Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

VIDEO: Unul dintre puținele momente în care eurodeputata Vasilica Viorica Dăncilă, azi premier desemnat, a fost înregistrată vorbind în engleză

Viorica Dăncilă - engleza

(Foto: captura video)

Limba engleză se pare că îi dă bătăi de cap premierului desemnat Vasilica Viorica Dăncilă. Eurodeputata apare într-o înregistrare, postată pe Youtube, de la un eveniment organizat la Bruxelles, unde a preferat să își citească de pe o foaie întreg discursul în limba lui Shakespeare. 

Din CV-ul Vioricăi Dăncilă, postat pe site-ul Parlamentului European, lipsesc referirile privind limbile străine cunoscute. Întrebat miercuri de reporteri ce limbi străine știe Vasilica Viorica Dăncilă, președintele PSD Liviu Dragnea a menționat că este vorba de engleză și franceză.

Am găsit una dintre puținele înregistrări în care Vasilica Viorica Dăncilă se exprimă în engleză:

Pe rețelele de socializare circulă și imagini cu un interviu de la un summit ONU ce avea loc la Geneva în care europarlamentara Dăncilă a fost întrebată în engleză, iar ea a răspuns în română. În plus, Viorica Dăncilă s-a referit la Iran și Pakistan ca „state membre”, deși discuția făcea referire la Uniunea Europeană:

Nu este singurul membru PSD care întâmpină dificultăți la exprimarea în engleză. Speech-ul ținut anul trecut de Lia Olguța Vasilescu la ONU a fost viral:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • John check icon
  În ce privește celebrul interviu cu Iranul, răspunsul doamnei Dăncilă în limba română este mai puțin gravă decât probabila siluire a limbii engleze. Să menționăm că în Uniunea Europeană toate limbile statelor membre sunt utilizabile, nu ca la ONU, în care sunt șase limbi oficiale, între care engleza și franceza invocată de dna. Olguța. Evident, lipsa cunoașterii unei limbi de circulație universală este un handicap serios și în UE, reducând aproape la zero posibilitatea unor comunicări ( contacte, intrevederi, înțelegeri ) cu europarlamentari din alte țări sau activități în comisii. Dacă nu privim rolul de europarlamentar ca și sinecură politică ci ca o oportunitate diplomatică suplimentară, atunci propunerile partidelor trebuie să țină cont obligatoriu de cunoașterea fluentă a unei limbi străine universale, probată prin certificat de competență lingvistică.
  • Like 0
 • Acuma cred ca se exagereaza si cu engleza asta. Cand l-am avut pe MRU care vorbea engleza ca un englez l-au terfelit astia ca pe ultimul om. Pe Petre Roman fluent in 3 limbi straine la fel, i-au gasit ca nu-i iese parcarea laterala sau ceva. Pana la urma ce vrem? Pe Melescanu (eternul bun la toate din PSD) care e la externe l-a auzit cineva vorbind engleza? Sigur ca bunul simt daca il ai te opreste sa faci ce nu stii, ca sa nu dai in penibil, dar asta e altceva. Il mai tine minte cineva pe Antonescu in emisiune cu CTP la testul de limbi straine? Pana la urma nu cred ca engleza ar fi determinanta in evaluarea unui om daca ar fi bun intr-o meserie.
  • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   MamaMare check icon
   pai chiar asa... in ce limba a vorbit "unul din cei mai buni premieri ai planetei" (premierul Japoniei) in Romania? ... surpriza "pokemonilor tefelisti": in limba lui natala... lucru normal de altfel... Pai e cel mai bun sau e un nenorocit care nu stie nici macar limba engleza?
   Eu cred ca este in continuare unul din cei mai buni si respectati premieri din lume, si numai pokemonii nostri isterizati cred ca singurul criteriu de performanta al unui demnitar este sa cunoasca o limba straina... ce sa le faci: asa-i dreseaza propaganda sekurista, prezenta din belsug si pe acest site...
   • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   Ei bine, in caietul de sarcini al meseriei de prim-ministru intra si discutiile cu politicieni sau antreprenori din alte tari. Deci ar cam fi unul dintre criteriile determinante.
   • Like 1
 • Anon check icon
  E? Cine e mai buna la limbi straine? Vasilica sau Olguta? Da' hotarati-va repede ca saptamana viitoare una trebuie sa-si ia un doctorat in limbi straine.
  • Like 0
 • spuzaru check icon
  OMG...........
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult