Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Concertul Madrigal de la răsăritul soarelui. Ce a determinat mii de oameni să se trezească cu noaptea-n cap pentru a veni la un spectacol pe plajă

Concert Madrigal

Fotografii de Sebastian Popa

Am urmărit articolele și dezbaterile din online referitoare la evenimentul „Madrigal la răsărit”, organizat pe plaja Zoom Beach din Constanța, în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului. Mi-am promis încă de la răsăritul zilei să relatez cât pot de echidistant ceea ce s-a petrecut pe plajă, fără a fi sub influența emoțiilor provocate de cele 25-30 de minute de „senzație wow”. De ce le spun momente wow? Priviți fotografiile realizate de Sebastian Popa și apoi trageți singuri concluziile.


Pentru cei mai mulți dintre cei peste 3000 de turiști și localnici care au asistat la eveniment, acordurile Corului Madrigal, combinate cu sunetul natural al valurilor și lumina portocalie a răsăritului, ropotele de aplauze și starea de bine creată, au conturat tabloul neconvențional al acestui spectacol.

Sunt sigur că nici măcar organizatorii nu s-au așteptat la un asemenea aflux de spectatori, mai ales că la ediția trecută, organizată pe faleza de la Cazino, au fost doar câteva sute de persoane. Și atunci ce a determinat mii de oameni să se trezească cu noaptea-n cap, în zi de sărbătoare națională, pentru a veni la un spectacol cu Corul Madrigal? Promovarea, vă răspund eu!


Care au fost atuurile?

Când ai un nume precum Madrigal, cor care a primit aprobarea de a înregistra la Machu Picchu, la 2.400 de metri altitudine, în unul dintre cele mai frumoase și misterioase spații străvechi ale lumii, înseamnă că ai headliner-ul sau capul de afiș.

Apoi, răsăritul a fost cel de-al doilea mare invitat principal. Prinși în vâltoarea problemelor zilnice, puțini localnici profită de locul în care trăiesc și ies să se încarce cu energia răsăritului.

Comunitatea Zoom Beach a fost un alt atu al acestui eveniment. Promovarea masivă a acestui eveniment pe toate rețelele sociale a făcut ca în tribune să fie prezenți de la utilizatori de TikTok (gen Z) până la cei ca noi, „mai bătrâni”, care încă mai folosim Facebook ca principală rețea de socializare.

Momentul evenimentului a fost extrem de bine ales. Zi liberă națională, în vârf de sezon turistic! Nici că îți doreai mai bine!

GRATIS! Oricât m-ați urî când citiți aceste rânduri, da, cei mai mulți dintre români își doresc spectacole „gratis” sau pe invitații pentru că așa au fost învățați. Zilele orașului, campanii electorale și alte cumetrii – spectacolele sunt fără bilet pentru că „gratis” nu sunt.

Ce au creat toate aceste ingrediente: FOMO, sau teama de a rata ceva. Fear of Missing Out este un sentiment puternic de anxietate sau neliniște care apare atunci când cineva simte că ar putea rata o experiență, o oportunitate sau o conexiune socială.

Recomandări pentru spectatori și organizatori

Și acum să ajungem la comentariile în care au fost evidențiate aspectele mai puțin plăcute. Accesul spre locația unde s-a organizat evenimentul: ba că nu au fost autobuze, ba că taxi, Bolt sau Uber erau scumpe, ba că au fost cozi de mașini, ba că au fost găsite cu greu locuri de parcare.

Recomandare pentru localnici și turiști – planificați și stabiliți cum veți ajunge la eveniment.

Recomandare pentru organizatori – la viitorul eveniment nu ar fi rău să publicați un set de sfaturi pentru localnici și turiști privind transportul, posibilitatea de acces auto și parcarea în zonă. De asemenea, un set de recomandări pentru a ajunge la destinație din zonele parcărilor publice cu plată, chiar dacă sunt la 10-15 minute distanță de mers pe jos.

Locuri limitate – 1000. Aceasta a fost capacitatea totală a amplasamentului construit de SEAS. Așa cum am mai spus mai sus, nimeni nu se aștepta la 3X numărul de locuri. Eu, care locuiesc la doi pași de locul evenimentului, am mers cu 45 de minute înainte pentru a fi sigur că voi prinde un scaun.

Recomandare pentru localnici și turiști – cum nu sunteți singurii care vor să meargă la astfel de evenimente, luați în calcul o marjă de cel puțin 30-60 de minute înainte de orice spectacol fără bilet pentru a fi siguri că veți prinde loc.

Când un eveniment cultural devine subiect de dezbatere, înseamnă că orașul se trezește la viață

Am lăsat la final acest intertitlu. Mă bucură faptul că o zi întreagă cel mai discutat subiect din Constanța a fost un eveniment cultural. 30 de minute de basm cu Corul Madrigal la răsărit au reușit să eclipseze în media și în social media manifestările militare dedicate Zilei Marinei. Vă provoc să continuăm dezbaterea, să cerem mai mult și mai bine, dar să și umplem sălile de teatru și atunci când trebuie să plătim bilete.

Articol publicat inițial pe site-ul Funky Travel. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult