sau poate: "de la cine"? (nu vom afla în veci. adevărul este dureros în multe cazuri şi nu dă bine... !!!!!!) În Europa occidentală în zilele noastre, se intră cu buldozere în biserici şi catedrale, bijuterii arhitecturale sunt dărămate fără milă, lumea tace hipnotizată, de ce? Daţi-vă singur răspunsul.... Gemenele au căzut prin implozii....?! La "Doamna Noastră", din mulţimea de "gură cască" cum de nu a existat nici unul curajos, când a văzut fumul, să ia un extinctor şi să încerce ceva, ce se putea... Dar dacă focul a fost aprins simultan în mai multe puncte şi eventual ajutat cu ceva inflamabil... că prea ardea ca în cazan, atunci ar fi fost cu şanse mici de reuşită... !!! Un gânditor celebru de pe acele meleaguri spunea: " cogito ergo sum..." R.D. Deci dacă existăm putem să ne jucâm gândind, variante nu-i aşa....? Un alt celebru francez; Alain Delon declara recent la 82 ani la un interviu: "Îmi este scârbă de lumea secolului XXI, urăsc epoca asta...! " Ce aş putea eu adăuga mai mult decât: NO COMMENT!!!!
  • Like 0
  • @ Francisc Németh
   check icon
   Gîndim și noi puțin??
   ”Cum a fost posibil să se aprindă?” - ete așa, fix ca la Colectiv! A, stai, acolo au pus foc oamenii lui Iohannis, parcă...
   ”În Europa occidentală în zilele noastre, se intră cu buldozere în biserici şi catedrale, bijuterii arhitecturale sunt dărămate fără milă, lumea tace hipnotizată, de ce?”
   Păi, vă zic eu de ce!
   Pentru că gîndirea dvs este un morman de căcăt! La ora la care ați postat acest mesaj ȘTIAȚI deja că oameni cu stare din lumea întreagă au sărit să ajute cu bani reconstrucția catedralei (300-400 mil euro în 24h!).
   ”cum de nu a existat nici unul curajos, când a văzut fumul, să ia un extinctor şi să încerce ceva, ce se putea...”
   Pentru că, potrivit raportului pompierilor, originea incendiului pare să fie în zona ”de șantier”. Și, ghici ce, aceste zone sunt izolate (cetățenii nu au acces în acele zone)! Și chiar dacă vreun cetățean ar fi văzut ceva suspect (o flamă, ba chiar și un foc mic) s-ar gîndi ”e șantier, băieții ăia fac ceva acolo”.
   ”Dar dacă focul a fost aprins simultan în mai multe puncte şi eventual ajutat cu ceva inflamabil... că prea ardea ca în cazan, atunci ar fi fost cu şanse mici de reuşită”
   Raportul (preliminar) al pompierilor indică o singură sursă. Vom vedea ce vor constata în viitor. Însă între a-i crede pe ei sau pe dvs.... aleg lejer să-i cred pe ei!
   ”Gemenele au căzut prin implozii....”
   Deci avem probe video cum un avion se face țăndări într-o clădire dar preferăm să credem că niște oameni au plasat, cu precizie inginereașcă, niște explozibili în acea clădire??
   Omule, nu neg existența universurilor paralele, dar e foarte important să ne împăcăm cu limitările acestuia în care ne aflăm!
   • Like 1
 • mike mike check icon
  Nu se uneste omenirea si pentru reconstructia Romaniei? Am avea nevoie si noi de cateva miliarde de la Chanel dau Dior pentru cateva autostrăzi. Catedrala avem deja. Din beton.
  • Like 1
  • @ mike
   La Colectiv a venit din simpla solidaritate cu tinerii în suferinţă: Andre Rieu şi nimeni de la noi din catedrale... asta e...!
   • Like 1
 • Bianca check icon
  N-am înțeles rolul aluziei din articol cu privire la oamenii care își fac selfie-uri pe acolo. Dacă își făceau poze cu aparatul de fotografiat, era diferit? Tot “ca proștii” o făceau?

  De altfel, articolul nu-i altceva decât o constatare extrem de banală: da, oamenii s-au mobilizat pentru reconstrucția catedralei, asta aflai din două click-uri pe net și e într-adevăr înduioșător. Așa, și? Ce spune asta despre umanitate? Sau e alt mod de a sensibiliza cu afirmații stupide de genul “omenirea mai are o șansă, nu suntem chiar așa răi”?
  • Like 0
  • @ Bianca
   check icon
   Dar de ce n-ați întrebat direct pe ce adresă să trimiteți ”self”-iurile dvs ca ajutor pentru reconstruție? Ar ajuta mult să specificați că sunt făcute ”cu aparatul de fotografiat”!!
   • Like 0
 • ce bine ar fi daca omenirea s-ar uni pt omenire! daca ar da dovada de acceasi solidaritate si cu alti semeni, mult mai vitregiti: mare parte a orientului mijlociu, asia de sud, africa, america de sud...
  • Like 1
 • Amin !

  Si eu am fost la Notre - Dame, interesant este ca si traducerea literara este "fecioara noastra", si am simtit o durere in suflet, gata sa o impartasesc oricum.

  Este o tragedie si ma solidarizez si eu oricarei actiuni de refacere a acestei case a europei.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult