Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Liderii UDMR au propus luni seara, la ședința coaliției, introducerea unei „taxe de solidaritate” care vizează firmele cu cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, potrivit unor surse politice citate de News.ro. Companiile mari ar urma să plătească, de anul viitor, un impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă măsura va fi adoptată de Executiv.
Propunerea UDMR este susținută de PSD. Liberalii nu doresc ca noua taxă să fie una permanentă, ci să fie luată în calcul doar ca măsură de criză pentru 2022, conform surselor menționate.
Ideea a fost avansată de Kelemen Hunor, liderul UDMR, și pe 20 noiembrie, în contextul negocierilor PSD-PNL-UDMR.
„La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxă de solidaritate e ok, dar trebuie să vedem ce fel de solidaritate şi cine e solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare când companiile mari nu sunt solidare şi am spus că, din punctul meu de vedere, ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an, ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp. Este o posibilitate de a aduna nişte bani la bugetul de stat. După calculele noastre, undeva între 1,4-1,6 miliarde de euro pe an, şi de acolo se pot finanţa multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord ca oamenii care au un venit de 2500, de 3000 de lei să fie solidari când există posibilitatea de a găsi alte surse. Asta a fost discuţia”, a declarat atunci Kelemen Hunor.
Despre introducerea unei taxe de solidaritate a vorbit și preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. El a afirmat duminică, la Antena 3, că toate companiile care au cifră de afaceri peste 100 milioane ar putea să achite o taxă de solidaritate de 1% pentru sănătate şi educaţie, pentru a sprijini bugetul naţional.
„Nu sunt de vină românii că tu ai o guvernare ineficientă, că tu nu eşti în stare să opreşti hoţia din vamă sau neplata TVA-ului. Românii îşi plătesc impozite. Nu înţeleg de ce e această reticenţă, am văzut că a abordat-o şi domnul Kelemen Hunor, pentru companiile care au cifră de afaceri peste 100 de milioane, indiferent care este capitalul, românesc, multinaţional, să vină o taxă de 1%, găsită destinaţie clară pentru sănătate şi învăţământ”, a declarat Marcel Ciolacu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Rasunsul este simplu , acolo e greu pentru ca dam in hotomanii de partid . Asa mai bine luam de la aia care produc ceva in tara asta. Trebuie sa intelegem cu totii, ca in acest moment tara este condusa de reprezentantii atarnatorilor, coruptilor , evazionistilor si interlopilor . Si mai grav au o majoritate confortabila. Cu putine exceptii oamenii mai decenti prezenti in sistem , nu vor performa ... pentru ca gasca o sa-i manance de vii. Toata povara fiscala ca sa-si tina clientela fericita va veni de la UE si de la oamenii care muncesc cinstit in tara asta. Foarte simplu ...
--Ca mare mai este ,.si la nimeni nu le pasa . Incepand din Pietele Ago -Alimentare si tarminand cu popa care face diferite servicii si nu-i pasa de bonul fiscal .
--De altfel , problema cu popii este una foarte serioasa si de mare amploare , in tot cultul bor-fanilor ,,
-- Tot ce fac si socotesc banii pentru ei , si numai ptr ei ,nimic la Stat , dar statul sa le plateasca ,salarii , facilitatii , etc,
--- Aici ar trebui gandita acea taxa de solidaritate ,daca tot pretindem ca suntem mari crestini neaosi verzi ortodoxi !
--Apreciez ca foarte buna logica si gandirea Domnului Ghinea ,atunci cand a intocmit acel plan inteligent ,in dreptul pensiilor ,limitand la 9,5 % din PIB .fondul alocat ptr toate pensiile .
-- Rferitor la politica udmr-ista ,,nu maisunt comentazrii bune , ci dimpotriva ,ei sunt un fel de persoana ,,care mereu isi trage focul pe oala lui ,,