Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Concert cu câinele și pisica

Câteva gânduri nepieptănate care îmi trec prin țeastă la ceasul inaugural a ceea ce vom putea numi cu justificată mândrie epoca Vasilica Dăncilă.

 • Principala calitate a doamnei Dăncilă este că e femeie. Prima prim-ministru din istoria României.
 • „Fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, spunea Vladimir Ilici Lenin. Corect, la noi statul a fost condus de o calfă de cizmar și de chimista Codoi. Se pune, totuși, întrebarea: o fi gospodină doamna Vasilica?
 • Președintele Iohannis n-avea cum să desemneze pe careva din Opoziție, căci zisa Opoziție n-a fost în stare nici măcar să prezinte un candidat comun. Au putut să se înțeleagă Coreea de Sud cu Coreea de Nord să participe la Olimpiadă sub un singur steag și să facă o echipă de hochei feminin împreună; PNL cu USR și PMP nici măcar n-au încercat.
 • Ar fi putut, în schimb, domnul Iohannis să respingă propunerea Dăncilă, precizând că așteaptă o altă propunere, tot din partea PSD. A făcut asta acum un an, refuzând-o pe Sevil Shhaideh, și pe atunci aritmetica majorității parlamentare, pe care o invocă acum domnul președinte, era și mai relevantă. Iar fostul ministru Shhaideh, deși tot o prelungire a lui Dragnea, era ceva mai competentă în administrație și guvernare decât doamna Dăncilă.
 • Doamna prim-ministru Dăncilă este o vidă. Asta nu c-ar fi o bulă de neant, ci pentru că e o locuitoare din Videle, așa cum subsemnatul sunt bucureștean. Când sunt nearticulate, locuitoarele din Videle se numesc vide, la singular vidă, o vidă. 
 • Imediat după desemnare, doamna Dăncilă a ieșit ca să ne vorbească dimpreună cu domnul Dragnea. Așa s-a întâmplat și cu domnii Grindeanu și Tudose. O fi oare bine și firesc să apară noul premier ca o anexă a șefului de partid? Este vorba de premierul României, nu al PSD. Guvernul nu e partidul, ca pe vremea lui Ceaușescu, deși domnul Dragnea face totul ca să credem asta.
 • Imaginându-mi-o însă pe doamna Dăncilă singură în fața presei, încerc o ușoară senzație de vertij. 
 • Când vor veni întâmplările economico-sociale crâncene pe care le generează inevitabil actele populiste, heirupiste, aiuriste ale guvernelor PSD, când va veni peste noi apocalipsa fiscală și inflația va arde și mai tare, iar leul o să ragă în turbare, doamna Dăncilă le va înfrunta tot cu domnul Dragnea lângă ea, ca în bancul cu câinele și pisica? Nu-l știți? Spectacol fenomenal la circ. O pisică cântă arii din opere, un câine o acompaniază la pian. Întrebat cum face, dresorul dezvăluie secretul: pisica doar mimează, cântă tot câinele, care e ventriloc.
 • Când va fi silită să deschidă gura în engleză, altfel decât mușcând limba aceasta de pe hârtie, cu un accent abaut ză lenghigi care-l face pe vorbitorul de băsic ingliș Băsescu să pară regina Elisabeta a II-a, dacă nu prima, ce-o să facă doamna Dăncilă, îl cheamă pe Dragnea să zică bulșit?
 • Și, în fine, care rușine vi se pare mai mare pentru România, primirea făcută de guvern premierului japonez Shinzo Abe sau numirea doamnei Dăncilă?
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru ca va plac filmele,v-as sugera sa asociati imaginea d-nei cu celebra Mrs. Doubtfire. In film minciuna avea ceva uman si induiosetor,scopul inselaciunii avea o cauza nobila. In viata reala dubla personalitate este impartita intre doua persoane care gandesc la fel,dar scopul este unul marsav. Viata bate filmul!
  • Like 1
 • Si ,apropo,veninul scuipat de pe margine in PSD nu ajuta nici opozitia nici pe noi ci aduce procentePSD ului.
  • Like 0
 • Cei din opozitie se critica ei intre ei in acelasi partid desi nu au altceva de facut decat sa castige ceva electorat.
  PSD sunt uniti pentru a si mentine electoratul si a rezolva si.ce au propus prin guvern.Chiar daca greii nu se prea inghesuie la greu nu ies din front.
  Pana acum avantaj PSD,casa i in politica!
  • Like 0
 • Un om deștept poate constata destul de repede că altcineva este mai deștept sau că acel altcineva este mai prost decât el. Să se fi tâmpit Dragnea într-un așa hal încât să nu priceapă pe ce-„a dat banii”... țării?! Sau îl doare-n... trei litere, pentru că banii lui sunt puși deoparte... tare departe?
  • Like 0
 • de la "trabantul" lui Tudose,Dragnea a "trecut" la "Volkswagen",respectiv V.V.Dancila....de fapt PSD a mai avut un "W" in persoana lui V.V.Ponta.....acesta ar putea fi si "motivul" pentru care Iohannis a fost de acord cu "propunerea poporului suveran=3,2 mil.PESEDISTI VOTANTI" si a facut o "asociere" cu "W"=masina poporului din perioada altui dictator de "partid si de stat=Hitler-mustacioara"......putem spune ca Iohannis a fost "influentat" si de un "semn divin"....refuzand prima nominalizare de premier "provizoriu" respectiv pe Stanescu,numindu-l pe Fifor,in jumatate de tara s-a "declansat VIFORUL",asa ca "din vole=brusc ca in proverbul etrusc" a numit-o pe Dancila,astfel ca de acum TOATA RESPONSABILITATEA este "in carca" lui Dragnea "in EXCLUSIVITATE",desi "el" din start a incercat sa o "disimuleze" pe "conducerea colectiva=votul UNANIM" al CEx PSD=64 reprezentanti ai "poporului suveran"=16% din populatia Romaniei !!!!!
  • Like 2
  • @ Hodo Ioan Dorel
   in ce priveste "afrontul adus Japoniei",a treia putere economica mondiala,acesta se "inscrie" in "conduita" nr.2 si 3 din statul roman,respectiv Tariceanu+Dragnea.....la "parastasul" regelui Mihai I s-au "umplut" de respect in momentul venirii lui Iohannis,"politrucii" s-au asezat pe scaun in timp ce TOTI PARTICIPANTII erau in picioare.....printre "civilizati" era si regele Suediei Gustav al XVI,una dintre personalitatile cele mai "mediatizate" din LUME,el fiind cel care inmaneaza cinci premii Nobel si care oficiaza ceremonia principala(in Norvegia se inmaneaza doar "Nobelul pt.pace")......cum sa fie PRIVITI si mai ales TRATATI in strainatate cei CINCI MILIOANE DE ROMANI,"expulzati" economic din "patria mama" ,cata vreme unii "reprezentanti ai statului" EXPUN STATUL si implicit pe romani la asemenea "EROARI" SFIDATOARE de la normele internationale si de minima civilizatie!!!!
   • Like 1
 • Bună seara!

  Referitor la întrebarea dumneavoastră, deși este o întrebare capcană (din seria „Cum este corect: Iran sau Irak?”), întrucât cele două „rușini” nu comportă diferențe de grad, cred totuși că rușinea mai mare este cea produsă de felul în care guvernul României (sau al PSD?) a înțeles să-l primească pe premierul Japoniei și delegația niponă de afaceriști. Oamenii aceia nu aveau nicio vină, ba chiar îi bănuiesc de unele intenții bune sau care ar fi putut să genereze lucruri bune pentru țara noastră, în schimb noooi... Mulți dintre noi o merităm din plin pe doamna Dăncilă ca premier, ca atare rușinea este mai mică, aș putea spune chiar suportabilă, ba chiar îndrăznesc să cred că unii vor putea trăi cu ea fără să le producă câtuși de puțin tribulații sau frământări metafizice...
  • Like 3
 • pe mine ma ingrijoreaza ca dupa tot anul asta de rahat, coalitia psd+alde nu numai ca nu a pierdut...ba chiar a castigat voturi! "prostia salveaza romania"
  • Like 3
 • Adevarul e ca ambele rusini sunt potrivite cu sutele de mii de latrine in curte ale romanilor, cu analfabetismul functional, cu nivelul de acceptare a manipularii pe posturile ce tin cu PSD-ul, cu incultura si ignoranta marii mase a populatiei ajunsa turma INCAPABILA sa-si cunoasca dreptul de a protesta, cu saracirea de forta de munca si de creiere din ultimii 28 de ani, efectiv, de ce sa ne mai vaitam, macar madam premier se potriveste cu modestia nivelului de civilizatie al acestei tari. Orice prim ministru mai cultivat si mai elevat ar fi ridicol prin asociere cu atatea ramaneri in urma ale tarii...O forta necunoscuta, din umbra, doreste mentinerea acestei tari la acest nivel, s-o poata exploata fara scrupule sau s-o ofere altor puteri capabile s-o administreze...sigur ca domnul Johannis o fi avut ceva in minte legat de pasii urmatori, dar nu poate comunica ce are de gand. Noi vom urmari atent ce se intampla, dar e clar, trebuie constientizata populatia ca nu acesta e viitorul acestei tari. Populatia trebuie constientizata asupra adevarului si antrenata sa puna umarul la redresarea situatiei, pentru ca altfel e jale. Puneti-va mintea la contributie cum sa facem cat mai multi oameni sa priceapa ca nu se mai poate asa, cu un presedinte marioneta si cu mafia pcr-ista facand ravagii pe-aici cu incompetenta si lipsa lor de viziune si de patriotism.
  • Like 2
 • Marea dezamăgire.

  Nici nu vreau să-mi imaginez dimensiunea decepției pe care o trăiesc românii din străinătate după capitularea necondiționată a președintelui Iohannis în fața tăvălugului teleormănean. Îmi amintesc de dramatica schimbare de procente electorale, între turul unu și doi, la alegerile prezidențiale din 2014. Dacă românii din țară l-au scos câștigător în primul tur, pe psd-istul Ponta cu un avans de 10 procente în dauna lui Iohannis, mobilizarea extraordinară a românilor din diaspora la turul al 2-lea, a făcut ca balanța să încline în favoarea lui Iohannis, tot cu 10 procente avans. A fost un miracol pe care nici un oracol indigen nu a fost în măsură să-l prezică. Ciracii lui Voiculescu de la Antena 3, nici în ziua de azi nu au recunoscut cine a câștigat alegerile în 2014 ! Ponta recunoștea, în direct, că l-a felicitat pe Iohannis pentru câștigarea alegerilor iar Gâdea îl întreba pe Ponta dacă chiar nu mai e nimic de făcut ?!! Majoritatea românilor plecați din țară, trăiesc cu sufletul greu încercat de dorul de părinți, de copii, de casele lor. Unii și-au luat cu ei pământ în buzunare atunci când au plecat din țară. Până la gestul de depunere a armelor de către președintele Iohannis, mulți dintre ei aveau conștiința că acasă, în țară, mai există un reper de demnitate și onoare, un conducător în care și-au pus atâtea speranțe, capabil, ca sub guvernarea psd-istă, să vegheze ca țara să nu alunece spre un totalitarism de tip belarus. Poate că multora dintre ei, chiar le încolțise gândul de a reveni acasă, de a încerca să-și ducă traiul alături de cei dragi. Ce perspectivă mai au acești oameni când țara este predată cu totul guvernanței PSD-ALDE-UDMR ? Dacă pentru noi românii din țară, ce am trăit o bună perioadă și sub regimul Ceaușescu, există o oarecare imunizare, dar și blazare, la racilele unui regim autarhic, semi-democratic, de sorginte iliesciană, pentru tinerii de azi și de mâine, ce speranță mai au ei să trăiască și să muncească acasă, aici în România ? Este aproape de necrezut cum un om poate să înșele așteptările a 6 milioane de români ce l-au pus în fruntea țării, fără ca măcar să mimeze o minimă îngrijorare pentru ei.
  • Like 3
  • @ Bajea George
   Vai de mine, dar nu e clar ca presedintele e marioneta? In spatele scenei exista numai santaj.
   Dragnea care parea ca pierde teren e inca tartorul santajelor. Johannis e de poza, cum spunea Radu Moraru la Nasul TV.
   E de poza! E una din marile pacaleli ale serviciilor noastre secrete, e pus acolo sa para ca avem si noi onorabilitate...
   Chiar daca in sinea lui el are ganduri bine intentionate, e tinut in chingi de dosare, ceva, e tinut in chingi de lucruri numai de el stiute...
   Sigur ca noi speram ca e bine sfatuit de oameni subtili, ca, poate, pasii urmatori sunt prefigurati altfel de acei sfatuitori, care stiu mai multe decat noi, dar sa lasi atatia votanti cu gura cascata si intr-o asteptare febrila ca, doar, doar, vor vedea o actiune relevanta din partea presedintelui, apare chiar ca lipsa de consideratie, ce mai, aproape ca un sadism de neinteles...
   • Like 1
 • Dragul meu cetepeu, sper ca acum, dupa ce aseara haita de manipulatori mercenari de la A3 te-au facut - scuzati cuvantul, dar acesta e cel mai potrivit - de tot rahatul, sper deci ca acum sa fii de acord cu sugestia mea pe care ti-am facut-o de multe ori:
  - Incepe un serial de demontare punctuala (repet: PUNCTUALA) a manipularilor la care recurge haita seara de seara, indeosebi tehnica lor bazata pe jumatati de adevar (care le creaza impresia de obiectivitate) urmate de minciui, care, contaminate de adevarul de care sint lipite, strica mintea romanilor.
  E ultima data cand iti cer sa faci asta, stiind ca numai tu o poti face profesionist. Nu mai e cazul sa te temi de rahatul cu care vei fi improscat de haita, acum, ca ei au inceput-o.
  • Like 3
  • @ Tudor Bucur
   Comentariile a3 se adresează doar cretinilor si celor care, in mod intenționat, nu au posibilitatea să urmărească și alte posturi tv. Dacă ar auzi oameni de valoare vorbind și-ar deschide mintea. Vină aparține furnizorilor de televiziune prin cablu.
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult