Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Complicat să fii sincer

„Doar” 5% din cele 3.536 de teste făcute pentru verificarea substanțelor biocide din spitale au fost neconforme, a răsuflat ușurat miercuri ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, într-o conferință de presă.

Testele de sanitație au vizat biocide și de la alte firme, nu doar de la firma Hexi Pharma, incriminată - în ancheta de pe tolo.ro - că a diluat de zece ori concentraţia dezinfectanţilor.

Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi în cele ale direcţiilor de sănătate publică.  

În momentul în care s-a dat semnalul la testare, toți șefii de spitale au făcut rost de mostre conforme. Corb la corb nu-și scoate ochii, ar putea comenta cârcotașii.

„Practic s-a verificat modul în care în procesul de curăţenie şi dezinfecţie produsul are sau nu efect. În 95% din situaţii, testele au fost conforme", a spus Achimaş-Cadariu.

Ce nu a spus miercuri ministrul în conferința de presă este că, în astfel de cazuri, e suficient chiar și un singur test să nu fie conform. 

Un număr de 150 de cazuri raportate drept neconforme pot însemna tot atâtea cazuri de germeni rezistenți transmiși bolnavilor ce vin să se trateze în spitale.  

În spitale infecțiile sunt subdiagnosticate și nu sunt raportate „din rațiuni administrative”. Asta până anul trecut, după cum a ținut să precizeze recent președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Câți nu mai sunt din cauza infecțiilor nosocomiale nu poate spune nimeni.

„Complicat să fii sincer. Există. Necunoscute în marea majoritate și nerecunoscute”, avea să recunoască franc, sub anonimat, un medic pediatru pe care l-am întrebat despre infecțiile intraspitalicești.

„Consider că pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment”, a clamat miercuri ministrul Achimaș-Cadariu.

Oare ar putea spune asta și uitându-se în ochii părinților victimelor din Colectiv care au murit din cauza bacteriilor și virusurilor din spitale?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  E scris corect gramatical titlul articolului "Complicat sa fii sincer"? Se intelege asa: cineva sau ceva este construit, amenajat complicat pentru ca tu sa fii sincer...
  • Like 0
 • Belcin check icon
  Ce este interesant ??in acest amestec,in catre persoane care habar nu au despre "infectii""ca cei care au ''gura mai mare''cred ca vor castiga...domnilor stiti cand s-au infiintat spitalele???stiti ca partea hoteliera pe care se plimba sute de apartinatori poti sa o sterilizezi ..cu arzatorul de flacari..ca pe holurile spitalelor apartinatorii ..scuipa..isi sufla nasul ...ca sa ma EXPRIM DECENT....ca sa zicem intamplator mai ajung si ..spre salile de operatie sau spre ..saloanele de reanimare..interesant este ca personaje care nu au cultura si calitatea necesara de a discuta probleme cu care se confrunta sistemul sanitar..indreapta sistemul spre cai apocaliptice.Cum sa explici unor analfabeti ...ca microbiologia este o specialitate....extrem de importanta...ei cred ca specialitatea chirurgie ..'acopera'' medicina...ca prin aceasta specialitate se exprima medicina.....domnilor medicina adevarata INDIFERENT DE SPECIALITATE INSEAMNA SA STAPANESTI ..si specialitatile preclinice.Este greu sa explici unei lumi crescute la lumina suficientei ca medicina inseamna si specialitate si educatie.
  • Like 0
  • @ Belcin
   check icon
   cred ca ar fi corect sa incepem cu buldozerul in spitale! dar autostrazile ? dar apa curenta la sate ? dar toaletele si salile de masa, sau salile de meditatii din scoli ? dar cum sa "sari" 300 de ani ?
   • Like 0
 • check icon
  multa lume intreaba : de ce X-ulescu, om de litere / mare medic / stralucit academician / ... nu se inscrie intr-un partid sa ajunga ministru, sa faca o reforma, asa ca Asachi, Kogalniceanu, Mavrogheni, Kalinderu, ... pai cum sa te bagi in gasca de hoti si borfasi de buna voie, apoi la comanda lor sa comiti tot felul de marsavii si furtisaguri si in final sa participi la musamalizarea lor, prin legislatie sau direct la microfon ? dumneavoastra puteti ? daca DA, va urez "la multi ani !" . daca NU, suntem in aceasi barca, ne intristam de starea poporului si radem de dobitocia cocalarilor care traiesc in inconstient :). crede cineva ca Asachi, Kogalniceanu, Mavrogheni, Kalinderu, ... au furat in gasca ? din contra au cheltuit din averea personala ca sa realizeze cate ceva pentru tara lor si poporul in mijlocul caruia traiau, ca vezi matale, nu toti au fost de aceasi nationalitate cu urmasii dacilor :)
  • Like 2
 • Logica unui audit romanesc: sa le ceri tocmai celor pe care ii suspectezi, date pe care le pot falsifica si ii crezi pe cuvant.
  Apoi, intr-o tara unde sistemul medical este corupt (dovedit de atatea ori) si ucide la propriu sa indraznesti sa spui: "Pacientii nostri sunt in siguranta". Ce-i drept, moartea e sigura.


  • Like 0
 • check icon
  „„Complicat să fii sincer. Există. Necunoscute în marea majoritate și nerecunoscute”, avea să recunoască franc, sub anonimat, un medic pediatru pe care l-am întrebat despre infecțiile intraspitalicești.”// Parcă n-aș lua foarte în serios afirmațiile sub anonimat, cu atît maimult nu le-aș sui ca titlu. // Dar onor siteul trebuie să iasă în relief cu ceva, în marea de oferte scoasă spre un public rațional foc.
  • Like 0
 • Diana N. check icon
  Ineficienţa dezinfectanţilor afectează în egală măsură şi personalul spitalicesc (dacă nu chiar mai mult, ei petrec mii de ore din viaţă acolo...). Eu aş fi mai precaută în a acuza trucarea probelor! În general, ca ziarist, aş fi mai precaută în a rostogoli "impresii" şi "opinii" neasumate, aş încerca să păstrez echilibrul şi o informaţie cât mai brută, necontaminată de temeri şi bănuieli. Altfel, ca pacient român, sper să se facă lumină şi să se rezolve cât mai curând şi eficient problema, fiindcă nu despre cazuri particulare de victime e vorba aici, ci despre toate spitalele patriei, aşadar e problema sistemului sanitar, nu a familiilor îndoliate. În fiecare zi, pe lumea asta, mor oameni din diferite cauze, unele puteau fi evitate... Societatea poate şi trebuie să înveţe cum să le evite, dar o va face? Dacă veţi continua să amintiţi întruna de Colectiv, veţi uita să vorbiţi despre reguli, pur şi simplu.
  • Like 1
  • @ Diana N.
   golan check icon
   Pai da, dar cand substanta pe care o folosesti cu incredere a fost diluata fara ca tu sa stii, de catre producator, ce mai fac doctorii? Daca asta se face cu complicitatea unor administratori, din nou fara complicitatea medicilor, ce ne facem? Ei au testat ca spitalele sunt curatate cum trebuie sau nu. Nu stiu daca 5% este mult sau putin, asta este intr-adevar la indemana medicilor pentru a se pronunta.
   Dar nu astea au fost acuzele care trebuiau verificate. Au fost acuzati ca o parte din dezinfectantii distribuiti sunt diluati. Este destul de clara acuzatia care trebuie testata si poate fi testata direct. Nimeni nu zice cand un doctor in spital sau pe ambulanta vine cu materiale de acasa pentru a fi sigur ca nu ii este periclitata viata... si pe urma se duce la el in unitate sa testeze de microbi si descopera ca sistemul "merge cum trebuie"...
   • Like 0
 • Este desigur deplorabil modul în care se oblojește acest caz flagrant de genocid. Fabricantul de soluții colorate diluate își desfășoară ”activitatea”, cel puțin formal, în conformitate cu cerințele (documentate) ale unui sistem de calitate aprobat de autoritatea (care o fi ea) de profil din România. Ce atâta tam-tam cu teste prin spitale, teste manipulate de virtualii complici la furăciunea cu coloranți? Dacă nu există în România o entitate de audit necoruptă, se poate apela la UE să asigure un audit de calitate pe fabricantul de ”dezinfectanți”. După înnodarea firelor cu firmele înseriate pe linia de aprovizionare cu chimicale, după verificarea evidențelor contabile, după audierea salariaților care asigură procesul de fabricație, și chiar după analiza unor produse ”nepalmate” se vor găsi cu siguranță dovezile ce vor da adevărata dimensiune a acestei crime oblojită de cleptocrația ce stăpânește România. Nu cred că există cod penal în lumea asta care să poată pedepsi pe măsură pe cei ce, cu bună știință, ucid pentru propria îmbuibare.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult