Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Companiile mari ar putea fi vizate de introducerea unei „taxe de solidaritate". Măsura propusă de UDMR este susținută și de PSD

 Kelemen Hunor - UDMR - Foto Inquam Photos/Raul Stef)

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Liderii UDMR au propus luni seara, la ședința coaliției, introducerea unei „taxe de solidaritate” care vizează firmele cu cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, potrivit unor surse politice citate de News.ro. Companiile mari ar urma să plătească, de anul viitor, un impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă măsura va fi adoptată de Executiv.

Propunerea UDMR este susținută de PSD. Liberalii nu doresc ca noua taxă să fie una permanentă, ci să fie luată în calcul doar ca măsură de criză pentru 2022, conform surselor menționate.

Ideea a fost avansată de Kelemen Hunor, liderul UDMR, și pe 20 noiembrie, în contextul negocierilor PSD-PNL-UDMR. 

„La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxă de solidaritate e ok, dar trebuie să vedem ce fel de solidaritate şi cine e solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare când companiile mari nu sunt solidare şi am spus că, din punctul meu de vedere, ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an, ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Este o posibilitate de a aduna nişte bani la bugetul de stat. După calculele noastre, undeva între 1,4-1,6 miliarde de euro pe an, şi de acolo se pot finanţa multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord ca oamenii care au un venit de 2500, de 3000 de lei să fie solidari când există posibilitatea de a găsi alte surse. Asta a fost discuţia”, a declarat atunci Kelemen Hunor.

Despre introducerea unei taxe de solidaritate a vorbit și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. El a afirmat duminică, la Antena 3, că toate companiile care au cifră de afaceri peste 100 milioane ar putea să achite o taxă de solidaritate de 1% pentru sănătate şi educaţie, pentru a sprijini bugetul naţional.

„Nu sunt de vină românii că tu ai o guvernare ineficientă, că tu nu eşti în stare să opreşti hoţia din vamă sau neplata TVA-ului. Românii îşi plătesc impozite. Nu înţeleg de ce e această reticenţă, am văzut că a abordat-o şi domnul Kelemen Hunor, pentru companiile care au cifră de afaceri peste 100 de milioane, indiferent care este capitalul, românesc, multinaţional, să vină o taxă de 1%, găsită destinaţie clară pentru sănătate şi învăţământ”, a declarat Marcel Ciolacu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Metoda tipica de guvern corupt si inept. Hai sa-i mai sugem de bani pe aia care lucreaza legal si la suprafata. Eu nu am nimic cu o taxa de solidaritate , dar ce-ar fi daca si-ar focusa eforturile sa diminueze evaziunea fiscala ?
    Rasunsul este simplu , acolo e greu pentru ca dam in hotomanii de partid . Asa mai bine luam de la aia care produc ceva in tara asta. Trebuie sa intelegem cu totii, ca in acest moment tara este condusa de reprezentantii atarnatorilor, coruptilor , evazionistilor si interlopilor . Si mai grav au o majoritate confortabila. Cu putine exceptii oamenii mai decenti prezenti in sistem , nu vor performa ... pentru ca gasca o sa-i manance de vii. Toata povara fiscala ca sa-si tina clientela fericita va veni de la UE si de la oamenii care muncesc cinstit in tara asta. Foarte simplu ...
    • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Foarte bine subliniate la urma stimate domn , Evaziunea bat-o vina ,
      --Ca mare mai este ,.si la nimeni nu le pasa . Incepand din Pietele Ago -Alimentare si tarminand cu popa care face diferite servicii si nu-i pasa de bonul fiscal .
      --De altfel , problema cu popii este una foarte serioasa si de mare amploare , in tot cultul bor-fanilor ,,
      -- Tot ce fac si socotesc banii pentru ei , si numai ptr ei ,nimic la Stat , dar statul sa le plateasca ,salarii , facilitatii , etc,
      --- Aici ar trebui gandita acea taxa de solidaritate ,daca tot pretindem ca suntem mari crestini neaosi verzi ortodoxi !
      • Like 0
  • Paul check icon
    Bozg… asta dezgustător i-o fi dat prin cap sa anuleze pensiile primarilor sau sa reducă pomenile data la tot felul de învârtiti înainte de a pune încă o taxa pe aia care chiar aduc bani in țara asta? Nu cred… jegurile astea imputite care conduc România la ora actuala nu știu decât sa distrugă si sa fure… indiferent de naționalitate… deși udemeriștii au distincția de a fi furat fără încetare de la căderea lui Ceaușescu si pana acum, ca au fost scurte perioadele de timp cât astia nu au fost la butoane. Toți hauristii s-ar in sus de bucurie acuma, ca cei mai hoți din tara asta sunt de fapt niște unguri… :-D
    • Like 0
    • @ Paul
      Mda, de fapt tot ei udmr--istii au fost sustinatorii infocati ai pensiilor ,nesimtite ,,ale primarilor ,etc, facand abstractie de faptul ca ,nu sunt bani la buget ,
      --Apreciez ca foarte buna logica si gandirea Domnului Ghinea ,atunci cand a intocmit acel plan inteligent ,in dreptul pensiilor ,limitand la 9,5 % din PIB .fondul alocat ptr toate pensiile .
      -- Rferitor la politica udmr-ista ,,nu maisunt comentazrii bune , ci dimpotriva ,ei sunt un fel de persoana ,,care mereu isi trage focul pe oala lui ,,
      • Like 0
  • Nume check icon
    Când nu ești în stare sa colectezi taxele actuale atunci inventezi tot felul de alte taxe ca sa iei acoperi incompetenta. Vedeți studiul făcut la nivel european unde România este ultima la colectarea TVA-ului.
    • Like 2
    • @ Nume
      Nume check icon
      Si exact la sănătate și educație se vor duce. Ei nu înțeleg ca noi știm ca ei mint cu nerușinare din momentul în care deschid gura. Ei chiar cred ca noi mai "mușcăm" la minciunile lor ordinare. Toți se dau mari crești indiferent cum isi fac crucea. Când se duc la biserica - măcar în turneele electorale - nu se cutremura pielea pe ei când intra în biserica când isi aduc aminte cât de mult au prostit și prostesc acest popor?
      • Like 2
    • @ Nume
      Nume check icon
      Sa inteleg ca s-au prins ca nu poate fura din PNRR și au nevoie de alte surse necontrolabile?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult